Turizam-što se to dešava!
Quote:
Originally Posted by
A+A
Nije bitno. Svakako postujem tvoju principielnost mada mi tvoj stav nikako ne odgovara.
U CG obicno idem u 2 konobe, naime u onu zvana Demizana u BD i onu zvana Misko na Adi.
Sve su ostale ustanove raznorazne varijante fatsfud-kioska sto se tice ponude i kvaliteta.
Hoce li barem jednom jedinom crnogorskom ugostitelju padnuti na pamet da ima gastronomske alternative pleskavici, karadjordjom orezku iliti cevapcicima. Hoce li koji od njih shvatiti da je tzv "salata od rajcice" (inace sjeckana rajcica bez bilo kojeg zacina) je gastronomski PRIMITIVIZAM!
99% crnogorske gastnoromske ponude je stvarno nesto neprihvatljivo za vecinu Europljana (ne mislim na rumunjske Cige niti na Srbe) jer je u stvarnosti nesto potpuno primitivno i to bez onog "namjernog, umjetnickog primitivizma", nego s 100% onog balkanskog "lako cemo":(
Jeste previse ostra kritika, primitivizam je bas prejaka rijec.
Da smo jos i dobri za naciju koja zna za svinjsko/govedje/piletina meso i tri zacina biber/so/vegeta presjecenih kecapom, jesmo. Ali iskreno A+A i na pojedinim evropskim izvikanim mjestima sam pomislio da je nacionalna kuhinja tesko sr.anje.
Slozicu se da je vecina restorana na kalup. Ono sto sam vidio na putovanjima je da je jelovnik djelo glavnog kuvara, a ne genericki copy/paste kao kod nas
Sto se zvjezdica tice, nigdje ih ne dodjeljuje drzava, vec renomirani gastronomski/uticajni casopisi, misljenje posjetilaca na portalima i kao drugi tip je miselinovo rangiranje od 1 do 3 zvjezdice, nastalo kao opsti utisak njihovih procjenjvaca.
Tako da standardizovanje zvjezdica kod nas je relevantno onoliko koliko se ostatak posjetilaca sa tim slaze.
Ako ikada postanemo destinacija na koju masovno dolaze ljudi iz sredina u kojima se ti casopisi cijene kao biblija, znacemo i kako se rangiramo u tom svijetu.
Do tad imamo ovo sto imamo i da se nadamo da cemo postati jedna od destinacija koja ce biti dovoljno atraktivna da nas posjete i procijene