Results 1 to 25 of 14337

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2022]

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    2,027
    Thanks Thanks Received 
    6,254
    Thanked in
    2,911 Posts

Amir Reko je prije neki dan od strane uglednih intelektualaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Za većinu nas u najmanju ruku začuđujuća vijest, jer se o ovom čovjeku malo zna. Šta je moglo da ga smjesti među kandidate za ovakvo priznanje?

Tokom rata devedesetih Amir Reko je kao pripadnik vojske Bosne i Hercegovine, rizikujući vlastiti život, odbio da izvrši naređenje, odnosno "očisti" jedno selo većinski naseljeno srpskim stanovništvom. Sigurno je i na njegovoj i na protivničkoj strani bilo sličnih primjera. Pa šta onda Amira Reka razlikuje od drugih? Nekoliko dana prije ovog događaja Amiru Reku je spaljeno u kući sedmoro članova familije, među kojima i njegova majka, od strane protivničke vojske. Njihove kosti su nađene blizu izlaznih vrata. Ovakva tragedija bi mnogima bila povod za zločin.

Baš ta majka i njeno vaspitanje su bili u mislima i srcu Amira Reka dok je spasavao od sigurne smrti 45 srpskih civila. Istovremeno je spasavao i sebe da ne počini najlakše i najteđe čovjekovo (ne)djelo - osvetu. Uspio je u onom što je običnom čovjeku nemoguće, da se izdigne iznad lične tragedije i da osvetom ne pokuša da umanji neizdrživi bol.

Vjerujem da prosječan građanin Crne Gore, koji liježe i budi se uz portale, o sudbini ovog čovjeka nije ni čuo. Ne čudi ako znamo, da su junaci našeg doba, predsjednici, poslanici, odbornici, portparoli političkih partija, članovi raznih savjeta i tijela, naša tiha patnja, svijetli primjeri “čojstva i junaštva” i jedini uzroci podjela, mržnje, zla u nama i oko nas. Zahvaljujući njima, ne osjećamo se neprijatno što mrzimo političkog neistomišljenika u široj porodici, na poslu, u komšiluku, jer danas svi obavljamo “svetu dužnost” - borbu za više ciljeve. Ovo vrijeme svakom u Crnoj Gori daje pravo da bude patriota i da u ime toga raspiruje netrpeljivost i podstiče još veće podjele.

Kada sam, prije nekoliko godina, prvi put čula ovog čovjeka u jednoj televizijskoj emisiji, pomislila sam koliko su junaci “našeg” doba kukavice, bogataši siromasi, siti gladni, pismeni nepismeni, koliko smo naizled gromade, a unutra, a unutra obične ruševine, bezgranično željne društvene moći i osvete.

Posmatram ljude oko sebe, čitam njihove postove po društvenim mrežama, slušam izjave preko medija i polako shvatam da sve manje ima onih sa kojima se razumijem. Osjećam da mi je tijesno, jer je drugima oko mene vrlo komotno u ulogama koje igraju, riječima kojima truju jezik, vjeri koja plaši i, u konačnom, mržnji koju rasplamsavaju. Kako to samo ponosno i olako rade, bez osjećaja za moguće posljedice i bez potrebe da sebe izdignu iznad opšteg društvenog ludila.

Brinem što će naša djeca, ukoliko usvoje model ponašanja nas odraslih, smatrati da su mržnja i osveta društveno prihvatljive ako kao motiv imaju ili lično zadovoljstvo ili nacionalni interes. Brinem i zbog društvene nebrige na javno izgovorenu riječ, na tišinu mase kada se javno izgovori ono što je nemoralno i tajno u sebi pomisliti. Nažalost, polički nemoral pojedinaca ozbiljno prijeti da ugrozi moral cijelog ovog naroda. Očigledno je da se jedino protiv toga niko ne buni.

Amir Reko u svojim rukama već ima nagradu, možda i vredniju od Nobelove - pravi orden čojstva i junaštva i mirnu savjest.

A mi?

izvor: www.vijesti.me

Nikada nisam komentarisao neki novinski tekst na ovaj način, ali ovaj moram - Obavezno pročitati.

Sent from my moto e5 using Tapatalk

2. The Following 11 Users Say Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)