Page 369 of 409 FirstFirst ... 269319359365366367368369370371372373379 ... LastLast
Results 9,201 to 9,225 of 10202

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    3,551
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

Quote Originally Posted by Auris View Post
    Možeš pasoš za svaku banku ili?

Time bi mi spasio život :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Svaku. Pasos je shodno zakonu validan identifikacioni dokument.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Evo šta sam izvukao iz čuvene EU regulative vezano za nove lične karte:

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/1157/oj/eng

Main deadlines under Regulation 2019/1157

• 2 August 2021 - Member states had to start issuing identity cards that comply with the new requirements by this date.
    • 3 August 2026 - Non-compliant identity cards that lack a machine-readable zone (MRZ) or do not meet minimum security standards must cease being valid either when they expire or by this date whichever comes first.
    • 3 August 2031 - All identity cards that don’t meet the full set of requirements in the Regulation (e.g. including security chips and biometric data) must be phased out / no longer valid by this final date.

Mandatory (for all EU biometric ID cards):

• Contactless NFC chip → holds the biometric data (face + fingerprints).
    • This is the same technology as in biometric passports, readable by border gates and NFC readers.

Optional (depends on the country):

• Contact chip (like a credit card chip) → used for electronic ID (eID) services such as online government logins, digital signatures, or health insurance authentication.
      • Not all countries add this.
        • Example:
          • Germany’s ID card has both NFC + contactless eID features (Slovenia and Austria also include digital signature functions),
          • Bulgaria, Italy, Poland issue biometric ID cards without a contact chip — only NFC for biometrics.

Sad ako može jedno pitanje, koja je razlika u novim ličnim kartama? Znam da na nju dođe čip, ali vizuelno po čemu se još razlikuje? Da li su prije imale MRZ brojeve na poleđini?

Thanks Thanks Given 
    1,663
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Stare su imale MRZ, ali nisu imale chip/sertifikat, a ni NFC.

Nove imaju sliku u boji, MRZ, chip/sertifikat i NFC.

4. The Following User Says Thank You to Sale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Ne kontam onda čemu navala sa ovim da mora da se zamijeni stara lična sa novom.

Evo ja npr. imam bugarsku ličnu, važi mi do 2028., nema čipa, nema biometrije ili NFC, samo MZR, a slika je isto crno bijela, a važi dok ne istekne.

Za putovanja, verifikaciju online isto svuda prolazi, ili ako hoću da upravljam na nekom GOV sajtu - da vidim svoje poreze, zdravstvo, da zatražim bilo koji dokument sve mogu odraditi tako što se ulogujem preko 3rd party servisa (Evrotrust ili neke od ponuđenih opcija na GOV sajtovima), tako da kontam da bi i ove stare lične ovde isto mogle da traju koliko im je naznačeno (max do 2031.) ili eto do tog drugog roka avgust 2026.

Thanks Thanks Given 
    1,663
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Mogle su, makar za nek stvari da se koriste - kao zdravstvena… ali nista oko eGov servisa bez chipa/sertifikata. Mogli su da puste da ljudima vaze do isteka. Ja sam zamijenio nakon pojave nove, jer mi je trebala oko fiskalizacije.

Samo je i dalje cudno zasto ne radi na osnovnim eServisima poreske… guraju postin i neke druge sertifikate.

7. The Following User Says Thank You to Sale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Quote Originally Posted by aleksandar069 View Post
    Ne kontam onda čemu navala sa ovim da mora da se zamijeni stara lična sa novom.

Evo ja npr. imam bugarsku ličnu, važi mi do 2028., nema čipa, nema biometrije ili NFC, samo MZR, a slika je isto crno bijela, a važi dok ne istekne.

Za putovanja, verifikaciju online isto svuda prolazi, ili ako hoću da upravljam na nekom GOV sajtu - da vidim svoje poreze, zdravstvo, da zatražim bilo koji dokument sve mogu odraditi tako što se ulogujem preko 3rd party servisa (Evrotrust ili neke od ponuđenih opcija na GOV sajtovima), tako da kontam da bi i ove stare lične ovde isto mogle da traju koliko im je naznačeno (max do 2031.) ili eto do tog drugog roka avgust 2026.
    Nije navala vec 5 godina se prica o novim licnim, razumijem da jedino ljudi koji misle da se tu nalazi cip za kontrolu ljudi nece da zamijene licnu.

Ja sam vakcinisan fajzerom 3 puta pa sam odmah potrcao da zamijenim novu (u januaru 2024.)

Razumijem da oni sto se nisu vakcinisali odbijaju da urade isto i zamisli sta sad ove prijetnje sa blokiranjem racuna rade...

Thanks Thanks Given 
    13
    Thanks Thanks Received 
    199
    Thanked in
    131 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    Mogle su, makar za nek stvari da se koriste - kao zdravstvena… ali nista oko eGov servisa bez chipa/sertifikata. Mogli su da puste da ljudima vaze do isteka. Ja sam zamijenio nakon pojave nove, jer mi je trebala oko fiskalizacije.

Samo je i dalje cudno zasto ne radi na osnovnim eServisima poreske… guraju postin i neke druge sertifikate.

Kad ste vec kod zdravstvenog i nove lične , evo jedna moja "dogodovština" . Izvadim novu ličnu , napravim se pametan , skinem onaj softver sa sajta Mupa ( koji inače i piše u onoj koverti kada se otvori, sa sve internet adresom) , aktiviram karticu i rekoh, ajd da podjem do fonda zdravstva da prijavim tu novu kao zdravstvenu. Kad dodjoh tamo i kazah da je vec aktivirana , nastade haos. "Kako aktivirana, a kako ste Vi to uradili, evo 5 godina su nove lične i nikad niko nije dosao sa aktiviranom LK...itd". Stavlja je na onaj čitač....kompjuter im blokira. "Pa sta ste ovo uradili. Pade nam sistem. " Rekoh, gospodjo , sta vam pise u toj koverti? E to sam uradio.
    Da skratim priču , zove se šef , koji takodje nema pojma o čemu se radi. Kaze , ne može ovo da se aktivira. Nama pise da je aktivirana ali dalje njihov program ne može da radi i da im pada sistem.
    Te ti ja lijepo posle 2 dana ponovo u Mup po novu ličnu. Posle se više nisam pravio pametan.

Sent from my 22081212UG using Tapatalk
    Always,forever and beyond ...

10. The Following 3 Users Say Thank You to zeks For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,663
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

A nisam ni pretpostavio da su “nestorovi svjedoci” ili prosta lijenjost naroda…

Ovo su mogli i ranije da objave. Ali i da posalju SMS 30-45 dana prije roka

Thanks Thanks Given 
    3,551
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

A salju sve banke no zalus vjeruj te mi. I opet ce 1og da bude desant na Banke.

13. The Following 2 Users Say Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Zar ne može u taj naš eGov da se prijaviš ako imaš eTrust od Telekoma npr.?

Quote Originally Posted by hercules View Post
    A salju sve banke no zalus vjeruj te mi. I opet ce 1og da bude desant na Banke.
    A šta se desi ako neko dođe fazon u Novembar, ništa nije mijenjao, nije čak ni do banke bio da mu stave barem taj pasoš što je važeći u dokumentaciji?

Thanks Thanks Given 
    3,551
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

Quote Originally Posted by aleksandar069 View Post
    Zar ne može u taj naš eGov da se prijaviš ako imaš eTrust od Telekoma npr.?

A šta se desi ako neko dođe fazon u Novembar, ništa nije mijenjao, nije čak ni do banke bio da mu stave barem taj pasoš što je važeći u dokumentaciji?
    Moze naravno. Problem je sto ako banka do 1og oktobra nema u arhivi vas validan identifikacioni dokument mora da vam blokira racun.

E sad zamislite pomorca koji se iskrca u Singapur i treba da kupi kartu za Podgoricu i banka mu je blokirala racun jer nema u arhivi njegov pasos. A pomorac makar mora imat validan pasos da bi se ukrcao to svi znamo. E to su muke a ne redovi u limenku.
    Last edited by hercules; 26-09-25 at 07:32.

16. The Following 3 Users Say Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Strašno.

Treba da omoguće ljudima neki online KYC servis, da mogu da dodaju svoj pasoš online, kad može kladionica kod nas da verifikuje identitet tako, vala mogu i banke.

18. The Following User Says Thank You to aleksandar069 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,663
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Default Banke u Crnoj Gori

@zeks

Ja sam naravno sam aktkvirao. I jednog dana otisao do FZO da i oni odrade sta treba. Pa nije bilo tih problema… i to je glupost sto nije po automatizmu izmedju MUP-a i njih. Nisi trebao da vadis novu!

Ali to je digitalizacija na “nas nacin”… kada razni “strucnjaci” prave sisteme i procedure.

Last edited by Sale; 25-09-25 at 20:55.

20. The Following User Says Thank You to Sale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    13
    Thanks Thanks Received 
    199
    Thanked in
    131 Posts

@zeks

Ja sam naravno sam aktkvirao. I jednog dana otisao do FZO da i oni odrade sta treba. Pa nije bilo tih problema… i to je glupost sto nije po automatizmu izmedju MUP-a i njih. Nisi trebao da vadis novu!

Ali to je digitalizacija na “nas nacin”… kada razni “strucnjaci” prave sisteme i procedure.

A sve mogu da shvatim . Ali način na koji su me gledali i čudili . Kao da sam nuklearnu fiziku došao da predstavim . Jos ona jedna službenica mrtva ladna...."a sto je tebi trebalo to da sam radiš?" Izgleda da sam im poremetio ritam . Sve sto iskače iz klišea ispada nerješivo. Mada , par dana posle bio je i jedan tekst u Vijesti da nisam bio jedinstven slučaj. Nego da ne iskačemo iz teme.
    A ovo gore sto neko napisa za pomorce,....e i to prijeti jednom članu porodice. Vec mu stizu poruke ,a on na dalekom istoku.

Always,forever and beyond ...

22. The Following User Says Thank You to zeks For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by zeks View Post
    A sve mogu da shvatim . Ali način na koji su me gledali i čudili . Kao da sam nuklearnu fiziku došao da predstavim . Jos ona jedna službenica mrtva ladna...."a sto je tebi trebalo to da sam radiš?" Izgleda da sam im poremetio ritam . Sve sto iskače iz klišea ispada nerješivo. Mada , par dana posle bio je i jedan tekst u Vijesti da nisam bio jedinstven slučaj. Nego da ne iskačemo iz teme.
    A ovo gore sto neko napisa za pomorce,....e i to prijeti jednom članu porodice. Vec mu stizu poruke ,a on na dalekom istoku.

Evo procitah ovaj i prethodni zeksov post i nasmijah se posteno. U stvari je tragikomicno. Mogla bi se jedna dobra tragikomedija napisati.

24. The Following 2 Users Say Thank You to roundabout For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

svaka čast hipotekarnoj koja danas u 13:30 šalje da moram donijeti novu ličnu. nisu mogli eo par godina kolko imam novu lk oposlit no sad kad svi idu. nerealno.

„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

sjajan kadar zaposlili u hipotekarnoj. ima zadatak da skenira i kopira ličnu. 10min ga uče i teško i dalje kapira.

„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

27. The Following 3 Users Say Thank You to outline For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    65 Posts

E zato je NLB to odradila na vrijeme, i to po par puta za pojedine, da se potvrdi
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

29. The Following 2 Users Say Thank You to chucknorris For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,441
    Thanked in
    2,605 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    sjajan kadar zaposlili u hipotekarnoj. ima zadatak da skenira i kopira ličnu. 10min ga uče i teško i dalje kapira.

To je već državno sistematizovano radno mjesto...

Poslato sa pisaće mašine S24 x2

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    658
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    319 Posts

Evo bratu stigla poruka od hipotekarne da donese novu licnu a licna izdata 2021...
    Jesu li svima istu poruku poslali? Ili kako li?
    * Profesionalni detailing vozila *
    Instagram : Tico Detailing

Thanks Thanks Given 
    1,200
    Thanks Thanks Received 
    327
    Thanked in
    208 Posts

Quote Originally Posted by Tico View Post
    Evo bratu stigla poruka od hipotekarne da donese novu licnu a licna izdata 2021...
    Jesu li svima istu poruku poslali? Ili kako li?
    Svima je poslata po defaultu, stiglo i meni a ja sam prije godinu i po dostavio na uvid novu.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

33. The Following User Says Thank You to Fitnespro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,551
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

Mislim da je to iz razloga da popunite KYC upitnik a ne zbog licne karte. Jer to je dokument koji regulator trazi.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,441
    Thanked in
    2,605 Posts

Meni su ovo poslali

Poštovani klijenti,
    Obavještavamo vas da smo vođeni željom da pružimo najbolju uslugu i omogućimo da bez žurbe i gužvi na vrijeme ažurirate sva potrebna dokumenta, odlučili da produžimo radno vrijeme i da otvorimo naše filijale i u subotu, 27. 9. 2025. godine i to do 14.00 h, a po potrebi ćemo produžiti radno vrijeme i u ponedjeljak i utorak.

Period produženog radnog vremena će biti namijenjen isključivo klijentkinjama i klijentima koji su obavezni da ažuriraju svoju dokumentaciju.

Apelujemo na sve klijente da, ukoliko to već nijesu učinili, dostave novu ličnu kartu ili važeći pasoš do 30. 9. 2025. godine na šalterima Hipotekarne banke, kako bi nastavili korišćenje bankarskih usluge bez ograničenja.

Podsjećamo da se ažuriranje dokumentacije sprovodi u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i da prestaju da važe sve lične karte izdate u Crnoj Gori prije 30. 3. 2020. godine.

Hipotekarna banka ostaje dosljedna svojoj misiji da uvijek bude posvećena i podrži vas onda kada vam je najpotrebnije.

Hipotekarna banka, Vama posvećena.

Sa obzirom da sam ja to sve odradio ignorisao sam mail.

Poslato sa pisaće mašine S24 x2

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    44
    Thanks Thanks Received 
    362
    Thanked in
    218 Posts

Bilo je na nekom od portala skoro, da ce gradjani CG moci da ulazu u drzavne obveznice, preko odredjenog broja banaka koje su sklopile ugovor sa drzavom, i da je program namijenjen fizickim licima, sa dospijecem od 2-3 god. i kamatom od 3 %.

Hipoteticki, sta ako drzava CG zvanicno proglasi bankrot u tom periodu - znaci li to da date obveznice postaju bezvrijedne, ljudi ostaju bez svog ulaganja u iste, odn. iste postaju nenaplative?

Thanks Thanks Given 
    7,360
    Thanks Thanks Received 
    4,779
    Thanked in
    2,446 Posts

Quote Originally Posted by techlinkit View Post
    Bilo je na nekom od portala skoro, da ce gradjani CG moci da ulazu u drzavne obveznice, preko odredjenog broja banaka koje su sklopile ugovor sa drzavom, i da je program namijenjen fizickim licima, sa dospijecem od 2-3 god. i kamatom od 3 %.

Hipoteticki, sta ako drzava CG zvanicno proglasi bankrot u tom periodu - znaci li to da date obveznice postaju bezvrijedne, ljudi ostaju bez svog ulaganja u iste, odn. iste postaju nenaplative?
    Otprilike…
    Mada ne budu nenaplative. Nego neki haircut, obično 50% i isplati se u neki duži rok.
    Dobjješ pola za 20 godina.
    Tako ie bilo u Grčkoj.

Tko leti, vrijedi...

38. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Page 369 of 409 FirstFirst ... 269319359365366367368369370371372373379 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)