Originally Posted by
El Re
Na žalost, način rada Policije, njena oprema i uslovi rada, u posljednjih 10 godina izmijenili su se u procentu koji je niži od 2%.
Gotovo svakodnevno sam u kontaktu sa bivšim kolegama (s vremena na vrijeme i njihov gost na radnim mjestima) i s žaljenjem primjećujem da se gotovo ništa nije promijenilo. Svi formulari i procedure su iste ili s tek simboličnim razlikama, sistemi veza su s kraja '90-ih (kada je Policija dobijala ogromne donacije od SAD i EU, mahom iskorištene za rješavanje stambenih pitanja starijih zaposlenih i rukovodećeg osoblja), radne prostorije (izuzev šaltera upravnih poslova) sa namještajem mahom iz '80-ih i prve polovine '90-ih... Sve što se u međuvremenu promijenilo jeste što su u svim jedinicama zamijenjene uniforme onima novog dizajna, kupljen je određeni broj patrolnih i sprovodničkih vozila (uglavnom marke Mercedes), kupljen je i određen broj pištolja marke Glok, upristojene su pritvorske jedinice i izgrađen objekat Azila za strance, te kupljeno nešto novih računara i..uglavnom - to je to.
Kad bi se sad, poslije 10 godina, odlučio vratiti na bivše radno mjesto (gdje sam bio starješina) čekao bi me isti sto, ista stolica i ista heftalica...
S velikim žaljenjem o tome govorim jer je Policija nešto nalik porodici (čak i kad vas pojedini njeni članovi ponašanjem ljute), a porodici, je li, do kraja života želite samo najbolje.