Quote Originally Posted by American Dream View Post
Bez zelje da ulazim u srz dosadasnje diskusije, uz postovanje za diskutante, i izvinjenje za ovakav upad, dao bih svoj mali doprinos temi osvrtom na moja razmisljanja.

Vjerujem u znacaj tradicije, nekih religijskih obreda... postujem brojne ideale svoje religije. Stavise, aktivista sam u religijskoj dobrotvornoj organizaciji, cime se ponosim. Medjutim, nema boga. Nema zagrobnog zivota, andjela i sejtana... Na zalost, nema ni Djeda mraza. To je moj stav, koji je u skladu sa svim modernim naucnim dokazima i indicijama. Ipak, ne bjezim od cinjenice da su vjera i religija svuda oko nas, stavise, religija jeste dio mog zivota.

I tako, jedne veceri, prije cirka mjesec dana, nestalo je struje. Obicno to bude stanje kada moderan svijet potpuno stoji u mjestu, ali se nekako stvara idealna situacija za covjeka da razmislja, onako filozofira, ako hocete. Mene razmisljanje odvede do Nikole Tesle, covjeka koji je u sustini stvorio moderne neprilike koje nastaju nestankom elektricne energije . U sred razmisljanja o Nijagarinim vodopadima, dodje struja! Pali se svijetlo, spontano i TV sa sve kablovskom, pisti klima uredjaj... moderan svijet ponovo zivi! I sinu zakljucak u mojoj glavi - Nikola Tesla je veci nego svi bogovi iz svih knjiga i prorocanstava! Uzevsi zdravo za gotovo sve sto Kuran i Biblija pisu o bogu i bozanskom, moj je utisak da su Tesla, Darvin, Njutn, ja, vi - da je covjek jednostavno veci. Evo kako - bog je mozda stvorio zemlju, svijet, univerzum, sve ovo - za par dana. I to je izuzetno. Svaki scenario nastanka univerzuma za covjeka je prosto fascinantan. Ali... zar je stvaranje svijeta od strane boga zaista fascinantno? Mislim, bog je imao tu moc, on ima pamet, mudrost, viziju koje prosto nemaju mane. Stvaranje svijeta od strane boga je moralo biti... rutina. Bog nije mogao pogrijesiti. Covjek je, za razliku od boga, nesavrsen. Prije samo nekoliko milenijuma nije mogao ni komunicirati, zivio je u pecinama, umirao po pravilu od necega trivijalnog kao na primjer, upale slijepog crijeva. Da je dosao u pecinu covjek sa nesto opreme i medikamenata i uklonio oboljelom upaljeno slijepo crijevo i tako mi spasio zivot, a zatim prisutnima rekao da je bog, on bi bogom i postao! I sa potpunim pravom i legitimitetom, jer bi za tadasnjeg covjeka nezamislivo ucinio sa takvom lakocom, sa takvom... rutinom!

Zemlja je zaista fascinantno mjesto! Oko toga nema dvojbe! Ipak, pripisati je bozanskom po meni znaci svesti je na nesto sasvim obicno. Sta je tu interesantno ako je bog jednostavno odlucio da uradi nesto? Moc evolucije, sila koje su pokrenule prasak, moc DNK-a... to je nesto sasvim neobicno i vrijedno divljenja. Ne vjerujem u boga jer prema onome sto kazu knjige - ja se njemu ne divim. Toliko od mene, u zdravlje
Divan post, samo tako, uspio si dati umijetnu boju svome razmisljanju o realnosti i stvarno si ocarao ove koji samo vjeruju a nikako da znaju nesto o tome.