Kako to lijepo pomenu, moram reći jednu istinu kojoj sam bio direktno svjedok a za koju ste svi makar djelimično čuli:
Kamatna stopa direktno zavisi od toga koliko nam je država efikasna u sistemu pravosuđa tu uključujući policiju+tužilaštvo+sud odnosno koliko su brzi i pravedni. Koliko smo sigurni kada je platni promet u pitanju, koliko sprovodimo kontrole i sl... Takođe jako utiču politička stabilnost odnosno sprovođenje pozitivnih političkih programa.
Predstavnici Evropske Komisije su bili prije 3god u PG i intervjuisali privrednike (veće sisteme i predstavnike udruzenja manjih privrednika) oko operativnih pitanja koja direktno imaju veze sa otvorenim poglavljima za pristup EU.
E sad, razmislite kad oni pošalju izvjestaj da smo na dnu, kao što jesmo, šta će neki investitor da pomisli? Prvo ce se slabo ko interesovati a i ti koji se interesuju reci ce: ulazem 100€ ali da mi se vrati 10%. Pošto naša privreda ne generiše viškove novca koji bi bili izvor za kreditiranje, banke su prinuđene (i drzava prodajom obveznica) da prikupljaju novac iz drugih izvora koji kostaju - onih pomenutih 10%.
Tako da, prije nego kazete kako banka dere na kamate, razmislite sta rade oni kojima ste dali glas i sta im je bitno, vidite da li postoji bolja alternativa za naredne 4godine pa ce kamate biti niže. Ne licitiram ni jednu politicku partiju samo zam zabezeknut godinama (da, ukljucujuci i danasnju vecinu) i decenijama unazad da se ne glasaju politicki (ekonomski) programi nego pojedinci, retorika oko etnicke/vjerske pripadnosti i slicno. Tuzno je sto smo na nivou kamenog doba kad je politicka svijest u pitanju a to itekako diktira cijenu novca kad sjednete kod kreditnog referenta.
Prastajte sto oduzih ali bi mi bilo milo da makar jedan od onih koji procita, shvati kako sistem funkcionise.
Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Reply With Quote
Bookmarks