Problem prometnih gužvi je nešto što nas muči već nekoliko godina. Na žalost autocesta neće uskoro prema Dubrovniku. Jedan od razloga je nedostatak novca, a drugi od razloga je odluka Crne Gore da da prioritet autocesti Bar-Boljare umjesto D. Brijeg - Skadar. Nekom računicom naš ministar prometa je došao do zaključka da se uz dosadašnja zaduženja ne isplati ulagati u pravac koji će zapravo biti slijepa ulica sve dok Crna Gora ne poveže istok i zapad zemlje. Ovaj naš pravac (pod naš mislim i na vas i na nas) od Ploča do Ulcinja i dalje je postao (ili će uskoro postati) glavni tranzitni pravac za Albance koji iz Europe putuju na Kosovo. Zato zadnjih godina imamo velike gužve, ali na svu sreću naša cesta je u vrlo dobrom, a dijelom i u odličnom stanju, sa čestim odmorištima, tako da se tih 150-ak kilometara od Ploča do Karasovića može podnijet.
Most će ići. EU je financirala izradu studije najboljeg rješenja. Most je dobio prioritet. EU će ga i financirat jer će Hrvatska dogodine aplicirati za ulazak u zonu Schengena.
Zarada od kruzera je odavno premašila 40 eura po glavi, bliže je 50, a obzirom na preko milijun kruzeraša lako je izračunati koliku dobit ima Dubrovnik od kruzera. Otprilike 30 ako ne i više posto Dubrovčana posredno ili neposredno živi od kruzera. Problema s gužvama su svi svjesni, ali ni jedan gradonačelnik nema mooda prekinuti tu praksu jer bi praktički izgubio preko 30% biračkog tijela. Na žalost tu nam nedostaje vizije, jer jedan do dva kruzera dnevno, raspoređeni na cijeli tjedan, ne bi stvarali tolike gužve a dobit bi bila tek nešto malo manja. Tu se prije svih pitaju kruzerske kompanije, a Dubrovnik im većini najbolje upada vikendom kad su i najveće gužve. Prije dva vikenda u Dubrovniku je boravilo oko 16500 gostiju sa šest kruzera. Stvarno nepodnošljivo, toliko nepodnošljivo da Dubrovčani ne idu u stari grad između 9 ujutro i 5 popodne.
E sad već malo pretjeruješPa ne možemo birati tko će doći, a tko ne. Dubrovnik je otvoren za sve, mlado, staro, obrazovano, neobrazovano....a gradom patroliraju komunalni redari koji pišu kazne za pretjerano glasnu muziku. Ta priča oko Revelina je smiješna (pretpostavljam da dolazi od pomalo ljubomornih) jer Revelin ima preko dva metra debele zidove, a glazba se iz njega čuje jedva desetak metara oko tvrđave i to isključivo kod ulaza, osim kad se nešto organizira na taraci tvrđave a to je jako rijetko. Ovaj događaj o kojemu pišeš (boks meč) je bila Noć gladijatora, MMA spektakl sa 6 ili 7 borbi. Takvo što je vrlo poželjno i odlično organizirano ali na žalost događa se samo jednom godišnje. Dubrovnik je turistički Grad koji svojim gostima nudi i noćni život. Za one kojima smeta glasnija muzika namijenjeni su hoteli na Babinom kuku, Lapadu ili u Gružu gdje nema nikakve buke.
Evo iz prve ruke (sestra mi je poslovođa jednog prodajnog centra). Dubrovnik tijekom sezone pohodi oko 3 milijuna turista, izletnika, kruzeraša. Jako je teško, gotovo nemoguće, a obzirom na lošu prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske, prije svega zbog granica u Neumu i strogih EU uvjeta i pravila, te centre držati konstantno popunjenima. Roba se zbog tolikog broja turista prebrzo prodaje a naručena presporo dolazi. Sestra mi kaže da tijekom zime robu naručju jednom do dva puta mjesečno, tijekom ljeta 2-3 puta tjedno.
DOC je stvarno na sramotu Dubrovniku ali postoji i pozadina priče. DOC je tijekom rata poprilično nastradao. Njegova gradnja je dovršena tek nakon završetka rata, a nekadašnji vlasnik i investitor Dubrovkinja je nestala u privatizaciji. Na kraju je DOC kupio Kerum (danas je tu Tommy) i osposobio ga za rad (brzu zaradu bez ikakvih velikih ulaganja). Imam info da je za cjelokupni prostor zainteresiran jedan strani ulagač koji bi tu digao još dva kata i od DOC-a napravio pravi mali trgovinski centar. Nadam se da će tako i biti.
Ovo o stanju na samim stonskim zidinama stvarno ne znam. Znam da gosti koje ja vozim u Ston imaju tiskane vodiče sa svim lokalitetima koji bi ih mogli zanimati. U vodičima je opisano sve o Stonskim zidinama, njihovoj gradnji, vremenu gradnje, stonskoj solani, crkvi Svetoga Vlaha.... A za ovu crkvicu ja prvi put čujem. Znam da Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja sve vrijedne povijesne lokalitete na cijelom području nekadašnje općine Dubrovnik, pa će valjda i tu crkvicu, ali se slažem da su neki lokaliteti preslabo vrednovani i potisnuti u drugi plan. Recimo za Sokol grad u Konavlima, vrijedni povijesni lokalitet koji je nakon obnove napokon ponovo otvoren prošle godine, malo tko zna, ali se svi oduševe kad ga posjete (tko god nije bio neka ode, a poslije u Konavoske dvore ili kod Monkovića na večeru. Nećete se pokajati). Na tome najviše treba raditi općina Konavle jer je lokalitet ipak u njihovoj nadležnosti.
Naravno da se uvijek i svugdje može isčeprkati mali milijun problemčića. Nitko nije savršen. Ima dobrih i boljih i loših i gorih. Problem je kad problemčići stagniraju ili prerastu u probleme. Na svu sreću (nije da ja nas nešto hvalim ali....) Hrvatska je u zadnjih 10-ak godina po pitanju turizma napravila više nego u prijeratnih 50.
p.s. kvalitetan post i odlično zapažanje![]()

Pa ne možemo birati tko će doći, a tko ne. Dubrovnik je otvoren za sve, mlado, staro, obrazovano, neobrazovano....a gradom patroliraju komunalni redari koji pišu kazne za pretjerano glasnu muziku. Ta priča oko Revelina je smiješna (pretpostavljam da dolazi od pomalo ljubomornih) jer Revelin ima preko dva metra debele zidove, a glazba se iz njega čuje jedva desetak metara oko tvrđave i to isključivo kod ulaza, osim kad se nešto organizira na taraci tvrđave a to je jako rijetko. Ovaj događaj o kojemu pišeš (boks meč) je bila Noć gladijatora, MMA spektakl sa 6 ili 7 borbi. Takvo što je vrlo poželjno i odlično organizirano ali na žalost događa se samo jednom godišnje. Dubrovnik je turistički Grad koji svojim gostima nudi i noćni život. Za one kojima smeta glasnija muzika namijenjeni su hoteli na Babinom kuku, Lapadu ili u Gružu gdje nema nikakve buke.
Reply With Quote
Bookmarks