Istina, svi na ljekovima, a niko kod psihijatra, jer sramota
Printable View
Istina, svi na ljekovima, a niko kod psihijatra, jer sramota
rijetko se zločini dese legalnim oružjem, onaj mali u BG je ukrao pištolj od oca jer nije bio pravilno obezbijeđen, a i on bi garant smislio neki drugi način da nanese štetu
u određenim američkim državama je postojao zakon da moraš da nosiš oružje htio ne htio (ako nisi psihijatrijski slučaj poput ovog), da je u kafani bilo nekoliko njih naoružanih ovaj bi napravio mnogo manju štetu
O tome pricam
Zato i kazem da ne treba niko da ga ima te da se zestoko kaznjavaju oni koji imaju oruzje.
Toliko nelegalnog oruzja ima upravo zato jer smo (BIH/SR/CG) zemlje sa mentalitetom oruzja gdje se isto dize u nebesa i smatra necim normalnim a sve je osim normalnog. Ostatak devedesetih, sta da se radi.
Aj sad ozbiljan fakt ček koliko je ljudi ođe razdužilo oružje nakon rata devedesetih što je bilo pod zakon.A da ne pričamo o tome okle im dinamiti iz Tare kad love ribu po Skadarskom.
Ne sprdajte se.
Slazem se...nama nedostaje da neko u tim institucijama radi svoj posao. Neka se partijski zaposljava, ali daj brate, zaposli nekoga ko zna i oce da radi. Pa neka mu je alal. Danas nista lakse nego doci do zakonom zabranjenih stvari. A to je necij inerad u pitanju. Ajde d ane idemo u sitna crevca, pa da pominjemo eksploziv sto koriste OKG, da s eubijaju medju sobom, koliko ga je samo kod ovih sto su lovili ribu po moru....odakle brale toliko dinamita nelegalno??? I to nije od juce no evo od kad znam za sebe. Sad najavljuju poostravenje u zakonu za izdavanje dozvola za nabavku orucja. Zasto sad normalni gradjani koji postuju zako opet placaju cijenu? zbog nerada, naravno. Taj koji legalno trazi oruzje, nece da ga nosi za pas i da ubija okolo. Ajde da vidimo odakle sve ilegalno dolazi? ako ne znaju kako, neka bar pogledaju neki film, mozda im pane nesto na pamet...
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-...ziran-brutalan
Osumnjičeni za višestruko ubistvo na Cetinju Aco Martinović na četiri lokacije je usmrtio najmanje deset osoba.
To je večeras saopštio direktor Uprave policije Lazar Šćepanović.
ovo je izjavio direktor UP.
Sent from my iPhone using Tapatalk
To ni jedna policija na ovome svijetu ne moze da rijesi.
Covjek je odlucio da sve sto nadje na putu pobije i sad se drobi ovdje dje je policija u gradu manjem od Tolosa recimo.
Treba li 50 naouruzanih policajaca da bude uvjek na duznosti tamo?
Ovakvi se slucajevi desavaju svuda .
dvaput u dvije godine se ovo dešava na CT. dakle treba.
svakakvih bolesnika ima. na kakva dna padaju ljudi radi sitne političke koristi. pravi primjer splačine posrane.
https://x.com/CenzurisanoL/status/1874517854483357733
Kad je selo, koliko im treba da dođu iz stanice?
Ili kao 2022 kad su čuvali manastir od crnogorskih ekstremista dok je ubica na 200 metara od njih orgija.
Politički je, po svoj prilici, da oni sačekaju da ubice poubijaju to što su naumili, pa onda dolaze. Ada neće svoju goozicu da rizikuju.
Naravno da treba bar toliko policajaca. Ne znam znas li da je Cetinjska opstina, uz niksicku i pljevaljsku najveca u CG. Ali policajaca koji znaju i oce da rade policijski posao. A ne da se vozaju autom kroz pjacu. Od kad je ukinuta pozornicka sluzba, sve je krenulo niz brdo. Mladji ne pamte, nekad je bio policajac pozornik, ima svoj reon i setnja...pa malo stane sa ovim, sa onim, pa sa djecom...pa je znao sto se kuva za rucak u svaki dom.
Ne znam o cemu pricate, obicni policajac nije sposoban da rukuje oruzjem sto ima u fotroli i njima se u ovakvim situacijama naredjuje da ne rade nista dok ne dodju momci iz PG sa fantomkama, a oni su dobri samo spotove da snimaju
Nije problem zakonom zabraniti oružje, problem ga je oduzeti.
Ko ga je mogao naci ovome Martinovicu ili nekom drigom???
Mozda bi bolje bilo da ga svak ima. Pa ovaj ne bi mozda ubio 10 nego bi ga neki Neno ili ja upucao na vrijeme. Na 2,3. Ne deset +.
Ne shvatite me pogrešno, al sto ja ili vi biste cinjeli bez oružja protiv naoružanog ovakvog ?
Ja bih volio neko oružje imati.
Ja sam se vaskoliki najezio kad vidjeh kako su ovi politicari osjetljivi i kako ih je ovo pogodilao...
https://www.cdm.me/hronika/telegrami...je-na-cetinju/
E ovo je ozbiljan problem
https://www.cdm.me/hronika/martinovi...ovanja-oruzja/
pošto mijenjaju zakone za svakakve budalaštine fino promijene i stave da se automatski ide godinu u Spuž za nedozvoljeno držanje oružja. pa bi se zamislili mnogi. i apsolutno me boli ona rabota ako se time krše nekakva prava. a ne ovaj bolesnik osudjen na tri mjeseca zatvora pa ga i oslobodili pride ako dobro skapirah direktora UP.
normalna i ozbiljna država bi iz one tragedije na CT naučila nešto. ova plemenska zajednica nažalost nije (i nikad neće) i zato monstrum djecu ubi noćas.
Ja lijepo napisah,ako krenu u tako nenormalno glup potez da zabrane svakome oruzje,a eto je neko i izbacio procenat,radi se samo o jednom 1% procentu krivichnih djela izvrshenih legalnim oruzjem,onda shta da radish,chihme da se branish od debila slichnih ovome,ili nashmrkanog krimosa koji moze da te startuje chisto eto jer su vam se sreli pogledi...no eto,ne znam chime ovo uporediti...mozda sa oduzimanjem licence svim struchnjacima u drzavi jer je 1 od njih koji nije imao licencu neshto deeebelo zasrao,tako nekako,ne pada mi napamet neko bolje poredjenje,jer sam evo skoro chitavu noc zabezeknut ovim dogadjajem,zbunjen totalno...chitah negdje da je ovaj monstrum pominjao Borilovica i da se ne nadje niko pametan da na vrijeme vidi o chemu se ru radi,pihhh
nisu ga oslobodili nego mu je prvostepena presuda. nego da pitamo sudiju zasto ga je prvostepenom presudom, pored ranijih ispada, osudio na samo 3 mjeseca
Ne postoji ''big solution'' za ovako nešto. A naročito ne u Zakonu o oružju. Sve su to drugi već probali. Od do zuba naoružanog Teksasa, do najstriktnije regulisane Mađarske, broj ovakvih tragedija nije pao.
Čak, konkretno za ovu vrstu zločina ( ''killing spree'' ), incidencija u zemljama koje liberalizuju držanje i nošenje oružja, je manja.
Većina vas vjerovatno ne doseže pamćenjem do ranih devedesetih, ali u ta doba ova zemlja je imala zakon o slobodnom držanju i nošenju oružja, i, u onom ratnom haosu, imala u stanovništvu nekontrolisanog naoružanja vjerovatno stotinak puta više nego danas. I ludila isto tako. Ali su se ovakve stvari dešavale u mnogo manjem obimu ( konkretno u CG, jedan slučaj, Pljevlja koliko se sjećam ).
Premijer i Ministar unutrašnjih kao papagaji replikuju ''američko vječito pitanje'': svaki put kad se nešto slično desi, otvara se pitanje kontrole naoružanja.
U USA, đe naširoko poluautomatsku pušku kupujete u supermarketu sa ličnom kartom, i u kojoj je pravo na lično naoružanje ugrađeno u Ustav, a kad uvate da drve o ''kontroli oružja'' zapravo najčešće konkretno misle na kontrolu oružja sa automatskom/brzom paljbom i ni na šta drugo.
Copy-paste otvaranje identičnog pitanja kod nas je mlaćenje prazne slame, i prazno bukanje.
Tragedija koja se desila nije posledica lošeg Zakona, naš zakon o oružju je sasvim ok, i spada u jedan od restriktivnijih.
Ovo je posledica zle sreće, zle psihe, i lošeg sprovođenja tog istog zakona. I, na kraju, ali i na početku, odsustvu prevencije.
Ako neko ilegalno ima dvije vazdušne puške, to i nije neki zločin. Ali, ako ima preko 40 komada bojeve revolverske municije, a ne, recimo, 2... Onda bi sistem morao da radi.
Što se tiče pitanja koje vas muči- je li bolje imat ili nemat oružje, stvar je više dimenzija.
U ovakvim konkretnim situacijama, prosta je logika da je bolje imat slobodniji zakon. Jednostavno, vjerovatnoća da bi i Borilović i Martinović ubili manje ljudi da im se na putu našao neko naoružan, upoznat sa oružjem, i priseban, je veća.
Tako je recimo i u onom Teksasu. Broj i obim ovakvih stvari, kao i recimo oružanih pljački, tamo je niži od prosjeka. Bukvalno svi živi su naoružani, i pucaju vrlo lagano i slobodno.
Ali je zato broj vatrenih okršaja i ubistava vatrenim oružjem veći.
Što se tiče rješenja, njega generalno nema. Samo akcije na prevenciji, i akcije na sprovođenju zakona.
Priču o tome kako se ovo reguliše regulacijom zakona o oružju pričaju političari. Čije su priče po difoltu vazda vezane za poene, a ne zdravu pamet. Nemojte im dozvolit da se ovo prevede na tu temu.
Isključiva tema koja treba da pristekne iz ove tragedije je zašto je sa tolikim arsenalom bojeve municije bio bez nadzora i na slobodi.
A što se tiče monstruma ove vrste, njih ima, i biće ih. Oduzeti im mogućnost da imaju vatreno oružje je generalno nemoguće, kakav god zakon imali. Pa čak i da im se oduzme, uzeće nož, mačetu, shjekiru. Ili kamion, ili kombi.
A, sa druge strane, ne daj bože da ikad sretnete takvog, mislim da bi vam bilo milije da ste naoružani.
I, za kraj, od Šaranovića i Spajića se očekuje da mlatinjaju na političke vode. Ali, okle ovđe pojedinima priča o politici, sadašnjoj i bivšoj vlasti, i generalizacije o stanovnicima tog grada, i slične nebuloze... Svaka čast, zbilja granica više nema.
Inače, čisto da pomenem: Situacija da se u istoj regiji, gradu, itd., ponovi ovakav slučaj je česta. Slično kao što je Kostu maltene shjutra nadopunio drugi sličan monstrum. Jer je prvi triger drugome. I poznata je nažalost u empiriji.
Situacija da ovoliko fali empatije narodu... Zapitajte se. Odsustvo empatije i jeste, u korijenu, osnovni uzrok ovakvih stvari.