Ok, razumijem to sto govorite, ali morate da razlikujete da nisu svima zahtjevi isti.
Konkretno, primjer koji sam naveo je kod mojih roditelja, posto se u njihovoj zgradi uvodi optika.
Mojima je dovoljno do imaju 4Mbps, tj. prije su imali 2Mpbs pa nisu ni primjetili da im se povecala brzina. Zasto? Zato sto njihovi zahtjevi nisu toliki, ne igraju igrice, ne skidaju fimove, ne koriste internet osim za osnovne stvari.
Iskreno, servis im OK radi, ne koci, i dalje koriste CRT televizor (u prevodu HD nece gledati), koriste fixnu telefoniju dosta, internet im je za Skype pozive i regularno surfovanje.
Ne kazem da telekom treba da plati da bi presao na optiku, ali moraju biti i malo manje bezobrazni nego da traze ugovor na dvije godine. Godinu dana je prihvatljivije.
Nije samo korisnicima u interesu da predju na optiku, nego i telekomu, da se razumijemo...
Moji su srecom vlasnici stana, a sta je sa onima koji nisu? Potpisali su ugovor na 2 godine, za servis koji na drugoj lokaciji mozda nije prisutan (nema optike u drugoj zgradi). Da ne spominjem da ce neko mozda stvarno htjeti da predje kod drugog operatora jer im je primamljivija ponuda (lupam sad, ali npr. Kabling), i ne mozes jer si potpisao ugovor sa Telekomom.
Posebna je prica, to sto predstavnici koji pitaju ljude ako hoce da produze ugovor ne objasne prednosti prelaska na optiku, osim rijecima "brzi vam je internet".
Za obicnog laika, kakvi su moji roditelji, to nista ne znaci. Obicnim laicima da kazes brzi ti je internet + ne placas pretplatu naredna 3 mjeseca (tj. poboljsas malo ponudu, zato sto produzavaju ugovor na 24 mjeseca), to mozda nesto i znaci...