Originally Posted by
Buva+gacce
Najtipičniji SKOJ. Neđe sam, svega mi, uvjeren da će način na koji ovo radiš jednog dana u nauci nosit ime po tebi:)
Odnosno, izvedeš čitavu priču, a na kraju joj daš osnovu- tvoju tvrdnju koju postavljaš kao aksiom, i nešto što se me dovodi u pitanje. Pa si zbog toga i za sve što si izveo iz nje naravno u pravu.
Nego mi aj učini po volji, i odgovori:
1. Ako je tačno to što tvrdiš, da je abnormalno učešće duga u GDP-u, koje je uzrokovala vlast DPS-a, osnovni razlog što su nam kamate tako visoke, kako nas je onda ta ista vlada, tog istog DPS-a, u godini kada je to isto učešće duga dostiglo rekordni nivo, zaduživala po stopi 2.75%?
2. Kako nas je onda Spajić, u identičnim makro-finansijskim uslovima, koje je naslijedio na dan stupanja na ministarsku poziciju i nije ih on stvarao, zadužio po 2.9%?
3. Zašto 43. vlada Crne Gore zadužuje Državu pod komercijalnim uslovima, a ne emisijom obveznice?
(ovđe mala pomoć, jer pitanje nije samo tebi, nego i u vezi sa prethdno iznijetim stavovima o Spajićevom upravljanju državnim finansijama: Zato što ne može. A ne može zbog porasta zaduženja i potrošnje koje je kreirala vlada prije nje, broj 42. Jednako kako je 42. mogla da se zaduži a taj način jer joj je uslove za to kreirala 41.)
4. Zašto ste maltene svi ovđe koliko vas je, i maltene svi isti koji danas tako žusko branite Spajićeva zaduženja i trošenja, na ovom istom mjestu, prije dvije godine, dizali pravu pravcatu histeriju, ravnu onoj Dritanovoj po evropskim parlamentima, zbog zaduženja prema Kinezima po stopi od 2%, a danas jednako revnosno i još revnosnije branite Spajićevih 2.9 kao sjajnu stvar?
Ne treba ti dalje od ovoga, SKOJ. Jer makro-finansije nisu politika, no matematika. Sa izrazito jasno i jednostavno postavljenim okvirima ponašanja, bez obzira koja partija vlada.
Pa da ti ispreciziram do kraja.
Markovićeva vlada je bila loša vlada. Jer je, u najvećem pod pritiskom iz EU, ali i bitnog dijela domaće stručne javnosti, prevashodno iz CBCG, imala usvojen program i plan konsolidacije. I niije ga održala. Par godina ga je probila nešto sitno (u jedan procenat ili okolo), jednu godinu značajno, a još je i ponajbolji rezultat iskazala u covid godini, onaj njen dio koji je odradila.
Krivokapićeva vlada je bila katastrofalno loša vlada. Jer je, po milioniti put, drastično uvećala i spoljni i unutrašnji dug Crne Gore, a da time nije kreirala projekte koji odbacuju buduću vrijednost, nego je ogroman dio tih para pustila u potrošnju. I tu ti je, SKOJ, kad iz računice isključimo generalni rast kamatnih stopa svuda, OSNOVNI RAZLOG što se više ne zadužujemo obveznicom no komercijalnim kreditima, i što su nam stope skočile ovoliko. I ovo ti jeste aksiom, svakome ko je ekonomski bar bazično pismen.
Abazovićeva vlada je sledeći level, štetočinska vlada. I to ne samo po pitanju zaduživanja, već prevashodno po pitanjima akcija države u privredom poslovanju. Što se samog zaduživanja po 9.3% tiče, ako pogledaš uslove koje ima a rukama, uz očekivani dalji rast EURIBOR-a vrlo brzo, Damjanović je povukao ono što je logično morao.
Što se tiče projekta auto-puta, ima i desetak godina da sam ovđe pisao identično onome što sam napisao i jedno desetak puta u ove posledje godine, i što i dalje mislim:
Ovoj zemlji nije prvo trebao auto-put, no Luka Bar i željeznički transport, i tamo je trebalo da ide tako obimna investicija.
Ali isto tako, kad je već izabran taj projekat, stopa i uslovi zaduženja su bili više nego odlični, i mogo povoljniji nnego bilo što što smo do tada, a i od tada, ikad dobili od bilo koje od evropskih adresa.
I zbilja bi, kad god tako navalite na odbranu Spajića, mogli da se prishjetite sa koliko se žestine ovđe napadao taj kredit, značajno povoljniji od Spajićevog.
To što su pare koje su otišle u auto-put, koliko god katastrofalno projekat tekao, na kraju ipak počele da odbacuju i donose novu vrijednost, a Spajićeva potrošnja nam je donijela inflaciju i rast kamatnih stopa, to je tek posebna tema.