Nista. Onda neka uvedu i drakonske poreze za drzanje zemljista (djedovine) na godisnjem nivou. Prodaj djedovinu djavole ili placaj poreze!
PS
Prije nego neko krene u napad. Ne gradim, imam jednu nekretninu. :D
Printable View
Pa i na zapuštenu/nevalorizovanu đedovinu isto porez, koji ja mislim i postoji. Ne drakonski, nego kao za višak stambenog:x2 za ono što je više od kuće i okućnice.
Pa i tu modalitet kao i ovo što neko spomenu za HR/ZG: država da ponudi pare i koristi/upotrebljava to zemljište za zemljoradnju ili nađe zakupca zemljišta kad već vlasnik/nasljednik ne može da plaća pprez. Ako niko nije zainteresovan onda to i govori dosta o vrijednosti te đedovine, pa u tom slučaju porez da bude odgovarajući.
Mislim da sam davno spominjao slučaj našeg čovjeka iz Švedske, tamo živi već decenijama, državljanin, oženjen Švedicom, đeca rođena tamo, otplaćivao kuću na kredit, kuća tokom kredita nije bila njegovo 1/1 vlasništvo. Kad se primakao istek kredita i kad su mu najavili koje papire da pripremi da bi istekom kredita upisao sebe kao vlasnika u punom obimu, on preostali dio kredita produžio na još, ne znam tačno koliko, godina i time odložio početak plaćanja drakonskog(po našim a i po njegovom mišljenju) poreza na nekretninu. Objasnio da mu nije namjera da je prodaje i doseljava se ovamo, da ne razmišlja da đeci stvara i ostavlja nekretnine jer mu sin tamo kad je postao punoljetan odlučio da se osamostali, otišao od kuće, dobio od države garsonjericu na korištenje i neku socijalu koja ga sleduje do nalaženja posla od szrane države i u slučaju da odbije ponudu te benefite gubi.
Kod nas je, znamo, svijest:imaš tri sina, to podrazumijeva da se urniše čovjek koliko je u mogućnosti, ne bi li stekao još dva tri stana ili digao kuću na tri sprata i time "pomogao" đeci da stanu na put. Do tada, takav je vlasnik ili tri-četiri stana ili kuće od 400m˛ a domaćinstvo mu je 5-člano.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Postoji i mizeran je. Tazbina mi placa neku sicu a u pitanju su hektari i hektari zemlje (ne gradjevinske tho ali je i za tu sica).
Ne znam kako je u Svedskoj ali u vecem dijelu EU je situacija malo kontraproduktivna jer imas slicne stvari kao to sto si pomenuo. Jedan od razloga sto su nekretnine skuplje i skuplje je upravo i to sto su pametni uzimali sve vise i vise kredita (ko moze), te tako uzimali drugu, trecu, cetvrtu nekretninu itd. Dok si pod kreditom mnogi porezi su ti manji :P, generalno si u plusu debelom kada sve te nekretnine izdas.
Nista nije tako crno-bijelo kao sto zamisljamo a niti je Crna Gora jedina sa problemom previsokih cijena nekretnina. Da sve bude jos gore, do prije koju godinu je lakse bilo nekome relativno mladjem doci do nekretnine u CG nego u dobrom dijelu EU.
Znaci ti si stava da klincima ne treba ostaviti ama bas nista te ih pogurati koliko je moguce (a da ne napravis idiote od djece)? Jel' o tome pricamo?
Ahahaha drzava da nadje zakupca ili koristi zemljsite za zemljoradnju. Na kojoj planeti ti zivis molim te... :D
U srecnim drzavama se plodno zemljiste obradjuje.
I zato nikome ne odgovara da zjapi zapusteno.
https://me.ekapija.com/news/3581837/...e%252Fprojects
Podatak da je kod nas 77% poljoprivrednog zemljista iskorisceno me pozitivno iznenadio, ako je tacan.
Sto znaci da jos imamo 23% da iskoristimo.
Ali ako ovoliko uvozimo, uprkos tome sto koristimo 77% poljoprivrednog zemljista, racunica nije dobra.
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
ovo je tacno ali je situacija da nismo ni tamo ni ovamo . To kazem iz razloga sto onaj iz Zete prodaje paradajz 4e a mi ga uvozimo za 1e ... gradjanima je milije da ga plate jeftinije pa odakle god da je al opet zao mi je naseg naroda koji se muci i proizvodi domacu hranu . e sad vj je u pitanju sto nije isto kad neki zemljodradnik ima 3tone paradajza i neko iz ino ko radi na veliko i proizede godisnje par stotina tona pa zato ima i bolju cijenu ...
uglavnom nije sve crno bijelo
@beatnological
Blago tebi što umiješ multiquote odradit [emoji1787].
Možda ću i ja jednog dana ako mi se @Lapis Lazuli udostoji da mi pošalje video tutorial kako [emoji1787]
"Ahahaha drzava da nadje zakupca ili koristi zemljsite za zemljoradnju. Na kojoj planeti ti zivis molim te... "
Može bit na planeti "Utopia", a može biti i na istoj planeti kojoj pripada i ZG/CRO, đe kolko shvatih država želi neiskorišćene stanove da da na korišćenje onima kojima su potrebni za življenje uz nadoknadu. Potpuno legit predlog, i ukoliko vlasnik praznog/neiskorištenog stana ne želi to nego stan doživljava kao vrstu keša pohranjenog u slamarici, onda mu udariti porez x2;x3 ukoliko mu je to sekundarna;tercijarna nekretnina.
"Znaci ti si stava da klincima ne treba ostaviti ama bas nista te ih pogurati koliko je moguce (a da ne napravis idiote od djece)? Jel' o tome pricamo?"
Ođe moram bit subjektivan i iskren, jer sam upravo na pragu takve situacije. Vjeruj u procjepu sam između realnog stanja u ovoj zabiti zvanoj Balkan i nekog blago normalnog stanja zvanog "prosperitetni svijet".
Dakle, dva sina, mogu u prvoj opciji da podignem kredit i kupujem još jedan stan ili recimo da prodam oba stana pa pravim trospratnu kuću. Tom životu radi/stvaraj/radi/stvaraj ne vidim kraja jer neću ka maslina živjet, a moguće i da dobijem feedback :"Stari, tebi fala na trudu, ali mene to ne interesuje. Oću da živim i radim van ove zabiti i da sebi stvaram neđe drugo ono što si ti sebi ođe" Ako ti nije jasno o čemu pričam prošetaj Crnom Gorom, a najbolje sjeverom gdje ima dosta dijaspore i viđi koliko djece koristi te velelepne građevine sa spuštenim roletnama. Da budem maliciozan, možda su imali opciju :"Napravi vilu od 300.000 u rodni kraj, moooožda će se nekad i isplatit jer ulaganje u obrazovanje ovom mom ponosu je džaba. Ne besplatno, nego džaba"
Primjer iz tog "prosperitetnog svijeta", kojem valjda težimo:
Stariji bračni par iz jedne od najbogatijih zemalja doselio se sa Tajlanda, gdje su živjeli 5-6 godina u zabit đe ja imam vikendicu. Prave kuću za život. Družili se malo, pričali, i ja napokon odlučim da im uđem u privatnost. Pitam ih što imaju od porodice, a ubijeđen sam da nemaju ni kučeta ni mačeta. Vele mi oni da imaju sina, kćerku, dvoje unučadi i da niti oni brinu o njima niti njihovi o njima. Vazda, ako nađu vremena od obaveza, su dobrodošli u kraću posjetu kod roditelja/babe/đeda, ali to je sve. Zamisli da sam ga pitao:"A što niste kupili još dva stana u Švajcarsku da vam se sin, ćerka i unučad ne muče, no skitate po svijetu ka nomadi?
Mislim da bi mu zapeo u grlo zalogaj od ručka kojeg im je moja majka spremila i da bi tu skončali. [emoji1787]
Pandam ovom njihovom cjelogodišnjem skitanju po bijelom svijetu bi u mom slučaju bilo 7dana u kakvu banju u Srbiju ili vikend u neki spa dva puta godišnje [emoji1787], da ne pomisli neko da sam bogat (materijalno). [emoji1787]
Mislim ipak da nisi upucen sa se tacno desava u slucaju CRO/Zagreba te imas iskrivljenu sliku kako drzava/grad nekome "uzima" nesto (ako su stanovi prazni) te daje nekom drugom - iak se radi samo o cistom populizmu i ubiranju glasova jer "Mozemo!" mora nekako da odrzi vlast i dalje (kao da HDZ ne bi radio nesto slicno i nece ako osvoji ponovo vlast u ZG). Naprotiv, to sto se potencijalno treba da desi u Zagrebu jeste da drzava nudi stanovlasnicima sigurnu kiriju na X godina te onda o svom trosku te iste stanove izdaje za neku mizernu sumu socijalno ugrozenima. Ovakve stvari samo dovode do poskupljenja nekretnina a ako se ne varam ovdje cijela prica pociva o tome da cijene treba nekako ograniciti (konkretno u CG). Nema nikakvog 2x, 3x, 4x povecanja poreza za neizdate stanove i tome slicno, ne znam odakle vam to (a eto ako grijesim slobodno me ispravi i daj link ka oficijalnom izvoru iz HR).
Na pitanje kojeg si stava nisam dobio tacan odgovor, vidim da si u nedoumici pa samim tim ne treba ni komentarisati previse.
Svoje misljenje cu da iznesem, a to je da ako mogu itekako cu da obezbijedim djeci barem neki pocetak normalnog zivota, sve u granicama u kojima ih ne pravim retardima, a to dal' ce zivjeti na prostoru Ex Yu (iskreno se nadam da ne), ili nece me manje-vise ne interesuje. Imati ce (ako budem sposoban da im to obezbijedim naravno) barem neku pocetnu odskocnu dasku u svijetu gdje sve manje i manje ljudi ima sopstveni krov nad glavom, pa sve i da je izdaju a od toga zive na Tajlandu, neka tako bude.
Ukratko:
1.Ne, nisam upoznat sa namjerom cro/zg vlasti. Naravno da ni u Bjelorusiju ne mogu nešto da "uzmu" nekom, nego da dovedu sve u bolji položaj, a najprije sebe(na državu mislim)
2. Porez x2 već postoji kod nas, a đe postoji x2 ne vidim razlog da postoji i x3.
3.Stava sam da kad dijete napuni 18 g. makar treba da izrazi stav kako bi voljelo da mu obezbijediš lakši početak normalnog života. Naravno imaš pravo da mu pomogneš onako kako ti misliš, ali što raditi ako kaže neću stan, oću da ga prodaš i da mi olakšaš školovanje npr. Normalno, i stvaranje viška nekretnine djetetu je ispravan stav sve dok djetetu ne staviš "hipoteku" na svoj trud i svoje planove za njega a koji su drukčiji od njegovih.
Evo, reci mi još ovo: ako imaš nekretninu neku koju si stvorio da bi ono imalo lakši početak normalnog života i ako ti dijete ima 18g. jesi li je prepisao bez uslova na njega/nju i zašto nisi?
1. Vidjeh, zato ti pojasnih malo situaciju (koja se uopste ne slaze sa onim na sta si ciljao inicijalno :) ).
2. To sto bi porez bio x3 ili x4 ne bi ama skoro pa uopste uticalo na cijenu nekretnina u pozitivnom smislu, naprotiv, vjerovatno bi diglo cijene. Nemoj me shvatiti, ne mislim da porezi na drugu, trecu nekretninu i slicno ne bi trebali biti veci (naprotiv).
3. Nemam starije klince ali dijete odgajam tako da bude samostalno i spremno za samostalan zivot kada dodje u te godine (+- par godina). Prvenstveno mi je cilj stvoriti mu uslove da se skoluje adekvatno a ako ne bude teski debil (kao mnoga djeca danas), a nadam se da nece jer barem nam za sad ide solidno kao roditeljima (al' smo daleko od pubertetskih godina), te izrazi zelju da zivi samostalno istog momenta bih prepisao tu drugu nekretninu (ako je budem imao) bez razmisljanja.
Posto vidim da si i dalje u nedoumici oko istog pitanja koje postavljas meni necu te vise ni smarati oko toga al' ubuduce se barem udostoji dati direktan odgovor onome ko tebi odgovori na sva pitanja bez "jeste - nije - mozda". :)
Neko je trazio stan u Ulcinj?
Sad izadje na podgoricki dovodni kabl od 16 kvadrata za 30 brojila tj stanova i naravno izgorela elektro instalacija ormari satovi
Da obratite paznju i na to ako ko bude uzimao
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Neđe davno rekoh, više pažnje ljudi posvete kupovini cipela i patika nego kad kupuju stan.
Ako ovo boldovano ako nije išlo preko banke, predstavlja kršenje zakona.Quote:
Podgorička policija podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv S.A. (28) i J.P. (30) zbog sumnje da su izvršili krivično djelo prevara u saizvršilaštvu čime su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura., tako što su prodali stan koji nije bio u njihvoom vlasništvu.
"Kako se sumnja, prijavljeni su navedeno krivično djelo izvršili na način što su 5. juna 2024. godine, u naselju Zabjelo u Podgorici, oštećenom licu prodali stan u izgradnji po cijeni od 100.000 eura, iako predmetni stan nije bio u njihovom vlasništvu. Stan je bio predmet obaveze koju su osumnjičeni imali prema tri investitora, a koju su morali prethodno ispuniti kako bi stan bio prenesen u njihovo vlasništvo", navodi se u saopštenju Uprave policije.
Kako se dodaje, osumnjičeni su istog dana, kod notara, sa oštećenim potpisali predugovor o prodaji nepokretnosti, u kojem su se ugovorne strane saglasile da je kupoprodajna cijena u potpunosti isplaćena, iako predmetni stan nije bio u njihovom vlasništvu.
Na taj način su oštećenog doveli u zabludu i za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura, objasnili su iz policije.
Notari se vrijedjaju kad im to pomenes :joy:
U julu '25 sam bio blizu kupovine nekretnine,propalo je tako sto sam imao pozajmicu od 30.000 u kešu,ujko uštedio u keš ne vjeruje bankama,notar nije htio da zakljuci ugovor. U decembru '25 moj otac je vozio svojtu u drugi grad da zakljuci prodaju stare kuće isplacena u kešu. I jos notar pita kupca porijeklo novca,kupac kaze od prodaje placa,nikakav papir nikakv dokaz,lagano zakljuci ugovr.
Za sve transakcije preko 10,000€ mora preko banke ić a do 10k može keš.
Ja kad sam trgovao stan, trebalo je da uplatim čovjeku keš, on živ nije htio, pa sam morao uplatit na svoj žiro račun i prebacit mu preko banke...
Kod nas se uloga notara svodi samo na uzimanje para. Kako neko moze da prodaje nekretninu koja je opterecena teretom? Zar notar ne provjerava stanje u katastru?
Sent from my SM-A525F using Tapatalk
Rekao bih da je ovaj stan dogovoren kao isplata podizvođača(npr. električara) od strane investitora. Podizvođač nije ispoštovao svoj dio dogovora sa investitorima ali ipak prodao stan kao i sve druge stanove koje je investitor prodao u izgradnji
ja sam prodao auto za kesh , pa su me iscimali u banku da donesem ugovor i porijeklo novca a bila je suma od nepunih 8000e u pitanju :D
al generalno masu ljudi cuva kesh ustedjevinu , to mi bude cesto nejasno . razumijem ja nepovjerenje banaka ali opet cuvat vecu sumu kesha u kucu dje ti moze bilo ko provalit ili nesto se drugo dogodit nije mi bas najjasnije. da ne pominjem muku da posle objasnis odakle ti novac
Iskrsne ti hitna stvar, da platis nesto 5-6000, podjes u banku a oni ti recu dodji za deset dana ili dizi na bankomat po 500 :)
Platis sa racuna na racun, danas ga svako ima
Ima, al dosti traze samo kes. Auto, plac, majstoru itd.
mhm...