View Poll Results: Da li želiite da imate djecu?

Voters
143. You may not vote on this poll
  • Da, sa zadovoljstvom!

80 55.94%
  • Ne, ne želim, moja sloboda nema cijenu!

7 4.90%
  • Da, ali samo ako se steknu uslovi!

25 17.48%
  • Nijesam razmišljao o tome, ali možda jednog dana...

1 0.70%
  • Ne zasad... ali ko zna, možda promijenim mišljenje....

13 9.09%
  • Ne pada mi na pamet, djeca su dosadna!

4 2.80%
  • Želim jer se to očekuje od mene!

1 0.70%
  • Ne razmišljam o tome uopšte!

2 1.40%
  • Bih i želim, ali kako?! Kriza, muka...

5 3.50%
  • Nijedna opcija mi ne odgovara....

14 9.79%
Multiple Choice Poll.
Page 33 of 63 FirstFirst ... 2329303132333435363743 ... LastLast
Results 801 to 825 of 1552

Thread: Roditeljstvo, da ili ne?

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Pa shto je muka, shto ne se hvalish chitavih 6 nedjelja?
    Privikavash se...

Ih.. starwalkeru bi se svidio ovaj post.. Ispunjava se ono shto ti je pozhelio za rodjendan, ha?

Cekao sam da se vratim u CG pa da pocnem da se hvalim Ne mijesam privatno i poslovno cesto A forum je strogo poslovan

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Welcome to the club

A vidjeces kad prvi put upotrijebi frazu:"nisam ja slomio/la, samo se slomilo"
    Hvala i zdravo mi bio

Neka zapali sve sto se mene tice samo da mi je zdravo. Ostalo cemo lako

P.S.

zelio bih samo da podijelim sa buducim roditeljima kako je to poroditi se u Australiji, poredivsi sa onim sto mi imamo u CG. Prvo da ne bi krenule osude odmah da smo otisli u Aus. da bi mali dobio drzavljanstvo, da vam kazem da dobija drzavljanstvo po automatizmu zbog majke.
    Otisli smo da ne bismo morali da se susretnemo sa CG zdravstvenim sistemom. Zelja da se ne mucimo ovdje bila je tolika da smo odlucili da putujemo kad je moja supruga bila 6 mjeseci trudna i da se vracamo nazad sa bebcetom od 6 nedelja. I vrijedjelo je.

Ultrazvuk kod njih je 3D, kao svemiriski brod, sve vidis sve znas, sve ti kazu. Najsitniji detalj, cak i morfologiju rade direktno, dok se kod nas vadi uput kod privatnika i to se placa, ili se ceka na red nedeljama. Prije porodjaja ide se na kurseve roditeljstva, dojenja, porodjaja itd. Sta god ti treba samo se pojavis i oni to rode za 5 min.

Sam porodjaj ide ovako :

Kad pukne vodenjak ide se u bolnicu, babica pregleda i isprati do sobe. Soba je 40-50 kvadrata sa najmodernijom opremom koja se moze kupiti. Sokovi, grickalice, udobne fotelje za partnera ili jos jednog clana rodbine koji zele biti tu dok se gospodja poradja. Veliki djakuzi za opciju poradjanja u vodi, sto je dosta popularno tamo. Poslije 10-15 minuta ulazi anesteziolog i objasnjava kakve su opcije anestezije. Naravno nudi se epidural koji cujem da se kod nas placa 150eur i da se mora zakazivati (wtf).
    Epidural je zakon i bog pomogao osobi koja ga je izumila. Zena se opusti, na monitorima se prate kontrakcije. U sobi su non stop 2 babice i doktor/ica, kad krene porodjaj svi skacu, podrzavaju porodilju, navijaju. Kad se dijete rodi tata presijece vrpcu (ja nijesam imao damu ) i dijete odmah stavljaju majci na grudi, mjere ga direktno u sobi i ostavljaju sa majkom. Babica odgovorna za dojenje dolazi i pomaze majci pri dojenju. Prije i posle trudnoce trudnici i bebi se daju razne vakcine i zastite, veliki kasalj, zhutica, vitamin k itd itd itd. Poslije par sati radi se skrining sluha, test vida, test krvi za razlicite i rijetke bolesti i ako je sve u redu poslije 24h majka i beba idu doma. Soba gdje trudnice spavaju je kao hotelska soba, internet i kablovska, veliko kupatilo. Babice ulaze svako 2h da prate dojenje i mjere vitalne funkcije majke i bebe. Osoba zaduzena za ketering dolazi ujutro i ostavlja meni gdje se bira sta ce trudnica da jede taj dan. Po 5 jela po obroku se bira, gluten free, halal, low carb, vegan opcije su moguce na zahtjev. Onda te puste doma.
    Babice dolaze u kucnu posjetu poslije 2 dana - 6 dana - 2 nedelje - 4 nedelje. Pedijatar dolazi poslije 6 dana i 4 nedelje. Imas hotline ako ti bilo sta treba 24h ih okrenes.

I onda otvorim vijesti i svako malo, trudnice umiru u CG. Zutica medju bebama, umiru bebe. Otac istukao akushera ili ginekologa...
    Last edited by Gandalf_White; 13-03-16 at 07:59.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Kakva je ovo naučna fantastika u odnosnu na uspravnu i ponosnu CG, da ne pričam, znaju svi koji su imali priliku da postanu roditelji kako funkcioniše to u KBC.

Thanks Thanks Given 
    4,367
    Thanks Thanks Received 
    8,446
    Thanked in
    3,221 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Cekao sam da se vratim u CG pa da pocnem da se hvalim Ne mijesam privatno i poslovno cesto A forum je strogo poslovan

Hvala i zdravo mi bio

Neka zapali sve sto se mene tice samo da mi je zdravo. Ostalo cemo lako

P.S.

zelio bih samo da podijelim sa buducim roditeljima kako je to poroditi se u Australiji, poredivsi sa onim sto mi imamo u CG. Prvo da ne bi krenule osude odmah da smo otisli u Aus. da bi mali dobio drzavljanstvo, da vam kazem da dobija drzavljanstvo po automatizmu zbog majke.
    Otisli smo da ne bismo morali da se susretnemo sa CG zdravstvenim sistemom. Zelja da se ne mucimo ovdje bila je tolika da smo odlucili da putujemo kad je moja supruga bila 6 mjeseci trudna i da se vracamo nazad sa bebcetom od 6 nedelja. I vrijedjelo je.

Ultrazvuk kod njih je 3D, kao svemiriski brod, sve vidis sve znas, sve ti kazu. Najsitniji detalj, cak i morfologiju rade direktno, dok se kod nas vadi uput kod privatnika i to se placa, ili se ceka na red nedeljama. Prije porodjaja ide se na kurseve roditeljstva, dojenja, porodjaja itd. Sta god ti treba samo se pojavis i oni to rode za 5 min.

Sam porodjaj ide ovako :

Kad pukne vodenjak ide se u bolnicu, babica pregleda i isprati do sobe. Soba je 40-50 kvadrata sa najmodernijom opremom koja se moze kupiti. Sokovi, grickalice, udobne fotelje za partnera ili jos jednog clana rodbine koji zele biti tu dok se gospodja poradja. Veliki djakuzi za opciju poradjanja u vodi, sto je dosta popularno tamo. Poslije 10-15 minuta ulazi anesteziolog i objasnjava kakve su opcije anestezije. Naravno nudi se epidural koji cujem da se kod nas placa 150eur i da se mora zakazivati (wtf).
    Epidural je zakon i bog pomogao osobi koja ga je izumila. Zena se opusti, na monitorima se prate kontrakcije. U sobi su non stop 2 babice i doktor/ica, kad krene porodjaj svi skacu, podrzavaju porodilju, navijaju. Kad se dijete rodi tata presijece vrpcu (ja nijesam imao damu ) i dijete odmah stavljaju majci na grudi, mjere ga direktno u sobi i ostavljaju sa majkom. Babica odgovorna za dojenje dolazi i pomaze majci pri dojenju. Prije i posle trudnoce trudnici i bebi se daju razne vakcine i zastite, veliki kasalj, zhutica, vitamin k itd itd itd. Poslije par sati radi se skrining sluha, test vida, test krvi za razlicite i rijetke bolesti i ako je sve u redu poslije 24h majka i beba idu doma. Soba gdje trudnice spavaju je kao hotelska soba, internet i kablovska, veliko kupatilo. Babice ulaze svako 2h da prate dojenje i mjere vitalne funkcije majke i bebe. Osoba zaduzena za ketering dolazi ujutro i ostavlja meni gdje se bira sta ce trudnica da jede taj dan. Po 5 jela po obroku se bira, gluten free, halal, low carb, vegan opcije su moguce na zahtjev. Onda te puste doma.
    Babice dolaze u kucnu posjetu poslije 2 dana - 6 dana - 2 nedelje - 4 nedelje. Pedijatar dolazi poslije 6 dana i 4 nedelje. Imas hotline ako ti bilo sta treba 24h ih okrenes.

I onda otvorim vijesti i svako malo, trudnice umiru u CG. Zutica medju bebama, umiru bebe. Otac istukao akushera ili ginekologa...
    Neka je zivo i zdravo!

Ovo mi je najjace sa tipovima obroka u bolnicu da biras. Kod nas joj nakon porodjaja donesu parce leba sa parizerom, da ne pricamo o ostalom. No kako glasaju tako i zasluzuju.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

..jok, kod nas joj sestre podviknu: "Shta vrishtish, nijesi krava da se telish" (valjda jer je tele krupnije)..
    A u BG su zheni koja je nosila blizance (shto nije znala ni pored ultrazvuka i chega sve ne), kad joj je jedno preminulo na porodjaju, mrtvi ladni na njene suze rekli: "Shta ti je, jadna, imash josh jedno".

Zamisli tih shokova.
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Cestitam.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

300 godina, dobro je što dobija državljanstvo po majčinoj strani dako i gene naslijedi hahaha
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    4,207
    Thanks Thanks Received 
    2,043
    Thanked in
    646 Posts

Nek je srecno i zdravo

Rastuzi me ova prica o porodjaju u Australiji kad se sjetim svog u KBC-u.

Nadam se da ce tvoje dijete jednog dana iskoristiti drzavljanstvo, a ovdje dolaziti samo kad se uzeli.
    Sumnjam da ce se stvari ovdje promijeniti i kad budes unuke docekivao.
    Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
    Fransoa la Rošfuko, francuski filozof

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ima tu razlike u etickom pristupu ljudskom bicu i zajednickom ambijentu.. Kako na ulici covjeku tako i u zdravstvenoj ustanovi.. Prateci malo vise CG situaciju... ne vidim razliku od KBC-a i uopste odnosa covjek - covjeku, covjek - ambijent u realu CG... Isto je i vani u uredjenim drustvima - kako na ulici takav je odnos i u bolnicama. Kad sam vidjela bacene i zalijepljene zvake u prostorijama za presvlacenje osoblja u KBC-u koje bi trebalo da bude primjer civilizovanosti, kulture i obrazovanja personala bolnice, za paucinu, prozore i ostalo ne bih...
    E primjer svega toga je i na zapadu ali u suprotnom obliku... Ne moze se ocekivati utopisticki (za CG) ambijent vrlina u KBC-u (kad su u svom privatnom poslovnom prostoru tamo izigravaju zapad bez granica ali prije toga su gackali po zvakama i ko zna cemu po KBC-u), a u narodu je sta... Nije objektivno ocekivanje...

p.s. Kad bih morala da se porodim u CG (Balkanu uopste), to bi bilo da nisam u svjesnom stanju i garantovano bi bilo ispraceno sa testamentom ...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 13-03-16 at 18:19.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,763
    Thanked in
    3,892 Posts

- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Ima tu razlike u etickom pristupu ljudskom bicu i zajednickom ambijentu.. Kako na ulici covjeku tako i u zdravstvenoj ustanovi.. Prateci malo vise CG situaciju... ne vidim razliku od KBC-a i uopste odnosa covjek - covjeku, covjek - ambijent u realu CG... Isto je i vani u uredjenim drustvima - kako na ulici takav je odnos i u bolnicama. Kad sam vidjela bacene i zalijepljene zvake u prostorijama za presvlacenje osoblja u KBC-u koje bi trebalo da bude primjer civilizovanosti, kulture i obrazovanja personala bolnice, za paucinu, prozore i ostalo ne bih...
    E primjer svega toga je i na zapadu ali u suprotnom obliku... Ne moze se ocekivati utopisticki (za CG) ambijent vrlina u KBC-u (kad su u svom privatnom poslovnom prostoru tamo izigravaju zapad bez granica ali prije toga su gackali po zvakama i ko zna cemu po KBC-u), a u narodu je sta... Nije objektivno ocekivanje...

p.s. Kad bih morala da se porodim u CG (Balkanu uopste), to bi bilo da nisam u svjesnom stanju i garantovano bi bilo ispraceno sa testamentom ...

Hvala Lepo
    Majo, koliko sam ja čuo porođaji koji se vrše na Cetinju su po procentima najmanje rizični u Evropi( nemam zvaničnu statistuku pa se ograđujem od tačnosti informacije). Ta informacija mi nije došla iz našeg naroda već od Amerikanca (ne vuče korjene iz CG) koji se doselio u Crnu Goru na nekoliko mjeseci da bi mu se supruga porodila na Cetinje
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Maja, malo precerujes sa tom pricom. Evo se svaki dan poradjaju zene po CG, pe ne umiru. A toj cistoci, urednosti...ima sam prilike da vidim i uvjerim se da to nije sve bas tako sjajno i bajno kao sto se prica. Ali dokle je nama ono nase uvjek najgore tesko da cemo mrdnut s mjesta.
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ameri znaju koliko kosta porodjaj u USA i vjerujem da znaju sta pricaju i u CG i tamo...
    Nemam ja nista protiv.. Samo rekoh...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by mexiko View Post
    Maja, malo precerujes sa tom pricom. Evo se svaki dan poradjaju zene po CG, pe ne umiru. A toj cistoci, urednosti...ima sam prilike da vidim i uvjerim se da to nije sve bas tako sjajno i bajno kao sto se prica. Ali dokle je nama ono nase uvjek najgore tesko da cemo mrdnut s mjesta.
    Pa mislim da odlicno znam balkansko zdravstvo pa i crnogorsko... I institucije i ostalo, ali i na zapadu.. Nikad sebi ne bih dozvolila da donosim zakljucke na osnovu "svi pricaju tako pa i ja", a jos manje da ne znam bas dobro o cemu pricam.
    Mislim da sam rekla jasno da u tim institucijama radi isti narod koji se nalazi u drzavi u kojoj je, i da se ne moze ocekivati utopisticki da u tim institucijama rede neki drugaciji ljudi..potpuno su isti kao i oni koji su u zajednickom prostoru, pa i odnos covjeka prema covjeku je isti kao i prema opstem/zajednickom prostoru.
    Ne znam sta tu nije jasno...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ameri znaju koliko kosta porodjaj u USA i vjerujem da znaju sta pricaju i u CG i tamo...
    Nemam ja nista protiv.. Samo rekoh...

Hvala Lepo
    Rekoste kao ono kada ste rekli da bočica crnogorske vode košta par eura. To naravno ispade priča u prazno (da ne kažem laž)

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Rekoste kao ono kada ste rekli da bočica crnogorske vode košta par eura. To naravno ispade priča u prazno (da ne kažem laž)
    Ako Vi kazete, vjerovatno je tako.. Moje vidjenje na forumu je irelevantno.. tj. zabave radi ... valjda.. Vase je punovazece i ok - meni ne smeta.
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ja rekoh da je čovjek došao zbog sigurnosti (barem mi je tako rekao ), a ne zbog para. Da je rađanje u USA tako nepristupačno Ameru iz srednjeg staleža da se više isplati napraviti toliku pauzu na poslu i platiti kartu do Crne Gore Amerikanci ne bi pravili djecu

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Pa mislim da odlicno znam balkansko zdravstvo pa i crnogorsko... I institucije i ostalo, ali i na zapadu.. Nikad sebi ne bih dozvolila da donosim zakljucke na osnovu "svi pricaju tako pa i ja", a jos manje da ne znam bas dobro o cemu pricam.
    Mislim da sam rekla jasno da u tim institucijama radi isti narod koji se nalazi u drzavi u kojoj je, i da se ne moze ocekivati utopisticki da u tim institucijama rede neki drugaciji ljudi..potpuno su isti kao i oni koji su u zajednickom prostoru, pa i odnos covjeka prema covjeku je isti kao i prema opstem/zajednickom prostoru.
    Ne znam sta tu nije jasno...

Hvala Lepo
    Narvno da ni ja sebi ne bih dozovlio da donosim zakljucke, na osnovu "svi pricaju tako pa i ja" . Obizrom da ovdje zivim, i radim u jednu od institucija koje ti znas, dozovli mi da i ja po nesto znam, mozda neke stvari i bolje od tebe. A i, sto se kaze, imam ih iz kuce koji rade u zdravstvu, i ljekara i medicinskog osoblja. I dalj tvrdim da pretjerujes.
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Ja rekoh da je čovjek došao zbog sigurnosti (barem mi je tako rekao ), a ne zbog para. Da je rađanje u USA tako nepristupačno Ameru iz srednjeg staleža da se više isplati napraviti toliku pauzu na poslu i platiti kartu do Crne Gore Amerikanci ne bi pravili djecu
    Gastos?

Quote Originally Posted by mexiko View Post
    Narvno da ni ja sebi ne bih dozovlio da donosim zakljucke, na osnovu "svi pricaju tako pa i ja" . Obizrom da ovdje zivim, i radim u jednu od institucija koje ti znas, dozovli mi da i ja po nesto znam, mozda neke stvari i bolje od tebe. A i, sto se kaze, imam ih iz kuce koji rade u zdravstvu, i ljekara i medicinskog osoblja. I dalj tvrdim da pretjerujes.
    Vi tvrdite da ja pretjerujem iz samog razloga jer radite u CG zdravstvenoj instituciji i imate u kuci ljude koji rade u zdravstvu? Jel vI zaista mislite da je to plafon spoznaje i samim tim sebi dajete za pravo da tvrdite?
    Koliko prakse imate u regionu sa zdravstvenim institucijama, vodecim ljekarima u svijetu, prakse u Zapadnim drzavama Evrope ili u USA da bi sebi dali za pravo da tvrdite jer sa tim iskustvom (moze i familijarno ukupno) imate validan broj modela (privatne i drzavne klinike) za komparaciju?

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 13-03-16 at 21:22.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Treba li da budem stomatolog da bih znao da mi je zub pokvaren?
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Znaci, sta?

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    10
    Thanks Thanks Received 
    24
    Thanked in
    14 Posts

Malo vam je smiješna ta priča..što je napadate..
    nidje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore
    nidje porodjaj lijep nije kao na Cetinje
    hahah

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Nije problem.. mozemo diskutovati, samo... Ja ne rekoh nista protiv.. Jednostavno se ne moze ocekivati da u tim istitucijama (osim nesto dr sto dolaze u KBC povremeno u "ispomoc") rade ljudi koji su drugaciji od ljudi medju nama u drzavi. Isti odnos prema etici, covjeku, ambijentu kao i svih u drzavi... Nema tu cudjenja..
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    5,138
    Thanks Thanks Received 
    9,266
    Thanked in
    4,487 Posts

da izlazi sve na viđelo iz porođajne sale no ne izlazi.
    ako se nekad budem porađala mene ću kum da povede kod kuminih pa ćemo svo troje da me porodimo xexeeexex
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    4,732
    Thanked in
    2,108 Posts

Znaci, sta?

Hvala Lepo

Pametnome jedna dosta
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    458
    Thanks Thanks Received 
    379
    Thanked in
    232 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Hahahahahahahaha
    HNM napravi mi dijete!
    Quote Originally Posted by Prekidi_stvarnosti View Post
    I have loved the stars too fondly to be fearful of the night.
    Okreni na igru!

Page 33 of 63 FirstFirst ... 2329303132333435363743 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)