Jel mi sad imamo scenario Hrvatske Milanović/Plenković mislim imamo na neke razne situacije ali ođe. [emoji1787]
https://youtube.com/shorts/yig1H7RYx...fxBK0GRj4cRmWm
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
Printable View
Jel mi sad imamo scenario Hrvatske Milanović/Plenković mislim imamo na neke razne situacije ali ođe. [emoji1787]
https://youtube.com/shorts/yig1H7RYx...fxBK0GRj4cRmWm
Ove ljude treba pospremiti po kratkom postupku. Ovo je kult smrti i tako ga treba tretirati: https://newrepublic.com/post/207270/...sus-armageddon
Амери и Израел наставили бомбардовање Ирана, наносећи велике губитке прије свега поморском виду ОС Ирана.
Иран "затворио" улаз у Залив и најавио да ће бродови бити нападани.Трамп наредио креирање осигурања за све бродове који пролазе кроз залив, а ако буде потребе америчка флота ће гарантовати безбједност.
Чини се да ирански напади нису толико оштри као јуче.
Турска се придружкла Египту у осуди напада Ирана на арапске земље, називајући то великом грешком.
Трамп на састанку са Мерцом жестоко критиковао Шпанију због тога што су забранили коришћење база на њиховој територији за дјеловање по Ирану, најавио финансијску одмазду (иако то баш није могуће јер је Шпанија дио ЕУ).
Критиковао је и УК због приче око Чагос острва и ту је по мени 100% у праву.
Француска ће у регион, а ради заштите савезника и пријатеља упутити поморску борбену групу на челу са носачем авиона.
Vidiš li ti ođe Ljude u ovaj članak, ja ne vidim.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ce3a4a58bf.gif
https://twitter.com/Hoffman8Jon/status/2028533696869876190
https://i.postimg.cc/y8YrpqY1/Screen...morrow-for.png
Jedno od gledišta zašto se ulećelo u ovaj rat.
Drugi momenat je svakako to što im je uslijed iranskih novogodišnjih protesta djelovalo da je "kruška zrela" i da će fizička eliminacija Hamnejevih vlasti otvoriti prostora za neki unutrašnji prevrat u Iranu.
Za sad ne djeluje da će biti išta od toga.
Zamisli BAR da smo ja i ti komšije i da dovedem druga da te gadja kamenjem u tvoje dvorište. Onda ti uzmeš kamenje i gadjaš u moje dvorište i dodje naš komšija da te osudjuje. To je ok,jel? (Ovo se odnosi na licemjerno ponašanje arapskih država)
Nije mi jasno da si na strani ukrajine protiv putlerove agresije,a podržavaš bolesnog narandžastog stvora i njegovog prijatelja satanjahua,znamo da je ta politika u zadnjih dvadesetak godina odnijela milione žrtava sirom bliskog istoka.
Ja kapiram da oni imaju (svoje bolesne)razloge za ovo,ali ne kapiram da ti možeš da podržavaš takvu politiku i mislim da je to licemjerno obzirom na stav kakav imaš kad je Ukrajina u pitanju.
Ovoj dvojici bolesnika i njihovoj ratnohuskackoj politici bi najviše odgovaralo kad bi se arapske zemlje sukobile sa iranom.
No sva sreca pa im idu izbori za pola godine,nadam se da posle toga narandžasti kreten neće više moći po svome.
Mada je i sad bez odobrenja kongresa cerao svoje,posla i jamerika po kurccu.
No opet kažem,neka se igra još ovo malo,mada svaki dan pravi ogromnu štetu svojim postupcima.
Ja jesam za svačije mišljenje ali ovoliku količinu gluposti je nemoguće ne nazvati idiotlukum. Možda je sve to nedje bila zamisao da se čopor dzukela drži zajedno preko NATO saveza kako bi mogli ostvarivat neke ciljeve ali je realnost potpuno drugačija. Tramp ne može garantovat bezbijednost ambasadi u Rijad a ne brodovima koji prolaze kroz moreuz . Ja sam danas slušao Erdogana dje kaže da neće ostati nijemi na nepravednu agresiju na Iran ( ne kažem da će reagovat jer je zbog Gaze već prijetio Izraelu pa ništa ali nidje nije osudio Iran što se brani ). Tramp se ponaša kao siledzija koji ne zna dje udara i evo je izjavio da on nikad ne bi vratio vojsku iz Iraka jer uvijek nešto može da se ukrade iz nečije države kad je vojska tamo. I za kraj Francuska koja preko Kanade udara takvu šamarčinu na Trampovu priču oko Grenlanda jer potpisuje strateški partnerski savez sa Kinom pa će gledat stotine brodova dnevno na samu granicu sa Kanadom. Al valja malo propagande bačit da je sve to po planu .
Ne pratim mnogo geopolitiku ali kapa dolje za Pedra Sančeza i za sve ono što je danas rekao, ako istraje. Konačno neko da pokaže zube splačini sa dna kace, mučno je bilo slušati ovih mjeseci Makrona & Co kako cvile u razgovorima sa onim ludakom. Nevezano za temu ali slično sam se osjećao kad sam poslušao razgovor Milatovića i Vučića u epizodi "Ali stvarno, ono, nevjerovatno koliko puno znaš"
Meanwhile... Prvi čovjek NATO-a pohvalno o akcijama koje upravo provode US/Izrael
"It's really important what the U.S. is doing here, together with Israel, because it is taking out, degrading the capacity of Iran to get its hands on nuclear capability, *the ballistic missile capability," he told Germany's ARD television in Brussels.
https://www.reuters.com/business/aer...nt-2026-03-02/
I prije su goreli tankeri po Persijskom moru. Iliti zalivu. Citavih osamdesetih. Pa se plovilo. Gorela je i ona americka fregata koju su pogodili Iracani, a Amerikanci istamburali po teritoriji Irana. Jer su tada bili saveznici sa Sadamom. Optuzili su pogresnog ali pogodili pravog. Kao i uvijek sto rade.
Sto se tice Hormuza, Iranci su u mogucnosti da gadjaju sa kopna. Protivbordskim raketama. Kamionski lanseri. Tu su i gliseri. Sa raketama. Morace helikopteri Epstajnove koalicije da lete do besvjesti. Realno mozda se i Crnoj Gori ponudi da ucestvuje sa svojim helikopterima. Ponuda koja se ne odbija.
Pri tome Amerikanci mogu da stite samo one tankere koji su njihovi. Kineske ili neke trece mogu da gurnu pod rakete. Nosac aviona na kraju se uvijek isplati. I to vise puta.
https://www.voxnews.al/english/kosov...-liban-i111455
Izraelska vojska u sklopu svega ovoga usla je u juzni Liban. Odnosno Liban ojacava svoju drzavu ulaskom izraelske vojske. Postajem kao kolega BAR. Hezbolah, to vam je shiitska `Republika Srpska` na teritoriji Libana. Dugo su vremena Shiiti u Libanu bili `donji`ili cak obespravljeni. No kad su konacno suniti i maroniti zapoceli gradjanski rat u Libanu najboljim borcima i organizatorima pokazali su se Shiiti. Posle samo 15 godina gradjanskog rata sa Sunitima i Maronitima + jedno 10 godina rata protiv izraelske paravojske formirase svoju `Republiku Srpsku`. Bradatu i drsku.
Ne, onda Bar uzme pa gađa kršima sve komšije, to je problem. Dodatni problem je što ga svi znaju odavno, znaju da tuče ženu i đecu i sabotira po komšiluku i niko ga od komšija ne voli. Konačno, ne vole ni tebe ni tvoga druga, ali to trenutno ne mijenja stvar.
Nema se ođe za koga navijat sem žalit tog nesrećnog "običnog čovjeka" koji je najebo u svakoj kombinaciji.
E ali meni se i cijelom svijetu postavlja pitanje otkad je USA u ovom jezivom trenutku bilo kome komšija. [emoji1787] I što oni zapravo misle. [emoji1787]
Postavlja se jebeno pitanje koji Q ste vi u cijeloj priči?Jel.
MIRotvorci a makse.
Kad se stavi prst u more onda si dio svijeta. Htio ne htio. Kada imas nosace aviona svakome si komsija.
I nemojte time što je IRAN i kakva je država da relativizujete i opravdavate što je USA tamo bombardovala isti jer je ODVRATNO.Đecu su tamo JBT ubili nemojte da ve zamolim.
Ja navijam da im unište sve baze u komšiluku.
A ti ako opravdavas to sto komšije irana presrijecu njihove rakete koje su upućene americkim bazama i izraelu,a istovremeno dopuštaju cionistima i jenkijima da preko njihove teritorije napadaju taj isti Iran onda nemamo o čemu da pričamo.
Jedino se slažem sa ovim zadnjim sto si napisao,to vazi za sve ratove u istoriji čovječanstva. Ali prosjecan,normalan amerikanac neće podrzati ovo ludilo,jer će im se vraćati vojnici u kovcezima,dok se satanjahu nedje sklonio na sigurno naravno.
Kad si slabasan i mrshav onda samo mozes da relativizujes i opravdavas. Nasi redovi su pred zna se cijom ambasadom. Da nas uzmu da tamburaju jos bi im se i izvinjavali.
Prosjecan i normalan Amerikanac je do juce drzao robove. Pravio nosace aviona i mornaricku pjesadiju. Prosjecan Amerikanac vidi sebe kao vuka koji na ovcu pravo ima. Prije ce da poklekne americka Vlada nego prosjecni Amerikanac. Prije ce se povuci zbog troskova nego zbog kovcega. Amerika se nije napravila sama od sebe. Ka ni Crna Gora.
Arapi su kao rasa odavno u opadanju. Arapske drzave su stvorili Francuzi i Britanci. Pogledaj Lorensa od Arabije. Kasnije su to preuzeli Amerikanci. Arapske drzave, vecina njih imaju americkog nekad britanskog staratelja. To je ono sto zovu realnost na terenu. Kao sto imas `dejtonsku Bosnu`. Sad ce neko da napise kako su Britanci, Francuzi ili Amerikanci nekakvi losi ljudi (posto narcisoidni Crnogorci vole da sebi uzmu pravo da karakterisu druge). Ali sta ako su u citavoj toj prici sami Arapi gori od ovih gore pobrojanih. Sto cemo onda? Mi smo najbolji ljudji `nasvijet` a idemo preko citave Evrope da kupimo auto jer ne vjerujemo jedni drugima. Zato imamo Ambasadu da nas regulise. Tetka Dzudi i njeni tetkici.
https://youtube.com/shorts/obqU9Bmgu...7Bmig6cT_lynAG
Interesantno je da se ovaj shift u desnim medijima događa nakon smaknuća onog Kirka (koji pred smrt minenja mišljenje)
Sada ispada da se ogromna publika popularnih strimera s lijeva i s desna u potpunosti složila u jednoj temi
Нисам још подржао напад на Иран, јер не могу да процијеним да ли се ради о пажљиво припремљеном нокауту, или опасној екскурзији.О томе за недељу дана.
Што се режима у Ирану тиче, од мене имају три велика спољнополитичка минуса за искључење.Да не улазим у оно шта раде у својој кући.
Први је саботирање мировног процеса између Палестине и Израела и у Либану кроз подршку и наоружавање најрадикалнијих елемената.
Прво Хезболаха а онда и Хамаса, са циљем да се саботирају сви напори да дође до трајног мира и суживота на том простору, односно саобраћајног повезивања и кооперације арапских земаља и Израела, који би угрозио њихову империјалну трансверзалу Иран-Ирак-Сирија-Либан.
(Да се разумијемо нису једини са плановима, нити су једини који су порбали да остваре циљеве контролисаним хаосом, па им се тај хаос истргао контроли.Петромонархије и ИСИС, Нетењаху који је знао за напад, али је пустио да се деси покољ итд.)
Други је инструсање и помагање Хута да нападају и потапају цивилне бродове.
Трећи је снабдијевање Русије оружјем који нема другу примјену осим што служи за гађање стационарне инфраструктуре односно за терорисање украјинских цивила.
Иран је далеко шире захватио од 6 америчких база у региону, и гађао је цивилну инфраструктуру заливских земаља, која нема директне везе са дјеловањем САД, и наравно покушај затварања жиле куцавице за њихове екомомије.И Египат и Турска су то осудили.
Надаље историја свему даје суд, и сад режим у Техерану куса оно што је закувао.Али не брини и остали ће кусати своје.Неко можда и у Хагу.
Kad su Palestina i Izrael bili na domaku trajnog mira Izraelci ubise Jicaka Rabina u sred Izraela. Ne Iran nego Izraelci u Izraelu.
Hamas finansira Katar opet preko Izraela koji ga je i osnovao da bi iznutra razbijali Palestince. Arafata su otrovali.
Shiiti su na Arabijskom poluostrvu na mnogim mjestima vecina. Pod upravom apsolutne manjine. Nije problem u Iranu nego u kolonijalnim granicama i podjeli vlasti. Kao kad bi Manda bio gradonacelnik Rozaja uz brutalnu silu. I Huti su zrtve genocida. Nije problem kad umiru od gladi nego kad gadjaju brodove.
Tu je i pitanje dalje gradnje jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji ali i ambicija oko obnove pojasa Gaze iseljavanjem Palestinaca. Jeste, zvuci ludo jer je ludo. Ali izvodjaci radova su tu.
Iran snadbijeva oruzjem ni deseti dio kao sto su ostali snadbijevali Al Kaidu i neobrojeno mnogo drugih proksija.
Sto se tice ciljeva i meta te haske pravde, Zapad je mastermajnd u legitimisanju pucanja na sve i svasta. Kad je previse ocigledno onda kazu da je kolateralna steta.
Izrael ce sa svojim advokatima i lobijem da zablista na Medjunarodnom sudu, a od zrtve ce da naprave krivca.
No cekaj pa da vidimo.
SAD: Vuk na ovcu svoje pravo ima.
Iran: Zlo cinjeti od zla se braneci.
Kad god ste u nedoumici uzmite Njegosa. Shekspir za Shekspira.
Kakvo traženje dlake u jajetu naciji koja je decenijama, čak i prije trenutne teokratske vlasti, bila što plijen, što meta, najbrutalnijim silama svijeta čije je postojanje definicija ratne mašine. Razumijem zauzimanje strane sa pozicije promišljanja o interesima Crne Gore, ma koliko i to, posebno u današnje vrijeme, bilo diskutabilno, ali pravdati zauzimanje te strane isticanjem nečega što su bukvalno trunčice u odnosu na sva činjenja suprostavljene strane, pa i zazivanjem nekakve pravde u osnovama međunarodnog poretka, je baš bljutavo i iritantno čitati.
I mislim da ti ne treba još nedjelju dana za sud o nečemu što postaje očigledno. Ni jedan od proklamovanih i svakim danom promjenljivih ciljeva nije ostvariv bez onoga što će od juče sve češće da se pominje, boots on a ground. Te boots definitivno neće nazuti dovoljan broj antirežimskih Iranaca. Možda Kurdi, već po navici, odigraju ulogu topovskog mesa, uz posljedično aktivno uključivanje Turske, ali oni samo mogu poslužiti kao distrakcija u slučaju kopnene invazije Amera. U ovoj igri iscrpljivanja prije će zakukati Izrael, kao uostalom i ljetos, zalivske monarhije, a ako uspiju Hormuz da zatvore na duži rok, onda i čitav svijet, nego što će Iranci kapitulirati zbog raketiranja i skidanja glava na vrhu, jer za razliku od gotovo svih autoritarnih režima, oni su izgradili sistem koji je suprotnost od one man show. A i Tramp kući ima dovoljno glavobolje pred midterms i sve jaču svijest koja se više ne može lako modelovati recikliranim lažima i nerealnim strahovima kako bi dala pristanak na avanture za prvenstveno izraelske interese. Kad na sve to dodamo način selekcije u Trampovoj administraciji i vojsci, uz položaj i geografiju Irana, mislim da je dovoljno preduslova da kopnena invazija bude fijasko.
Onaj crtež đe šeici stoje pored leša đeteta na plaži je još uvijek aktuelan. To je danas i bliski istok, i šire. Svi smo u opsadi, samo su metode i posledice različite.
Ovo je izraelski rat. Amerika je samo podizvođač a kome nije jasno da Izrael ucenjuje Trampa, taj nema šta da traži na ovom dijelu foruma. Sa izraelske strane vjerovatno jesu rađene procjene i nekakav plan napada, meta itd. Ali što se tiče Amerike, ovog puta samo prate naređenja. Nema plana.
Narativ ajatolaha, republikanskih kandidata, i balkanskih političara. Zgrabi neku ideju, pretvori je u pojednostavljenu teoriju, izadji pred masu, i svrstavaj u za i u protiv.
Kancelarija predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je danas da je protivvazdušni sistem NATO-a oborio jedan iranski projektil koji je išao ka turskom vazdušnom prostoru, prenosi CNN.
"Raketa lansirana iz Irana, koja je prošla kroz vazdušni prostor Iraka i Sirije i krenula ka našem vazdušnom prostoru iz regiona Hataj, uništena je od strane sistema protivvazdušne odbrane NATO-a", piše u saopštenju.
Dio rakete pao je na jugu Turske, i nije bilo žrtava niti povrijeđenih, dodaju.
Pretpostavlja se da je ovo prvi put da su snage NATO-a presrele iransku raketu koja se kretala ka vazdušnom prostoru Turske, nakon izbijanja sukoba SAD i Irana, piše CNN.
42° 21' 52" N, 21° 14' 43" E
Neki zlobnici seruju po internetu ove kordinate....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Hegset: Iran pokušao da ubije Trampahttps://www.cdm.me/svijet/planeta/he...-ubije-trampa/Quote:
Američki ministar odbrane Pit Hegset izjavio je da je Iran pokušao da ubije predsjednika SAD Donalda Trampa, prenosi BBC.
Iran je pokušao da ubije predsjednika Trampa, rekao je Hegset na brifingu za novinare u Pentagonu, dodajući da se “predsjednik Tramp na kraju posljednji nasmijao”.
On je, prenosi BBC, rekao da su u utorak američke snage “locirale i ubile“ lidera jedinice koja je pokušala da izvrši atentat na predsjednika Trampa.
BBC podsjeća da je 2024. američka vlada podigla optužnicu protiv jednog avganistanskog državljanina u vezi sa navodnom iranskom zaverom za atentat na Donalda Trampa pre nego što je te godine izabran.
Ministarstvo pravde je navelo da je Farhad Šakeri, tada star 51 godinu, bio zadužen da “pripremi plan” za ubistvo Trampa.
Američka vlada je tada saopštila da se vjeruje da se Šakeri nalazi u Iranu.
U krivičnoj prijavi podnijetoj sudu na Menhetnu, tužioci su naveli da je zvaničnik Iranske revolucionarne garde u septembru naložio Šakeriju da osmisli plan za praćenje i ubistvo Trampa.