Quote:
Originally Posted by
grundeljski
E kakvi su to posr*ovim, jutros mi napisase kod metalke kaznu za pjesaka, neka baba samo sto je zagazila sa strane sat kule da predje ka metalci, a ja od pejtona ka centru, i sad sam ja trebao da cekam nju da se doguzelja sa pocetka pjesackog na bulevar od 4 trake, i komentar policajca je bio "a moraju i oni da zive"?! Istovarim se na sve saobracajce ovoga grada.
Quote:
21. Obaveze vozača prema pješacima
Član 97
Ako je saobraćaj na pješačkom prelazu regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog policijskog službenika, vozač je dužan da vozilo zaustavi ispred pješačkog prelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propušti pješaka koji je već stupio na pješački prelaz.
Ako se pješački prelaz iz stava 1 ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skretanje izvrši na bezbjedan način i da propušti pješaka koji je već stupio ili stupa na pješački prelaz ili pokazuje namjeru da će stupiti na pješački prelaz, a po potrebi, da zaustavi svoje vozilo.
Ako na pješačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svijetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbjedno da zaustavi vozilo ispred pješačkog prelaza i propušti pješaka koji je već stupio ili stupa na pješački prelaz ili pokazuje namjeru da će stupiti na pješački prelaz.
Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji pješački prelaz dužan je da propušti pješake koji su već stupili ili stupaju na kolovoz.
Ako su u slučajevima iz st. 1 do 4 ovog člana pješaci djeca, nemoćna lica, slijepa lica koja se kreću uz upotrebu bijelog štapa i/ili psa vodiča, lica sa invaliditetom koja se kreću u invalidskim kolicima ili za kretanje koriste druga ortotičko-protetička pomagala, vozač je obavezan da zaustavi vozilo i da ih propušti.
Vozač ne smije vozilom da presijeca organizovanu kolonu pješaka koja se kreće po kolovozu.