Results 1 to 25 of 3107

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Posto mi se nesto pise danas, evo par predloga, sta bih ja uradila po pitanju ekonomske sanacije da sam drzava (a nisam).
    1. Pokrenula bih pregovore sa svim aktuelnim kreditorima o reprogramiranju, sa posebnim osvrtom na rocnost vracaanja kredita i ubaciti eventualno klauzulu o zamrzavanju duga zbog pandemije (prakticno visa sila). Na taj nacin bih relaksirala obaveze iz ove godine i odredjena sredstva preusmjerila na pomoc najugrozenijim privrednim djelatnostima i domacinstvima (sto bi mi se kao drzavi vratilo kroz potosnju).
    2. Iskoristila bih sve mehanizme medjunarodnih finansijskih instiutcija za odgovor na pandemiju, i dogovorila nova zaduzenja jer smatram da je bolje zaduziti se danas u ovakvoj situaciji, nego sjutra imati na grbaci more novih nezaposlenih i socijalnih slucajeva, a ujedno i firmi koje mi ne pune budzet. Vodila bih pregovore sa WB, IMF i EC.
    3. Stopirala bih predlozeni mehanizam iz prvog paketa podsticaja za privredu u vezi sa avansnim placanjem za realiaziju kapitalnih projekata, jer na taj nacin pomazem likvidnim gradjevinskim firmama (koje bi mogle da nastave posao i bez mojih avansa jer imaju dovoljno likvidnosti) i taj novac takodje preusmjerila na mala srednja preduzeca i ugrozena domacinstva.
    4. Dobro bih razmislila o daljem finansiranju kapitalnog projekta zvani jedan krak autoputa. Da li nam je zaista on toliko bitan u situaciji duboke recesije? Koji jos teoreticar ekonomije vjeruje da dalje investicije u kapitalne projekte ovog tipa mogu da vrate ekonomiju u pozitivan rast? Boh...
    Itd....da ne mastam vise
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

2. The Following 2 Users Say Thank You to AltaMarea88 For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)