Graham Henkok - Gospodari siromaštva (Privilegije, moć, prestiž i korupcija u multimilionskoj industriji pomoći)
Printable View
Graham Henkok - Gospodari siromaštva (Privilegije, moć, prestiž i korupcija u multimilionskoj industriji pomoći)
Hiljadu čudesnih sunaca - Huseini
Dzingis Kan III: Konjanici i divljina - Kon Igulden
Jungovu teoriju sinhroniciteta :D
Sinoć sam napokon pročitao L'epoca e i lupi (u originalu: Hope against Hope), Nadežde Mandelstam.
Prevedena je i na hrv u kultnoj ediciji "Hit" ali mislim da nema biografskih i drugih podataka o osobama koje Nadežda spominje kao u ovoj italijanskoj verziji.
Nego, to nije ni bitno koliko sam memoar.
Definitivno jedna od najboljih knjiga koje sam IKAD pročitao.
Surova priča o CCCP, Rusiji, Staljinu, čistkama, poeziji, umjetnosti, preživljavanju... Jedna izvrsna i suptilna psihološka studija totalitarnog režima, i naravno priča o samom Osipu i njegovom stradanju.
Nevjerovatno hrabra žena.
Apsolutna preporuka.
I nemojte se začudit ako na nekim stranicama prepoznate ovu našu, polu-komunističku, polu-fašističku stvarnost.
Malo kultnih ostvarenja...
Prokleta avlija, na Drini cuprija..
I ja malo kultne ekonomije i menadžmenta.
Mirjana Mitrović - Emilija leta
Kako današnje generacije prepričavaju školsku lektiru:
KOŠTANA: Koštana je igračica u diskoteci i žešća riba, a na nju se naložio neki buržuj i hoće da je ženi, a ona neće. Frka joj je da neće moći da bleji po gradu jer je njegova porodica neka ozbiljna... Celu knjigu kuka neki matorac za svojom mladosti i smara sve ostale, a knjiga je žešće nerazumljiva jer je na vranjanskom.
Maloprije kupljena: Zenski razgovori - D.Radovic.
Samo caj da se skuva.
Osho - Zdrav emotivni život
Nešto mi je ovih par dana pao na um Pjer Burdije. I tako...
Možda će nekom koristiti:
http://www.knjigainfo.com/index.php?...blcid%3D14079@Quote:
Studije
Narcisovo ogledalo
Rasprava Pjera Burdijea o televizijskom novinarstvu, priredio Branimir Stojkovic, izdavac: "Klio", Beograd, 2000.
Pjer Burdije (1930), danas jedno od najpoznatijih imena u svetskoj sociologiji, ovoj kulturnoj sredini je tek nedavno predstavljen jednim svojim celovitim delom, knjigom "Nacrt za jednu teoriju prakse". "KLIO", vec dovoljno poznat po svom probranom izdavackom programu, ponudio nam je novo delo ovog autora - "Raspravu o televizijskom novinarstvu". Branimir Stojkovic, docent na Fakultetu politickih nauka u Beogradu, svojim predgovorom na dobar nacin uvodi citaoca u polje razumevanja teksta P. Burdijea. Prednost Burdijeovog sistematskog teorijskog pristupa sociologiji, prema B. Stojkovicu, jeste "u tome što je akumulirao svojevrstan heuristicki kapital koji mu omogucava da veoma raznorodne probleme sagleda na istovremeno produbljen i samosvojan nacin".
Jedan od tih problema je i televizijsko novinarstvo kao socijalno-kulturna pojava novoga doba, koja izmice pažnji površnog ili ideološki izmanipulisanog analiticara. Polazeci od toga da televizija kroz razlicite mehanizme "predstavlja izuzetno veliku opasnost za sve domene kulturnog stvaralaštva, umetnost, književnost, nauku, filozofiju, pravo", Burdije problem televizijskog novinarstva povezuje sa nekim aktuelnim društvenim i politickim situacijama u svetu. Treba pri tome imati u vidu da je ovaj tekst nastao pocetkom 1996. godine.
Misija istraživaca
Vec u prvom odeljku ove rasprave, "Scena i kulise", P. Burdije postavlja pitanje nacina pojavljivanja stvaralaca u televizijskim emisijama. Postoje intelektualci za koje "biti opažen na televiziji" znaci nacin intelektualne egzistencije. Stoga je, prema Burdijeu, ekran danas postao neka vrsta Narcisovog ogledala, što je priredivac opravdano izvukao kao glavni naslov ove knjige. Televizijski novinar je tu ona druga strana, koja namece stege i okvire i u pogledu vremena i u pogledu naglasaka kod pojedinih tema, a u isto vreme i strana koja i sama trpi odredene stege i prikrivene pritiske. Treba li stvaralac bilo koje vrste da odbije da se pojavi na televiziji? Burdije smatra da nije prihvatljiv iskljuciv stav o cistom odbijanju pojavljivanja na televiziji. On cak misli da u nekim slucajevima postoji obaveza pojavljivanja na televiziji, ali istovremeno postavlja i nekoliko važnih pitanja. Jedno od njih jeste i pitanje: Da li je to što ja imam da kažem namenjeno tome da se cuje u celom svetu? Burdijeov odgovor je vrlo jasan: postoji misija istraživaca. Cak je neophodno da se saopšte sva saznanja stecena putem istraživanja. Naucnik je u tom slucaju, prema Huserlovom iskazu, "službenik covecanstva".
Stvarnost po merilima televizije
Medutim, televizija je celokupnim svojim delovanjem, kroz skrivene i nevidljive mehanizme cenzure, u prvom redu izvanredni instrument održavanja simbolickog poretka. Burdijeova namera u ovoj raspravi je da razotkrije "ceo niz mehanizama koji dovode do toga da televizija predstavlja jednu posebno opasnu formu simbolickog nasilja". Televizija je, u stvari, ta društvena snaga koja oblikuje stvarnost po svojim merilima. Ona ima stvarni monopol u obrazovanju slike sveta kod velikog dela populacije. Jedan od nacina ovakvog delovanja televizije je i prikrivanje kroz prikazivanje. Burdije koristi metaforu naocara, koje organizuju polje opažanja i odreduju ono što se vidi i ono što se ne vidi. A te "naocare" su rezultat našeg obrazovanja, istorije itd. Društvena stvarnost u svetu ka kome se krecemo opisana je, odnosno propisana putem televizije. Ovo se ogleda u sposobnosti nametanja sopstvenog principa videnja sveta, u stvaljanju takvih naocara kroz koje ce ljudi svet videti sa odredenim utvrdenim podelama.
Burdije u ovoj svojoj kratkoj, ali efektnoj raspravi dotice i brojna druga pitanja. On se, na primer, polemicki odnosi prema liberalnom ubedenju prema kome monopol uvek stvara ujednacenost, a konkurencija raznolikost. On nema ništa protiv konkurencije, ali pošto se ona uspostavlja izmedu novinara i novina koji se podvrgavaju istim ogranicenjima, istim ispitivanjima javnog mnjenja i istim oglašavacima, sve više se primecuje da ona zapravo vodi ka homogenizaciji. U ovoj raspravi svoje mesto nalazi i pitanje istinski lažne ili lažno istinske rasprave. Isto tako, polazeci od toga da televizija kao sredstvo komunikacije ima malo autonomije, Burdije ukazuje na to da su novinari u odnosu objektivnog saucesništva, koje je zasnovano na interesima, a ovi su opet povezani sa položajem novinara na polju simbolicke produkcije.
Pojavljivanje ove knjige, i to u ediciji "Liber" ovog poznatog izdavaca, koja ima naucno-popularni karakter, doprinosi boljem razumevanju fenomena televizije i njene funkcije u svakom, pa i našem društvu.
Miloš NEMANJIC
U Ime Ljubavi... :))
Fernando Pessoa - Il Libro dell'inquietudine
http://www.progettobabele.it/public/...ssoafeltr.jpeg
Uhh, ne znam kako da krenem.
Ajmo ovako...
Karl Sagan
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...aleBlueDot.jpg
Plava tačka u beskraju - Sjajno naučno štivo za kojim sam dugo tragao . Karl je na vrlo jednostavan način objasnio naš Solarni sistem a i dotakao se tema u budućnosti.
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...tact_Sagan.jpg
Kontakt - Ko je pratio SETI odmah zna o čemu se radi. U ovoj knjizi je dozvolio sebi ono što u stvarnosti još nije potvrđeno. Što se dešava sa svijetom kada se pojavi Poruka sa neba.
Artur Klark
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...x-2001_NAL.jpg
2001 ne moram dalje...
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...OdysseyTwo.jpg
2010 odličana nastavak ali ne sjajan kao prvi dio
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ysseyThree.jpg
2061 odličan nastavak, taj maleni satelit Evropa koji juri oko nemilosrdnog Jupitera nikad više neću posmatrati isto a imam i dobar razlog za to
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...al_Odyssey.png
3001 počinjem danas, da vidimo i svršetak ove trilogije...
http://s7.postimage.org/5nyuu16qz/phptu_BGuq.jpg
Iask Asimov - Bogovi lično - Što se dešava kada zavisimo jedni od drugih? Prelijepo odrađena tema kada dva svijeta moraju očuvati balans.
Dosta je bilo sa fikcijom, morao sam ljubav stara. :)
Trenuto čitam iz svijeta fotogrtafije jedno prelijepo napisano štivo koji bi svaki fotograf ili onaj što misli da je fotograf trebao da pročita. Poslije mnogo recenzija knjige i ja se odlučih za avanturu i nijesam pogriješio.
Michael Freeman - The photographers eye
http://digital-photography-school.co...hers-eye-1.jpg
Što se tiče planinarske literature...
http://static.kupindoslike.com/CRNOG..._L_1090459.jpg
Crnogorske planine, putopisi i zapisi - Danijel Vincek i družina
Nešto offtopic.
Ko god je izmislio ebook reader lično ću mu podići spomenik za života kod mene doma :) . Koristim Kindle već mjesec dana i mogu reći da mi je to najbolja kupovina poslije fotoaparata.
Eto, This is mcipovic, sign off.
EOF
Erwina Schrödingera
Počeo Autostoperski vodič kroz galaksiju. Za sad veoma šašavo :)
Та књига је чиста генијалност.
Читам од Миљенка Јерговића - Иншалах мадона иншалах
Konstantinovo raskršće.
Opet Tolkinovog Hobita, snimljen je film pa da vidim na sta to lici u odnosu na knjigu...
Dobra knjiga za laganu 'isključiti mozak' zabavu. :D
I dokopao sam se.. kupio ih.
Čitam Dželata, odnosno u ovom prevodu Krvnika ljubavi. Riječ je o psihoterapijskim novelama, ozbiljnija tematika.
Ovu drugu knjigu uzimam u ruke...ubrzo..
Vrati mi moje krpice - Vasko Popa
Anyone else :) ?
Ima verzija na engleski, ja ne znam sto prevode to, za neke rijeci ne mogu naci ni definiciju a kamoli da razumijem.
The sound and the furry - William Faulkner.
Neki mali izvještaj knjiga od poslednjeg posta koje sam pročitala.
Jungova psihologija i tibetanski budizam - Radmila Moačanin
Tajna Zlatnog cvijeta - Kineska knjiga života
Osho - Biti zaljubljen (čitam trenutno)
Liječenje Šopenhauerom -da se tako duhovito izrazim, odlična je.
Sad je na redu Stubovi Zemlje.
Alhemicar 17 put
Sent from my SSA 400 system 90A
www.dalila.me
Radjard Kipling - Čovek koji je hteo da bude kralj i druge priče
Murakami-1q84
"How to be an alien" - George Mikes
2 put.
Everything You Know About God Is Wrong
Attachment 102634
Прочитао пекићеву 1999, као да ме неко чекићем у главу кад затворих књигу.
После прочитаних двора од ораха, питам се да ли је неко написао за јерговића да сличи андрићу?
zasto cekicem u vugla ? smorna?
Није (иако је атлантида по мени боља), чекићем у вугла јер је неочекивано, не можеш да се сабереш не знаш шта мислиш, мада те глава не боли.
Un giorno - David Nicholls. Odavno nisam citala neki 'lagani' roman, bas opusta :)
K. G. Jung - Sjećanja snovi razmišljanja
Pročitao: Vitalij Šentalinski - I manoscritti non bruciano (1993)
(ne znam kako je originalan naslov)
napisana u novinarskom maniru. Izuzetna i lucidna studija o piscima/pjesnicima/naučnicima koji su, ni krivi ni dužni, "nestali" tokom Staljinovih čistki.
Vitalij se koristi autentičnim dokumentima iz KGB-a/Ljubljanke i jedno poglavlje (možda i najbolje) je posvetio i Maksimu Gorkom, koji, naravno, nije umro u nekom sibirskom logoru na -50c niti su ga strijeljali zbog navodnog trockizma (kao Babela) ali ipak... Ni Jagoda ni Jezov nisu mogli izbjeć' Staljinovu čizmu.
Preporuka!
Počeo sam da čitam
Bruno Schulz - Prodavnice cimetove boje (u odličnom italijanskom prevodu)
već sad mogu da kažem da je pravo remek-djelo.
Dino Buzzati, "Il Deserto dei Tartari"
"La porta della camera palpita con uno scricchiolio leggero. Forse č un soffio di vento, un semplice risucchio d'aria di queste inquiete notti di primavera. Forse č invece lei che č entrata, con passo silenzioso, e adesso sta avvicinandosi alla poltrona di Drogo. Facendosi forza, Giovanni raddrizza un po' il busto, si assesta con una mano il colletto dell'uniforme, dŕ ancora uno sguardo fuori dalla finestra, una brevissima occhiata, per l'ultima sua porzione di stelle. Poi nel buio, benché nessuno lo veda, sorride."
Kakva romancina! Zao mi je samo sto ga nisam ranije procitao, pa da ga sad, u 27. godini, citam po peti put :)
Молитва
Дай мне горькие годы недуга,
Задыханья, бессонницу, жар,
Отыми и ребенка, и друга,
И таинственный песенный дар —
Так молюсь за Твоей литургией
После стольких томительных дней,
Чтобы туча над темной Россией
Стала облаком в славе лучей.Attachment 103393