Ko je proglasio Petra I Petrovića za Sveca?
Ko je proglasio Petra I Petrovića za Sveca?
Petra I Petrovića Njegoša za Sveca je proglasio njegov nasljednik, Petar II Petrović Njegoš.
Srpska Pravoslavna Crkva priznaje Svetog Petra Cetinjskog za Sveca, obilježava njegov dan crvenim slovom u kalendaru, iako ga je Njegoš proglasio za Sveca!
Može li iko, osim poglavar autokefalne, samostalne crkve, da proglasi nekoga za Sveca?
Petar I Petrović Njegoš posvećen je krajem 1834. g. od strane Petra II Njegoša
Iz knjige Akademika Branka Pavićevića: Sazdanje crnogorske nacionalne države (1796-1878.)
Posvećenje Petra Prvog
Krajem oktobra 1834, na sam dan godišnjice smrti vladike Petra I, zbio se u Crnoj Gori događaj koji je crnogorski narod takoreći digao na noge. Istog dana kad je stari vladika sahranjen otkopan je njegov grob, u kome je tijelo preminulog velikana, navodno, pronađeno cjelokupno. To je Njegošu dalo povod da uputi poslanicu Crnogorcima i Brđanima i obavijesti sugrađane o potrebi da „mu se molimo da on i sada kao svetitelj i ugodnik božji” predstavlja činioca moralnog jedinstva, uvjereni u to da će on biti „molitvenik svemogućemu bogu za nas kako za svoje sinove”. Nastavljajući Poslanicu, Njegoš kaže: „Ja mislim, blagočestivi hrišćani, da pamtite vi riječi svetoga Petra, koje je vama govorio: ’da živite u slogi, miru i jedinstvu’”.
Sam Petar II je ovom poslanicom dao odgovor na razloge koji su ga naveli da pripremi svečanost o proglašenju svog velikog prethodnika za sveca i da izda preporuku da se sarkofag sa njegovim moštima unese u crkvu Cetinjskog manastira. Postoje ozbiljni autori koji smatraju da se posvećenje Petra I nije moglo obaviti bez prethodnog dogovora s Njegošem. A da je i ova kanonizacija, kao i sve slične u hrišćanstvu, posebno u pravoslavlju, imala politički motiv u to nema sumnje! Uostalom, kanonizaciju Petra I je bilo lako i obaviti jer je crnogorski narod njega takoreći za života kanonizovao, nazivajući ga „svecem” ili „svetim vladikom”.
http://montenegrina.net/pages/pages1...avicevic .htm
nihil tvrdi, kad ga coek pita da pojasni, odgovor NE POSTOJI.
Ukoliko nihil opet precuti moja pitanja, mozete zakluciti koliko sam u pravu, u onom sto sam uvijek tvrdio kod ovog lika.
nihil je jednostavno osoba koja ima cvrst stav baziran na - nicemu.
Ustvari nihil je meni potpuno jasan, njegov stav je baziran uglavnom na saopstenjima Dragana Soca i Peca, on smatra da se Dragan Soc i Peco razumiju u sve stvari na ovom svijetu!
Ovo nije sala, kad Peco i Dragance iznesu neke lazi, on jednostavno precutkivanje interesne grupacije DPS shvata kao odobravanje. nihil ne moze da shvati da DPS zbog 3% Srba koji su u DPSu precutkuje sve iz crnogorske istorije.
Ovđe na www na ovoj ogromnoj biblioteci kad mu se postave pitanja on nema odgovora, jer mu se tvrdnje zasnivaju na glupostima.
On ne shvata da Dragan Šoć ima pravo da laže do imle volje, da mu je to zakonom omogućeno.
nihil, ima za sve cvrst stav, ali nema argumenata za svoje stavove!
Quote:
Originally Posted by
nihil
Koje realne stvari oces da saznas osim svijesti o pripadnosti istom narodu? I Njegos, i njegovi savremenici, i Vranjanci, i Leskovcani, i Vojvodjani, itd. su se smatrali dijelom srpskog naroda. Slicnosti postoje u kulturi, vjeri, istoriji itd. Sta tebi tu nije jasno tesko je dokuciti.
Za vjeru naravno ne sporim, no vjeru su Bosnjacima donijeli Turci jesu li Bosnjaci Turci????
Ako se neko u CG izjasnjava kao Sijuks, a takvih je i zaista bilo na popisu 2003. je li on Sijuks?
Jeste zar ne?
3. put pitam
Objasni ti te slicnosti u kulturi u istoriji?????
Objasni ih, da ih svi saznamo!
njihi će reći: "Baš me briga za Garašanina, ja vjerujem Draganu Šoću!"
nihile,
skoro svaki tvoj stav zasniva se na gluposti, neznanju, šarlatanstvu. Meni je u sustini jasno da se svi tvoji stavovi zasnivaju na saopstenjinam stručnjaka za sve - Dragana Šoća.
Quote:
Originally Posted by
nihil
Kako to da se naziv Bosnjaci pojavljuje tek u 20. vijeku,
:lolblue: :lolblue: :lolblue:
Quote:
i kako to da su Bosnjaci iskljucivo muslimani?
Kako to. Nikako. Jednostavno te je slagao Dragan Šoć.
Evo ih nihi Bošnjaci i to ne muslimani, već pravoslavci, koji su kasnije, poslije ove 1844. godine, nazvani SRBI.
Evo navodi ih ni manje ni više nego jedan od najvećih srpskih državnika u istoriji Ilija Garašanin.
-----
"...Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak..."
Ilija Garašanin, Načertanije (1844. g.)
------
Juče veli nema Bošnjaka prije 20. vijeka, a danas veli, ima ih odavno!!!!!!!!!!!!!
Quote:
Originally Posted by
nihil
Npr. oni koji su zivjeli i zive na KiM, u CG, Hercegovini. Dosta?
Kod Hercegovaca je bilo krvne osvete! Mozes necim potvrditi????
Ma hajde??? i Na KiM??? :lolblue: Mislis kod Albanaca na KiM?? I Albance racunas u Srbe? :lolblue:
Quote:
A sta su radili Srbi, Hrvati, Bosnjaci i ostali koji su masovno zivjeli na tim prostorima?
Srbi i Hrvati nijesu postojali do 19. vijeka, umjesto njih postojali su Latini u Boki, a Srbe ijekavce je izmislio Vuk Karadzic.
Bosnjaci i muslimani su naravno potpadali pod osmanlijski pravni sistem, pa nijesu imali krvnu osvetu, jer je drzava osmanlijska kaznajavala krivce.
Ti o tome ocito pojma nemas, njihi!
njihi,
ti nemas predstave o osnovnim stvariima. :lolblue: :lolblue:
Quote:
Moze li Kosovski boj, ili Vucji do, i sto ne bi mogli Martinici, Krusi, Fundina itd. Sve su to bitke u kojima su ucestvovali Srbi i Crnogorci zajedno... :cool:
njihi,
pazi, nemaj sad da cupas kosu, po svim istorijskim izvorima Balsici i njihova vojska nijesu bili na kosovskom boju. Mozes provjeriti to i kod Dragana Šoća tvog idola! Slobodnom provjeri.
Sto velis na to njihi!!!
I navedi mi koja je to srpska jedinica bila na Martinicima Krusima, Fundini???? :lolblue:
Vuk naodi sve običaje kod Srba i Crnogoraca različne, al njihi vjeruje Draganu Šoću!!
- Iz knjige :arrow: http://img182.imageshack.us/img182/9...ospisi16th.jpg
Tretman krađe u Crnoj Gori i u Srbiji, zabilježio Vuk Karadžić, 1834. godine
Interesantna je treća rečenica u ovom odjeljku.
Kaže Vuk:
==========================
[...] "Neobičan je (kao i sve u Crnoj gori) način kako se lopov traži" [...]
==========================
Sve mu je bilo neobično u Crnoj Gori, očigledno se sa svim sreo po prvi put u životu, samo mu nije bilo neobično da proglasi Crnogorce za Srbe?!!
Legendarni Vuk, koji je izmislio srpsku naciju, koji je ćopav išao po Balkanu i sve proglašavao za srpsko, kome je na apsolutno prvom mjestu bio nacionalni program, da stvori, da konstruiše novu SRPSKU naciju, a ''reforma'' jezika mu je bila samo sredstvo za prvi apsolutno najvažniji zadatak.
Takođe Vuk objašnjava kako nema napada na kuće, a ne zna da ih nema jer su u okviru plemena, a svaki član plemena brani saplemenikovu kuću kao svoju, te tako napasti neku kuću, znači napasti cijelo pleme.
Tako je to bilo po kodeksu plemena, a plemena naravno ne postoje kod Srba.
njihi za sve što tvrdi ničim ne potkrijepi, izmašta nešto i iznese!!!
Quote:
Originally Posted by
nihil
Ćurki, opet pišes gluposti. Srbi bili polurobovi kod srpskih vladara. :cool:
njihi, pazi to sto si slusao saopstenja Dragana Soca to ne znaci njihi da ti nesto znas.
njihi ti nikada nbista nijesi procitao o Nemanjicima, bez ako si nesto cuo od Amfilohija, Dragana Soca ili Peca.
Ali njihi, ja sam davno to dokazao, pokazao sam brojne izore na ovom mjestu, tamo u vezi toga nikakvog otpora nemam, jer kontrargumenta ne postoje.
https://forum.cdm.me/showthread.php?t=19005
Mozes ti njihi da pokusas da opovrnes ono sto sam tamo na linku iznio.
srbi/sebri/ratari bili su vjekovima i vjekovima polurobovi Nemanjickog i kasnijeg plemstav, a poslije Turaka. Cak im je pod Turcima u prvih par vjeova bio bolji polozaj nego pod Nemanjicima!
njihi, polurob ne moze razmisljati o krvnoj osveti, ti mozes napisati glupost, ali ne mozes njihi glupost nikako dokazati.
Quote:
Krvna osveta je na podrucju KiM postojala je medju svima koji su tamo zivjeli,
Ma hajde??? I među tamošnjim Srbima?
Imas li ti ikada neki dokaz za nesto sto tvrdis, ili da ti je vjerujemo na casnu njihijevu????
Ikada ijedan dokaz, jedan link, jedan clanak, dokument, imas li ista njihi????
Ja sve sto tvrdim potkrijepim dokumentima, izvorima. A ti što imaš?
Da ti vjerujemo na časnu njihijevu? :yipiiii: :yipiiii: