Ovako su prenjeli njegovu priču na Kuriru (dakle uzeti sa rezervom)...
Mihail Aleksandrov, profesor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose(to je zapravo fakultet političkih nauka) koji radi u njegovom centru za vojno-politička istraživanja:
"Profesor Sandol je svakako u pravu Politika NATO je dovela do naglog pogoršanja odnosa između Alijanse i Rusije.
Blok je za pravac svog delovanja izabrao opkoljavanje naše zemlje, i sada je stvorena neposredna pretnja za našu bezbednost. Ta tendencija je postala jasna u vreme „cvetne“ revolucije u Gruziji, a sada Zapad pokušava da pod svoju punu kontrolu stavi Ukrajinu.Faktički, mi već vidimo eskalaciju konflikta.
U Ukrajini armija je u ofanzivi, a narodna milicija pokušava da se odupre. U daljem toku događaja moguć je dolazak dobrovoljaca iz Rusije, početak ofanzive na Kijev i zauzimanje prestonice.
Zapad povećava svoju pomoć Ukrajini, tako da će Rusija morati da se umeša i da, sada već sa sopstvenim oružanim snagama, izađe na granicu Ukrajine i Pridnestrovlja.
A tada će od NATO zavisiti hoće li se Alijansa umešati ili ne. Ako se umeša, to će biti rat velikih razmera.
Samo, NATO nema snaga i resursa za rat sa Rusijom. Armija NATO je, svakako, mnogobrojna, ali ona je razbacana na mnogim tačkama sveta i nije sposobna za vođenje konsolidovanih borbenih dejstava. Osim toga, NATO u Evropi nema dovoljno teške tehnike, municije, a i logistika je slabo razvijena.Stoga, teoretski, Rusija mirno može da izbije na Balkan, pregazivši Bugarsku i Rumuniju. Moguće je izgraditi savez sa Srbijom i zajedno osvojiti Kosovo i Crnu Goru. Faktički, mi bi tako zatvorili NATO u polukrug.Iako se po novinama pozivaju na ovoga profesora kao "vodećeg eksperta" MGIMO, ovako nešto (ukoliko to ozbiljno misli, a ne diže moral napaljenim masama po zadatku) može da izjavi samo budala. (ne znam za Rusiju, ali kod nas nije rijetkost da budale dolaze na mjesta univerzitetskih profesora)" Sprovešćemo delimičnu mobilizaciju, prebaciti vojsku sa Urala, gde imamo velike rezerve oružja. Uzgred , NATO to nema, oni su uništili sve rezerve. Mi na Uralu imamo 10 hiljada tenkova, i potrebno je nekoliko meseci da bi se oni doveli u stanje borbene gotovosti. Mi imamo i mobilizacionu rezervu, a NATO nema. Oni mogu da izgrade milionsku armiju, a mi prilično brzo možemo da stavimo pod borbenu gotovost armiju od dva-tri miliona vojnika. Najverovatnije je da će taktičko nuklearno oružje biti upotrebljeno. NATO ima premoć u avijaciji, i zbog toga će naš zadatak biti da brzo uništimo njihove aerodrome. Za to će biti potrebno da se iskoristi taktičko nuklearno oružje, posebno, krilate rakete. Mi nemamo dovoljan broj raketa srednjeg dometa, ali imamo rakete na avionima, brodovima i podmornicama, sposobne da pogode bilo koju tačku u Evropi.Posle togo će početi rat iscrpljivanja sličan Prvom svetskom ratu. Elektronski sistemi će biti izbačeni iz stroja, a bez njih neće biti moguća upotreba NATO oružja visoke preciznosti, a Alijansa i nema mnogo takvog oružja. NATO će morati da ratuje običnim naoružanjem, a na Zapadu njime slabo umeju da ratuju.Tako da nije fakat da će pobeda biti na strani Zapada. Mislim da NATO generali to razumeju i u poslednje vreme nastoje da se ne hvališu svojom moći, kaže Mihail Aleksandrov ekspert Centra za vojno-politička istraživanja Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose"
Prije svega SAD ima premoć u odnosu na Rusiju u apsolutno svemu osim u broju tenkova. Ima vojni budžet 10 puta veći od Rusije.
Nego i pored toga ni SAD ni Rusija nisu ludi da ulaze u rat jedni sa drugima. Do sad se još nije desilo da dvije nuklearne sile uđu u otvoreni rat.
Za one koji nisu upućeni pod "taktičkim" nuklearnim oružjem se misli na atomsku bombu namijenjenu za korištenje na bojištu, napade na velike koncentracije neprijateljskih trupa, flote, vojne baze, itd., bombu čiji je sistem za lansiranje manji i mobilniji i koja bi imala nešto manji domet i razornu moć od one namijenje za totalno razaranje gradove i protivničke države.
Međutim ništa od toga nije regulisano i bilo kakva suštinska razlika između "taktičkog" i "običnog" nuklearnog oružja ne postoji. I dalje se radi o atomskoj bombi. I kad je neko prvi ispali na protivnika može da očekuje da će mu biti višestruko uzvraćeno - što nas dovodi do situacije u kojoj naravno nema pobjednika - međusobnog uništenja koje će obuhvati sve na Zemlji.

Reply With Quote
Bookmarks