dobro ...shta hocesh time da kazesh....shta bi se desilo da neki svemirski brod dodje do krja svemira i predje u "neshto" shta bi bilo sa njima?
Printable View
dobro ...shta hocesh time da kazesh....shta bi se desilo da neki svemirski brod dodje do krja svemira i predje u "neshto" shta bi bilo sa njima?
Nebi mogao da predje već bi se vratio na isto mijesto odakle je i krenuo jer dimenzije su zatvorene (otprilike kao pravci na kugli).
Zato je prostor beskonačan ali ima konačnu masu.
Medjutim postoji i drugo ograničenje koje onemogućava da ikad dodjemo do ruba svemira (ili do našeg početnog položaja) a to je brzina svijetlosti.
Ništa se ne moše kretati brže od svijetlosti, pogotovu ne materijalni objekat (obijekat koji ima mjerljivu masu).
Posmatrajići udaljene krajeve svemira mi gledamo u prošlost. što dalje gledamo to je svijetlost koja dolazi iz tih krajeva sve crvenija radi Doplerovog efekta i pomalo prelazi u radiozračenje.
U jednom momentu nailazimo na sveobuhvatno mikrovalno zračenje.
Prostim računom dolazimo do toga da je to zračenje u stvari energija samog velikog praska ali već toliko pomijerena u crveno da je prešla u radio val. Svemir je u to vrijeme bio vrlo gust i neproziran za zračenje pa stoga mi ne možemo vidjeti iza tog zastora (ne možemo vidjeti same sebe). Osim toga naša svijetlost još nije mogla napraviti puni krug oko svemira da bi se vratila. Jednostavno od nastanka svemira do danas za to još nije bilo vremena.
sam sebi kontriras. naime kazes da iz nicega nije moglo nastati nesto, a opet vrjerujes da postoji vise svemira, ili jedan koji je pokrenuo Big Bang reakciju.Quote:
Originally Posted by DeViLiSh|Je$$uS
Tom logikom, pitanje za tebe, sta je stvorilo onda taj svemir koji je stvorio nas?
pa da....nema tu kontriranja....da bi neshto postojalo mora nastati iz necheg...tako sam i rekao da mi je logichno da postoji josh univerzuma oko nasheg u tom "nishta" i da je jedan ciknuo praveci nash...nishta drugo...jer mi je glupo da iz ovoga shto pricha funestis nastane neshto....a on kaze da je to "masa" znachi masa bi trebala da ima svaki moguci i nemoguci element u sebi i ko zna shta sve ne josh da bi opet ta masa explodirala i polako pochela da pravi shta pravi....meni to bash i nije logichno...ali kao shto rekoh....ja sam potpun laik shto se ovoga tiche
nismo se razumjeli. onda se postavlja pitanje kako su nastali ti drugi univerzumi. tako sam sebi kontriras. sta je stvorilo te druge univerzume ;)Quote:
Originally Posted by DeViLiSh|Je$$uS
pa ne kontriram....mozesh da upotrijebish funestisovu logiku... ili moje stupidno razmishljanje o perpetuum mobile :)
Mozda je svemir nesto nalik na grid (one tackice u autocad). Nasa energija moze da postoji samo u tim tackama i da se krece iz jedne tacke u drugu. Zasto? Zato sto materija nemoze skocit krace od rastojanja jedne stranice a mozda nemoze skocit ni duze od jedne stranice tog 3d grida sto znaci da bi grid morao da ima teoriski sve stanice i sve dijagonale jednake duzine. To sve na na kraju znaci da moze postojat beskonacno svjetova koji nebi imali nista zajednicko. Makroskopski gledano moglo bi postojat hiljadu ljudi na jedno mjesto a medjusobno su udaljeni krace od jedne stranice grida. Okle mi samo ovo sr*nj*.
Evo već mijesec dana pokušavam provalit (ali stvarno) ovo što si napisao.
Zvuči mi poznato (naime postoji teorija o minimalnom kvantitetu prostora, a koja zvuči slično tome što si napisao).
Ako možeš malo pojasnit ovu tezu s obzirom da meni baš ne ulazi u ganglije, a ipak nekako zvuči sredjeno.
Ne bilo ti naredjeno.
:D:D:D:D:D
Uzeo je Auto Cad za primjer a može i excel..
Kaže da smo mi samo jedna ćelija (recimo b15) i da samo postojimo u toj jednoj ćeliji, koja je ogrmone veličine za nas (ne možemo joj doći do kraja pa smatramo da je beskonačna), i da ne znamo za susjedne ćelije a15, c15, b13 i b14.. Excell ima preko 65000 ćelija, i kaže da može postojati još toliko univerzuma sa puno svjetova u njima. Zanimljiva teorija :)
zivot postoji na nasim susjednim planetama a koga interesuje moze se malo promuciti i potraziti info na internet a i na you tube
predator, na religiji sam vidio da imas neka cudna razmisljanja (bez uvrijede). ALi youtube nije mjerodavan dokaz. I da se otkrije zivot na drugim planetama, zbog cega bi to neko krio (vezem se na ono sto si manje vise rekao na religiji).
Zbog mnogo razloga..
Aj jedno 5-6 iz prve ruke :rolleyes:
(Masovna) Kontrola je dovoljan razlog..
Što se mene tiče, kao što rekoh, meni je malo čudno da se vanzemaljci toliko šetaju po svijetu a da se još nisu udostojili predstaviti svijetu.
Mislim da je argument da to ne žele pomalo blesav jer radi čega bi se bojali s obzirom da tehnoligija koju posjeduju je puno bolja od naše.
Ja i dalje smatram da oni još nisu stigli do Zemlje (kako nalaže Fermijev paradox) i da ćemo mi biti ti koji će u stvari sresti njih (pri ovome mislim na inteligentne oblike).
Što se tiče živih organizama za oblik života sličan kao na Zemlji (pri tome mislim na extremne uvijete koje podnose posebni oblici bakterija na Zemlji) postoje uvijeti na Marsu, na Evropi i možda (prema nekim novim mjerenjima) na Kalistu.
Što se tiče nekih egzotičnijih oblika života (koji su ipak organski prema obliku odnosno zasnovani na ugljeniku) takvi uvijeti postoje na Titanu (u nekom hipotetičkom slučaju života zasnovanom na hladnim ugljovodonicima koji dobivaju energiju iz razbijanja višig ugljovodonika na niže i koji bi teoretski mogli podnositi temperaturu tečnog azota) te na Jupiteru (životni oblici koji dobivaju energiju iz sulfidnih jedinjenja).
Neki egzobiolozi žele proširiti definiciju života i na visoke energije kao što je plazma što bi dalo mogućnost da postoje i oblici koji mogu preživjeti i svemirski vakum pa i same vrele atmosfere zvijezda.
Što se tiče Marsa, Evrope i Kalista, ako se panspermija pokaže kao mogući vektor onda bi bilo realno za očekivati na tim planetama rudimentarne oblike života koji su slični našima na zemlji.
U svakom slučaju vrlo teško da još igdje u Sunčevu sistemu postoji inteligentni oblik života, medjutim čto se tiče samog života postoji poprilična vijerovatnoća da će se naći.
Hah, ne sjecam se da sam spominjao youtube. Ono sto sam rekao se odnosilo na sledecu recenicu:
"I da se otkrije zivot na drugim planetama, zbog cega bi to neko krio?"
Nisam ni gledao te stvari na youtube-u, a ako ih ima, nisu tacni u potpunosti(u suprotnom bi bili ukinuti).
Dovoljno je samo da sa strane posmatraju nasu civilzaciju i da ni u snu ne pomisle da se supste da se upoznamo :D A da postoje,postoje...
Mada i kad bi sisli,mozete li zamislit tu paniku,nije svijet jos spreman...
Cekaju da kod nas u svijetu situacija jos vise zaglibi pa ce se onda pojavit ko nasi spasioci da im predamo planetu u njihove ruke nebili bilo bolje a onda ce da nas sjebu. Zato se jos ne pojavljuju, ali nece dobiti ono sto planiraju
Naravno da neće, kad ćemo mi sa našim bakterijima/Rambom/srčanosti da pobijedimo njihovu vojsku :respect:
Njih bi Legija izio za dorucak