Quote Originally Posted by Dutch View Post
Mtel čak ni ne pominje zamjenu kartica, nego će to vjerovatno naknadno da nas masiraju.
Sem toga ne znam kakve veze pozivni broj ima sa karticama.Mene i sad očitavaju kao +382 ako zovem nekog u Srbiji.Ne znam što znači potpuni prelazak na taj broj ako se i sad koristi.
.
Nije bitan pozivni broj, već identifikacioni broj mreže. Nekad za bivšu Jugu je bio 220-xx, Promonte je bio 02, a Monet 04, MTS 03, a ne znam ko je bio 01... Razdvojem države Srbija kao naslednik je zadržala pravo da koristi i međunarodne prefikse i identifikaciju u mobilnim mrežama. Znači pozivni za Srbiju je isti kao i za SRJ kao i za njihove mobilne mreže.

Što se tiče m:tel -a, kod njih je u staru započeto sa identiufikacionom po novom rasporedu, odnosno sa brojem 297-03 tako da su i njihove bazne stanice od starta prikazivale taj broj,. Telenor treba da promijeni iz 220-02 u 297-02 a T-Mobile iz 220-04 u 297-04. Shodno ovome m:tel ne treba da mijenja kartice, ali situacija sa registrovanjem je obavezna za sve operatore pa i za njega.

Quote Originally Posted by luka hn View Post
Ako je registracija zakonska obaveza, sta je sa uvodjenjem portabilnosti brojeva. Zar i to nije zakonska obaveza? Vec par puta su probijali termine koji su bili jasno odredjeni. Ako govorimo o evropskim standardima, onda treba biti dosljedan. Tamo je portabilnost standard, a da ne govorimo o onima koji su otisli i korak dalje, pa npr. korisnici mogu da od raznih operatera uzimaju pojedine usluge koje najvise odgovaraju njihovim potrebama, i to sve na jedan broj. To su krucijalne stvari funkcionisanja uredjenih trzista a ne zamlacivanje ljudi uzimanjem licnih podataka, i to jos sve u totalno neorganizovanoj i stihijski odradjenoj kampanji.

Portabilnost brojeva (kao jedna od boljih usliuga koje nas očekuju), može biti omogućena tek sa kompletnom registracijom korisnika u državi. Razlog je jednostavan, da ne bi došlo zbog zloupotrebe istih. Zato i nema potrebe da se bunimo oko registracije.

Quote Originally Posted by Z600 View Post
Slazem se ovo za tinejdzere i sitne zajebancije, al XXX puta mi se desilo proteklih godina da dobijem ili kupim neki pripejd broj "za jednokratnu upotrebu".. tipa uz ulaznicu za neku zurku, na romociji itd.. da je iskoristim i onda bacim ili izgubim ... i sta onda?? Podjem na trafiku i kupim drugu... A sad treba da idem da odjavljujem neke bezveze brojeve...aha, kako da ne...!!!! Jedinu karticu koju cu ikad da prijavim jeste postpaid i to samo iz razloga da mi neko ne nabija racun..
Postpaid je već registrovan (dalez ti računi na adresu koju si dao), nema potrebe da se bakćeš oko registracije. Ako je na Promonte ili Monet moraćeš samo da zamijeniš karticu.