Originally Posted by
Raquel
Pa shto je muka, shto ne se hvalish chitavih 6 nedjelja?

Privikavash se...
Ih.. starwalkeru bi se svidio ovaj post.. Ispunjava se ono shto ti je pozhelio za rodjendan, ha?

Cekao sam da se vratim u CG pa da pocnem da se hvalim
Ne mijesam privatno i poslovno cesto
A forum je strogo poslovan 

Originally Posted by
kvarni
Welcome to the club
A vidjeces kad prvi put upotrijebi frazu:"nisam ja slomio/la, samo se slomilo"

Hvala i zdravo mi bio
Neka zapali sve sto se mene tice samo da mi je zdravo. Ostalo cemo lako 
P.S.
zelio bih samo da podijelim sa buducim roditeljima kako je to poroditi se u Australiji, poredivsi sa onim sto mi imamo u CG. Prvo da ne bi krenule osude odmah da smo otisli u Aus. da bi mali dobio drzavljanstvo, da vam kazem da dobija drzavljanstvo po automatizmu zbog majke.
Otisli smo da ne bismo morali da se susretnemo sa CG zdravstvenim sistemom. Zelja da se ne mucimo ovdje bila je tolika da smo odlucili da putujemo kad je moja supruga bila 6 mjeseci trudna i da se vracamo nazad sa bebcetom od 6 nedelja. I vrijedjelo je.
Ultrazvuk kod njih je 3D, kao svemiriski brod, sve vidis sve znas, sve ti kazu. Najsitniji detalj, cak i morfologiju rade direktno, dok se kod nas vadi uput kod privatnika i to se placa, ili se ceka na red nedeljama. Prije porodjaja ide se na kurseve roditeljstva, dojenja, porodjaja itd. Sta god ti treba samo se pojavis i oni to rode za 5 min.
Sam porodjaj ide ovako :
Kad pukne vodenjak ide se u bolnicu, babica pregleda i isprati do sobe. Soba je 40-50 kvadrata sa najmodernijom opremom koja se moze kupiti. Sokovi, grickalice, udobne fotelje za partnera ili jos jednog clana rodbine koji zele biti tu dok se gospodja poradja. Veliki djakuzi za opciju poradjanja u vodi, sto je dosta popularno tamo. Poslije 10-15 minuta ulazi anesteziolog i objasnjava kakve su opcije anestezije. Naravno nudi se epidural koji cujem da se kod nas placa 150eur i da se mora zakazivati (wtf).
Epidural je zakon i bog pomogao osobi koja ga je izumila. Zena se opusti, na monitorima se prate kontrakcije. U sobi su non stop 2 babice i doktor/ica, kad krene porodjaj svi skacu, podrzavaju porodilju, navijaju. Kad se dijete rodi tata presijece vrpcu (ja nijesam imao damu
) i dijete odmah stavljaju majci na grudi, mjere ga direktno u sobi i ostavljaju sa majkom. Babica odgovorna za dojenje dolazi i pomaze majci pri dojenju. Prije i posle trudnoce trudnici i bebi se daju razne vakcine i zastite, veliki kasalj, zhutica, vitamin k itd itd itd. Poslije par sati radi se skrining sluha, test vida, test krvi za razlicite i rijetke bolesti i ako je sve u redu poslije 24h majka i beba idu doma. Soba gdje trudnice spavaju je kao hotelska soba, internet i kablovska, veliko kupatilo. Babice ulaze svako 2h da prate dojenje i mjere vitalne funkcije majke i bebe. Osoba zaduzena za ketering dolazi ujutro i ostavlja meni gdje se bira sta ce trudnica da jede taj dan. Po 5 jela po obroku se bira, gluten free, halal, low carb, vegan opcije su moguce na zahtjev. Onda te puste doma.
Babice dolaze u kucnu posjetu poslije 2 dana - 6 dana - 2 nedelje - 4 nedelje. Pedijatar dolazi poslije 6 dana i 4 nedelje. Imas hotline ako ti bilo sta treba 24h ih okrenes.
I onda otvorim vijesti i svako malo, trudnice umiru u CG. Zutica medju bebama, umiru bebe. Otac istukao akushera ili ginekologa...
Last edited by Gandalf_White; 13-03-16 at 07:59.
One Ring to Rule them all...
Bookmarks