Kućanski aparati - mali i veliki
Cisto ako nekog interesuje sta sam uradio oko kupovine masine za susenje.
Ovakva je situacina u Pg
1. Masina za susenje ima od 270 pa do 1000+ eur
2. Uglavnom idu od 330-600€
3. Trgovci standardno znaju da ponove dvije iste recenice, na sva moguca potpitanja dobijas blago teleci pogled
4. Gura svako svoj brend na koji najvise zaradjuje
5. Ne znam od kada je TESLA postao brend koji (makar u masina za susenje) ima cijenu starih brendova, pa koliko god ovima starima da je opao kvalitet
6. Neki prodavci prodaju poznate brendove koje ne mozes nac na google bez na njihovom sajtu (da, isao sam da vidim oznaku na samoj masini misleci da su pogrijesili u prekucavanju, nisu)
Za staru masinu nam rekli dvojica majstora da bi bila pipravka 100€, i ako se pali ali brzo stane, kao elektronika. Realno odradila je 12-13 godina i realno potanje je sto bi sledece crklo. Iz tog razloga odluceno da se promijeni.
Na pocetku sam mislio da cu samo kupiti masinu sa “toplotnom pumpom” ali kada malo razmislis to se u vecini slucajeva ne isplati. Zasto, pa npr jedna obicna masina trosi 671kw dok toplotna 285kw.
Razlika izmedju ove dvije potrosnje na godisnjem nivou 386kw sto je citavih 38€ ajde neka je 40€. Razlika u cijeni je uglavnom 200-300€ sto ispada da vam treba od 5-7.5 godina da se isplati na potrosnju, onda uzmemo u obzir ono sto vecina prica “uzmi nesto sto ima 5 godina garancije jer sve crkne brzo posle garancije” ispada je glupo icu na masinu sa toplotnom pumpom.
Razlika izmedju ova dva tipa masina, ova sa TP sporije susi (duze traje ciklus), kao meksi bude ves (mada je meni i ovu u najobicniju bio dobar pa tu ne vidim neku prednost), skuplje popravke kasnije, tisa je (meni ne smeta jer imam dvoje-troje vrata izmedju kupatila i soba, mada nista nije nista spec smetala i kada otvoris vrata)
Obicna brze susi (toplija temperatura), kao ostecuju vise vec (nemam svile, nisam primjetio da nesto nagrdi sem kad ubacis vunu ili setland mada toga i nemam bez dva mozda dzempera koja rijetko nosim), jeftinija za popravku kasnije.
Bosh masina za TP (nisam vidio da ima obicna) kosta 700€ i to od 7kg (preporuka je da vam masina bude 1-2kg vise od masine za pranja), a od 9kg (ova kg je meni trebala) 1009€
U jedan period sam isao da kupim obicnu Candy od 288 eur 10kg ali je iskocio model na akciji od 23% popusta sa TP za 388€ (9kg)
Onda zbog gore navedenog ipak odlucim za TP jer mi treba da isplatim potrosnju za 2.5 godine i ostaje mi jos 2.5 godine garnacije, tj isplati se potrosnja tokom garancije.
Candy je isto kao i Whirpool prodat Turcima isto kao o Beko itd itd. Neko ga hvali neko ne, moji imaju oboje vec 2 godine i radi kako treba, sve u svemu garancina je 5 godina pa cemo pojacat malo koriscenje prvih dana.
Zakljucak, nisam ocekivao da uglavnom masine za susenje kostaju 500+ eur, najvise jer nije toliko bitna kao masina za pranje :)
Bosch da sam kupio od 1009€ mogu da promijenim Candy na 5 godina sa novom koja ima novije tehnologije. Smatram da ovaj tip kasina nije nikakva naucna fantastika pa da ne moze svako napravit da radi. Miele je tek skup da mogu kupit 4 komada ili da kupim pro varijantu :)
Naravno ako imas para i ne sjekiras se koliko ces para dat nemas onda ovoh problema sa racunanjem :)
Izvinjavam se na duzem postu ali reko da podijelim sa vama moje vidjenje situacije.