Originally Posted by
Dača
Zedd, ti si toliko nebuloza ovde napisao koje si obično pravdao sa "Sve to stoji, ali...", da si poslednji koji nekom možeš prebacivati "pogrešne procene".
A da ne pominjemo postovanje fake newsa kojima si se proslavio ovih dana.
Ja sam forumaš, a ne političar koji donosi odluke, niti pripadnik najmoćnijih obaveštajnih službi.
Moja procena je bila da Rusi neće napasti i izneo sam sasvim korektne argumente za to.
Ono što ja nisam mogao znati je koliko je Putinu i Rusiji dogorelo.
Recimo, moj propust je bio što nisam obratio pažnju na vojnu strategiju koju je za 2021 godinu donela ukrajinska vlast. To je bilo u martu 2021 godine i nakon toga je počelo gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici. Tad smo se bavili nekim drugim temama.
Takodje, ne mogu znati kako je prošla poseta krofnice Nuland Moskvi u oktobru 2021 godine.
To su po meni bili ključno dogadjaji prošle godine, koji su opredelili dešavanja u ovoj. A mi na njih nismo obraćali pažnju.
Ja znam na šta su ličile dosadašnje ruske intervencije od one u Gruziji 2008 godine.
I ovih nekoliko dana invazije u Ukrajini se uklapa u taj model.
Ali on ne može doneti rezulat kao u Gruziji, Siriji, Kazakhstanu...pa je stoga bojazan da će Rusi preći u novu fazu ratovanja, kakvu do sad nismo od njih videli.
To ja nisam očekivao, ali mi je postalo očigledno da su spremni na to, tek posle Putinovog govora kad je doneo odluku o priznaju DNR i LNR.