Originally Posted by
zvoncica
pričamo o ljudima koji imaju virus, tj sigurno imaju virus i koji su bolesni...znači oni koji imaju virus a nikad se ne razbole, su opasni 15 dana...a oni koji imaju simptome su opasni sve vrijeme dok se ne razbole i plus još 15 dana nakon "ozdravljenja"...samo pto mi ne znam ko su ti koji imaju virus ako nemaju simptome tj ako se ne testiraju a kod nas testiraju osobu samo ako je "zglajzala" nažalost....žena iz HN je molia i kumila da je testiraju kad je došla prvi put jer je bila u kontaktu sa strancima iz zaraženih područja, negdje van CG,ali joj nije uslišena molba, tj poslata je kući kao ima grip...tek kad joj je jako pozlilo su je testirali...tako da....
kažu da jedan grad rakije iznosi nešto oko 2,7 posto alkohola....tako da računaj koliko je to alkohola ako je naša rakia tu oko 23, 24, 25 gradi...moja domaća e izmedju 50 i 60 tako da može to da odradi posao u nedostatku boljega :)
Rukavice pomažu da spriječip virus koji je neko (od onih koji šetaju a ne znaju da su bolesni, a neodgovorni su, kao gosn i gđa koji su se prvi pojavili ka slučajevi) posijao na kvaki ulaza, na vratima lifta, na rafovima u marketima, na kolicima iz marketa....rečen ej da se na metalu skoro pa najduđe zadržava virus...uzmimo da je zaraženi kihnuo, u svoju ruku, a obrisao ruku maramicom, na ruci ima masu virusa koji na ruci ostaju mnoooogo sati ako se ne operu i speru i dezinfikuju, pa onda otipao u Voli uzeo kolica tom rukom ih gurao, pa ušao u apoteku i rukom otvorio vrata....e ako ti nakon njega takneš te metalne površine, i ta kolica provozaš po voliju, kontaminirao si sve što si dodirnuo i jako je mali procenat mogućnosti da ćeš izbjeći da ti virus dođe u kontakt sa bilo kojom sluznicom i time se nastani kod tebe...ako pak imaš rukavice, zadržaće se na toj gumi koju ćeš baciti a sigurno nećeš lice gumenom rukavicom dirati....uglavnom, bolje s njima no bez njih....
Imam u kući desetak maski, onih papirnih, i njih smo potrošili vrlo brzo...rukavice imamo, one medicinske, i koristimo ali ipak se više pridržavamo onih tzv higijenskih mjera i socijalne distance kako je nazvaše (iako ne znam da li je to termin koji je dobar), dakle, imamo uvijek sa sobom sredstva za dezinfekciju kojima se prije izlaska iz kuće prskamo, nakon izlaska iz radnje, otvaramo vrata laktovima, vodimo računa da se ne primičemo nikome ako smo u radnji nego držimo distancu, brzo se obavi to što treba i ide se kući, kod kuće sve površine rakijom očistim nekoliko puta dnevno, podove asepsolom svaki dan, imam jednu krpu na ulazu u stan koja je potopljena u asepsol i kad se udje u stan prvo se na nju dobro đonovi očiste, pa se peru ruke sapunom, a onda malo rakijom....sjedimo doma, osim oni koji rade pa idu na posao....sve u svemu, rečeno nam je da skoro svi od tih koji su zaraženi imaju neki simptom makar i blagi...moj sin zasad nema ama baš ništa...
A sad ide ono najbitnije što sam htjela da kažem...ovih par dana, počeću od moga đeteta, koje kaže upravo ovo što je neko gore pomenuo, kad mu kažem nema izlaska sjedi kod kuće ne izlazi bukvalno nigdje, odgovara "pa ne izlazim, osim ako odem do prodavnice da kupim nešto"....na moje insistiranje, nevoljno stavi masku pred ulazak u prodavnicu (koja mu je ruku na srce ispod stana) ali smiješno mu je to moje kako on kaže paničarenje bezvezno...odmah da vam kažem, sreća te su otkazali let preko Milana jer on ne bi poslušao moje svakodnevno zvocanje, jer on, zaboga ima drugaricu u Milanu koja mu je rekla da je to sve glupost da tamo niko ništa ne priča i da nema opasnosti, svi normalno žive....i otputovao bi preko Milana i sad bi sasvim sigurno bio bolestan kao većina koja se nasla tamo u tom periodu...šta hoću da kažem, ne kritikujem samo svoje dijete, generalno mladi ne shvtaju ozbiljnost jer oni sagledavaju samo sliku jednoga običnoga virusa koji te malko pogodi imap par dana temperaturu, pa što i ako dobijep upalu pluća, nijesi ni prvi ni poslednji! Ne uzimaju u obzir niti oni imaju kad da misle o tome, koliko se ovo dugo širi i koliko se ovo brz širi i ne računaju na mogućnost pretrpavanja zaraženima i kolaps sistema i uguši se, jer nema mjesta za tebe na respiratoru...prekobrojni si...danas sam opet drvila o tome, vjerujem da uđe u glavu ponešto od toga ali realno nije lako svezati mlado čeljade koje nije paničar u kuću...
Evo primjeri kako se ljudi pridržavaju pravila: Koleginica (starija žena iz Srbije) kaže za sebe i svog muža da se čuvaju koliko je moguće ali unučići su tu pa nije baš lako...pitam, pa dobro, djeca ne idu sad u školu....ne ali idu da se igraju ispred zgrade?! Pa ne dajte ima pobogu da izlaze....kako djecu u kuću da sviješ kad su sva djeca vani?!
Drugi slučaj, moja prijateljica veli, tu smo kod kuće, niđe vala ne mrdamo, čekamo koronu...bili malo do mojih na kafu sad došli....
Eto to je problem...ljudima je "do prodavnice" "do mojih" "malo ispred zgrade" odrednica za STROGI karantin! I ti ga pitap sjedip li kod kuće on ti kaže daaa, niđe ne mrdam ucrvljah se milion sam filmova odgledao ovih dana...pa onda u razgovoru shvtip da je bio do majstora za kola, da je bio do pjace, apoteke, prodavnice, do komšije prvoga na kafu...ada, tamo svaki dan pijem kafu neću vala sad prestat...nema našem narodu bez policijskog časa, poslušajte me!
ako saznas javi:)
Samo treba Italiju gledati! U ovim našim ljudima koji se primiriti ne mogu nažalost vidim sliku Italije....a posle će bit kriva vlada, zdravstvo, ovaj onaj....nema toga sistema koji može da izdrži na stotine procenata uvećane potrebe za pružanje zdravstvene usluge!
Ja sam se plašila da ćemo nakon tri dana imati više nego 30 slučajeva, tako da mi se čini da ovo nije toliko strašno...mada se nedovoljno testiramo definitivno i neblagovremeno!