Najbolje je da se preseliš u Srbiju.Sudeći po tvojim "argumentovanim" postovima lakše je Crnogorcu u Srbiji da dobije radno mesto nego na crnogorskom primorju.
Citajuci Cipurove postove, potpuni laik bi zakljucio da bi u CG plate bile 500 eura da nema jeftine rande snage, i da su privatnici jednu velikodusni ljudi, bez ikakve zelje za ostvarivanjem profita, iskoriscavanjem radnika.
Vazda li je sudija kriv ekipi koja gubi cudo jedno.
A šta su crnogorski radnici u Srbiji nego "obični" radnici?Po čemu su to neobičniji od ostalih?Da li su po defaultu bolji samo zato što su iz C.Gore?
A njih ima preko 200 000 i ne rade svi fizičke poslove nego ima direktora,sudija,policajaca itd.
Kolika bi prosečna plata bila u C.Gori ako bi se našao neko u Srbiji ko razmišlja kao ti, i rekao da nema više posla za strance,neka rade u svojoj domicilnoj državi?
Čak i da je tvoja računica o 30 000 državljana C.Gore u Srbiji tačna i to bi bilo dovoljno da ovoliki nezaposleni bace vašu privredu na kolena.A nije ti tačna računica jer crnogorskih državljana u Srbiji ima skoro četvrt miliona,kada bi svima njima Srbija uskratila radna mesta,svi bi oni morali da budu zbrinuti od strane socijalnih fondova C.Gore.Tada bi prosečna zarada u C.Gori bila prepolovljena.
Zato bolje zasuči rukave pa radi nešto,nisi valjda mislio da ćeš u nezavisnoj C.Gori odmah da budeš poslat u diplomatiju.
he he he
Ti iz Srbije pokušavaš ovđe nekoga da ubijediš da je u Crnoj Gori u redu ono što nema niđe na svijetu.
Tvoja priča je previše politički obojena i ostrašćena neozbiljno je da tebi odgovaram, na neke vratolomije kojima pokušavaš da dokažeš da je normalno ono što je suludo.
hercules-a razumijem, on je osjetio da se ovđe radi o liku i djelu Vesa Vukotića, da se taj lik i djelo ugrožavaju, zato i on izvodi vratolomije pokušavajući nešto, nešto, bilo što da dokaže, poveže.
hercules nešto pokušava da objasni, nije jasno što.
Uglavnom pokušava da dokaže da ono što je dobro za svaku RAZVIJENU zemlju svijeta - svoje vlastito tržište rada, hercules hoće nekako da nam dokaže da to to nije dobro za nas!
I sve zarad lika i djela Vesovog.
Lepo vi u C.Gori izglasajte te zakone,pa isterajte sve srpske fizikalce i medicinske sestre.Neka vam plate za proste i fizičke poslove budu 400-500 evra,onda će verovatno vaši lekari i profesori valjda imati 1500-2000 evra,jer će biti valjda bolje plaćeni od konobara i berača kajsija.Bićete bre Švajcarska po platama od 2000 evra samo da skinete sa grbače proklete Srbe.
Ali nemojte da se iznenadite ako par stotina hiljada stranaca-vaših državljana iz Srbije odmah napusti bedna direktorska,službenička i druga mesta u Srbiji i vrati se u C.Goru da vam traži te grdne plate.Samo oni se neće zadovoljiti sa platom konobara od 400 evra već će tražiti mnogo više.
Jednom bre da se konačno rastosiljamo i raskinemo bilo kakav oblik državne zajednice da vi u C.Gori živite ko u Nemačkoj a nas u Srbiji jednom ostavite na miru.Ali raskid mora biti potpun i da se odnosi ne samo na srpske fizikalce već i na vaše "radnike na privremenom radu" u Srbiji.Lepo svako u svoju državu pa da vidimo ko je bolji.
Vi ste meni bolji... ali to je samo moje misljenje! cmok
Mogu li ja doc u srbiju ako tih par stotina hiljada stranaca nasih drzavljana dodje u Crnu Goru?
Rat je nekome rat,
a nama je brat,
jer jevtinije i bolje radne snage nema od IZXBJEGLICA koji su izgubili sve i pochinju od NULE, kao mi shto smo iz nashih VUKOHEBINA dojavili u Dansku i Shvedsku, takvih zidara, klesara, tesara, mesara, buregchija, pekara, konditora i mljekara, za tako male pare nema nidje u JEVROPU, mozesh da ZIDASH ZAMKOVE PO PRIMORJU ZA DZABALUK; SVE U KLESANI KAMEN; RUCHNI RAD; OJADJENIJEH IZBJEGLICA IZ KRAINE , BOSNE i KOSOVA, ali je zato PRIMORJE I PODGORICA IZ>GRADJENO ZA DZABALUK.
VISHE SE DZEMPERASHI NAPRAVILI ZA DVIJE DECENIJE RATNE SA IZBJEGLICAMA,
NEGO KOMUNISTI OD 45 sa SAMOUPRAVLJACHIMA.
IZBJEGLICAMA TREBA PODIC SPOMENIK NA VRH SINJAJEVINE,
ZAHVALNICHKI SHTO SU ULJEPSHALI CRNU GORU.
Nevjerovatno, iz Danske sa par hiljadica ili više mjesečno koje mu ne ugrožavaju nikakvi jeftini radnici sa Balkana, Milovan daje savjete. Da to neko isto predloži za Dansku, Milovan bi histerisao od bijesa.
Ovako Milovan pozdravlja crnogorske plate od 200 eura, pozdravlja što hiljade i hiljade tih plata uzimaju stranci, što ti stranci ne dozvoljavaju da porastu plate u CG, ali Milovan naravno u Dansku to ne želi.
he he he
Milovane, vazda si jedno pričao, drugo radio.
Ne možeš,primićemo samo Ćipura i nikoga više:p .Daćemo mu platu od 400 evra i objediniti u ministarstvo kapitalnih investicija još desetak ministarstava,oterati Velju Ilića da konobariše po vašem primorju,a ćipuru ima da damo to ministarstvo da i nama poveća plate na 500-600 evra za konobarisanje i branje kajsija,a da lekari,profesori,sudije,Kinezi i ostali imaju po 1500-2000 evra.
Ćipur ima ideje i recepte za instant povećanje plata za 200-300 %,ima da rasteramo ove lažove Dinkića i kompaniju što pričaju da mora za veće plate da se više radi,da se plaća porez i doprinosi PIO za bolju soc.politiku,i da Ćipuru damo odrešene ruke u ekonomiji.
Grehota je što niko u C.Gori niko ne sluša Ćipura,već takav makroekonomski genije sedi kući nezaposlen,ali kajaćete se kad mi iz Srbije uzmemo Ćipura i prestignemo "stare" članice EU.
Samo moramo brzo da delamo,jer CIA,EU i Japan mogu da nas preduhitre i pre nas zavrbuju Ćipura:p
hahahahhahhaahha! Cipur ispade zlata vrijedan Bog te vidio :lol:
Za Kineze i Induse ne znam,ali Srbe i Crnogorce ne primaju na posao verovatno što neće mnogo da rade već da vode politiku na forumima u 2 sata posle ponoći.Mada vam sat na forumu pokazuje da je tek prošlo jedan posle ponoći,izgleda da smo postali i različita vremenska zona.Opet ste vi u C.Gori bolje prošli jer imate jedan sat više za spavanje.
neka ih je i 100000 cipure u crnoj gori....ali nisu sezonci nego zive ovdje i imaju pravo kao i svi drugi da konkurishu i rade ovdje...nemoj mi reci da si toliki maloumnik da mislish da 30000 ljudi radi ovdje i kad zavrshi sa poslom udje u voz i vrne se kuci u srbiju....stvarno ti treba orden dat` .trebalo bi zabraniti svima koji nisu crnogorci da zive u CG...hajl cipur!!!
[quote=hercules;465781]hehehe, a kad kupujes prozivod, recimo TV bi li volio da nema carine pa da ga jeftinije kupis? Bi bogami ;)
I ja bih isto volio.
pa naravno da bi volio,ustvari svi mi,nego nam ne moze biti....
da li ti zelis dobro cg ili evropi?
svjestan si toga koliko cg uvozi a koliko izvozi,zamisli kad nebi bilo carina cg bi poplavila od inostranih proizvoda koji su inace kvalitetni nego u cg,vecina.sta bi ti prije kupovao?strane proizvode,zato sto su dosta kvaliteniji,a i cjena je kao nasa a mozda i manja...
sto bi u tom slucaju proizvodjaci morali da rade da dignu kvalitet svojih proizvoda da budu konkuretni inostranim..
je su li sposobni za to,ne.vecina bi se ugasila...
ako neke zemlje to prijenjuju ne znaci,sto je dobro za njih da je dobro za nas..
joz nismo zreli za tako nesto..a kad budemo ..svaka cast...niko nema nista protiv carina 0..samo jos nije vrijeme za to..kad mognemo da se suprostavimo evropi bice 0...:D
...ovaj mrčo još valja ovu smijuriju kroz forum ... alal ti ga sokole ... :lolblue:
Ako Shpanci vrate Marokance koji rade na CRNO,
DANCI i SHVEDJANI ce placati POVRCE PO DUPLIM CIJENAMA,
tako ce Cipur i Milovan ostati bez vitamina.
Mnoge drzave chlanice EU,
koriste RAD NA CRNO, kao regulator PLATA,
AMORTIZER,
CHIM PLATE POCHNU DA RASTU,
oni podignu rampu za PRILIV EMIGRANATA IZ AFRIKE,
ove SKANDINAVSKE DRZAVE TO NE KORISTE,
jer SHTITE SVOJ SOCIJALNI POREDAK,
KOJEGA POLAKO ALI SIGURNO PODKOPAVAJU, SOCIJALNU POMOC, PREDPENZISKO PODRZAVANJE; STARACHKE PENZIJE ITD:
Da, neki bi prestali da se bave poslom, ili bi sami konobarisali, namještali krevete, radili u svojim buticima ...
Ovako 200 eurića svaki BIZNJISMEN može da plati stranca da mu rinta.
Uglavnom to su sve nevažne posljedice, koje bi začas bile regulisane same od sebe na tržištu.
Nalazimo se u izbezmuljenoj situaciji, imamo model koji nema nijedna NORMALNA, UREĐENA država na svijetu.
Pa, najbolje je pitao nick shrek koji živi u USA: "Je li moguće da svaki stranac ima pravo rada u CG"?
.......
Cupure,
Sad ozbiljno da poprichamo o NIVOU PLATA.
Visina plata je batina sa dva kraja,
ako nasha roba i usluge naglo poskupe,
moze se desiti sa CRNOM GOROM isto shto i LJETOS sa turistima iz Hrvatske.
Talijani, Holandjani, Shvajcarci iz chistog INATA su se spustili u CRNU GORU, na moju divlju plazu,
jer nece da ih PRAVE BUDALAMA,
da im za koktel uzimaju 80 kuna, oko 10 eura na shetalishtu u Trogiru.
Mozemo mi podici PLATE,
ali nashe VINO, LOZA, BRESKVE, HOTELSKE USLUGE, RESTORANI, KAFIICI ce morati da ZATVARAJU,
jer IMUCNE MUSHTERIJE NE VISE NA DRACHU,
kad potraznja bude mnogo veca od PONUDE,
cijene se POVECAVAJU,
tako ce i plate u REGIONU,
niko ne MOZE DA ZIVI POD STAKLENIM ZVONOM,
nije to DANSKA, SHVEDSKA, NORVESHKA, FINSKA dje znaju put svake KRUNE i SVAKOGA POJEDINCA,
to je BALKAN; DJE SE NE ZNA BOZE ZORE;
SVI KRADEMO I SVI ZIVIMO,
I SVI SE BUSAMO U SVIJETLI OBRAZ U CHAST I POSHTENJE,
CHOJSTVO I JUNASHTVO.
Milovane, ovo je nevjerovatna, sumanuta situacija, da svako iz bijelog svijeta može da dođe u CG i da radi :hardrock:
Pa zar ti misliš da su Crnoj Gori potrebni STRANI: konobari, sobarice, radnici u buticima i kladionicama ... ????
Jedini dobar rezon u prilog niskim platama je izrekao Beranac, a to je da zbog niskih plata imamo određene investicije koje idu tamo đe su niske plate, mada ni to nema previše osnova, to ima osnova tamo đe se prave fabrike ...
Ovaj nesrećni narod, ovi nesrećni naši radnici, da znaju kako ih udara liberalni zakon Vesa Vukotića po džepu, izašli bi odmah na ulice i TRAŽILI BI ZABRANU RADA ZA STRANCE, KAO ŠTO JE U SVAKOJ NORMALNOJ, UREĐENOJ ZEMLJI!!!
Opet za one koji ne mogu da shvate bez saopštenja DPS-SDP.
Hrvatska i Slovenija su se odvojile od ostatka Jugoslavije, u Hrvatskoij su sada prosječne plate 600 eura, a u Sloveniji 1000.
ALI, u HRVATSKOJ i SLOVENIJI cijenu rada ne ubija Kosovar, Bosanac, Srbin, Crnogorac, Rumun ... radeći za 300 eura!
Ne može da ubija cijenu rada, jer mu zakoni Hrvatske i Slovenije ne dozvoljavaju to.
Cipure,
Sindikati i njihovi lideri,
brinu o lichnim interesima,
ko hebe radnike? je pitanje jednog direktora iz Titograda kad sam pitao za DNEVNICE RADNUICIMA u CAVTATU 1982,
niko nikad nije hebavao radnike za suvu shljivu, ali su oni mogli da sabotiraju posao.
Danas ih niko zivi ne hebe za suvu shljivu,
a zashto bi neko brinuo o njima,
kad oni biraju svoje SINDIKALNE RUKOVODIOCE,
glavne OBOZAVAOCE DPSa i DZEMPERASHA,
USE; NASE I PODASE.
Kad pochnu da UMIRU od GLADI I ZEDJI,
mozda IZABERU NOVO SINDIKALNO RUKOVODSTVO i traze vece plate i ZABRAN STRANIM RADNICIMA DA RADE BEZ RADNE DOZVOLE.
Mene ljetovanje nebi prijalo bez PERSONALA IZ BILECE,
to su NAJLJEPSHE ISPUNJENI SHORCEVI NA CIPAN CIJELOME JADRANU,
i najljubazniji personal i usluga sa SRCEM I DUSHOM,
sin mi josh pati, a tati zao sina.
Neka cvetaju iljadu cvetova.
ovaj topic bi bio veoma smesan kad ne bi mogao imati tragicne posledice i ignorantnoat. Prvo receno je da za demokratski napredak, prvi preduslov je slobodna kretnja ljudi i ekonomskih proizvoda . Bez toga je nemoguce praviti i odrzati demokratsko drustvo za sve.
Nakon toga sto sam rekao, privreda u Srbija i CG je gotovo suprotna da bi zavisile jedne od druge. U srbiji je poljoprivreda i poneka post komunisticka kompanija koja uspesno posluje posebno sa vanskim trzistem dok je CG gotovo totalno zavisna od turizma koji je nazalost zapostavljen u Srbiji . Tako da je nesnovano reci da ekonomski ima bilo kakat utisak pozitivan ili negativan
Ako ti neko za konobarisanje da 400 evra platu,država ima da ti uzme 20% na ime poreza,20 % na ime doprinosa PIO pa će ti ostati mnogo manje.
Stranci rade uglavnom na crno,i kada njihov rad nije više potreban oni napuste C.Goru i nisu joj nikakav teret,niko im ne uplaćuje PIO ni bilo kakvo osiguranje
Ako konobari,fizikalci i berači kajsija budu imali 400-500 evra platu,otkud novci da se i prosvetarima,doktorima i službenicima povećaju zarade na neki nivo od 1000-1500 evra,neće valjda ovi obrazovani ljudi imati iste ili manje plate od konobara?
Sačekaj malo ima i kod vas da dođu Kinezi,videćeš ti šta su pravi stranci koji će da budu tu preko cele godine i da rade i za 50 evra.
Privrede su na žalost dosta slične,jer u obe države se sprovodi anarholiberalna privatizacija po "burazerskom" modelu,gde na tržište uglavnom ulazi špekulantski kapital koji zasniva klijentelistički odnos sa strukturama vlasti,uz verovatno debele provizije određenim nosiocima vlasti.S druge strane vlast toleriše rad na crno,neprijavljivanje radnika,odsustvo zaštite na radu itd.U C.Gori je to vidljivije zbog manje veličine a isti fenomen je prisutan i u Srbiji ali nije toliko upadljiv,zbog prikrivenijih odnosa vlasti i špekulantskog kapitala kao i rigidnije fiskalizacije i ubiranja prihoda za državni budžet.
Neka mu poslodavac dadne 400 na ruke, a drzavi neka prijavljuje sto godj hoce!
Nijedna zemlja na svijetu ne uvozi konobare osim Crna Gora!
Mozda uvoze jedino micro drzave kao Andora, Monte Carlo, Sejseli, San Marino i slicne drzave.
Nema drzave na svijetu osim Cren Gore, koja ima 15 % nezaposljenih, a da uvozi konobare! Ne postoji!
... Crnogorci po pravilu neće da rade ka konobari !!! (ima izuzetaka, iz nužde, naravno ... i takve je konobare lako prepoznat) ... i to odavno ... i to nema nikakve veze sa visinom plate ...
Nije tacno da ne bi radili, za recimo platu od 400-500 eura.
A tu je i drzava da ih nacera da rade, da ponudi posao, pa ako neces da radis, brises se sa evidencije nezaposljenih. Tako se to radi u normalnim drzavama.
To oni i sad rade. ODbijes 3 posla i pa-pa.
Nego ti nijesi upucen pa ne znas.
hahahahhaha e po ovome moze chovjek da zakljuchi koliko si inteligentan..."Neka mu poslodavac dadne 400 na ruke, a drzavi neka prijavljuje sto godj hoce!"
hahahahahaha e ovo je stvarno prevrshilo svaku mjeru...da neko smatra da sezonski poslovi ubijaju cijenu rada,da svakim novim postom prosjechna plata u slo i hr raste po 100 eura(sad je dostigla 1000 u sloveniji),da drzavi mozesh da prijavljujesh shto ti volja....ovo se pretvara u smehoteku....
a sramotno je shto mislish da treba konobarima povecat cijene na 400e a ljudima koji se odiru na fakultet i posle predaju djacima da ostane plata 200-250...stvarno ti se divim....
to je normala stvar..nego sta su oni mislili da ih mole za posao..niko nece da radi ispod direktorske fotelje..:D
ljudi vrtimo jednu te istu pricu svo vrijeme..daj da vidimo prave razloge..za nisku cjenu rada..da malo zaobidjemo,mentalitet,sramnjenje od fizickih poslova....i tako dalje..:D
A dje sam ja napisao da ako konobarima bude 400, fakultetski obrazovanim ce ostati na 250 eura? Dje sam to napisao, citiraj me?
Slazes se da nijedna zemlja na svijetu koja ima 15 % nezposljenih ne uvozi konobare.
Slazes se dakle da je Veso Vukotic najpametniji na svijetu i da su Crnoj Gori, jedinoj na svijetu, potrebni konobari i konobarice iz inostranstva?
Ovaj prijedlog koji sam dao mudro izbjegavas da odgovoris?
https://forum.cdm.me/showpost.php?p=...&postcount=836
hahahahhaa a ti mislish da ce i prosvetarima da se digne plata ako izbacish 50000 sezonskih radnika koji rade za 200e ,povecash nasim za duplo platu i mislish da ce i prosvetari i bolnica da dobiju duplo vecu?pa jesi li ti normalan...stranci rade fizichke poslove i konobarishu...sa jezichkih fakulteta su svi srbijanski profesori skoro pa istrijebljeni....kako da povecash prosvetnom radniku ili doktoru platu ako nema ni ponude ni potraznje? chujesh li sebe shto prichash jadan...ti od pochetka prichash o poslovima koji su sezonski....konobari,fizichki radnici....josh ocesh da povecash duplo platu konobarima....ne vidim kako bi onda mogao uopshte da povecash platu ostalim ljudima...
Naravno da ce se povecati.
Ne moze konobar primati 400 a nastavnik 250, tako nesto ne postoji nidje.
Drzava bi morala da im podigne plate. M O R A L A.
To trziste samo regulise
Takodje, to zabrana bi vazila za takodje ogroman uvoz za nastavnika iz Srbije, dakle i u skolama bi bio deficit radne snage.
Ja sam ti postavio neka pitanja o iskustvu drugih zemalja, po 3. put mudro precutkujes. Nema s odgovor?
Slazes se konacno da nijesi u pravu?
Precutkivanje znaci odobravanje ako nijesi znao.
https://forum.cdm.me/show...&postcount=836
U kojoj normalnoj zemlji svijeta stranci imaju pravo rada?
Hocu ime te drzave?
Ne slažem se.
Povećaće se čim se promjeni porez na platu u jedinstvenu stopu od 9%, umjesto ove sada, kada se na platu do 65 eura ne plaća doprinos, tako da većina obračunava tu platu a ostalo u kešu izmiruju radnicima (malo informisanosti nije s' goreg)...
S' druge strane me yanima šta misliš kako će se ponašati (po tvojoj gore navedenoj toeriji) ako i kada se C pridruži EU i otvoro granice?