Znaci krece polako ospivanje, tako nam i treba, umjesto sad da slavimo ep mi pricamo o pripravnicima koji su na unistili
Printable View
Nemamo para za njega, ali...
U Crnoj Gori ima 195 000 domacinstava.
Prosjecan mjesecni racun za struju je ~25 eura.
0,5 ili, sto da ne, 1 euro od svakog racuna za struju, koji bi se u naredne dvije godine tretirao kao rashod u bilansu poreskog opterecenja preduzeca, donio bi reprezentaciji sponzorstvo u iznosu od preko 2 300 000 godisnje. Normalno, EPCG je samo primjer, "teret" bi se rasporedio na kompanije koje imaju (prirodni) monopol, plus uspjesne kompanije cije bi donacije bile regulisane posebnim zakonom ciji cilj bi bila promocija i afirmacija sporta - ovo se ne odnosi iskljucivo na fudbal nego i na ostala tri sporta u kojima mozemo da ostvarujemo ozbiljne rezultate: vaterpolo, (zenski) rukomet i kosarka.
Infrastrukturu i organizaciju, samim tim i kvalitet koji donosi rezultate, u ovakvim okolnostima ne mozemo unaprijediti bez pomoci (i tutorstva) drzave, zato, umjesto demagogije, praznih obecanja i, posebno, tuzbalica kako nas ima samo 625 000, bilo bi dobro da se neko u drzavnoj administraciji (neka to bude i koordinaciono tijelo u okviru Min. sporta) pozabavi pitanjem finansija, kao i bermudskog trougla svake crnogorske rabote: organizacije, strategije i discipline.
Cini mi se da su u ovom trenutku prioriteti selektor i osnivanje akademije koja bi u ranoj fazi bila prepustena kadrovima iz inostranstva (pozeljno iz Njemacke i Holandije), dok bi se istovremeno ulagalo u obrazovanje domaceg kadra koji bi se naknadno pridruzivao strancima, asistirajuci u radu u domacoj akademiji.
Podatak koji sam pronasao, ne znam da li je tacan - plate selektora reprezentacija koje su ucestvovale na SP 2010.:
1. Fabio Capello, England: 8.800.000 €
2. Marcelo Lippi, Italy : 3.000.000 €
3. Joachim Loew, Germany :2.500.000 €
4. Berter Van Marwijk, Netherlands :1.800.000 €
5. Ottmar Hitzfeld, Switzerland: 1.750.000 €
6. Vicente Del Bosque, Spain :1.500.000 €
7. Carlos Queiroz, Portugal :1.350.000 €
8. Pim Verbeek, Australia :1.200.000 €
9. Carlos Parreira, South Africa: 1.200.000 €
10. Javier Aguirre, Mexico : 1.200.000 €
11. Carlos Dunga, Brazil : 800.000 €
12. Diego Maradona, Argentina : 800.000 €
13. Takeshi Okada, Japan : 800.000 €
14. Ricki Herbert, New Zealand : 800.000 €
15. Otto Rehhagel, Greece : 750.000 €
16. Paul Le Guen, Cameroon : 650.000 €
17. Marcelo Bielsa, Chile : 575.000 €
18. Raymond Domenech, France : 560.000 €
19. Vahdi Halilhodzic, Ivory Coast : 505.000 €
20. Huh Jung Moo, South Korea: 405.000 €
21. Morten Olsen, Denmark : 390.000 €
22. Milovan Rajevac, Ghana : 365.000 €
23. Radomir Antic, Serbia : 305.000 €
24. Bob Bradley, USA : 275.000 €
25. Matjaz Kek, Slovenia : 245.000 €
26. Gerardo Martino, Paraguay : 245.000
27. Rabah Saadane, Algeria : 245.000 €
28. Reinaldo Rueda, Honduras : 240.000 €
29. Vladimir Weiss, Slovakia : 215.000 €
30. Oscar Tabarez, Uruguay : 205.000 €
31. Kim Jong Hun, North Korea: 170.000 €
32. Shaibu Amodu, Nigeria : 125.000 €
Podvukao sam meni najinteresantnije.
ps. Vlada je u prethodne dvije godine kupila 80-ak novih automobila...
Nijesam za domace trenere (za sad). Njemacka disciplina i posvecenost radu, holandska filozofija fudbala i ponekad neophodni italijanski (sisnjarski) instinkti. To su elementi kojima treba obogatiti crnogorski talenat - kroz buducu akademiju.
________
I ja bih volio da selektora biramo medju domacim kadrovima, ali bojim se da to u ovom trenutku (ali i u skorijoj buducnosti) nije realnost. Ili, barem, nije u skladu sa ocekivanjima od reprezentacije (mada su ona, opet, cesto nerealna). U biografiji selektora najprije treba traziti rezultate na medjunarodnoj sceni; rezultati su garant, ako niceg drugog, iskustva, a plod iskustva i rezultata je i autoritet, neophodan da nas natjera da radimo u kontinuitetu, i budemo disciplinovani.
Kad si pomenuo Mateusa, nekako imam utisak da je taj covjek postao klasican legionar koji prati iskljucivo trag novca, a mislim da je imao potencijal kao selektor.
Odlican post. Takodje bih iz tog spiska izdvojio i Antica, Rajevca(trenutno nezaposleni) i Matijaza Keka, kao ljude koji su dokazani strucnjaci, dobro razumiju fudbal na Balkanu i postigli su puno uspjeha shto sa klubovima shto sa reprezentacijama. Takodje bi trebalo obratiti paznju na Srecka Kataneca-covjek je kvalifikovao Sloveniju na Evropsko 2000 i sa njom igrao odlican fudbal,baziran prije svega na disciplini i dobroj taktici, shto upravo nama treba.
Moj glas ide takmicaru sa rednim brojem 11. gosp. Vahidu Halilhodzicu.
Treba dovesti ovog iz Sjeverne Koreje. Ako ce iko zavesti red i disciplinu, to je on.
Nemamo mi para za neka zvucna imena mada sudeći po Turcima nijesu ni oni bas neka garancija. Treba nam trener koji će imati autoritet i zdravi optimizam. Prve kvalifikacije djao maka, druge baraz, a treće nema sta drugo nego plasman. Srca i zelje nasima ne fali i samo jos fino to kanalisati, dobra taktika i ....
Mozda Branko Babic... :D
Halilhodzic bi bio super rjesenje, ali pitanje je ima li (da li ce da da) FSCG pare koje bi on trazio?
A Zdenek Zeman? Oto Rehagel? Kad je mogao da vodi Grcku, mogao bi i nas.
I mora da trazimo nase talente po svijetu, pratimo njihove igre i pozivami ih prije nego li ih ugrabi druga reprezentacija. U reprezentaciji BiH od 11 standardnih igraca, samo su 3 rodjena u BiH.
Ja sam nabrojao moje favorite sa našeg govornog područja ali lično mislim da dati strancu 200.000 eura godišnju platu plus bonuse ako se plasiraju i nije mnogo (s obzirom da neki naši političari nose satove u toj vrijednosti) ali zato bi mi bio uslov da taj selektor mora bar pola godine da provodi u Crnoj Gori a drugu polovinu po Evropi i da prati igre naših internacionalaca.Ne bih da nam se desi Klemente koji je vodio Srbiju bukvalno iz Španije.
Ovaj predlog sto je Jal Cargo dao je odlican,jeftin a efikasan,ali isto tako romanticarski i nikad ostvariv.Pogledajte koliko samo malo treba.Kad svi daju pomalo skupi se dosta i bolje bi bilo da se daje fudbalu no na ova mjesta dje se daje al nema vise Robin Huda da otme od njih i da nama.
Kad bi uopste trazili novog selektora,jer izgleda to samo racunamo kao pretpostavku ne bi valjalo da to bude stranac koji ne zna jezik,pa bio on najveci strucnjak.Mateus nikako,jer on vise nije trener.Treba nam covjek sa rezultatima i dostignucima.A nikako nam ne treba neki umisljeni strucnjak koji ce sebe stavit u prvi plan.Nadam se da cemo iskopat nekog kao sto smo Cica doveli niotkuda.Domaci treneri mi bas i nisu za to al ne zna se nikad.Na kraju,sad bih potpisao da Grof Bozovic bude sledeci selektor,bez razmisljanja.Njega ne racunam u ove pomenute domace jer radi u inostranstvu.
Bravo za Grofa!
Marselo Bijelsa? Ako traži posao, mogli bi. Mada mislim da bi govor predstavljao ogromnu prepreku. :)
Ima masu iseljenika i iz CG po Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj. Samo treba neko da ih nadje i nagovori ih da igraju za CG, umjesto za Njemačku, BiH, Srbiju...
Imamo ih najvise u Svajcarskoj mislim, odatle stize Radoncic koji je skoro debitovao za U21.
evo opet cemo da se "koljemo" sa engleskom, u grupi su nam engleska, poljska , ukraina, moldavija i san marino
http://fr.fifa.com/worldcup/preliminarydraw/draw.html
ili ovako
http://fr.fifa.com/worldcup/prelimin...ngs/index.html
Moj glas ide Zemanu, koji razvaljuje trenutno sa pescarom :D
Kad se sjetim njegovog Lecce-a ...
Samo, realno, tesko da bi on sta uradio sa nasom reprezentacijom, tj. ne znam da li imamo igrace za njegov stil.
Moldavija i San Marino valjaju osim toga sto su nizerazredne ekipe i zbog toga sto necu morati da se koljem za karte.
Ljudi, sto se tice finansija:)
Mogli bismo osnovati jednu NVO, koja bi imala iskljucivi cilj podrsku nasem klupskom i reprezentativnom fudbalu. Razvoj talenata, profesionalizacija klubova, unaprjedjenje infrastrukture, razne obuke, skole fudbala... Sve su to stvari koje bi se mogle realizovati kroz razlicite projekte... Clanovi NVO bi mogli biti svi koji to zele, uz neki clanski doprinos od npr.5 eura mjesecno, sto bi uz novac od projekata islo takodje prema ostvarenju postavljenih ciljeva. Odabrati nekoliko ljudi koji bi puno radno vrijeme radili na tim poslovima, uz neku normalnu platu, da ne moraju drugo nista radit i to bi moglo da funkcionise...
Ako vam se svidja ideja, ja imam iskustva rada u NVO sektoru, i u domacim i u stranim org.pa bismo mozda nesto mogli ucinjet:stupid:
Shto se tiche tih trenera idealni bi nam bili Antic ili Grof ali dzabe mi odje licitiramo sa imenima, kad je Dejo aminovao Brnovica za naredni ciklus, evo je krenuo kao sa mladom reprezentacijom, pushtio je onoga invalida rada i socijalnog staranja Duku Dushka da se iskenja dobro po 3 generacije, sad ce pushtit i Brnovica da nam dovrshi ovu A reprezentaciju i onda cemo da pjevamo nazad u 4-5 sheshir, kad se dese smjene generacija a ne bude imao ko da ih zamijeni.
Džabe vam sva imena kad Brna ostake 100% selektor! ;)
Zanimljiva emisija Nogomet: Biznis ili sport?
Maminjo kaze da je greska bila otpustanje Kranjcara koji je sve Crnogorce ujedinio, napravio odličnu ekipu...
http://balkans.aljazeera.net/video/nogomet-biznis-ili-sport
A tek njegova izjava za reprezentaciju Srbije...
Mijenjat ce ga sigurno. I coravi je vidio da je napravljena gomila gresaka u postavci igre u ceskoj tako da su male sanse da brnovic ostane...
Osim ako dejo ne odluci drugacije. :D
Necu da ulazim ni u kakve detaljne analize meca. Samo ocu da se OD SRCA zahvalim fudbalerima, jer su nasi junaci, i da kazem da JEDVA CEKAM sljedece kvalifikacije, i nove uspjehe! Za mene su oni pobjednici samo sto su stigli do baraza, a preksinoc su pruzili BAS ONAKVU partiju kakvu sam se nadao da ce pruzit. Jes' da su malo stidljivo poceli, ali kad su napali, napali su junacki. SVI DO JEDNOG su se borili, i samo to sam htio. Stvarali smo sanse, nismo imali srece, i to je sve. I da kazem da je Vucinic konacno odgovorio na kritike svih, i odigrao ODLICNU utakmicu. Grizao je, borio se. Samo to od njih trazim. I naravno, navijanje je bilo fenomenalno, posebno poslije utakmice. Samo pogledajte kakvi su utisci Ceha, jebote, koji su odusevljeni. Ja sam na zapad bio, a bez glasa sam ostao. Mogu reci da sam ja, sa 3 druga digao vecinu zapada na noge. Ne navijanjem, nego jer nisam htio da sjedim :mrgreen: Nisam navikao :D. Super je bilo, utakmica odlicna, i za pamcenje. SVAKA CAST MOMCI!! BRAZIL NAS CEKA!!!!
Milorad se malo kasnije prikljucio, pa je bilo malo kasno za te varijante... Ljudi inace preferiraju te krljace, kad je u pitanju kapitenska traka. Kao oni se bore najvise, ostavljaju srce na terenu... Eto se poklopilo da je i najstariji clan, da ga svi gotive i mogao je biti kapiten. Isto tako niko ne kaze da Zverotic bude kapiten, koji se isto borio kao lav, dao odlucujuce golove... Niko ne kaze jer on nema nesto sto ima Mirko. Postovanje saigraca, dobar status kod sudija (vidjeli smo da je Ricoli par puta odustao od zutog kartona, bas zbog Mirka), sad je vec medju starijima, ima harizmu velikih igraca... Kada bi se glasalo medju reprezentativcima ko da bude novi kapiten, nisam siguran da bi izabrali nekog drugog. Mozda grijesim, ali prije ce biti da ne.