Originally Posted by
Cika_Dzo
Ne,teorija relativiteta je bila u pitanju. ;)
Nadovezaću se,da bih pojasnio nešto dalje. I ja sam apsolutno alergičan na bilo koji oblik autoriteta koji tu poziciju drži bez ikakvog pokrića. Ja sam upravo zbog toga kao određenje u mišljenju o nekim problemima i istini uzeo naučni metod. Razloga je zaista mnogo, no, ukratko, n. metod je jedina stvar zahvaljujući kojoj možemo da razgraničimo (ja i ti podjednako) ono što sigurno znamo, što je sigurno moguće, i što je izvan svake sumnje postojeće.
Jer,kako se budeš upoznavao sa ovim i onim,počevši od drevnih civilizacija,nalijetaćeš na svakojake informacije. Neki će ljudi tvrditi da su Gali otkrili Ameriku ploveći u kamenim brodovima, neki će tvrditi da su Kinezi prvi oplovili svijet, neko će ti reći da mineral rastopljen u velikim količinama vode liječi rak, a neko da je njegov Bog ejakulirao u Primordijalnu Supu. :) Ljudi su čudni,svašta im pada na pamet,i sve je to lijepo na neki način. :) Problem u svemu tome je : Kako sistematizovati to znanje? Kako odlučiti što je vjerodostojnije od čega? Kako ti, recimo, biraš između priče Davida Ickea, Alexa Colliera ili nekog trećeg? Kako bi se ponašao da znaš da postoji sistem, standard u dokazanosti i opravdanosti (vrlo visok standard, da dodam) koji bi ljudi morali da ispune da bi se znalo sa velikom sigurnošću (preko 90 %) da je nešto takvo kakvo jeste, bez sumnje (ili sa nekom razumnom dozom koju valja čuvati u svakom slučaju)? :)
Ono što pokušavam da ti kažem je - informacija je previše. I sam vidiš. Neke se teorije međusobno poklapaju. Mnoge ne. Neke zvuče logično. Mnoge ne. Na kraju, zatičeš sebe kako samo radi znatiželje padaš u jamu neznanja i zablude koju ti, najčešće, diktira bivši golman ili kapetan podmornice. :) Upravo je to problem o kome govorimo kad pričamo o autoritetima. Upravo taj problem se eliminiše ukoliko se na neku oblast primijeni naučni metod. Kao da... Odstranjuješ višak informacija koji može da ukazuje na milion i po stvari i zadržavaš one za koje znaš da ukazuju tačno na jednu stvar, tačno na određen način. Tako širiš konkretno znanje, ali ne isključuješ moguće. Moguće se može priključiti konkretnom kad za to budu stečeni uslovi (ponuđeni dokazi, uklopljene teorije, itd. itd.)
Pouka? Vjerujem da je nema, jer nisam želio da promijenim išta kod tebe, već samo malo da ti približim stav koji dosta ljudi na ovom forumu brani (ruku na srce, još uvijek mnogo više ljudi ima averzivni stav prema metodološkom, kritičkom mišljenju i nema nade da će se to uskoro promijeniti) (P.S. Možda je tako i bolje :D ), a među tim ljudima sam i ja. Niko ne pokušava da kaže da je nešto apsolutni nonsens (dobro,neke stvari očigledno jesu, poimence - Bogovi koji ejakuliraju u Primordijalnu Supu, Ljudi - Gušteri, Masoni itd.,i pored toga što dosta ljudi vjeruje u to), samo da ta informacija, ili to znanje, ne ispunjava standarde koji su postavljeni od strane nikog posebno i dokazani u praksi kao efikasni i konkretni, kao nešto što nedvosmisleno dovodi do rezultata o kome možemo raspravljati kao o realnosti.
Samim tim što ne ispunjavaju te standarde (koji često uključuju i osnovnu logiku), nisu toliko relevantne za tu oblast koje se dotiču. :)
Kakav monolog,oprostićeš mi. :) Neko nadahnuće me popičilo.