Originally Posted by
techlinkit
Nije bitno jesu li oni upoznati sa dogovorima sa Kinezima ili ne, Kinez ce sam da stavi cijenu koja njemu odgovara (dogovorio se ti sa njime ili ne).
Drugo ne mozemo mi da se poredimo sa EU ni po cemu, niti da primjenjujemo njihova pravila i zakone ovdje, jer nemamo isto trziste kao oni, kao ni finansijski sistem, a daleko smo od njihove platezne moci, tako da ne mozemo da se mi pravimo pametni da naplacujemo obicnom narodu porez na te jade sto uvezu, a ovamo da prolaze stotine miliona svega i svacega neoporezovano, samo zato sto je neko udesio sistem tako da sebi osigura znacajne licne benefite.
Takodje ti u EU mozes da kupis sve od sitnica pa do krupnih industrijskih uredjaja po znacajno manjim cijenama nego ovdje, i tu je svaka dalja prica o carinama, porezima i cudima suvisna.
Cinjenica je da glume inspektore, detektive i sl. i jure i maltretiraju narod za tu smijuriju sto uvozi, a veliki prolaze bez centa poreza. Sto ne podignu prag za PDV/carinu na 1000 ili barem 600 i nesto EUR kao sto je u Australiji, pa da moze coek da kupi sebi potrepstine za kucu po normalnim cijenama, a sve preko toga oporezuju PDV-om i carinom, a ne da tjeraju narod da kupuje po lokalnim drakonskim cijenama.
Pravna drzava se ne gradi od kraja tako sto ces da juris sirotinju i da im uzimas koru hljeba, a na drugoj strani ce neko da otima iz zemlje desetine milijardi eura na svoje inostrane racune i da prolazi bez sankcija.
Sama cinjenica kako rade ovu naplatu PDV-a i carine, i na koji nacin traze da se podaci dostavljaju govori da su vrlo sumnjiva posla u pitanju. Zasto ne izdaju fiskalni racun kad coek placa PDV i carinu, da se zna dje su pare otisle a ne coek dobije uplatnicu i to je to ?
I da dodamo na to da je onaj cuveni 1 EUR sto naplacuju za carinski pregled (naplacuju to sto provuku paket kroz skener i sto potrose 2 centa goriva za isporuku na adresu) cisto uzimanje necega sto im ne pripada. Svuda u razvijenom svijetu se naplacuje carina/PDV/spedicija, a trosak same obrade paketa i isporuke na adresu je ukljucen u postarinu. Sto bi rekao prosjecni Amerikanac/Njemac/Englez da im uvedu euro za fiktivnu obradu paketa/carinski pregled, vjerovatno bi taj genije koji se toga sjetio letio sa posla, a mozda i isao u zatvor za otimacinu.