Opet pokazuješ svoje vaspitanje.
Ovo što si rekao je istina i ja to ne poričem!
Kao što Ibn Sinan reče, ja pokušavam da ti ukažem na razliku između onoga što neko stvarno kaže (govor) ili uradi, i predanja o tom govoru, tj. "šta je neko rekao, da je neko drugi rekao" (hadis). To dvoje ne mora da se poklapa. Nije svaki hadis na istom stepenu vjerodostojnosti, dok je kompletni Kur'an mutevatir (100% vjerodostojan). Relativno mali broj hadisa ima takav (ili približan) stepen vjerodostojnosti.
Potvrđujem i ovaj i ostale ajete koje si naveo, i poslije gornjeg pojašnjenja, nadam se da je jasno šta sam htio da kažem. Ne vidim u čemu je problem. Nadam se da nećeš da kažeš da bi bilo logično da onaj koji je poslat od Boga kontrira Bogu, i da "krišom" naređuje neke stvari! Pa dijete ocu ne smije da bude neposlušno, a kamoli stvorenje Uzvišenom Stvoritelju.
Pa u hadisu koji si pominjao o 5 stubova Islama se pominje da je došao Džibril, alejhisselam, u ljudskom obliku, da muslimane poduči vjeri!
Po toj logici, kada ne bi bilo promjene propisa, do Sudnjeg Dana bi bio dozvoljen brak između sestre i brata, jer su djeca Adama, alejhisselam i Eve sklapala takve brakove! Propisi su se mijenjali, čak i za vrijeme Posljednjeg Poslanika, neka je na njega blagoslov i mir, s tim što više neće biti promjene propisa zato što više nema niti će biti Poslanika. Kao što rekoh, propis nije suština, nego vjerovanje u propis. Konkretno, u Časnom Kur'anu se pominje recimo Sabat (Subota) i ko ne vjeruje da je to bilo u jednom trenutku propisano Jevrejima je nevjernik po koncensuzu islamskih učenjaka.
Opet, pogledaj u svoje dvorište: sam si pomenuo da je Judaizam "Stari Zavjet"! A svaki musliman se zavjetovao Muhammedu da će mu biti pokoran, neka je na njega blagoslov i mir. A zavjet nekom poslaniku je zavjet Bogu.
E, da samo znaš koliko ljudi pogrešno razumije Kur'an i Hadise, ... Pa u samom Buhariji I Muslimu imaš po nekoliko varijanti istog hadisa i proporcionalno mali broj mutevatir hadisa. To je čitava nauka, koju i mali broj islamskih učenjaka poznaje u prste.
(Pseudo)Selefije su samo jedna od velikog broja frakcija u Islamu i ne vidim zašto bi ih neko stavljao u prvi plan. "Spoznaj Istinu, pa ćeš spoznati ljude Istine".
Koje?
Šalu na stranu, nisam čitao i trenutno nemam vremena da se posvetim izučavanju Biblije onako kako bi trebalo, već isključivo po potrebi.
Kao što Monah reče u jednom od narednih postova, zabrana svinjetine se nalazi u Kur'anu.
I naravno, ono što je Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem govorio, je uzvišeni ideal za nas.
Dvorište, dvorište!