Evo se vec Rusi boje da ce ih bombardovati i uvesti sankcije. U Moskvi pocelo zamracivanje i naglo kupovanje namirnica jer ce biti nestasica :)
Printable View
Pravo sile, koje je definisao Prudon *might is right* -snaga kreira pravo- dominantno je u medjunarodnom javnom pravu oduvijek.
Svijet je u 20 vijeku bio tripolaran (Evropa, Rusija, Amerika), pa bipolaran (Amerika, Rusija), I SVE TO VRIJEME BUKTALO JE PAR RATOVA, U KOJIMA SU DNEVN GINULE HILJADE. To je sto ja pamtim.Sada je svijet jednopolaran, pod dominacijom Amerike, i ja vidim da se svi konflikti smiruju i da se lagano namece neki Pax Americana, koji je slican parlamentarnoj demokratiji-nije bez mana (ni u kom slucaju!) ali je DALEKO bolji od svih drugih opcija!
Dnevno u svim *ratovima* gine stotinak ljudi, STO NIJE BIVALO OD KAD JE SVIJETA I VIJEKA.....DA NEBROJENO PUTA VISE LJUDI GINE OD DUVANA NEGLO OD SVIH RATOVA NA SVIJETU....Al Kaida je skoro potpuno propala, u Avganistanu se uspostavlja dominacija sjevernih plemena Uzbeka, Hazara protiv Pastuna koji su oslonac Talibana, sve se to smiruje i sam ce se lagano sve prebaciti na posledni problem Iran, u kojem postoji tradicionalna gradjanska opozicija, tako da je rezim onoga manijaka mnogo slabiji nego sto izgleda....pa ili da ga Iranci mijenjaju i da odustanu od bombe, ili ce Izrael i USA ,SA PUNIM PRAVOM, RIJESIT SILOM PRIJETNJU REZIMA KOJI OBECAVA DA CE BACIT BOMBU NA IZRAEL CIM JE NAPRAVI!
A protiv sunitskog (turkskog, jordanskog, tuniskog, nigerijskog) Islama nisam, tako mi Bog pomogao....zivio sam medju njima dobro, poznajem ih i volim ih! Kumovao sam (*shishao* dijete ) zapravo Sirijcu i Iracaninu, i mnogo dobro znam razliku izmedju fanatika -flagelanata u Kerbali (bio sam tamo, medju rijetkima, preobucen u galabiju) o gospodstvenog Arapina ili Turcina, domacina, gostoprimca, okrenutog trgovini..OD KOJEG SE MOGLO NAUCIT I JESTE NAUCILO....NISTA JA NEMAM PROTIV MNOGIH UTICAJA KOJE SMO MI PRIMILI OD TURSKE....ONI SU I GOSPODA I RATNICI, KOJI SU UMNOGOME FORMIRALI MENTALNI KOD MOJE NACIJE.
SA FANATICIMA SRECE NEMA I NEMA SLOBODE LICNOSTI ZA NJIH-KO BI SE MACA LATIO OD NJEGA CE I POGINUTI! KAO NI SA MOJIMA PRAVOSLAVCIMA IZ ESFIGMENA SA MOTOM *ORTHODOXIA TIS TANATOS* -PRAVOSLAVLJE ILI SMRT, KOJI BI POBILI I OVAKVE PRAVOSLOAVCE KAO STO SAM JA.....A NE ONE *DRUGE*..... SVE SU TO NAPALJENICI, FANATICI I ZA SVE NJIH JE AMERIKA ZAKON! Amerikanci IMAJU VISEVJEKOVNO ISKUSTVO *MELTING POT*-NAMETANJA SUZIVOTA I NIKO TO NE RADI HUMANIJE ON NJIH (mislim, suzivot namecu i Rusi, Kinezi,Indusi, Brazilci i sve velike nacije, ali MNOGO, MNOGO SUROVIJE I BAHATIJE., ILI MNOGO NEEFIKASNIJE).
Citao sam i djelimicno pamtim proputovao sam dva puta kroz istocno evropske zemlje pod SSSR ) o nacinu na koji je Rusija upravljala svojom polovinom svijeta i samom sobom-I TO MI SE NE SVIDJA! Surovo je i prema sebi i drugome, medjedski, bahato.....o Kini i Japansko-Korejsko-Vijetnamskoj civilizaciji koja se na Kinu naslanja necju ni da trosim rijeci....imam pobratima barona Japanca,koji mi je dugo i iskreno praicao o njihovoj kulturi i shvatanjima i ONI PREZIRU SVE BIJELCE I PRETVORILI BI NAS U ROBLJE! Bio sam godinama na istoku i znam koliko ne postuju covjeka, zivot, slobode, privatnost . Ako je izbor izmedju anarhije (JER JE NEMIJESANJE ZAPRAVO ANARHIJA) i konacnog uredjenja svijeta po nekom nepisanom ugovoru koji je dao rezultat u Americi-SVAKAKO BIRAM OVO DRUGO i zato i znam da cijenim KAKO JE OGROMAN NAPREDAK KOJI PAX AMERICANA DONOSI SVIJETU.
ZDRAVA AMERIKA DAJE NADU ZA BUDUCNOST DOSTOJNU COVJEKA NA SVIM MERIDIJANIMA I OBEZBJEDJUJE PROSPERITET CIVILIZACIJE!!!
Americki pristup je real-politika i rjesavanje problema *lepezom* sredstava, od diplomatije, preko sankcija do rata....I TAKO MORA, AKO SE ZELI UMANJITI OGROMNA MRZNJA KOJA JE ONA ATAVISTICKA KOMPONENTA U SVAKOM COVJEKU-DAKLE, BEZ MALO STRAHA NEMA LJUDSKOG NAPRETKA, VEC CE TRIJUMFOVATI ANARHIJA.
U tom kontekstu se jedino moze razumjeti i kosovsko pitanje i nacin njegovog *presjecanja*:
Ako neko i danas posredno brani srbijansku politiku do Tadica -A TO SE CINI NEPRIZNAVANJEM STRASNIH GRESAKA KOJE SU CINILI SVE OD UBISRVA ALEKSANDRA I DRAGE, PA FERDINANDA I TRUDNE SOFIJE, A KOJE SU POSLEDICA MANA IZ KOLEKTIVNOG NESVESNOG SRBIJANSKOG BICA, JEDNE BAHATOSTI , SUROVOSTI I BRZOPLETOSTI KOJE SU TOLIKO ESKALIRALU 20 VIJEKU DA SU MORALE BITI NA KONCU I KAZNJENE! Te mane su opisali Veljko Petrovic , Crnjanski, Dis , Domanovic i mnogi 100% Srbi -(inace srbijanski kvalitet je sto imaju snagu da se povremeno suoce sa svojim slabostima i da ih cuju, pa iako ih ne isprave, za razliku od nekih drugih takodje malih, a umisljenih narodica....imaju Srbi svoje kvalitete i sarm, to je nesumnjivo.)-i sada kad su se spustili na zemlju preovladace veliki kvaliteti te nacije I BICE VRLO PROSPERITETNI. Inace VEOMA MI JE IMPONOVAO NACIN KAKO JE AMERIKA POVUKLA ZA NOS SRBIJU I NATERALA JE DA GLEDA PREMA EVROPI, KAKO I TREBA. PREKO TADICA *IZBOKSOVALA* JE EVROPSKU BUDUCNOST I PO MOGO CEMU LIDERSKU ULOGU SRBIJE U NASTUPAJUCIM POLITICKIM EVOLUCIJAMA-po meni BUKVALNO JE SPASILA SRBIJU OD SAME SEBE I ONE RADIKALSKE BAHATE POLOVINE, KOJA BI BILA JU NEKOM *PRAVU* ALI BI LAGANO IZVUKLA ZIVOT IZ SRBIJE I KONACNO JE ODVOJILA OD EVROPE, DA BUDE RUSKI NOSAC AVIONA U CENTRU NATO PAKTA!!! Tako odlucnu intervenciju Evropa jednostavno ne bi imala snage i vestine da ucini.
Kosovo je bio jedan privid ,da je Kosovo kao bio dio Srbije i da je sve to normalno, a da predsjednik Srbije BUKVALNO NE SMIJE NOGOM KROCIT NA TO TLO! Sve je to bila ne samo velika laz, vec i nonsens koji je kocio dalje integracije EU i USA je to presjekla da se IDE DALJE...........U DOBA KADA CE GRANICE IZGUBITI SVOJ SUSTINSKI SMISAO, I TO JE ONO STO JA ZELIM I U CEMU VIDIM JEDINU MOGUCNOST DA SE NE POKOLJEMO I DA SVE NE ODE U VAZDUH.
Sto se tice stila rasprave nekih forumasa-svako se izrazava na nacin koji je odraz njegovor unutrasnjeg mira, vaspitanja i stanja duha....pa neka me vrijedjaju ako ime je bas ceif.
Pozdrav,
Bone, ja ipak mislim da se ti sprdas jer taj Pax Americana, ne sve lici osim na "pax"
Bone, ti vrijedjas zdravi razum svaki put kad nesto napises o politici.
Ovo o cemu ti pricas se sustinski ne razlikuje od laprdanja zaljubljene siparice koja jos nije progledala, tj. tek treba da se desi humpty dumpty na zadnjem sjedistu, da bi ona shvatila da dragi ne voli nju, vec ono sto mu ona pruza.
Glede tvoje analize svjetskog sistema, one ocitavaju jednu povrsnost, polu-obrazovanost i nepostojanje skrupula, koje sprjecavaju pametne ljude da se plekaju u ono sto ne razumiju.
Amerika, sa svim svojim manama i prednostima - vec 18 godina trazi svoju ulogu u svijetu. Naime, postojanje bipolarnog hladnoratovskog svijeta je njoj garantovalo sigurnu poziciju, koja je uzdrmana padom SSSR. Nestajanjem arhetipskog neprijatelja, koji je svojim postojanjem dobrano omogucavao Americi da sve opravdava strahom od njega - dolazi do bolnog propalih pokusaja da se taj arhetipski neprijatelj zamijeni sa Irakom, Al Kaidom, Afganistanom, S. Korejom... ali slabo je to.
Ali evo, Rusija se polako dize iz pepela (iako je i dalje nesigurna) i u Americi likuju... Sahovska igra ponovo moze da se nastavi. Problem je samo kod nekih likova, kao sto je ovaj Gruzin - sto ne shvata da se pioni u takvim igrama najlakse zrtvuju i skoro nikad ne docekaju kraj partije.
Toliko o globalnoj politickoj sceni. O onim djecjim analizama situacija u Afganistanu, Iranu i sl - ne bih trosio rijeci.
A glede Pax Americana... Ti si Bone- fenomen. Kakav crni mir, dje zivis ti??? Pa vidis ti da se od raspada SSSR gomilaju ratovi po periferiji i da ih je sad vise no za vrijeme hladnog rata?
Za kraj - da li je Amerika uzorni model bilo kome? Naravno, od tvoje pseudo-komunisticke poltronske svijesti se i ne moze ocekivati ista drugo do samo da trazi modele koje treba kopirati i obozavati (nemojte pogresno da me razumijete, mogo ja volim komunizam - ali im dvije stvari nikad ne mogu oprostiti: arhitekturu i modeliranje ljudi koji pljeskaju svemu sto dolazi odozgo)...
Amerika je uvijek bila liberalna prema sebi. Isto kao i EU. Prava koja zahtijevaju za sebe, nerijetko osporavaju drugima. O Rusiji da i ne govorim.
Nema to veze sa nikakvim vrijednostima Bone, niti sa demokratijom, jer je liberalizam i sve lijepo sto je nosio sa sobom - odavno prosao point of no return, tako da se mi polako priblizavamo jednom ogromnom raskrscu, gdje ce borba za resurse polako ali sigurno nadvladati i ono malo politicke korektnosti koja stoji iza price o vrijednostima...
Ma sto ti ja govorim ovo. Ako te zaniamju te stvari, citaj ozbiljne naucnike, a ne saopstenja za stampu politicara i diplomata. Dragi, a opet crni, Bone...
Mishu pane potencija kad zavrshi u prashinu,
a zelja da siluje slonicu splasne.
Imperije ideoloshke, vjerske i naZiJonalistichke nastavljaju lov na MISHEVE, mnogi ce izgubiti glavu u njihovim "misholovkama", samo LUDI & MUDRI, znaju put do blaga Cara Radovana.
Od kad je svijeta i vijeka,
nikad se nije vishe gradilo a manje razaralo nego danas,
mozda je IMPERIJAMA pamet iz topuza i guzice, stigla do chuture, a mozda nije, zivi bili pa vidhjeli.
Interesi krupnog kapitala su davno preshli granice IMPERIJA, Kina i Japan tuguju zbog Jamerichke krize, plachu za hiljadama milijardi dolara, koje su ulozile u Jameriku, zemlju veliku.
RAT VISHE NIJE NIKOME BRAT,
kome zakon lezi u topuzu ,
...............................
Ja ovo sto sam napisao pisem, vise manje iste ideje (jer ozbiljni ljudi ne mijenjaju stavove preko noci). To pisem kako bi mladji narastaji imali priliku da ocijene jedan stav zasnovan na iskustvu u zivotu i u profesiji, koji je do odredjenog stepena drustveno verifikovan u razlicitim politickim sistemima.
Sa kripto komunistima sam se ja nosio cio zivot kao sa dosadnim kisama, koje ne znaju da stanu....pa se evo nastavlja i dalje.
Ako svaki covjek treba da ima zivotnu filozofiju, viziju i misiju, moj filozofija se pokazala pobjednickom i ja zivim u drustvenom poretku koji sam nekad ocijenio kao najbolji i kao zelju da dodje i u moju zemlju-UZ SVE MANE KOJIH SAM SVJESTAN I KOJE CE SE ISPRAVLJATI I ISPRAVLJAJU SE. Sa moje tacke gledista evo se poprilicno RAZVEDRILO i ja sam docekao kapitalizam, pobjedu Hriscanstva i sistema koji mi se cini najboljim, uprkos svim manama-kapitalizma. Volio sam YU ali mi je i ovaj Montenegro mozda jos i miliji......
Sto se tice zivotnog kreda, Sopenhauer je u pravu kad rece da je sreca izbjegavanje nesrece i sto manje patnje u zivotu, i to je primjenljivo i na nivou licnosti, bas kaoi na globalnom nivou, pa je ta EU i Pax Americana kao temalj i zastita uspjesne EU preko NATO ima moju podrsku, kao komparativno najbolji politicki sistem. Prije svega u Montentegru, sad i u Srbiji, (sto mije posebno drago), u cijelom ex YU okruzenju...... pa i u cijelom svijetu nekeko MENI BLISKI STAVOVI POBJEDJUJU!!!
Docekao sam i drugu VELIKU ZELJU-nezavisni Montenegro!
Mlade generacije polako stasavaju, i lagano se uklapaju u neke evropske sisteme vrjednosti...to me mogo raduje. Misija mi je da mladima koji me zapitaju za misljnje, ili sa kojima sam u kontaktu na razne nacine, pa i preko ovog foruma nenametljivo izlozim svoj stav i da im neke stvari pojasnim onako kako znam, pa bilo to nedouceno ili ne...eto nekako me slusaju, pa i postuju.
Ja sam ispunjen covjek, koji svodi racune i postuje druge, kojij zeli da vidi kvalitete kod svakoga a mane da stavi u drugi plan.....*...neka se baci kamenom ko nema grijeha..* ili barem ko je siguran da bi nesto znao bolje da ucini, ubzirom NA SVE OKOLNOSTI! SAMO MALO STRPLJENJA I SVE CE TO DOCI NA SVOJE.....VELIKI SISTEMI, KAO EU NE TRPE VELIKE IZUZETKE KOJI SU DIO TIH SISTEMA....SVE STO JE LOSE CE SE ISPRAVIT, I TO RELATIVNO BRZO!
Tebi Bonja zelim da malo pocines od netolerancije, koja ti je mana..sichijash se bez lijeka, ali nekako bez efekta, tako mi dragi ali neshvaceni Bonja.
Pozdrav,
Potpuno netačno.Od 1945 godine formiran je novi poredak međunarodnog javnog prava koji garantuje ter.integritet država, uzdržavanje od rata i nametanja silom rešenja.
Nemoguće da si to prespavao, to je veoma značajno za međunarodno javno pravo.
SAD su pogazile taj međunarodni poredak i vratile se sistemu međunarodnog opštenja karakterističnom za sredinu 19 veka, kada je jači napadao i okupirao slabijeg.
Svaki hegemon je nametao neki svoj "pax".Postojao je pax romanorum, pa velike sile pokušavaju da kopiraju nekadašnju Rimsku Imperiju koja i nije bila globalna nego mediteranska sila.
Nakon svega 15-16 godina pax americana je na izdisaju.
Ne znam otkud tolika neinformisanost.U Iraku je već stradalo oko milion ljudi.U DR Kongo se 90-tih vodio rat u kojem je stradalo 4-5 miliona ljudi, a Afrikanci ga nazivaju "afričkim svetskim ratom" jer je u njemu učestvovalo 7-8 afričkih država.Da ne pominjem Ruandu, Avganistan i niz drugih konflikata.
Tebi je izgleda 100 mrtvih dnevno malo, ali to je netačna računica.Od kraja hladnog rata je prošlo 18 godina, odnosni 6408 dana, a ako dnevno gine 100 ljudi, onda broj žrtava ne bi smeo da pređe ukupno 640 000 žrtava u svim sukobima od 1990 do danas.
A samo u DR Kongo je stradalo 5 miliona ljudi a u Iraku milion,Ruandi nekoliko stotina hiljada, što samo za ove 3 države čini preko 6 miliona žrtava.
Podeli tih 6-7 miliona žrtava sa brojem dana 6408 i dobićeš cifru od 1000 poginulih dnevno u proseku, koliko gine ljudi u "pax americana", od 1990-2008 godine.
Znači nije 100 dnevno nego oko hiljadu.
Jeste, propala je Al Kaida, samo to treba javiti mulama i talibanima na terenu pa da obustave borbu.Još ratuju jer nisu usmerili satelitske tanjire prema pravoj poziciji, gde bi preko CNN,Sky news i BBC world čuli da gube rat i da Amerikanci u Avganistanu svaki dan u svakom pogledu sve više napreduju.
Da, Iranci samo treba da smene svoj režim i da izaberu proameričku vladu i biće sve u redu. U suprotnom stiže "građanska opozicija" u vidu američkih marinaca, da zavede mir i demokratiju.
I šta da Amerika napadne Iran, porazi njegovu vojsku i okupira ovu državu?Imali bi još jedan Irak sa gerilom koja se svakodnevno bori sa okupacionim trupama i milione žrtava.
Najveći fanatici su Amerikanci.Samo fanaticima se javljaju ideje o "izvozu demokratije" vojnom silom, o "krstaškim ratovima" tobože protiv terorozma, kršenja ljudskih prava, nedemokratije.
Za nekoga je "melting pot" a za nekoga istrebljenje(genocid).SAD su prvo istrebile starosedoce, pa onda primenile "melting pot" ali samo na belce iz Evrope.Nema "melting pot"-a za crnce, Hispanoamerikance i slične.
SAD mogu činiti u svojoj zemlji šta god hoće a njihov obrazac i "melting pot" je neprimenjiv na ceo svet.
Kina, Japan,Koreja su samosvojne civilazicije i ne nameću svoja iskustva i sistem kao nešto univerzalno i opšteobavezujuće.
Veliki napredak nema šta, ratovi na sve strane i milioni žrtava sa tendencijom da ih bude još i više.
Milsliš bez hiljadu leševa dnevno nema napretka?
Da, zli Srbi su ubili prvo svojeg kralja i kraljicu pa onda i austrijskog prestolonaslednika a sada ih stiže zaslužena kazna u vidu otimanja državne teritorije.
Koliko košta Ferdinand-12.7% državne teritorije?Mnogo, pa on nije ni bio vladar nego običan prestolonaslednik.
Kako si krenuo u istoriju, obračunaćeš Srbima u teritorijama i cara Murata.:p
Da "demokratska" Amerika je zajedno sa "demokratskim" klubom "Privrednik"(gde sede "demokratski" tajkuni Mišković,Beko,Kostić koji su "demokratski" kupovali fabrike za "demokratsku" cenu od 3 evra po komadu) su nametnuli Srbiji "demokratsku" vlast.
Sada je sve na svom mestu, "demokratska" policija bije "nedemokratsku" opoziciju i "demokratskim" gumenim mecima puca u "nedemokratske" političare.
Na primer policija je onako "demokratski" prebila jednog od "nedemokratskih" demonstranata(Ranko Panić) koji je ovih dana umro od tih "demokratskih" pendreka i policijskih šutiranja u stomak."Demokratski" mediji ne javljaju da je neko umro od "demokratskog" policijskog batinanja.
Šta bi bilo da je sada na vlasti, na primer SRS-DSS/NS i da DS i LDP organizuju demonstracije i da policija ubije jednog od demonstranata a potpredsednika DS ili LDP upuca gumenim metkom u lice?Sve bi brujalo od optužbi za diktaturui, i kršenje ljudskih prava, ali kada to radi "demokratska" policija sa "demokratskom" gumenom municijom i "demokratskim" čizmama onda je to u redu.
Onda je i J.Osetija jedan "privid" jer ni Sakašvili ne sme nogom(ni tenkovskom gusenicom) da kroči na tu teritoriju.
Sadašnji predsednik Srbije ne sme nogom ni da kroči u Beograd bez 100 telohranitelja a ne sme ni da otvori inbox svoje elektronske pošte bez asistencije BIA i MUP.
Sadašnji predsednik Srbije bi mirnije mogao da šeta ulicama Prištine,Zagreba i Tirane sa mnogo manjom verovatnoćom da mu se nešto loše desi nego dok šeta Beogradom ili Nišom.
Opet ti Bone po starom.
Kad te covjek pozove da obrazlozis svoje stavove, ti pocnes ili sa patetikom ili pzoivanjem na svoje bogato iskustvo ili nepomucenom vjerom u rukovodstvo ili sudbinu (drukcije ne moze ni bit')
Pricas o stvarima koje ocigledno ne poznajes (evo - molim te demantuj me i objasni mi kako znas da ce EU sistem brzo da se ispravi - ili ocekujes od mene da ti prosto - vjerujem?), veoma si povrsan u svojim analizama, koje su cesto nejasne, nepovezane i kontradiktorne, uopste se ne ustrucavas da lupas o stvarima u koje i mnogo obrazovaniji sumnjicivo ulaze (kao da si na nekoj pjaci, pa sjeo da popijes kafu sa ispisnicima, dok zenska celjad ne zavrse kupovinu, pa se pocelo sa bistrenjem politike).
Nazalost, takav pristup i dan danas dominira crnogorskim drustvenim bicem, koje varira s jedne strane od nevjerovatne megalomanije i sepurenja pred spoljasnjim (ma sto zna onaj Japanac kako se prave kola), a opet - neopisiv strah pred domacim faktorima - od sefa mjesne zajednice pa do, kako ti rece, smekerskog premijera.
E to je materijal Bone.
PS: Moja povremena sicija je meni razumljiva Bone, i posljedica je cinjenice da sam svjestan ogromnog jaza izmedju trenutne situacije u CG i njenih potencijala. Ja bih, vjeruj mi, bio srecniji - da mogu kao ti da to dozivljavam tako veselo i ruzicasto, onako uz casicu i mezu, s nepomucenom vjerom u Omiljeno Smekersko Drzavno bice.
No ne mogu.
A oni koji to mogu... Pa dobro. Glupost je uvijek bila stvar izbora
Artemije: Amfilohije već dugo rovari po mojoj eparhiji
Autor: T. Spaić | Foto:Fonet | 25.08.2008. - 07:74
http://www.blic.co.yu/_customfiles/I...ma/sinod_v.jpg
Sukob u Srpskoj pravoslavnoj crkvi mnogo je veći nego što se na prvi pogled može zaključiti iz vesti da je vladika raško-prizrenski Artemije smenio vladiku iz Dečana Teodosija i njegovog zamenika oca Savu Janjića. Vladika Artemije tvrdi za „Blic“ da iza njegovog sukoba sa vodećim ljudima manastira Dečani stoji mitropolit Amfilohije, moćni i uticajni član Svetog arhijerejskog sinoda, „koji već dugo rovari po mojoj eparhiji“.
- Neću odustati od svoje odluke o smeni vladike Teodosija i oca Save Janjića, koji su uveli dvovlašće u Raško-prizrensku eparhiju i protivili se odlukama arhijereja. Smatram da je saopštenje Sinoda SPC nepromišljeno i da se radi o pokušaju mešanja, nekanonskim putem, u poslove eparhije i arhijereja - kaže vladika Artemije za „Blic“.
Sinod SPC je, da podsetimo, u subotu održao vanrednu sednicu i sa nje izdao saopštenje povodom, kako je navedeno, „nemilih događaja u manastiru Dečani, izazvanih nepromišljenim odlukama episkopa raško-prizrenskog Artemija vezanim za episkopa lipljanskog Teodosija i protosinđela Savu Janjića, namesnika dečanskog manastira“. Sinod je pozvao vladike Artemija i Teodosija da u utorak dođu na sednicu Sinoda da bi se cela situacija razjasnila. Međutim, iz samog tona saopštenja i ocene da je Artemije „nepromišljeno“ postupio jasno je da vladika Teodosije ima moćne prijatelje u vrhu SPC i da sukob neće biti lako razrešen.
- Problem je upravo u tim prijateljima koji podržavaju Teodosija. Tu pre svega mislim na vladiku Amfilohija koji već dugo rovari u mojoj eparhiji i meša se u odluke po pitanju memoranduma o obnovi crkava i manastira na Kosovu i po pitanju naše tužbe Strazburu, u vezi sa četiri evropske države koje sam tužio zbog uništavanja naših svetinja. Od Sinoda SPC očekujem da na sednici u utorak poštuje kanon i da potvrdi moju odluku o smeni Teodosija. Što se pak tiče bratstva manastira Visoki Dečani, oni su kolektivno otkazali poslušnost svom episkopu, po naređenju Teodosija. To je organizovana pobuna. Njihovo odbijanje da prihvate smenu Teodosija nema nikakvog značaja jer oni o tome ne mogu da odlučuju - kaže za „Blic“ vladika Artemije.
Tuča u manastiru
Odluci Sinoda SPC, koji vladika Artemije sada optužuje za pokušaj nekanonskog mešanja u njegove poslove, prethodila je i tuča u manastiru Dečani. Episkop raško-prizrenski Artemije optužio je vikarnog vladiku lipljanskog Teodosija da je u manastiru Dečani organizovao prebijanje protosinđela Simeona, saradnika vladike Artemija. Do incidenta je došlo kada je vladika Artemije, po sopstvenom priznanju, sa delegacijom pokušao da u manastiru Visoki Dečani preda rešenje o smenjivanju igumana dečanskog i njegovog zamenika. Artemije tvrdi da su oca Simeona napala tri monaha Dečana (Danilo, Isaija i Jezekilj), pretukli ga, izbacili iz manastira i pritom mu slomili kost u stopalu desne noge. Vladika Artemije je naveo da su ga za to vreme „zagovarali“ episkop Teodosije i bratija manastira kako ne bi primetio šta se događa sa njegovom pratnjom. Prema njegovim rečima, uvideo je šta se dešava tek kada je odbio da uđe na razgovor u prostorije manastira bez svoje pratnje i kada su monasi odbili da mu kažu gde je otac Simeon.
- To traje pola sata. Pobuna otvorena. Neposlušnost demonstrirana na najgrublji način. Oni su nepopustljivi. Najzad im uručujem koverte sa odlukama. Besno ih otvaraju i naglas čitaju: Sava, pa Teodosije. I odbijaju da se povinuju - naveo je vladika Artemije i ocenio da su događaji u manastiru samo su potvrdili opravdanost njegove ranije odluke o smenjivanju vladike Teodosija i oca Save Janjića.
Crkvi naneta šteta
Prema informacijama do kojih je došao KIM radio u Domu zdravlja u Gračanici, otac Simeon primljen je sa lakšom povredom pete i ne radi se ni o kakvoj ozbiljnijoj povredi pa nije zadržavan u bonici, niti je bilo potrebno bolničko lečenje.
Vladika Artemije, koji se protivi memorandumu o obnovi potpisanom sa kosovskim institucijama, naveo je da je episkop Teodosije imao podršku nekih episkopa, članova Svetog arhijerejskog sinoda i sabora, pre svega mitropolita Amfilohija i bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija.
- Trpeli smo i podnosili, shvatajući našu tešku situaciju na Kosovu i Metohiji. Zajedno smo se viđali, služili, davali utisak da je sve u najboljem redu. A nije bilo. Dalje se tako nije moglo. Dvovlašće u Eparhiji raško-prizrenskoj moralo se prekinuti. Crkveno-kanonski poredak povratiti i utvrditi - ocenio je episkop Artemije.
„Blic“ juče nije uspeo da stupi u kontakt ni sa smenjenim vladikom Teodosijem, ni sa mitropolitom Amfilohijem.
Poznavaoci prilika u SPC tvrde da je potez vladike Artemija naneo štetu Crkvi i da je povećao nejedinstvo koje može dovesti i do raskola. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže za „Blic“ da u SPC postoji mnogo otvorenih problema i neslaganja u odnosu prema pitanju Kosova i državnim vlastima, pri čemu treba imati u vidu da vladika Artemije zastupa tvrdu struju koja je državni vrh Srbije optuživala za „izdaju Kosova“ i tražila vojnu intervenciju.
Strah od raskola
- Stav i postupak Artemija u prvi plan izbacuju nejedinstvo u SPC i bojim se da zaista može doći do dvovlašća i raskola, mada se nadam da do ovog poslednjeg neće doći. Jasno je da su stavovi Teodosija razumniji od stavova vladike Artemija i da Teodosije ima podršku većine, pre svega mitropolita Amfilohija. U SPC su se, posle hapšenja Radovana Karadžića, otvorila bitna i bolna pitanja o ratnoj i poratnoj ulozi Crkve i to sad treba rešiti - kaže Đorđević za „Blic“.
Verski analitičar Živica Tucić ocenio je takođe da je sukobom u Raško-prizrenskoj eparhiji naneta velika šteta SPC, pre svega na Kosovu i Metohiji. On kaže da je vladika Artemije imao pravo da smeni svog vikarnog episkopa Teodosija, ali da je prekršio proceduru jer je trebalo da o tome pismeno obavesti Sinod i navede da ne može da sarađuje s njim.
- Postoji procedura: vikarnog episkopa bira Sabor. Sinod može da povuče vikara i da mu da drugu eparhiju - upozorava Tucić i dodaje da „ova situacija otežava položaj crkve i njenu kredibilnost prema Kosovu, Unesku i drugim institucijama koje su zadužene za obnovu svetinja“.
Bratstvo u Dečanima podržava Teodosija
Bratstvo Visokih Dečana ne prihvata odluku vladike Artemija o progonu igumana Visokih Dečana i protosinđela Save Janjića.
- Duboko sablažnjeni odlukom preosvećenog vladike, nas 27 monaha, izuzev vladike Teodosija i oca Save, protivimo se njihovom progonu iz našeg manastira i sa teritorije Raško-prizrenske eparhije - stoji u pismu visokodečanskog bratstva.
- Odluku o razbijanju našeg bratstva ne možemo prihvatiti. Solidarno ćemo svim sredstvima u Hristovoj ljubavi i ljubavi Svetog kralja braniti ovaj najveći muški manastir u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ljubav i poverenje se ne izgrađuju silom i pretnjama. Ako je potrebno, svi ćemo trpeti sankciju, ali ne onu koju je osmislio sekretar vladike Artemija Simeon Vilovski.
Bratstvo u pismu kaže: „Žao nam je što smo prilikom dolaska vladike Artemija 21. ovog meseca morali da silom sprečimo Simeona da protera našeg vladiku Teodosija.“ N. Z.
Ko čini Sinod
Predsednik Sinoda SPC je patrijarh srpski Pavle. Članovi tog tela sada su mitropolit Amfilohije, episkop žički Hrizostom, episkop mileševski Filaret i episkop bihaćko-petrovački Hrizostom. Sinod ne radi u punom mandatu jer na majskom saboru SPC, koji nije završen i koji je ostao upamćen po burnim polemikama, nisu obnovljeni mandati njegovim članovima.
Dve političke opcije
U pozadini sukoba vladika Artemija i Teodosija stoje i dve različite političke opcije. Vladika Artemije je ove godine zabranio sveštenstvu na Kosovu da komuniciraju sa predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija, a tokom parlamentarne predizborne kampanje otvoreno je pozivao vernike da glasaju za DSS i SRS. U dva navrata je predsednika Tadića i ministre Šutanovca i Jeremića nazivao izdajnicima. S druge strane, vladika Teodosije se nikada nije direktno uplitao u politiku, a zastupa stav da crkva na Kosovu nije jaka da određuje status pokrajine Kosovo, ali kakav god taj status bio, crkva treba da ostane na Kosovu i sarađuje sa postojećim vlastima.
Vladikine kuće
Na sajtu SPC, uz saopštenje u kojem se najnovije odluke episkopa Artemija nazivaju nepromišljenim, stoji i saopštenje Sinoda iz 2006. godine u kome se zahteva da se episkop Artemije reši vlasništva nad nekretnima koje poseduje u Beogradu jer na njih nema pravo. Reč je o kućama u Bistričkoj ulici u Beogradu, u Sremčici, kao i u Banji Koviljači.
Jamerika je spasila Jevropu u tri naZionalistichka Jevropska rata,
prvom , drugom i ovom hladnom komunistichkom.
Bone pushti dhjecu da sanjaju o Jevropi,
koja sebe stalno puca u nogu,
Jamerika je zemlja VEEELIIIKAAAA.
Devet godina za uzimanje mita
SUD U RIJECI IZREKAO PRESUDU HIRURGU OPTUŽENOM DA JE UZIMAO NOVAC OD PACIJENATA
Rijeka (Beta/Rojters) - Županijski sud u Rijeci juče je nepravosnažno osudio riječkog hirurga Ognjena Šimića na devet godina zatvora zbog primanja mita.
Šimić je proglašen krivim za 18 slučajeva uzimanja mita radi skraćivanja roka čekanja na operaciju.
Prema optužnici, Šimić je u periodu od 1998. do 2006. godine, od pacijenata uzeo oko 210.000 kuna (oko 30.000 eura).
Tokom suđenja, koje je počelo u maju, saslušano je tridesetak svjedoka, pacijenata ili članova njihovih porodica, i svi su potvrdili da su Šimiću dali mito u različitim iznosima koji su se kretali od 1.000 do 5.000 eura.
Šimić je u svojoj odbrani na suđenju, koju je iznosio punih pet sati, poricao sve optužbe, tvrdeći da protiv njega nema nijednog relevantnog dokaza, kao i da je Ured za suzbijanje kriminala i korupcije (USKOK) optužnicu protiv njega "iskonstruisao", dok je njegov advokat Goran Marjanović tvrdio da je protiv njegovog klijenta počinjen cijeli niz pravnih nepravilnosti.
Zamjenica šefa USKOK-a Sajonara Čulina, koja je zastupala optužnicu, u završnoj riječi je zatražila da sud osudi Šimića i trajno mu zabrani rad u medicinskoj struci.
Kao otežavajuće okolnosti navedeni su svjesno primanje mita, ugrožavanje života pacijenata, uporno ponavljanje krivičnog djela, iskorišćavanje zdravstvenog stanja pacijenata i traženje novca od ljudi lošijeg zdravstvenog stanja.
Kardiohirurg Šimić, koji je bio šef Odjela za kardiohirurgiju riječkog Kliničkog centra, uhapšen je 16. avgusta 2006. godine nakon što ga je policiji za traženje mita prijavila rukometna reprezentativka bivše SFRJ i Hrvatske, Ljerka Krajnović.
Ona je optužila Šimića da je od nje zatražio mito kako bi skratio vrijeme čekanja na operaciju i preko reda operisao njenog teško bolesnog oca.
Krajnovićeva je, u saradnji sa USKOK-om, Šimiću predala označeni novac, a operativci USKOK-a su cijelu operaciju snimili kao dokaz.
Jamerika jes' velika Milovane, a Evropa stalno sebi puca u nogu. Ali zbog isluzenih i izraubovanih panjata i njihovog lijecenja kompleksa nize vrijednosti - Crna Gora sebi stalno puca u glavu...
Ali dok se god ima pojes', popit' i poklopit' (godine vise nisu bitne, danas svako to moze, ko hoce) nasim vrlim poltronima je samo bitna jedan stvar - da ih ima ko upregnut.
Nebitno je li crnogorski kriminalac, ruski oligarh ili briselski sarlatan...
imali smo mi jedan ovakav slucaj, koji se zavrsio tragicnije nego sto je poceo... Dva ljekara u KBC 1990-ih i samoubistvo na kraju...
Vidji Bonja,
kad uzmesh litre prolivene krvi,
u prvom i drugom balkanskom u prvom i drugom svijetskom i ovom potonjem balkanskom,
ispade da su Milo & Momir mudro vodili gradjane CGe,
za materijalna dobra, nikad nije kasno.
Stari panjati i mladi entuzijasti imaju razlichite STAVOVE,
mnogi su balkanski lideri veoma lako prolijevali krv svojih gradhjana,
ovi nashi mishevi, nijesu silovali slonicu,
mogli su glavom u zid kao Franjo, Slobo i Aljo.
Milovane, necu da ih poredjujem sa nasim prethodnim vodjama, jer bi to bilo isto kao porediti uspjeh sadasnjeg i doktora iz XIX vijeka. Svako vrijeme je za sebe i ne moze se proslost vrednovat standardima danasnjice, niti se sadasnjost moze vrednovati standardima proslosti.
A standardima danasnjice, Milo i Momir su unistili ovu zemlju i dalje je unistavaju...
A ako vec uzimas litre prolivene krvi... Milovane - za razliku od onih prethodnih vlasti koje pominjes - za njihove si mrtvace bio siguran da su mrtvi, dok od ovih danasnjih ima toliko zivih ljudi, a potpuno mrtvih tamo dje bi zivot trebao da buja... Krv je ionako postala luksuzna roba za nepotrebno prolivanje...
Tacno Milovane. Ali ovo nije razlika u stavovima, vec je odje razlika mnogo dublja. Ja Bone-a ne dozivljavam kao osobu koja ima razlicite stavove, vec osobu koja nema svoje stavove...
Sad imamo drzavu,
na svakog pojedinca gradjanina CGe,
pored prava pochiva i obaveza,
da razmishlja GLOBALNO, a djeluje LOKALNO.
Globalno gledan na HRISHCANE , kao najvece zlo na kugli zemaljskoj,
eno Indija ima milijardu stanovnika sa Gandijevom filozofijom,
Kina ima 1,3 milijarde, za zidom prema varvarima.
Ovi HRISHCANI najlakshe prolijevaju krv svojih gradhjana, samo radi materijalne koristi, teritorije, kolonija ili ideologije, sve neki Napoleoni, Hitleri, Staljini, Musolini, Franko, sve krvopija do krvopije.
Zato Bonja,
umjesto pozara i 100 miliona za miliciju i 50 za vojsku,
kupujmo koze, goveda i ovce,
iskoristimo potencijalne mogucnosti za proizvodnju el-energije, mesa, mlijeka i ribe, umjesto kockarnica, kafica i birokratije koja ponizava gradhjane,
skinimo s´q.rca parazite i pochnimo da razmishljamo RACIONALNO,
nije nama neprijatelj Srbin, Hrvat ili Albanac,
nego onaj shto nas shalje da uplatimo na poshtu rozu uplanicu,
i da mu poljubimo shalter po deseti put, radi pishljivog posjedovnog lista, izvoda iz matichne knjige ili ovjeravanja zdrastvene knjizice,
to su nashe birokratske KRVOPIJE,
koje piju krv i DPS-SDPovcima,
postkomunistichka gamad sa PECHATOM U RUCI,
koji koche svaku zdravu inicijativu, dhje i najveci entuzijasta umire pred SHALTER POSTKOMUNJARA.
slazem se u potpunosti Milovane!
Ali Bone te stvari ne vidi. Njemu su ti SDPSovski skorojevici - kako sam rece - smekeri...
Bone kvalitet zivota jednog drustva ocigledno gleda kroz kvalitet zivota najbogatijih... A to je sramno za iole obrazovanog covjeka. Pogotovo jer je jaz izmedju najbogatijih i najsiromasnijih - u CG najveci od svih zemalja u regionu...
Tri takve osude dovoljne su da problem korucpije svedu na 20% od onog prije presuda...(sudiji, doktoru i veoma visokom drzavnom sluzbeniku). I to da budu u nizu, po mogucstvu.
Zato je taj problem na duge ture manje opasan nego sto izgleda!
A Hrvatima cestitam!
Ja sam sluga i brat *preblagog tihog ucitelja*, koji ce i tebi, brate moj Milovane, oporstiti ove grube rijeci (jer je medju tim Hriscanima bilo i NAJBOLJIH LJUDI NA SVIJETU!) koje su posljedica ogorcenja na neke ruzne stvari (sto je nesporno) i uopstavanja.
Koliko su mi *covekoljupci* Indusi (posebno neki , sljedbenici Kali, koji oci vade za par rupija, ili one bande razbojnicke kao nekad hajduci, ili njihova policija i zatvori), to sam vidio.
Sto se tice Budista, nedao ti Bog da u Tajland, Burmu itsl.l dopanes zatvora...vidio bi im *smirenost* i nirvanu na djelu, ka sto su Amerikanci zarobljeni sedamdesetih.
O zatvorima u Iraku i mojim tuznim i komicnim dozivljajima tamo (u Abu Greb, kalabuc Mahmudija itd) -mogao bih esej da napisem (imali bi i mrtvih Jugovica i samoubistava posle par mjeseci od izlaska). Gledao sam par filmova, i cuo par prica, pa bih istvrdio da je Spuz hotel prema turskim zatvorima jos uvjek...a turki su najbolji od islamskih zemalja.
Dusan mi je toliko suprotni u filozofiji zivota i sistemu vrijednosti (a narocito predlozenim rjesenjima), jer sam ja sve sto on MRZI-MONDIJALISTA I POSTOVALAC EVRO-ATLANSKE CIVILIZACIJE, te se nikad nebi ni u minimumu sloizili.
A se sa ljudima koji vrijedjaju (tu mislim na Bonju) ne zelim komunikaciju DO DALJNJEG! ne zelim da se... nagornjavam, jer ja forum dozivljavam kao ozbiljnu stvar gdje dajemo pisane stavove, a ne *svadjonicu*...i mene puno kosta zivaca da ti ne *sacuvam obraz ka ti meni*! (Btw, *dociram* Bonja jer mi je iskusstvo, sticajem doblih I LOSIH okolnosti nekako preslo u sistem u kojem nemam aksioma, vec mi je masa stavova potpuno isprobana i dokazna...a to se ne moze u skoli nauciti, vec samo protekom vremena i neposrednim (koje je najskuplje) iskustvom.
Kad/ako se *stishash* -razmjenicemo stavove!
Pozdrav,
Dragi moj prijatelju,
ti zaboravljash, da su ti najbolji zavrshavali na HRISHCANSKIM GILJOTINAMA, i da je crkva zatucala GRADJANE i branila nishtima da steknu znanje i spoznaju istinu, umjesto ISTINE, prodavali su DOGMU i skupljavi ovozemaljsko bogastvo za svoje HRISHCANSKE GLADNE SHUPKOVE.
Nijesam chuo da su druge religije imale zatvore kao Aushvic, Dahau, Jasenovac, Sajmishte i Topolicu i Sibirske gulage za Staljinove miljenike, pojedinachne primjere uporedhjivati sa zlochinachkom svijeshcu dhje se zrtve mjere sa milionskim ciframa i genecidom nad drugima zbog drugosti, je karakteristika HRISHCANA, umjesto LJUBAVI ZA BLIZNJEGA,
gaji se MRZNJA PREMA MALIM RAZLIKAMA i prema drugima,
na hiljade je takvih primjera u HRSHCANSKOM SVIJETU, Balkan i Kavkaz su najbolji primjeri,
za navodnjavanje posjeda sa krvlju posjednika.
Ti si Bone veoma kompleksna osoba. Izmedju ljubavi prema Amfilohiju i Milu, izmedju onog nebeskog u sto mislis da vjerujes i onog zemaljskog sto te opcinjava... Ne moze se na te dvije stolice Bone...
Dusan je mnogo nacionalno orjentisan, ali barem covjek s Dusanom zna na cemu je i zasta se zalaze.
S tobom Bone, i tvojim apstrakcijama tipa Ja sam mondijalista covjek nikad ne zna o cemu se radi, pogotovo sto se tvoje poimanje mondijalizma i EU civilizacije uglavnom svodi na neke veoma materijalne stvari (Milo smeker, koji se u novom odijelu, uz sampanjac i kavijar, druzi sa Solanom), dok sustinskim stvarima i ne pridajes mnogo paznje, jer ce se one, kako sam rece - ionako same od sebe rijesiti.
E takav nacin razmisljanja ne pristaje niti pametnoj, niti iskusnoj osobi, vec osobi koja o tome veoma malo zna, a bi da se glasne po svaku cijenu.
Da dozivljavas forum kao ozbiljnu stvar, mnogo bi vise paznje poklanjao onome sto pises, prije negoli ga obnarodujes.
A vjeruj mi Bone, nakon onog tvog cuvenog posta u kojem pises hvalospjeve o Milu kao smekeru, koji se druzi sa bogatasima i politicarima - mi se stomak obrnuo. Na stranu politicka neslaganja i ko za koga glasa, vec sto se ti odusevljavas jednim neobrazovanim primitivcima, koji urnisu ovu zemlju i drustvo...
Pirovanje nedostojnih, neobrazovanih skorojevica, ljudi koji funkcionisu na svakoj mogucoj antitezi najljepseg crnogorskog nasljedja, upregnuvsi kompletnu zemlju, koja se razvija po mjeri njihovih, a ne opstih interesa; ljudi koji nista kvalitetno nisu ostavili za sobom, nikakav doprinos, vec samo primitivno eksploatisanje... I ti se odusevljavas time? Njihovom moci i nedodirljivoscu? Disciplinom koju upraznjavaju nad kompletnim drustvom, simulirajuci organizaciju i rad.... Bi ti bilo milo da im se priblizis, a?
I kome ti mozes poslije toga da pricas o nekoj pameti, obrazovanju i cuvanju obraza? Manimo se te patetike, da te zamolim...
evo, sad ce jos da ispadne i da te nerviram?
Iskustvo ima svaki covjek Bone. Koliko je to iskustvo korisno i za ostale ili za drustvo - bogami zavisi od te osobe. A tvoje iskustvo je u teskoj sjeni djetinjaste fascinacije spoljnom fasadom zivota mocnika...
Stavove? Koje stavove? Mi nase stavove ne mozemo da razmjenjujemo Bone, jer sto god ja ili neko drugi kaze ti pocnes sa landaranjem o nekim apstrakcijama, iskustvu, sudbini ili vjeri u premijera i partiju. Koliko god mislio da si utekao od tog pseudo komunizma Bone - on ti se pod kozu uvukao, a ti i ne primjecujes....
Kad je neko tako zagrizen i tako vrijedja jednu naciju BEZ PUNOG OSNOVA, TIPICNO MONTANJERSKI I *MRZILACKI*- iskustvo mi kaze da je SKORO ISTOGA SKLOPA KAO I KARADZIC ....( NO JE ONOME *ZAPALO*)... SRAMOTA G. VESOVICU!!...I BEZ STETE STO VISE NIJESMO OD ISTE FELE G. VESOVICU! MOGAO JE MONTENEGRO BEZ SVIH ODRODJENIH SINOVA, PA CE MOC I BEZ M.V, KAD VEC INSISTIRAS NA TOME , A NA OVAKAV UVREDLJIV NACIN! Bosanci razumiju i u velikoj mjeri cijene ONO DOBRO, ONI KOJI SU OVDJE DOCEKANI KAKO PRILICI su ipak mnogo brojniji od nasih NESOJLUKA KOJI SU TAKODJE NESPORNI, ALI INCIDENTNI, i u velikoj mjeri nam PRASTAJU, a mi Montanjeri opet smo oni koji "barjache" u osvetama i negetivnim energijama, ka i vazda!!!?
A ZA MISLJENJE TIH CRNOGORACA, TVOJIH VASOJEVICA, IPAK CE TI BITI CE TI BIT SVE VISE STALO KAKO SE BUDES PRIBLIZAVAO POTONJOJ URI.....U TO SAM SKORO SIGURAN, iako si sto puta suprotno izjavio!
A vala kako godj oces.....evolucije i stavovi onih koji tako vrijedjaju i mrze Crnogorce skoro da su mi neinteresantni.
MEDJUTIM ISTICEM: U licu hrabrost KAD JE TREBALO, i znatan kvalitet knjizevno -zurnalisticnog djela g. Vesovica ja OVDE JE NE ZELIM DA ULAZIM (a ono sto sam procitao dopada mi se i postujem ga!)
I na kraju citiram savremenog crnogorskog pjesnika i intelektuaca velikog zivotnog iskustva, koji je na forumu poznat kao Zvek Zivi-KOJEG NISAM IMAO CAST DA LICNO UPOZNAM, CIJE NI IME NEZNAM, ALI MI JE DOSTA ONO STO SAM OVDJE PROCITAO DA DAJEM OVAKVU KVALIFIKACIJU KAKVU SAM DAO, a koji u jednom aforizmu ,. koji je odabrao za svoj moto, kratko kaze ono sto i ja osjecam :
"Ko ne voli Crnogorca, vas se ambisa"
PS.
Oprostite na fontu gospodo forumska...tako mi je ispalo kad sam *copy-paste*....A I NESTO SAM NERVOZAN:mad:
Neću da išta zaboravim
Sarajevo - Pjesnik Marko Vešović
odbio je danas nagradu
“Risto Ratković” koju mu je žiri
u Bijelom Polju dodijelio za knjigu
pjesama “Rastanak s Arencanom“.
Vešović se u pismu, u koje je
agencija MINA imala uvid,
zahvalio žiriju i sarajevskom
pjesniku Milu Stojiću koji ga je
predložio za nagradu, navodeći
da je prisiljen da je odbije.
„Na žalost, prisiljen sam da je
odbijem, jer je ta nagrada svojedobno
dodijeljena Radovanu
Karadžiću, čime je opoganjena“,
kazao je on.
Vešović tvrdi da se u današnjoj
Crnoj Gori, uporno i
metodično, šuti o svemu što događalo
u ratu, pa i o Ratkovićevoj
nagradi kojom je „okićen
durmitorski Istrebljivač“.
„Protiv te činjenice, potpisnik
ovih redova ne može ništa,
ali odbija da bude umiješan u bilo
koji oblik crnogorskog besramlja“,
naveo je on.
Vešović smatra da bi, ukoliko
bi primio nagradu, javno podržao
„dogovorenu šutnju iza
koje stoji najmanje 90 odsto crnogorskih
pravoslavaca“.
„Što me ne čudi. Jer u ratu su
najmanje 90 odsto tih pravoslavaca
zdušno podržavali ono što
se danas mora zaboraviti“, kazao
je on.
Vešović je ponovio da je on
„pet posto Crnogorac“, i da bi
mu sve preko toga bilo višak
koji mu ne bi dao da živi "kako
bog zapovijeda".
„U tih pet posto spada i ono
što sam naučio od majke: pamćenje
ljudskih djela, i zlih i dobrih,
najviša je, možda i jedina
ljudska pravda na zemlji. Tu Crnu
Goru neću pustiti da odumre
u meni. Zato neću da išta zaboravim“,
naveo je on.
Vešović je kazao da je njegovo
odbijanje nagrade „izraz prezira
prema Crnoj Gori koja svoju
samobitnost temelji na zaboravu“.
„A još Seneka je znao - gdje
prestaje pamćenje, tu počinje
barbarstvo. Crna Gora je danas
barbarskija no u doba vladike
Danila“, zaključio je on.
(MINA)
Izjednacavas jednog Marka Vesovica i Radovana Karadzica??? Bone, ovo stvarno prevazilazi granice ukusa.
Sto je sramota? Sto je pogresno rekao?
Ti dajes sebi za pravo da nazoves Marka Vesovica odrodjenim sinom Crne Gore? Ti ili bilo ko? Otkud ti moralno pravo???
Onog Marka Vesovica, koji je medju prvima rekao da nece da prihvata sramne kompromise sa savjescu i pamcenjem, kada je odbio poziv reformisanog Jevrema Brkovica (onog istog Brkovica, koji je 1998 iz Komitskih balada izbacio stih napisan 1991 - Crnogorci odbacuju vjekove kao zmija svlak, u taj strasni krimen ih vode neki Milo, Momir, Amfilohije i Novak - cime je otpocela sezona udvaranja Djukanovicu) da udje u DANU sa reformisanim Novakom Kilibardom, napominjuci da se on jos sjeca Kilibardinog jurisanja na DUbrovnik i medalja koje je dobio od Karadzica, pa sad misli da je dovoljno da kaze da je pogrijesio i da mu se to sve oprosti???
Oni koji su bili protiv rata, i oni koji su odbili da prihvate Djukanovicev pokusaj nametanja amnezije na ratne godine, koji nije koristio Crnoj Gori, vec samo onim ratnim trubadurima koji su okaljali crnogorsko ime - i tebi oni smetaju jer ne dozvoljavaju svim Djukanovicima, Marovicima i inim likovima da nas po drugi put obescaste - e tebi su oni problem???
Bone, Bone...
E crni moj Bone, pa zar ne razumijes da Vesovic kritikuje ono najgore kod Crnogoraca, jer je covjek iz zarobljenog Sarajeva (koje se nalazilo na nisanu raznih Kilibardi, Djukanovica, Marovica...) vrlo dobro shvatio u sto smo se prometnuli i da sad pokusavamo da sav onaj ratni trulez ne pokusavamo da lijecimo, vec da ga predamo zaboravu i svim onim zrtvama kazemo puj pike ne vazi se... A ne ide to tako Bone, nije dovoljno da Milo kaze: Eto, malo smo pogrijesili, necemo vise; mozemo li sad ispocetka...
Dobro si ovo rekao. Kad je trebalo... Kad je vecina naroda pratilo svoje ratne gospodare, pa se sad pravi luda... Kad se vecina naroda sjetila da nisu Srbi, onog momenta kad im je to Milo rekao... Lako je biti uz vecinu, moj Bone... U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci
hahahahahahahahahahahahahahhahaha, a ovo je wrhunac svega hahahahahahaha