............................!
[QUOTE=gingis kan;637888]
Quote:
Kad budemo ex kolonijalne, a trenutno nauchne, kulturne i energetske sile Francuska i Holandija, tad cu moci da odgovorim na ovo pitanje. Do tad, mogu da josh vidim realno razlikice u velichinama.;)
Ja bih ipak mislim da, ukoliko imas nekog druga koji se bavi istorijom razvoja zapadnoevropskih drzava i odnosa u EU, necemo bas toliko cekati na neki "tvoj" stav po ovom pitanju. :bart:
Quote:
Originally Posted by
gingis kan
Ja sam rekao da je Bone u pravu, a jesam li ja - mali mi posa'.;)
Vec vidim Bone-a, kako se raduje jednom ovakvom komplimentu!
A sto se tice stava da narod "ne treba pitati...." vec vidim neku novu teoriju, koja krece od onoga da su anticki polisi u stvari bili mitinzi gladnih protiv izbora, a ne nikako odlucivanje aklamacijom. Ako se preskoci u proceduri odlucivanja izjasnjavanje gradjana po jednom ovako bitnom pitanju razlog je samo jedan: Nema se hrabrosti za suocavanje sa mogucim kontra-argumentima iz kojih se (nekad u buducnosti) moze i izvuci poneka neprijatna tuzba.... ;)
.........................!
Quote:
Originally Posted by
gingis kan
Ebga, nesto mi zao ovaj narod koji u vecini nema toliku platu da moze sebi priustiti da se brcne u "njegovo" more, sve valjajuci se u pijesku "njegove" obale, ali mora mozgat o tome oce li zabraniti velesili da ih pregazi nedje ulicom ili nesto slichno u "njihovoj" Crnoj Gori, a "imaju" max 50-tak kvadrata za abitovanje u svom vlasnistvu. :(
Koliko ove velike "feudalce" svrbi mooodo za nesto sto je dalje od njihovog feuda, e vala opterecivati sirotinju sa nebulozama koje ih mogu kostati lichnog zivota dok bi se feudalci lagano odshetali s "broda" sve sa kapitalom, a previshe brate.
Ajde da pretpostavimo da je sve sto si rekao donekle stoji.... Ajde da odemo i korak dalje i kazemo - vjerujemo u tvoju zabrinutost. Pa i da preceramo i kazemo: Donekle bi se mogli sloziti.
Kako iz ovakve argumentacije, iznesene u ovom citiranom dijelu moze proizaci stav da je referendumsko izjasnjavanje o NATO-u "opterecenje za sirotinju"? Uskratiti pravo na slobodno izrazeno misljenje? Po pitanju od kojeg zavisi pozicija drzave (koju ne cine samo vlastodrsci! ...iako ih najveci broj zdusno podrzava i tapse po ramenu...no to je druga prica!) na medjunarodnoj politickoj sceni i bitno opredjeljuje buduci drzavni profil (dilema da li neutralnost, ekologija i turisticki razvoj i dalje imaju prioritet nakon ovih desavanja?!)??? O cemu se radi?
Da li, konkretno, gradjaninu koji ne zeli da vidi drzavu u kojoj zivi kao clanicu NATO-a, ostavljas kao jedinu mogucnost protesta da se zapali na podgorickom trgu?
Da li onaj koji se ne slaze sa brojnom masom zaokruzivaca (tako ih nazivam jer "glasaci" ipak razmisljaju o svom izboru, kad koriste svoje gradjansko pravo) ima neki drugi sistem izrazavanja sopstvenog nezadovoljstva?