Originally Posted by
Dawud
Treba reći da se na ovaj način liječe mnoge bolesti koje savremena medicina ne poznaje.
Zato sto ti tako kazes, je li?

Originally Posted by
Dawud
Poznato je da su mnogi muškarci koji su imali mrtve spermatozoide dobili dijete najprirodnijim mogućim putem, neki su zbog toga svojoj djeci dali ime po liječniku sa navedenog video klipa.
A sve je to 100% dokazano naucnim putem i ljudi jos uvijek nisu otkrili moc laganja i zablude. Pitam se cemu onda religija sluzi...

Originally Posted by
Dawud
Poznato je da su mnogi izliječeni od raka, leukemije i od mnogobrojnih ostalih psiho-fizičkih bolesti.
Kome je to poznato? Gdje su dokazi? Gdje su istrazivanja? Bez svega toga tvoja prica je samo rekla-kazala.

Originally Posted by
Dawud
Ako bi mogao ovo malo da mi razjasniš. Da li je logično da nešto samo od sebe nastane a da nema nekoga ko time upravlja? Daj mi neki dokaz da nešto samo od sebe nastaje a da nema nikakvog pokretača, da vidimo tu tvoju logiku.
Dzaba kad ne shvatas. Tebi nije logicno jer si vjernik koji ne bi zamjenio religiju za svo znanje svijeta. Ti polazis od pretpostavke da mora da postoji pokretac za sve. A za boga kazes da njemu ne treba pokretac. Zato sto vjerujes u bnjega. Kad ne bi vjerovao u boga vidio bi zasto je to nemoguce i zasto se potpuno koji sa logikom i sa prirodom stvari. Mislim da je najveci problem to sto ne shvatas prirodnu selekciju cije principe mozemo da primjenimo i na postojanje boga da bi ga potpuno opovrgli. Ti kazes da je bog vjecan. Sto nije logicno jer je bog komplikovaniji od onoga sto ti kazes da je stvorio. Sto postavlja jos vece pitanje njegovog porijekla. Ako je sve komplikovano sto postoji moralo da bude stvoreno onda je i bog koji je jos komplikovaniji morao da bude stvoren. Nije logicno da je nesto komplikovano i inteligentno samo od sebe nastalo ili da je uvijek postojalo. Komplikovanost se stvara postepenim putem a inteligencija dolazi na visokom stepenu evolutivnog puta. A jedini razlog zbog kojeg je bog izuzet od tog pravila je to sto ti zelis da to bude tako jer ti vjerujes u to.

Originally Posted by
Dawud
Naravno da Boga niko stvorio nije, on je oduvijek. Logično je i sasvim normalno da je nešto kao uzrok svemu moralo postojati oduvijek.
To je ono u sta ti vjerujes, ali procitaj "The God Delusion" i vidjeces zasto je nemoguce.

Originally Posted by
Dawud
Samo je Bog s.w.t. savršen. Ljudi nisu savršeni, imaju mane, griješe, umiru, hrane se da bi preživjeli.
Postoji razlika izmedju onog u sta ti vjerujes i pravog stanja stvari. Bog kao prvo ne postoji. Ali u pravu si kad kazes da ljudi nisu savrseni i da imaju mane. Jedna od tih mana je religija.

Originally Posted by
Dawud
Pozivaš se na čovjeka koji vjeruje u Boga, tako da ti komentar ne stoji.
On ne vjeruje u boga. Vise puta je to izjavio. Takodje je izjavio da smatra da je ljudski mozak poput kompjuterskog procesora i kad se ugasi to je kraj, nema raja i pakla, nema niceg. Sto znaci da ne vjeruje ni u zagrobni zivot. A takodje je izjavio da smatra da je moguce da je svemir nastao iz nicega.

Originally Posted by
Dawud
Predpostavke ne koriste istini.
Nisu pretpostavke nego teorije. Sasvim opravdane i mnogo vise logicne od bilo cega cime religija raspolaze. A sto se tice porijekla religije u pitanju su cinjenice koje su poznate svima koji se bar nesto znaju o razvoju prvobitnih ljudi.

Originally Posted by
Dawud
Već sam ti dokazao mnogo puta da su znali više nego savremeni naučnici, koji će do smaka svijeta otkrivati čuda koja se nalaze u Kur'anu.
Dokazao nisi nista. Dokazao si samo da ne znas sta naucnici imaju da kazu na sve te "dokaze" iz Kurana. Mozda su pisci Kurana znali po nesto sto je kasnije nauka potvrdila ali to ne znaci da je Kuran bozja knjiga, znaci da su ljudi u vremenu kad je pisana znali neke stvari. Isto kao sto su Grci znali da su nebeska tijela okrugla i da se okrecu oko Sunca, pa eto vidis Zevs ne postoji. Znanje je samo dokaz znanja, a ne bozje intervencije.

Originally Posted by
Dawud
Što se mene tiče, a siguran sam i Ega, radim i jedno i drugo. Mnogo puta se desilo da ne odem kod doktora a da odmah nakon molitve ozdravim. I ne samo ja, već bi se to desilo kada bih uputio molitvu za moje bližnje. Što se tiče doktora, on liječi znanjem koje mu je dao Bog s.w.t.
Ti mislis da te molitva lijeci? Ali ustvari imas 50% sanse da ozdravis i 50% sanse da ne ozdravis. Kad ne bi ozdravio od molitve zaboravio bi i da si se molio i otisao bi kod doktora. Kad ozdravis bez intervencije doktora zahvalis se molitvi. Apsurdno. Ucini mi uslugu i nemoj nikad da ides kod doktora. Da vidimo koliko ces da godina dozivjet. Zapitaj se imaju li doktori veze sa tim sto je nas zivotni vijek danas znatno veci u odnosu na vrijeme kad je Kuran pisan? I ne, nije im bog dao znanje. Znanje su stekli postepeno kao i sve drugo. I nije im sposobnost da steknu znanje dao bog. To je bjezanje od istine i logike. To sto ti vjerujes u nesto ne cini ga istinitim.

Originally Posted by
Dawud
Radi se o tome da su naši dokazi toliko jasni da nema potrebe za nekim većim obrazlaganjem.
Ja ne vidjeh jos nijedan.
Last edited by VanjaTheMan; 30-05-11 at 11:45.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Bookmarks