Quote Originally Posted by Ben Dover View Post
Igrom slucaja sam prisustvovao prezentaciji gdje su par vodecih NVO dale uvid u nalaze kada je rijec o korupciji u obrazovanju i situacija je bila prilicno dobra... Jedino mjesto gdje je bilo prostora za kritiku je bilo visoko obrazovanje gdje je jako tesko ministarstvu da bilo sto nametne jer se univerzitet uvijek poziva na sopstvenu nezavisnost...
Sto se tice nasilja u skoli, tu se jako puno radi i projekat koji UNICEF podrzava je primjer jako dobre prakse, koji se i na medjunarodnom nivou prezentuje kao jako dobro iskustvo...
Imenovnje direktora je nesto sto je bilo ranije rijeseno na nivou skole/lokalne samouprave pa je vraceno u nadleznost ministra... U svakom slucaju moze se unapredjivati dalje, traziti pravi model... Iskreno, da sam ja odgovoran za oblast prosvjete i ja bih mozda uz tu odgovornost trazio da budem direktno ukljucen u odabir direktora...
Rezultati na medjunarodnim takmicenjima ce doci, za to treba jos vremena... Individualnih rezultata ima ali za ove nacionalne rezultate mora dosta da se promijeni svijest i samih nastavnika/profesora i nacina na koji koncipiraju testove... Imaju mogucnost da vide kako su koncipirani zadaci na PISA testiranju pa da pokusaju da unaprijede svoje zadatke... Postici pomak i uspjeh na PISA testiranju je nacionalno poatignuce i trebaju godine "nevidljivog" rada da bi se napredovalo...
Sto se tice statusa prosvjetnih radnika, sve zavisi kako se postavi i gleda - licno smatram da imaju ok plate (mada, svi bismo uvijek zeljeli da su vece...)
Volio bih viđet tu osobu koja se bez dooooooooooobre veze zaposlila za stalno u prosveti u proteklih 4-5 godina... O kvalitetu kadra i znanja koje prenose na učenike da ne pričamo... Nekad mi je žao te ljude sa čim se moraju suočavati, maltretiranje i pritisci od roditelja i samih učenika...