Originally Posted by
septembar
...Mnogo su veće nepravde kod onih kojima se ne daje novac kad imaš i svojom voljom.
Razne državne institucije i organizacije koje direktno ili indirektno mi finansiramo su dosta bahatije i nesavjesnije.
Nego nije važno kad smo se već dohvatili crkve smatram da su prioriteti trošenja sredstava otprilike sledeći:
1. Prvenstveno sveštenici i ostali kojima crkva daje zarade treba da imaju neku socijalnu sigurnst. Bez toga je nemoguće da dobro obavljaju svoje aktivnosti i da budu cijenjeni u društvu. Takođe da prostorije u kojima borave i rade ispunjavaju neke elementarne uslove. Nekim sveštenicima je terensko auto potreba posla kojim se bave isto ko terenskim radnicima elektroprivrede.
2. Drugi prioritet mi izgleda neka humanitarna aktivnost kroz naprimjer organizovanje, finansiranje i pomoć jednoj ili više humanitarnih organizacija. U osnovi svake religije postoji dio koji se bavi razradom morala i taj dio je jedan od stubova svake religije. Neka vrsta odgovornosti pred silom koja je stvorila i pokreće univerzum a vjernici je zovu Bog :D. Neka religiska organizacija to treba i praktično da pokazuje. Nemože svak pojedinačno nositi po malo novca i stvari nekome kome on misli da je potrebno. Za to treba da postoji organizacija da to skupi, informiše, finansira i rasporedi. Sa druge strane moral je na izvjestan način nezavisan od religije i predstavlja univerzalno vjerovanje u neke moralne vrijednosti i dostojanstvo svakog čovjeka.
3. Treća po važnosti mi izgleda obnova religiskih objekata i saradnja sa naprimjer sekretarijatom za zaštitu spomenika kulture. Ako objekat ne ispunjava neke elementarne uslove, naprimjer da prokišnjava ili nema vodu i struju a u njemu je predviđeno da neko boravi više dana onda je to prioritet 1. Ako ne onda je ovaj prioritet 3.
4. Izgradnja novih objekata . :D zavoravih ,ako preostane para.