View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Results 1 to 25 of 4062

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Ako je vjerovat Aliju Al Najamiju (ministru za naftu u Saudijskoj Arabiji) oni neće smanjivati proizvodnju nafte u narednom periodu (tokom 2015-te). Članice OPEC-a će i dalje isporučivati oko 30 miliona barela dnevno, pa neka tržište samo formira cjenu. Takođe u saradnji sa zemljama koje nisu članice OPEC-a, a proizvode naftu komentarisao je da je najbolje da svako ko proizvodi naftu to radi za njega najefikasnijim načinom. Po ovome, mislim da tokom 2015-te neće bizi značajnog rasta cjene nafte?

Da,..ali u ovom "Trumanovom šou"-u od Crne Gore nema nijednog medija koji je to htio objaviti. Da se građani zaljubljeni u Putina ne potresu ili zabrinu.
    Evo još jedne izjave Al-Najamija koja danas odjeca svijetom, a koja će, (sem ukoliko se desi neko čudo) takođe biti sakrivena od građana Crne Gore.
    http://elre-montenegro.blogspot.com/...t-even-if.html

Nevjerovatno je koliki je broj informacija koje se objave dnevno a koje se bukvalno skrivaju od građana ove zemlje. Ne mogu od privatnih obaveza stizati da objavim sve u CG neobjavljeno, već se ograničim samo na one informacije koje procijenim da su od najvećeg značaja za aktuelni trenutak i najvjerovatniji pravac razvoja krize.

Nego, kakogod bilo, Al Najani je lijepu čestitku poslao Putinu za Novu godinu. Zamislite, "nema smanjivanja proizvodnje čak i da nafta dostigne cijenu od 20$!"...Pa zaista, šta reći...A neko očekuje da sad drčni ruski diktator čarobnim štapićem obezbijedi da cijena nafte opet poraste na budžetom potrebnih 96 $...
    Ipak ima razboritih ljudi i oko Putina poput ovoga...
    http://Lower oil prices may persist ...nk deputy head
    samo što Putin ne voli da sluša o tome. A treba ga razumjeti.

Dragi prijatelji, često se ovđe čuje glupost o "sudaru slonova". Taj mit nikako da umre među Crnogorcima. Nema drugari nikakvog "sudara slonova". Nikada ga nije ni bilo, jer se neuporedivo ne da upoređivati. Ne može se 20 puta manja ekonomija (koja se gotovo sva naslanja na prodaju nafte i gasa) hvatati u kost sa ekonomijama koje su 20 puta veće od nje. Zaista ne znam šta je potrebno još učiniti (koju tablu za crtanje upotrijebiti) da bi se to konačno shvatilo.

Ali, vjerujte da su cijena nafte i sankcije najmanje što bi trebalo brinuti Rusiju.
    Oni koji su otkazali povjerenje crnogorskim medijima i u informisanju se oslanjaju na izvore van ovog balkanskog đubrišta, već su (ako su to htjeli i bili dovoljno pažljivi) mogli shvatiti šta se upravo dešava u svijetu.
    Mi prisustvujemo zastrušujuće velikoj operaciji kojom uređeni svijet (SAD, EU, JAP, CAN, AUS i dr. saveznici) započinje povraćaj novca iz nepouzdanih i nestabilnih država svijeta nazad u matične zemlje. Globalizacija će u narednim decenijama izgledati bitno drugačije. Njen lik razlikovaće se do neprepoznavanja.
    Ubuduće će svaka zemlja morati da se dokaže kao dugoročno pouzdan saveznik da bi u njoj mogao biti investiran novac uređenog svijeta. Vrijeme kaubojske ekonomije đe su velike zapadne kompanije same (bez konsultacije i odobrenja vrha države u kojoj imaju sjedište) odlučivale đe će investirati ili kome će što prodati, već je dio istorije. A upravo je takvo investiranje, rukovođeno kratkovidim motivima i najobičnijom pohlepom, zaslužno za ovaj paradoks da su ekonomski entiteti Zapada stvarali razne "Putine" po svijetu. To se više neće dozvoliti.

Ovo su do sada samo rijetki shvatili, no srećom, među onima na putu da to razumiju je i premijer Crne Gore M. Đukanović. Pažljivo sam slušao njegov (neobično dugi) odgovor na temu uticaja ukrajinske krize na događaje koji se već registruju i koji tek predstoje regionu, a koji je dao juče tokom otvorene sjednice Vlade na Cetinju. Po zbunjenim izrazima lica onih koji su ga slušali vidjelo se da u CG gotovo da i nema intelektualne elite (posebno ne u strukturama vlasti) i da oni tamo okupljeni predstave nijesu imali o čemu on priča. Ne znam da li me više stid zBog te činjenice ili toga da je baš Đukanović (i dalje) jedini svjestan vremena i prostora. Tužno zaista...

Šta su dogovorili Amerikanci i Arapi i čemu treba da posluži ovo nezabilježeno vrtoglavo obaranje cijena nafte? Samo Bog to može znati. Ne volim nagađati, no moj je utisak da je taj dogovor jedino jasno razrađen u dijelu koji se tiče pristanka Arapa (prije svega Arabije) da niskom cijenom nafte dodatno pogura američku privredu, a evropsku bukvalno pomjeri s mjesta i lansira.
    Već danas imamo pravu erupciju optimizma u SAD. Dow Jones je danas (ako sam dobro uhvatio tu vijest) oborio jedanaestogodišnji rekord u ostvarenom prometu. Neki novi vjetrovi duvaju. Pravo u jedra zapadnih ekonomija.
    Šta Arabija ima od toga? Opet, nezahvalno je špekulisati, no moja je procjena da su Amerikanci Arapima obećali da će ubuduće ključnu riječ na Bliskom istoku prepustiti Rijadu i Abu Dabiju. Niska cijena nafte dodatno će zagorčati život Irancima (kao zajedničkim suparnicima i Amerikanaca i Arapa), učiniti Iran mnogo kooperativnijim i ujedno ograničiti njegov uticaj na Irak koji je već puka (i pritom razbijena) ljuštura od države.
    Moja procjena svakako nije da će nafta pasti mnogo ispod sadašnje cijene. Ako se to desi to će biti na relativno kratak rok i isključivo može biti u sklopu napora da se ubrzaju događaji u Rusiji.
    Ono što ja očekujem jeste da će cijena nafte tokom naredne godine varirati između 50 i 75$. Narednih godina cijena nafte će vjerovatno biti i niža. Zašto? Pa zato što ekspanzija otvaranja petrohemijskih postrojenja za frakovanu naftu poprima razmjere zlatne groznice. Dakle, broj proizvođača nafte će samo rasti i to po nevjerovatnoj visokoj stopi. EU će punu energetsku nezavisnost ostvariti do 2025., ako ne i ranije.
    Dvadesete godine XXI vijeka neće biti decenija ni nafte, ni gasa. Biće to decenija u kojoj će hrana i voda biti globalno najtraženije (najskuplje) robe. I upravo to je onaj razlog zašto je Ukrajina tako potrebna (čitavoj) Evropi. Kad se u EU ne bi proizveo nijedan kilogram pšenice ili kukuruza njene "nevine" ravnice u stanju su proizvoditi hranu za 4 današnje Evrope.
    Last edited by El Re; 24-12-14 at 17:27.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)