I vjerovatno se citava Crna Gora poradovala udesu Mica Radovica. Neka ga, neka ga. A bi Crnogorci da im bude bolje. E kad budemo bolji, bice nam i bolje.
Printable View
Fidelity piše:
SLOBODAN PAD DEPOZITA
U periodu februar - april 2020. godine, ukupni depoziti su pali za 138 miliona eura.
U tom periodu, najviše su pali depoziti nefinansijskog sektora (50,2 miliona eura), zatim depoziti privatnih kompanija (48,5 miliona eura) i sektora stanovništva (35,5 miliona eura).
Dodatno, ako posmatramo period mart - april, imamo promjene u strukturi pada depozita: depoziti stanovništva su zapravo porasli za 10,5 miliona eura, što znači da građani nijesu podizali depozite pa se može reći da je to jako dobar znak. Ipak, u aprilu zabrinjava velilki pad depozita privatnih kompanija od 61 milion eura što iznosi pad od velikih 7,5% u odnosu na mart.
Više je nego jasno da posljedice korona krize počinje snažno da osjeća crnogorska privreda, na što smo jasno ukazivali u prethodnom periodu. Podsjetimo, platni promet u aprilu je pao preko 500 miliona eura ili za 34% u odnosu na april 2019. godine
Ovo je još jedna potvrda da su mjere koje je Vlada donijela u cilju podrške privredi za suočavanje sa korona krizom nedostatne, mlake i spore.
Vidite, od brojki čak ni lagodna demagogija niti papreno plaćen krizni PR ne može pobjeći.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4ffbee86a7.jpg
[emoji3575] korona kriza i aviosaobraćaj[emoji3575]
Tužni dani za avio kompanije, najteži dani u 100 godina postojanja indsutrije avio saobraćaja.
Evo neki od primjera :
[emoji636] Virgin otpustio 3000 zaposlenih, od toga 600 pilota
[emoji1037] Virgin Australia podnio zahtjev za bankrot
[emoji1164] Air Mauritius ide u stečaj
[emoji1221] South African Airways bankrotirao
[emoji1103]Finnair vratio 12 aviona sa lizinga i optustio 2400 zaposlenih
[emoji1063] Air Canada planira da otpusti 50% zaposlenih - brojevima - 20 000 radnika
[emoji1132] Ryanair prizemljio 113 aviona, već otpustili 900 pilota i još 450 planiraju
[emoji1189] Norwegian stopira sve prekookenske letove, svi Boing 787 vraćeni
[emoji1236]SAS iz Švedske vratio 14 aviona lizing kućama i otpustio 520 pilota. Skandinavci razmišljaju da likvidiraju SAS i Norwegian i naprave jednu kompaniju
[emoji1256] Etihad otkazao porudžbinu 18 Airbusa A350, prizemljio 10 Airbusa A380 i 10 Boinga 787. Otpustili 720 zaposlenih
[emoji1256] Emirates prizemljio 38 Airbusa A380 i otkazali sve porudžbine Boinga 777x(150 aviona, najveća porudžbina ovog tipa). Pozvali sve zaposlene preko 56 godina starosti da se penzionišu.
[emoji1126] Wizzair vratio lizing kućama 32 Airbusa A320s i otpustio 1200 zaposlenih, uključujući 200 pilota, planira se otpuštanje još 430 pilota. Preostalim zaposlenim smanjenje plata do 30%.
[emoji636] IAG napustio preuzimanje Air Europa, platice 40 miliona funti penala. Prizemljili 34 aviona i svi zaposleni preko 58 u penziju
[emoji633] IAG Iberia prizemljila 56 aviona
[emoji1152] Luxair smanjuje flotu od 19 aviona za 50%
[emoji1086] ČSA( Česke Aerolinie) prestaje sa dugim letovima i zadržava samo 5 aviona srednjeg dometa
[emoji629] Eurowings bankrotirala
[emoji1045] Brussels airlines smanjla flotu za 50% sa 49 na 25 aviona
[emoji629] Lufthansa planira prizemljenje 72 aviona
[emoji632] HOP!(Airfrance majka firma) najvjerovatnije smanjuje flotu i zaposlene za 50%. Imaju 56 aviona.
Pored toga :
Trenutno 60 aviona bez kupaca čekaju u Airbusu.
Predviđa se da će preko 8000 aviona biti trajno prizemljeno do Septembra(to znači 90 000 pilota ostaje bez posla)
Vala kad vidim ove info, ondas mi ispadamo doista zemlja ''kvalitetne ekonomije''.
Ne, mi smo zemlja subvencija. MA ovo savršeno odgovara, avioni na zemlji a njima stižu milioni.
Ovo je trenutak da se jeftino kupe avioni i otvori linija Podgorica Berane.
Kod nas nema otpustanja u aerodromima. To samo govori kakva smo ekonomska sila.
nije još krenulo ka što će
Ode i Avianca, druga najstarija avio kompanija na svijet, i druga po velicini u latinsku ameriku. Ova lista je vec sad duga, a tek ce da krene... Ne kazu dzabe da ce se vrijeme racunat prije i poslije korone.
strah nikad nije bio jeftin, a ovaj će da bude posebno skup
Znate šta mene brine? To što ljudi kod nas uopšte nemaju predstavu da kriza tek dolazi. Troši se lova kao nikad, kupuju se gluposti, priča se o trgovini nekretninama, a ljudi ne kapiraju da je nama period jul-septembar ključni za ekonomiju, i da je ova blokada došla u najlaganijem periodu kad se inače ne dešava ništa posebno. I opet će ljudi da se šokiraju za par mjeseci, a bukvalno je sve nacrtano. Kriza 2008-e je praktično juče bila, a svi su je zaboravili kao da nikad nije bila. A ona je taman bila onako lagana, kao zagrijavanje za ovo što slijedi sad.
U CG je bitno jedino da podrzi do izbora, posle moze shut down
Sent from my Redmi 6 Pro using Tapatalk
Ne zaebajte, ljudi.. uzeli smo kredit, uzecemo jos koji, bice plata i penzija... laganica 8)
Udjem na ovu temu, razmisljam da li sebi da kupim majicu ili ne, krepace se bojim se sad :D
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Nama je kriza bila i prije korone. Zato su ljudi i opusteni, adaptirali smo se na krizu. :D
Nas kriza jaca [emoji123]
Mi ne znamo kako je bez krize eo 4 deceije. :D Od kad je Tito umro...
A vi vjerujete sto ministarka ekonomije zbori.... ka da smo djeca pa na uvjeravaju da deda mraz postoji...
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ja to radim, svjesno. Jednostavno sam ukapirao da ne bih podnio da ljudi oko mene nemaju, a ja da imam, ali nedovoljno da im pomognem. Zato trosim... Znam da ako bude bas tolika kriza da ce mnogi biti bez para. Ipak ne mislim da ce to toliko da nas pogodi, jednostavno ima dosta tu "netipicnih" prihoda vjerujem, da ce se neke pare ubrizgavati do iduceg ljeta...
Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk