Ajde, kad velis, da saznamo nesto vise, izdvojio sam nekoliko tvojih citata.

Quote Originally Posted by Mabus View Post
Ko je to tako uspio da odredi tako perfektno? Mother of nature? Onda ta majka priroda mora imati sposobnost razmisljanja, u stvari ta Mother of nature je za mene Bog. E sad posto smo otkrili ko je On, daj da o Njemu saznamo jos vise, tj. sta On jos moze...
-------------------
Al - Baqara u 47. ajetu:

O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario i toga što sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
-------------------

Za pocetak, saznali smo da Majka nije voljela svu djecu jednako, neki su u Bozijim ocima bili veci i vrijedniji.

Dalje, ako je On "razmisljajuci" Bog, ako je uredio svijet "tako perfektno", ne znam zasto se pomamljujes zbog palestinskih ili afganistanskih zrtava, ocigledno je da su postupci "Cionista" po volji Bozijoj i da prirodu poretka moras bespogovorno prihvatiti.

Quote Originally Posted by Mabus
Biblija opisuje Boga na vrlo čudan način. Predstavljen je kao biće sa puno manjkavosti. S druge strane, način na koji Kur'an opisuje Boga potpuno je suprotan ovome. Prema Kur'anu, Bogu pripadaju svojstva i atributi savršenstva.
-------------------
Al - Baqara u 15. ajetu:

Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svom nevjerstvu lutaju.
-------------------

Da ne pretrazujem cijelu Knjigu i slicne primjere, vrlo lako je uociti da je i u Kur'anu Bog predstavljen kao bice sa manjkavostima, slabostima svojstvenim covjeku, bas kao i uzoru, Bibliji.

Ako si već realan, tj. ako imaš liberalan pogled na svijet, budi iskren pa reci ko ove ljude i na kojim mjestima navodi na grijeh? Po islamskom učenju đavo je taj koji ljude navraća da čine ove gnusne grijehe.
----------------------
Az - Zumar u 44. ajetu:

...vlast na nebesima i na Zemlji Njegova je...

Al - Furqan u u 2. ajetu:

Onaj kome pripada vlast na nebesima i na Zemlji, koji nema djeteta, koji u vlasti nema ortaka i koji je sve stvorio i kako treba uredio!

Al - Zumar u 7. ajetu:

On dobro zna svačije misli.

----------------------

Ma sta ti tvrdio o Sejtanu, Kur'an kaze Allah je taj koji je svemocan i savrsen, ima vlast i kontrolu na Zemlji, Nebu i nad ljudima, sve ih je stvorio.

Zakljucak je da je za ljudske grijehe odgovoran Bog, osim ako osporavas Njegovu sposobnost da popravi ono sto je prethodno napravio, da pobijedi Djavola?

- Ako tvrdis da su ljudi, po definiciji, gresni, zar to ne dovodi u pitanje savrsenstvo njihovog Tvorca?

- Ako ih je napravio gresnim namjenski, samo da bi se igrao iskusavajuci ih, onda opet uocavamo slabosti svojstvene covjeku.

Problem kontradiktornosti koji je tipican i za Bibliju, a vjernici nemaju odgovarajuce resenje.

Na kojim mjestima ljudi ovo rade i da li je pedofilizam karakterističan za hodže ili popove?
http://bhmuslimmonitor.info/ba/aktue...ekst-bh-2.html

Katolicka Crkva, stidljivo, ali ipak pokusava da se obracuna sa pedofilima u svojim redovima. Kao sto se da primijetiti, pravoslavci i muslimani jos uvijek negiraju.

Za vrijeme vladavine Talibana, zalihe heroina koji se proizvodio iz maka pale su za 65%, i to na globalnom tržištu, zahvaljujući službenoj zabrani droga. Proizvodnja opijuma na teritoriji koju su kontrolirali Talibani pala je za 99% i jedino mala teritorija koju je kontrolirala Sjeverna Alijansa snabdijevala je svijet heroinom.
Sada sa sve razvijenijim, nezakonitim, narko biznisom, UN već treću godinu zaredom šalje alarmantna upozorenja da Afganistan postaje „narko-država“.
Uoci potonjeg rata, Afganistan je samo u jednom kratkom periodu, uredbom talibanskih vlasti, smanjio proizvodnju opijuma. Svejedno da li govorimo o periodu prije americke invazije, ili nakon nje, ova drzava je poslednjih 30 godina svjetski rekorder u proizvodnji i distribuciji opijuma.

Posto je Allah gospodar situacije na Zemlji, samim tim i u drzavi Afganistan, ovo mogu da shvatim jedino kao njegov blagonaklon odnos prema trgovini opijumom i okupacijom teritorije:

-------------------
Al - Mugadala u 1. ajetu:

... Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi.
-------------------

Evo ja ću otvoriti posebnu temu o ekstremnim citatima Biblije i Kur'ana, pa da uporedimo, da vidimo đe se krije fanatizam.
Mozes, ali i ne moras to da radis, vec sam o tome negdje pisao. Ovdje se slazemo.

Samo povrsno sam preletio jer primjera (i nedoslednosti) ima dosta; dobar dio nas je procitao Kur'an i Bibliju, tako da te uvjeravam da ti i kolege iz hriscanskog tabora ne mozete tek tako da nas preveslate.

_____