@NHM, ovo nije tvoj nivo. Ovo čak i nije nikakva replika. Kakav je odgovor "diplomatska mreža nije samo puko fizičko postojanje ambasade"? Jes', ja mislio da diplomatiju čini skup rentiranih zgrada u kojima žive i rade ambasadori. O odnosu DPS i SPC imaš da repliciraš "dpspc"? Dovoljno? Ozbiljno? Nasjeckao si neku kupus salatu punu poluistina i dodao začina da povežeš sve i dokažeš nedokazivu poentu - da je sve isto, samo se akteri promijenili. Nije i to je činjenica. Sve je bitno gore. Što ne znači da je prije bilo sjajno i to ja nigdje ne tvrdim.

Ja zaista jasnije od ovoga ne mogu:
Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
A što se vladavine DPS-a tiče, njihove odgovornosti za postojeće stanje i komparativne analize - sve što je DPS dobro radio, a radio je i bilo ga je - ovi su listom i mahom sistematski uništavali. Sve što je loše DPS radio, oni su skalirali i razradili na nivo masovne produkcije i disemnacije. Sve čemu je DPS držao odškrinuta vrata, oni su širom otvorili.

Na primjeru SPC. DPS je flertovao sa SPC - da (dok nisu shvatili da će ih progutati), dok ovu vladu direktno delegira SPC. Nekad su bili privilegovani, sada otvoreno imaju carde blanche za djelovanje po Crnoj Gori. I tako redom, sistem po sistem, instituciju po instituciju, teško je prstomuprijeti, pa pokazati napredak.
Je li nešto možda ne stoji ovdje?

Ako treba da proširim...

Prethodna vlast nije adekvatno izgradila institucije, postojeća ih otvoreno i sistematski ruši.

Prethodna vlast je koristila institucije sistema za svoj privatni/partijski interes, postojeća još više radi za svoj privatni/partijski interes, ali i retrogradni ideološki interes i interes drugih država.

Prethodna vlast je bila vlast, tj. vršila je vlast (kakvu takvu), ova nema ni kapacitet za to.

Itd.

Nas dvojica se ne sporimo oko toga koliko su loši sadašnji pokrivači funkcija, ali se baš nećemo složit da su institucije bile razvijene pa se sad urušavaju.
Nisam ni tvrdio da su bili razvijene, već da ih je nova vlast potupno uništila, u dobrom dijelu, vrlo svjesno.

Da su bile razvijene, sadašnja postava nikad ne bi dobila priliku da pokuša da ih preoblikuje potrebama Srbije ili Rusije. A i kad bi dobila takvu priliku, lupili bi glavom u zid.
Ne bi lupili glavom u zid, jer sila boga ne moli. Vidio si da zakoni, ne pravo ne važe za ovu vlast. Ambasadorima su mijenjali brave, u obijesti smjenjivali (čak i pokojne) direktore škola, ustoličavali ustoličene vladike SPC itd. Da ne pričam ispričanu priču.

Moćnu SAD, koja je osnovni izvoznik demokratije u svijetu,je mandat Trampa doveo zamalo do građanskog rata, dok im se institucije još oporavljaju.

Nema tih institucija sistema koje mogu da prežive ofanzivu od sopstvene vlade.

Dakle, ne aboliram DPS i njihove koalicione partnere od odgovornosti. Ali, ovo što sada imamo je na svakom polju gore i daleko retrogradnije. Nemam nikakav problem da se kritikuje ono što je za kritiku. Problem je što tvoj stav nije kritika i neki rezon, već relativizacija.

Ako bi tvoju analogiju primijenili na Drugi svjetski rat: za dolazak Hitlera na vlast, njegove zločine i rat nije kriv Hitler, nego je kriva engleska vlada, kancelar Hindenburg, Društvo naroda ili neko/nešto deseto. To je onaj rezon po kojem su nas onomad ubjeđivali da URA nije kriva što je u koaliciji sa DF-om; naprotiv, krivi smo mi koji ne glasamo za URA, jer da glasamo za URA, oni bi samostalno osvojili vlast.

Žao mi je, možda lijepo zvuči, možda umiruje nečiju savjest, ali to su besmislice i kao što rekoh, jeftina relativizacija.