Quote Originally Posted by Tonya View Post
Ne postoji lijek za koronu ni u inostranstvu, ali zemlje sa srecnijim zdravstvom (infrastrukturom, opremom i kadrom) imaju vise mogucnosti da pomognu pacijentu da se izbori sa koronom tj.posledicama virusa. Npr, znam da u Austriji postoji uredjaj slican onom za dijalizu, gdje se krv “izvlaci”, obogacuje kiseonikom i vraca u organizam, sto smanjuje opterecenje na pluca. Tako je izlijecen pacijent koji je ovdje bio na respiratoru, pa je poslat za Austriju. Ta masina ne postoji u CG.
Konkretan lijek ne u smislu da kazes "pij to i to i gotovo je" ali zar adekvatno lijecenje trenutnog stanja pacijenta, odnosno ublazivanje teskih simptoma ne mozemo nazvati nekim vidom lijeka?
Pa nemamo mi dzabe smrtnost koja je medju najvecima u EU a Njemacka npr. duplo manju. Nismo jedini tho, varijacije su ogromne od drzave do drzave tako da neko definitivno radi nesto pogresno i/ili nema adekvatan nacin borbe sa tezim slucajevima COVID19.

Pisah u vise navrata da kod nas nema adekvatnog protokola klasifikacije stanja oboljelih, mnogi zavrse u bolnici kad je vec prakticno previse kasno (za nase uslove lijecenja). Povezes to sa zdravstvenim sistemom koji puca i tu smo gdje smo.

Velika je zalost izgubiti tako mlad zivot, pogotovo zivot koji je mogao da i sam vjerovatno spasi mnoge druge.

Mi oficijalno jos imamo milione od prvobitnih donacija za koje se ne zna gdje su, sta dalje pricati.