Uskacem, sa zakasnjenjem...

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
Nije kontradiktorno samo ne razumiješ. To što neko vjeruje u Boga ne znači da ide Božjim putem. On se nalazi na putu (neko to naziva iskušenja) i uvijek može izabrati da uradi nešto loše i da krene sasvim drugim putem.
Najlakse je nekom rec' "ti to ne razumijes". Necemo valjda tako da se 'igramo'...

Fino je to sto ti mislis da je 'boziji put' onaj put 'dobra' a svaki drugi 'put zla'. Ne bih da ulazim dublje u to jer ti tako mislis, ja recimo ne mislim, ni najmanje. No ipak, nesto razmisljam... Ako (po tebi) onaj koji vjeruje u boga moze da ide njegovim putem a moze i nekim drugim izvire sledece pitanje... Onaj koji NE vjeruje, da li on automatski ide pogresnim putem? Ili i takav nevjernik moze ici dobrim putem sto tvojom analogijom znaci i 'boziji put'. ?

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
Ne slažem se da je sve unaprijed predodređeno. Bog jeste sve zapisao, šta će biti ako idemo njegovim putem, i šta ako krenemo za onim drugim.
Eto, opet ne razumijem izgleda. Ne slazes se da je sve predodredjeno sa njegove strane ali vjerujes da je on sve zapisao. Zar nije i ovo kontradiktorno? Osim u slucaju da je bog sve zapisao iz dosade i da to nema nikakvog uticaja na nas.

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
Pročitaj još jednom, pa ćeš vidjeti da je dijete koje je to željelo opet našlo načina da dođe do noža iako je sklonjen. Ne vidiš poentu napisanog.
Ne zelim da ulazim u filozofiju banalnog, izmisljenog primjera.

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
Vidi, za sve bolesti postoje uzrok. Za sve genske mutacije postoji uzrok, koji ti ne vidiš ali postoji objašnje i sve se to prenosi sa roditelja, a kasnije putem ishrane i mnogo čega drugog.
Pa da li je bas tako? Za vecinu svakako da ali koliko puta si cula da je doslo do neke 'greske' koja nema nikakvog 'opravdanja'? Mogu naci i primjere, nije problem.
Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
I još jedna stvar, zašto se dese neka izlječenja za koje ni medicina ne može objasniti? Zašto baš tim ljudima?
Kojim ljudima? Pa nije medicina (niti nauka uopste) savrsena i konacna. Ona napreduje svakim danom i svakim danom znamo vise nego sto smo znali juce... Svako malo se otkrivaju neke nove stvari, pronalaze nove metode lijecenja, operacija itd. itd.To sto medicina (i nauka uopste) nema odgovore na neka pitanja ne znaci da ih nece imat' u nekoj (bliskoj) buducnosti. Upravo je to 'ogranicen vidik' za koji si mene optuzila.

Najlakse je za svako pitanje bez jasnog i konkretnog odgovora (za sad) rec' "To je bog tako htio" ili nesto slicno. Da smo tom filozofijom napredovali vjerovatno bi i dalje bili u pecinama.

Quote Originally Posted by Břgíńjĺ View Post
Previše gledaš usko, izolovano, a u suštoni sve je uzročno posledično posvezano.
Da, vec pomenuh to usko i izolovano gledanje...