2. Imamo je viska u zimskoj polovini godine kad ima kisa i onda izvozimo, a u drugoj polovini fali pa uvozimo.
I tako je svima osim kome je vecina od termo i nuklearnih elektrana.
Sent from my phone
Printable View
To se valjda rješava ugradnjom solar panela koji će napraviti višak i u toku sunčanog dijela godine.
Ako recimo jedan sistem panela može da proizvede za sat vremena 8 do 9kw, to bi značilo da je to oko 50km dometa.
Prosječno vozilo u CG pređe između 30km i 35km dnevno, što znači da je ovo izvodljivo.
Opet napominjem o ovome pojma nemam, ali djeluje mi izvodljivo...
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Nemamo je bas viska kao sto ti mislis (ako gledas cijelu godinu).
O kojim novim tehnologijama pricamo? Poredis babe i zabe, ovo su vec podebelo razvijene tehnologije i placaju se cijene koje se placaju radi pohlepe i nicega drugog. Uostalom to najave pada cijena upravo i dokazuju.
Slazem se ali dajem to kao jednu od mogucnosti jer se vec jednom desilo (informisi se malo bolje) i to je jedan (iako ne glavni) od razloga napokon nizih cijena (u najavi) kod EU proizvodjaca.
Jer se radi o cistoj matematici (a i vec se desava u EU). Povecanja potrosnja elektricne energije a neadekvatno razvijanje obnovljivih izvora energije (+ manja kolicina RU gasa) i dolazi do toga, na kraju krajeva vec je doslo.
Dovoljno se vratiti i procesljati ovaj topic da se vidi da su ti jedno vrijeme bila puna usta ekologije. :) Ja to pominjem iz aspekta samo radi jedne jedine stvari, jer pretezno svima koji su se odlucili na EV opciju to bude "zadnji kec u rukavu" kada rasprava ne ide bas kako su zamislili i jer je cista zabluda da su EVs trenutno toliko "ekoloski prihvatljiviji".
@Wulfy
Stvarno nisam upoznat sa situacijom sa motociklima ali ne sumnjam da je sve kao sto si rekao. Nisam previse upoznat ni sa situacijom kakvi su koji China EV brendovi ali u pojedinima se provozah (BYD) i mogu ti reci da je utisak daleko, daleko bolji nego bilo koji Tesla "srednje klase" (nula od proizvoda). Isto tako ti mogu reci da je vecina EU EVs srednjeg cjenovnog ranga totalni uzas kada se gleda sa aspekta cijena vs kvalitet.
Na to dodajmo da se kvalitet skoro svih EU auto brendova ekstremno srozao u zadnjih 7-8 (ako ne i vise) godina i mislim da je i ludome dosta. Nisu EU automobili sto su nekad bili a jos uvijek se u dobrom dijelu slucajeva placaju paprene cijene samo radi neke stare slave.
Daleko od toga da sam protiv EVs, naprotiv, mislim da su buducnost ali, kao sto vec u par navrata rekoh, u trenutnom izdanju su daleko od isplativih i daleko od toga da imaju smisla za siroku upotrebu.
Da se sva paznja posvecuje sredjivanju problema sa energijom (kojeg itekako imamo na ovaj ili onaj nacin), kao i skladistenjem iste, pa da onda razmisljamo o masovnoj upotrebi EVs onda bi prica imala smisla, ovako apsolutno nema.
Ne možeš porediti tehnologiju ICE i tehnologiju EV.
Jedna postoji i razvija se 150 godina.
Druga se razvija 10x manje vremena.
Trebalo dati šansi nečemu što ima efikasnost preko 95% nad nečim što ima efikasnost oko 25%.
Ne možemo reći da su Njemci glup narod.
Čak naprotiv, kroz istoriju su se pokazali kao većinom u pravu.
Loši politički potezi ali mjenjaju se politike pa se mjenjaju i potezi mislim da će baš krenuti u obnovu onoga što je Merkel pokvarila.
Do tada pogledajte što sve radi Norveška iako ima dovoljno gasa i nije zavisna,Njemačkoj će opet trebati da prebrodi taj prelaz kupujući gas paz sad od Norveške.
To je više od duplo lošije od onog koji ja imam.
Mislim reći da neko 40 Godina radi nešto pogrešno, a taj neko svake godine napreduje...
Znači u bankrot idu?
Da daju nama sa Balkana to da vidimo bolje bi, mi sve znamo bolje nego oni.
Oni su se pokazali poslije rata, mi smo se pokazali poslije rata.
Ja gledam rezultate, a oni kažu da Njemci proizvode nikad više svega.
Imamo naciju koja se deklarativno izjašnjava kao ekološka, a ne radi ništa povodom toga i to je CG.
Imamo naciju koja je efikasno ukinula nuklearnu energiju (pisao sam o tome ranije), ali neki na forumu kažu, ne to je greška to je čista energija. Svi znaju da nuklearna energija nije čista, već čistija.
Uglavnom po 11x mene ekologija ne zanima već tehnologija.
Ne vidim drugim zemljama da ide loše, mnogo je lošije u naše dvorište.
Njihova politika se pokazala lošom jer su sklonili nuklearne i oslonili se na ruski gas kojeg sad uvoze 0% i potpisali ugovor sa Norveškom do 2034. da im plaćaju gas po daleko većoj cijeni a ovi ulažu u nuklearne reaktore.Da bi došli do tih 0% napravili su ozbiljne vratolomije od drugoga a to je Norveška iako su u EU njihovi "drugari".
Ko je tu glup Norvežani ili Njemci?
Tvoj problem Buggi je što na te stvari gledaš kratkoročno a tako je gleda jedan Šreder.Doduše on je korumpiran ima masu firmi ruskih gas veza tamo.
* a Balkan nije referenca ni za šta ne znam što stalno isti provlačiš niko Balkan nije ni spomenuo.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Ko prica ovdje o Balkanu uopste? Zasto uvijek izvrces pricu i guras na neku svoju cudnu vodenicu pa cak i u situaciji kada znas da 100% nisi u pravu?
Njemacka je zadnjih 30-40 godina vodila totalno pogresnu politiku kada je u pitanju energestki sektor. Tu uopste nema rasprave, to je cinjenica. Ovo sto se desava zadnje dvije godine je i cisti dokaz toga. Voditi kolo EU a dozvoliti sebi da ovisis skoro pa u potpunosti o jednoj zemlji kada je u pitanju energija je cisti dokaz glupe kratkovidne politike koju su mnogi politicari slijedili godinama (u DE). Da ne pricamo o njihovim "zelenima" koji evo vec skoro pa cetrdesetak godina, iako mizerno mali, dovode Njemacku u takve zestoke probleme koji upravo isplivavaju zadnjih par godina.
Ako te stvarno interesuje zasto i kako slobodno sibni DM pa cu ti proslijediti vise nego dovoljno shtiva da ih dobro proucish (iako znam da neces).
Nema veze bankrot ili nedostatak istog sa ovim, uopste o tome ne pricamo al' mogli bi o tome raspravljati i na nekoj drugoj temi.
A u istom postu pricas o cistoci/necistoci nuklearne energije. :D Ne zezaj molim te.
Ako te zanima tehnologija onda se malo i zainteresuj iz kakvih "tehnoloski naprednih" izvora DE dobija energiju... rofl
Tebe zanima samo jedno i to dokazujes iz posta u post... Da pokusas da budes u pravu na svaki moguci nacin, te onda kada vidis da nisi mijenjas kolo i prebacujes na sprdnju, to ocekujem i ovdje.
---
Da u Njemackoj krene masovna brza adaptacija EVs energetski sektor im ne bi izdrzao ni godinu, dvije. Jesil' ti uopste svjestan toga?
Koliko je to pogrešno govori da su do 2022 (dokle ti pišeš) bili skoro pa zavisni od Rusije.
2 godine nakon toga, uopšte nijesu zavisni od Rusije.
Po meni je to brilijatna politika, kada uspiješ za 2 godine da promijeniš kompletan kurs. Po tebi je to katastrofa jer 40 Godina rade pogrešno, a opet nekako opstaju i ne samo to engl su nikad jači. Ima malo šira slika od uskog gledanja daj jeftino da prođem dobro.
Ovdje po tebi ima vodenica raznih, kod mene vodenica nema. Imaju samo rezultati a kao što gore napisah Njemci su svije dokazali.
Kada naiđu na problem, oni ga riješe. Kada mi naiđemo na problem palamudimo godinama [emoji1787]
A meni je ovo ipak najjača rečenica koja može jedino da se odnosi na zemlje trećeg svijeta pa i Balkan.
Fabrike đe je najjača tehnoLogija ulažu da bi mogli da funkcionišu dobar procenat profita na filtere etc. i na EU regulative zagađenja okolne srednine a neki bogme i na Balkan kojima se nakači inspekcija a imaju malu fabriku u suprotnom bi stavili ključ u bravu i vozdra.
Još samo si treba da pomeneš Ameriku koja je miljama daleko od EU regulative najbolje još oni isti sa svojim korporacijama ođe da nam se nakače đe su boga za m*da uvatili i ne poštuju ama baš ništa za ekologiju ih zabolje ona stvar.
2 godine nakon toga, uopšte nijesu zavisni od Rusije.
Nisu ali su sklopili ugovor sa Norveškom po paprenoj cijeni što ti preskačeš.
https://www.naturalgasworld.com/germ...nsition-109303
Mislim što te briga,a briga i mene to će Njemci da plaćaju samo nemoj druge praviti budalama da oni nisu ispali neviđene budale.
Da da.
Sada tek vidim.
Moja greška i duboko izvinjenje koleginici @Bluemoon i kolegi @beatnological. U pravu ste, katastrofa je Njemačka politika, USA je zemlja koja ništa ne poštuje. Međutim ovo nije dio o politici već o automobilima.
Mene boli uvo za politiku [emoji3]ali u pravu ste.
Doduše i dalje me boli uvo za to.
Nego dok vi objašavate kako je loše tamo negdje, da ja idem sa stvarima vezanim za topic.
Napravljen je punjač u NK. Poslato je gomila mailova opštini, komunalnoj, turističkj organizaciji, leglo se na kičmu i ipak su ga u uključili.
Lokacija DOM REVOLUCIJE kafe Vibes.
Sada skoro svi gradovi u CG imaju priključak za besplatnu struju što je dobro za nas koji vozimo na struju a loše za vas koji nam struju plaćate. Doduše boli me uvo za to [emoji1787]
Pazi ti si meni jedan od dražih članova foruma i mislim o tebi ka drugu najjačem ali kad griješiš u nešto ja ću da ti rečem pa da si mi iz kuće izaša.
Žestoko si me iznervira baš zbog toga sa ovim zabludama oko Njemačke meni je drago što ti sad imaš punjač u Nikšić i vazda ga ima na svaki korak no nema šanse da mi braniš pogrešnu politiku Njemačke vezano za ovu temu a politika je itetako povezana i sa svime u život - to samo oni koji žive u neki Zimbabve mogu da misle kako im državna politika nije donijela ono što žive.
Tvoj životni vijek (kao i moj i svih nas prisutnih uostalom) je jedna sitnica za dugoročne planove - đe je vidiš ekologija u regulative ako misliš da se baviš tehnologijom u budućnosti primat.
U tom smislu NJemačka nije ni do koljena jednoj Švedskoj i Norveškoj a Balkan kad ođe izvlačiš ka argument eto to veze s vezom nema to je ka da u argument izvlačiš neki Zimbabve.Toliko o tome.
Evo još jednoj temi se zakači balast geopolitike.A sve je počelo lijepo.Bugi o klin mi o ploču.Ja o ploču i kad je Bugi u pravu a onda dođoše novi/stari i ode još jedna tema po Sebastianu
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Nekome su se ispraznile baterije....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Prije bih rekao da neki varniče jer su "baterije" prepunjene.Tačnije,izolacija loša a uzemljenje svuda oko njih i onda varniče na svaku bandu
Vjerovatno pustaju kisjelinu...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Nego da se vratimo na temu:Bugi,zašto ti se auto još nije zapalilo?Ima neki fabrički feler?Kad te vidim ispred sebe sa onom limetom na baterije da ulaziš u Budoš,ja parkiram kod one kafane ispred i čekam da prođeš.
Eh, da šta je fora sa zelenom, evo ih i dolje (TV i KO tablice), doduše ove dvije imaju klasični pogon, ali boja je ista. Opel sada fura zelenu?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pošta CG je recimo kupila crne.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...420f58fbf9.jpg
Biraš boje, ja sam htio žutu ali ne postoji.
Dobra je i bijela sa crnim ivicama, izgledaš kao stormtrooper. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...48b7e3bebe.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a2b0c54963.jpg
Do snage i tezine.
Dodaj na to totalno nebalansirane gume. Svaka druga tesla koja izadje iz fabrike ima taj problem i onda se ljudi cude sto im gume ne traju niti priblizno koliko nekim drugim autima slicnih performansi. I ne, ne pricam o defaultnoj postavci gdje su gume namjerno pod jakim nagibom ka unutra stavljene (naravno da i to dramaticno utice na trosenje guma tho).
Jos ako je vlasnik uzivao u 400+ Nm non-stop... Dobro da su mu i tih 10k milja trajale. :D
Sinoc me vozio prijatelj u Model Y, i trazi mu supruga vlazne maramice koje su bile u škaf ispred suvozaca, tj. mene: 4 klika na monitor da otvori poklopac. Pa nemo’ me zajebavat.
Pokusaj naseg giganta…
https://www.instagram.com/reel/C3Ume...JpNXcyemc3bg==
P.S. snimi zavrsnu obradu.
A dugme dje se stišće gumb za ‘puštaj semsu dizginemo’. :D
A zasto bi umjesto dugmetom na glove box isti otvarao kroz meni ili glasom? Komplikovanje samo radi komplikovanja
Sent from my phone
Tako je. Smecari gubavi, nego kao minimalistican dizajn.
Isto misljenje imam i kad vidim da nema jednog dugmeta za klimu-ventilaciju itd, nego bas sve na touch. Pa to da radis u toku voznje je ko da kucas poruke na telefonu.
Sent from my phone