Results 1 to 25 of 4251

Thread: Ateizam

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Ali Ihtuse, zar po hriscanstvu Bog nije ljubav? Zasto onda salje na ljude zle duhove, bilo da su od Njega ili od nekog drugog? Zar nisi dosta puta rekao da Bog nema nikakve veze sa zlom? Zar nisi rekao da od Boga dolazi samo ljubav i dobro a da od djavola dolazi zlo? Medjutim, sada kazes da Bog upravlja zlom i salje ga na ljude kao iskusenje? Pa sta je ovo? Ko je ovde normalan? Opusteno niko.
    @Mabus-e ja to tumačim drugačije. Ustvari vjerujem u drugačiju verziju da Bog direktno ne šalje nikakva iskušenja već da brine samo globalno o univerzumu u njegovoj svoj kompleksnosti , strukturi i cjelovitosti.
    On je čovjeku dao slobodnu volju a čovjek u susretu sa svojom okolinom i samim svojum željama i raznim drugim stvarima dolazi u iskušenje zbog svoje nesavršenosti.
    Ja volim da uporedim Boga sa kantom benzina. Kanta je puna "dobre energije" ali je pitanje kako će biti iskorišćena. Tu čovjek dolazi u iskušenje.
    Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    Mabuse, i ti vjerujes ( a istovremeno ne znas) ali svi kazete da bog je sam stvorio svoga protivnika Djavola, postavlja se pitanje ZASTO???!!!
    Da li ima logike da vi kazete da bog ima cijelu komandu a Djavo ??? da li mu je on pod kontrolom, ?? ako bog dozvoljava djavla da cini sva ta zlodjela nad covjecanstvom onda izlazi da bog je protivnik onih koje sam " s'ljubavlju" stvorio?? Zasto ziva bica moraju da se hrane zivim bicima?? Logika i vi ste ko Noc i Dan.
    @bonnob1 . Ja sam vjernik ali ne vjerujem da je Đavo nešto što fizički postoji. Nevjerujem u fizičko postojanje Đavola , vać samo postojanje kao ideju , ideju o uništenju, destrukciji i bezumlju.
    Bog je stvorio i pokreće svijet nevjerovatno lijep , elegantan , ogroman i kompleksan.
    Đavo je simbolika ne-snalaženja i potpuno pogrešnog postupanja u takvom svijetu.
    Ta simbolika nam plastično, logično, ilustrativno i na jednostavan način govori čega traba da se čuvamo. Šta je u osnovi naših problema.

Interesantna je simbolika :
    Lucifer je bio anđeo trinesti. Bog mu je dao najveće moći.Bio je najpametniji, najljepši, najbolje je pjevao i.t.d.
    Vremenom je kao takav uvidio da neko nešto ne radi dobro, da ne odlučije pametno, ...
    počeo je da opominje i ispravlja druge i da im komanduje šta da rade i da smatra da je bolji od drugih više nego što je to realno bilo. Previše je uživao u divljenju drugih i samoljublju.
    Sve je manje sarađivao sa drugima a sve više im komandovao i zahtijevao apsolutnu pokornost. Izgubio je ljubav prema manje pametnim , manje lijepim, manje moćnim,...
    U hrišćanskim knjigama se kaže da je postao "gord" (to je na neki način izraz za negativan ponos).

To je razlog što se "gordost" smatra najvećim grijehom. Iz nje proizilaze svi ostali grijehovi i zlo.

Sa druge strane to je odgovor što Bog nije dao čovjeku (ili nekom drugom živom biću ili objektu) veće moći. Zato što bi postao "Đavo".

Ja nevjerujem da je ta priče bukvalno tačna ali je na najbolji, najlakši i najshvatljiviji način ispričana jedna bitna istina.
    Svaka "moć" nosi opasnost od zloupotrebe i treba paziti da nosioca te moći ne pokvari.

P.S. Kad bi neko napravio neku komplikovanu i većini neshvatljivu mašinu on bi indirektno stvorio opasnost za sve koji ne znaju da je koriste (npr. Tesla i struja).
    Kad sam nešto popravljao oko struje moja već pokojna baba je voljela da kaže "Pazi se toga Đavola"
    Last edited by septembar; 25-03-10 at 18:47.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks