Quote:
Šta, treba čovjek da bude PhD da bi postao musliman?!?
Quote:
Predanja (hadisi) su drugi izvor Islama, i ja opet ne shvatam kakav je tu problem. U Islamu se precizno zna šta je Božji Govor (koji mi smatramo nestvorenim Božjim atributom) a šta Poslanikov govor (ili pak praksa, postupci), neka je na njega blagoslov i mir. Hadisi pojašnjavaju Kur'an. Islamsko pravo (fikh) koristi i Kur'an i hadise da bi iznašlo rješenje za pravna pitanja i probleme koji se javljaju u različitim vremenima i na različitim prostorima.
Не лупетај.Човјек да би био муслиман треба да вјерује свакој ријечи коју је изрекао Мухамед,а то стоји у хадисима,так да се они не могу ни најмање окарактерисати као неки други извор Ислама,него главни извор.Оно што је рекао Мухамед има исту тежину као да је реако сами Бог.У Курану стоји:
Kuran 33:36 Kada Allah i Posalnik Njegov neshto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahodjenju postupe. A ko Allaha i Njegova Posalnika ne poslusha, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.
Kuran 4:80 Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okrecje – Mi te nismo poslali da takvima chuvar budesh.
Kuran 4:31-32 Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas cje Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prashta i samilostan je. Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu – pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike.
Kuran 4:64. A Mi smo poslali svakog Poslanika zato da bi mu se vi, prema Allahovom naredjenju, pokoravali.
Kuran 4:65 I tako Mi Gospodara tvoga, oni necje biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dushama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.
Quote:
Muhammeda, Isusa, Davida, Mojsija, Abrahama, Nuha i ostale Božje poslanike, neka je na njih blagoslov i mir, je ljudima poslao sami Bog, a mi ne sumnjamo u Božji Izbor. On Uzvišeni najbolje zna kome će povjeriti Poslanstvo. Zato mi ne dovodimo u pitanje riječi i postupke nijednog Božjeg poslanika.
Овдје постоји само једна мала али пресудна разлика,коју муслимани не желе да прихвате нити истражују,и због тога одбацују спасење и вјечно гину,а то је да је Исус Христос није посланик него Син Божији.За разлику од свих горе наведених посленика,Христу се није јављао Бог,бивуајући да је сам Богочовјек,нити му се јављао неки ангео да би му балоговјестио истине о Богу као што је то био случај са Аврамом,Мојсијем којем је Бог дао плоче закона од кога имамо петокњижје.Христос је оваплоћено друго лице Свете Тројице,и њему Бог није дао Јеванђеље,него је сам Син Божији сишао на земљу и оставио Јеванђеље,за разлику опет од Мухамеда који је Куран измислио јер немамо свједоке о јављању архангла џибрила.А онда кажеш,и тако силно лажеш :
Quote:
Zato mi ne dovodimo u pitanje riječi i postupke nijednog Božjeg poslanika.
Да желите да прихватите ријечи посленика који се помиње код вас у Корану,а који се свијету јавио као Син Божији Христос,онда би безулсовно морали да прихватите крштење водом и духом,јер је Христос позивао на то.А ви то одбацујете значи да не прихватате ријечи посланака.
Quote:
Ono što se dovodi u pitanje su ljudi koji su prenosili predanja/hadise, i na osnovu valorizacije tih prenosilaca se valorizuje i sama predaja. Kao što sam već x puta rekao (ponavljanje je majka...), postoji relativno mali broj opšte-prihvaćenih (tzv. mutevatir) hadisa koji su 100% pouzdani; zatim ih slijede vjerodostojni (sahih), dobri (hasen), slabi (daif) i na koncu odbačeni i izmišljeni hadisi.
Ја се ослањам на збирку бухарија и муслима а то су сахих - хадиси у тим збиркама су аутентични јер имају провјерене илмове и иснаде (што значи да им се зна извор). Сва 4 мадхаба прихватају обавезност и незамјенљивост ових хадиса.Тако да не знам зашто доводиш у питање нешто што је провјерено.
Quote:
Naravno, postoje i predanja koja se vezuju za Ashabe (prvu generaciju muslimana), a i ostale muslimanske generacije do danas imaju istoriografska djela.
Данас једини прави налиједници Асхаба,истинских мухамеодвих пријатеља су припадници салафизма или код нас познатих вехабија.А они се ослањају подједнако на Куран и хадисе,тако да нема потребе да сумњам и доводим у питање вјеродостојност истих.
Quote:
Toliko o tome. A mogao bi da pogledaš malo i u "svoje dvorište": vi uzimate propise (npr. dozvolu uzgajanja i jedenja svinjetine) iz onoga što je nama, u najbolju ruku, kvarter(nar)ni izvor informacija o vjeri: mišljenje (lično mišljenje!) nekoga ko je u suštini pripadao drugoj generaciji hrišćana (tj. nije direktno vidio Isusa, neka je na njega mir). Mi takva "mišljenja", kada vidimo da su u jasnoj koliziji sa osnovnim izvorima, odmah odbacujemo.
А јеси ли ти бураз читао Јеванђеље?
А кад смо код једења свињетине,ви њу не смијете да једете зато што је Мухамед тако рекао,а не због неких узвишених идеала.Мада,данас вас је све мање који држите ту ријеч Мухамедову,на овим просторима и онда се у питање доводи припадност самом Исламу.
Quote:
Veliki broj propisa u Islamu je, recimo, sličan onima u Judaizmu, i potpuno je normalno da je to tako. Ali suština vjere nije propis, nego vjerovanje u propis koji je od Boga, čak i kada se propis promijeni ili kada ne možeš da shvatiš mudrost propisa.
Јудаизам је за нас хришћане стари завјет човјека и Бога.