Originally Posted by
Buva+gacce
Lijepo je kad mladog čoeka to istinski interesuje, a još je ljepše kad se ne osvrće na priče, i okrene se dokumentima i dokazima. To je baš prvi korak u pravom pravcu:) A suština je, svega ovđe, da taj pravac, da bi bio pravi, ne može bit ni 'partizanski', ni 'četnički', ni marsovski. No mora bit tvoj. Pa ćeš sve dalje za sebe, i kako treba:)
Zato ti neću konkretno dogovorit, sam ćeš dotle, a od mene samo par hintova:):
*Broj i raspored frejmova na mikrofilmove, 'tvrd' materijal koji je rađen neđe 1955-1965, i broj i raspored strana u digitalizovane pdf verzije istih, rađene ne tako davno unazad, nije jednak, i neće ti se poklopit. Pojedini frejmovi sadrže i po par dokumenata, za razliku od pdf-a, pojedini su otišli prazni, itd. Zato u digitalizovanu verziju po navedenom broju frejma ne traži:) Hint, ako zbilja zapreš u to, na brojeve koje navodiš će ti još bit 1942., da bi uopšte ušo u 1944. moraš otić još par stotina pdf strana dalje:)
*Da si zbilja uspio nać taj mikrofilm, iako je do skoro baš taj konkretno koštao oko 2.4k dolara:), i iščitat svih 1300 i kusur strana onog zdrpanog njemačkog, sa sve onih dvjestotinak pisanih rukom, i to najgrđim gotskim rukopisom koji sam u život gledao (tačno ruku da okineš onome ko je ono pisao:joy:), možda bi ipak našao ono što te interesovalo:) Ali, imaš i mnogo lakši način tu, pomenuo sam ga tamo na Istoriju: Ae da preskočimo Joza Tomaševića (iako je o ratu kod nas napisao bukvalno istoriografsko Sveto Pismo) koji ti direktno navodi taj dokument, ae i da preskočimo sve naše autore (šestorica ih je ravno, od toga trojica savremenih i daleko od svake komunističke dogme) pod pretpostavkom da nisu objektivni, i da pregledamo samo neke savremene i stranjske. Npr, ako možeš, gledaj Philip J. Cohen, 'Serbia's Secret War: Propaganda and the Deceit of History', 1996., i obrati pažnju na stranu 45:) Ili, još jače face, Funke Hajo, Rhotert Alexander, 'Unter unseren Augen: Ethnische Reinheit: die Politik des Regime Milosevic und die Rolle des Westens', 1999., posebno strana 52:)
Pa ćeš možda tu najlakše nać ono što te interesovalo, bez da premučaš među onih iljadu i nekolko stotina strana.
Namjerno navodim baš ove, iako imaš zilion adresa koji ono što te zanima pominju. Jer su oboje naučni radovi, i da bi bili objavljeni izvori su morali bit verifikovani:)
Inače, pomen tog gvozdenog krsta ćeš, osim one 'naše' šestorice, nać još kod nekih tridesetak stranih autora.
*Ako ti nije muka, pogledaj i može li se slučajno đe nać kakav spisak nosilaca Željeznog krsta II reda, za 1944., po mogućnosti na njemačkom, a tek po mogućnosti da potiče sa zvaničnih adresa. Ako slučajno nađeš, molim te da me obavijestiš jesi li se iznenadio koga se može nać tamo:)
*Ako si slučajno primjetio da se riječi koje navodiš ''...na mikrofilmu se nalaze totalno drugaciji tipovi dokumenata (kretnje, formacije, planovi itd...'' do poslednjeg slova poklapaju sa sažetim opisom te čuvene rolne 256, tačno onako kako je ispisan na sajtu N.A. kad su je opisivali, i ako si slučajno te riječi prenio od koga drugo, samo te molim da i njega preispitaš, tačno onako kako ćeš preispitat mene:)
Pa ćemo poslije toga zaključivat možemo li odbacivat tu tezu, ili zaključivat da je ''najvjerovatnije netačna'':)
Izvinjenje svima za smaranje danas, počinuću:)