View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Results 1 to 25 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Ako je ovo što sam podvukao tačno i ako umjesto ocjene crnogorski/srpski postoji mogućnost za dvije ocjene, iz crnogorskog i srpskog (za one koji to žele) ne vidim ozbiljniji razlog da se na ovome dodatno ne poradi.
    Znajući vas moramo razmišljati kako li ćete, već naredno godine, ovo tumačiti i sprovoditi.
    Stradivari,
    ti si razuman Srbin i davno si shvatio neke stvari pa s tobom razgovor ne izgleda baš potpuno ko "razgovor gluvih"... I svaka čast na tome...

Naravno da ja lično ne vidim nikakav problem da u zakonu stoji ovo što ti predlažeš. Po meni bi to čak bilo i pošteno. Dakle, izbaciti ovu formulaciju da srpska djeca (mogu da) dobijaju jedinstvenu ocjenu iz predmeta za koji će naziv u knjižicama (a na njihov zahtjev biti) - "crnogorski/srpski".
    Ne,.. i ja se slažem da nema nikakve smetnje, ako im je već predavano na nejotovanom srpskom i ukazano na pravopisne specifičnosti (i) srpskog jezika, zaista nema razloga da se njima dozvoli da im se u knjižice dopiše da su slušala dva jezika i iz svakog imaju u knjižici zasebnu ocjenu. Dakle i ocjenu iz crnogorskog (koja mora biti u knjižici) i ocjenu iz srpskog (koja može biti upisana na njihov zahtjev.
    Isto bi naravno vrijedilo i za Bošnjake i Hrvate. Dakle, obavezna ocjena u knjižici iz crnogorskog i dopisana iz bosanskog odnosno hrvatskog.

Međutim, tvoji prijedlozi su u potpunoj suprotnosti sa onim što traže srpske partije. One traže "da bude,što biti ne može" i da crnogorski i srpski budu potpuno izjednačeni, tj. da se ime "srpski jezik" pominje OBAVEZNO uz ime "crnogorski" i da svi neSrbi moraju imati ocjenu iz predmeta u kom stoji (i) naziv "srpski jezik"... Razumiješ li sad?..
    A ja sam davno konstatovao da se sa mnogim (a najmanje 30-40%) Srba dogovor može postić, no su problem ovi koji žive u paralelnoj dimenziji i do kojih još uvijek ne dopire svijest da je bio referendum, ova zemlja postala nezavisna i ima kristalno jasan Ustav usvojen više nego 2/3-ćinskom većinom i po kome EU ZAHTIJEVA da se ponašamo.

Uslov (taj famozni jedan od 7) koji je postavila EU nije "obavezno donesite izborni zakon", već "obavezno donijeti izborni zakon koji je usklađen sa Ustavom", jer je sav problem sa izbornim zakonom (koji odavno postoji) i bio što je donešen prije Ustava i tako je u nesaglasju s njim, a to EU ne može tolerisati, jer je načelo ustavnosti, zakonitosti i pravne sigurnosti" osnovni uslov i preduslov da jedna država bude pravno uređena, pouzdan partner i kao takva postane član kluba država članica EU.
    Ali zBog nepismenih novinara i drugih morona na političkoj sceni izgubilo se negdje ono da EU traži "zakon usklađen sa Ustavom", pa se stiče utisak da CG nema izborni zakon već ga treba donijeti, a tamo može upisati (ko na tabli) svako ko god želi ono što želi...
    Last edited by El Re; 31-08-11 at 09:52.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)