https://bizniscg.me/ziraat-banka-blo...i-licne-karte/
Printable View
Odlicno...taman neka ih kazne
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Da napisem negativno iskustvo sa Hipotekarnom bankom. Inace je dosta dobro sve sto se njih tice, ali ova situacija koja se desila me natjerala da razmislim da promijenim banku.
Podigao sam sa bankomata oko podne 50 eura, nakon toga mi stize sms da mi je novo stanje 468 eura. (prije podizanja novca sam imao 518, sve ok.
Tog dana idem u prodavnicu popodne , odradim jos jednu transakciju od 9 eura, stize mi stanje 459 eura, sve ok.
Sjutra dan placam 49 eura, i gle cuda. Novo stanje nije umanjeno za 49 eura, nego za cijelih 99 eura - Novo stanje umjesto da bude 410, biva 360 eura. Dakle, umanjeno dodatno za cijelih 50 eura, bez ikakvog obavjestenja ili icega, koje sam sasvim slucajno sam vidio u sklopu ove transakcije od 49 eura. Da nisam primijetio, ostao bih kratak za 50 eura.
Saljem mail banci, koja mi odgovara sledece:
Prilikom knjizenja podizanja sredstava na bankomatu ste duplo zaduzeni, iz tog razloga se pojavila razlika na racunu.
Preko telefona mi objasnjavaju da je u pitanju "bug" :D
Ako mene pitate, gutanje 50 eura jedne banke je nedopustivo. Mogu misliti koliko je transakcija bilo koje nisam primijetio, pogotovo sto se ne dobije sms, nego primijetis tek ako iskalkulises razliku kad nastane regularna transakcija.
Zato udjes na mBank povremeno i provjeris transakcije. Dobro je da si ispratio preko sms.
Lose je sto oni ne salju izvod na mail za fizicka lica.
CBCG bi morala da nacera sve banke da ovo bude obavezno. I da ko zeli moze da dostavi mail adresu ili na viber.
Sent from my iPhone using Tapatalk
CBCG nista ne mora. Moraju samo gradjani i po malo banke.
Cbcg moze lijepo da kazni banku. Ljutite se na banke sto su izabrale mjere kakve jesu. Prekreativni su.
Ne bogate se banke bas tako. Kod ATM i POS uredjaja desi se problem sa mrezom npr i onda u toku procesuirsnja transakcije pukne konekcija. Pa ATM inicira novu jer za staru ne zna sto je bilo.
Svakako postoje logovi i vrlo lako se utvrdi sto je bilo. Cesto ti iznos bude i duplo rezervisan nego ne primijetis zvog ovakvih stvari i onda se na kraju ukine rezervacija.
Jednako je banakama problem i visak i manjak na popis.
Ja ne znam koja je to banka u minusu.
https://www.cbcg.me/slike_i_fajlovi/...0625adr_bu.pdf
Kad već pitaš evo Adriatic 2.8 miliona na 30.6.
Ja mislim da imaju jos kazni, nedje do 6
edit: kako uleces s palim pritiskom. Htjedoh rec, kaznjeni su debelo
Sacekajmo rjesavanje zalbe.
https://www.cbcg.me/slike_i_fajlovi/...ede_120925.pdf
Dosta korisnih informacija.
I “preporuka” CBCG da banke ukinu naknadu za prenos sa deviznog na tekuci. Ovo ne trebalo da bude obaveza, a ne preporuka.
Evo još jedne situacije sa Hipotekarnom:
Online trgovina, prvi put sredstva rezervisana na jedan iznos, kasnije skinuto 22,04€ više.
Dok čekam objašnjenje od banke, zna li ko šta se desilo? Kurs se u tih tri dana promijenio za 0,0031.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5581f089a4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...25633a75c4.jpg
A evo i još jedne:
Sent from my OP13 using Tapatalk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1c732fd9c8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e5821fe4cb.jpg
Platio si u non-eur valuti i oni pored mastercard kursa koji prvo vidis, pa kada finalno proknize umjesto 1% po novoj tarifi uzimaju 1.25% za konverziju…
Izuzetno nekorektno sa njihove strane, da nigdje ne prikazuju ili objašnjavaju gde je i kako nastala razlika.
https://www.hipotekarnabanka.com/oba...ransakcija-586
C1.4
Ama mene ne zanima to da čitam i pamtim, ni sekunde jedne.
Hoću da znam svaki cent kad se pomjeri sa računa, ne želim ove fantomske troškove bez mame i tate.
Znači li to da tih 1.25% važi za svaku kupovinu bilo da je online ili na POS terminalima ukoliko valuta nije u EUR? Da li je ovo samo za kreditne ili i debitne?
Koristite Zen.com kao alternativa Revolutu, radi i kod nas sve normalno, nema bakšiša za konverziju i tako te zajebancije, besplatni transferi i tako to (evo vam full cjenovnik https://www.zen.com/files/pricing/in...al_pricing.pdf).
Jos ce moci da se prebaci na zen kroz SEPA
Inače koristim Zen već skoro 4 godine, i sve funkcioniše bez ikakvih problema.
U zadnjih pola godine sam aktivirao Pro pretplatu (koja košta 6.90 € mjesečno) i od tada sam uspio da akumulišem (zaradim) ukupno 76 € kroz njihov Reward Zone program.
To im je u suštini loyalty sistem koji daje nagrade nazvane "Shards", a kasnije te "Shard"-ove se mogu pretvarati u različite “Stones” (kamenje) - i tako dobijati novčane nagrade.
Za svaki potrošeni 1€ se dobije 0.3 Shard-a.
Te Shard-ove se onda mogu pretvoriti u različite “kamenje” - svaki od njih ima svoje uslove i raspon nagrada.
Postoji nekoliko vrsta kamena: Joy, Support, Passion, Bills, i Deals (plus opcioni “Fortune” kamen u koji se mogu pretvarati ostale već pretvorene kamenje ukoliko nijesu "unovčeni").
Svaki od njih ima svoj broj Shards-a kojih treba skupiti i svoj raspon nagrade u eurima.
Ispod je tabela koja najjednostavnije prikazuje koliko tačno treba potrošiti za svaki kamen, i kolika je prosječna isplativost:
💎 Stone 🔢 Potrebno Shards 💶 Potrošnja (bez boosta) ⚡ Potrošnja (sa +30% boostom) 🎁 Moguća nagrada (€) 📈 Prosječna dobit (€) 💰 ROI (bez boosta) 💰 ROI (sa boostom)Joy 70 33.33 € 179.49 € 2, 3, 4 ili 7 € ~2 € (najčešće) 0.86% 1.11%Support 200 666.67 € 512.82 € 5, 10 ili 15 € ~10 € 1.50% 1.95%Passion 300 1,000.00 € 769.23 € 5 - 30 € ~17.5 € 1.75% 2.28%Deals 150 500.00 € 384.62 € Popusti (nema pari) — — —Bills 500 1,666.67 € 1,282.05 € 15 - 50 € ~32.5 € 1.95% 2.54%
Da bi se pretplata isplatila sama od sebe, cilj je kroz Reward Zone svakog mjeseca "zaraditi" 8 €.
Najbolji način za to je kroz Joy kamen, jer se on najbrže "puni", a najčešće daje minimum 2 €.
Znači, ako se otvori 4 Joy kamena, dobiće se 8 € zagarantovano, što praktično pokriva cijenu Pro pretplate (paketa).
Ispod je tabela koja prikazuje koliko otprilike treba potrošiti da bi se to postiglo to za sve tipove kamena:
💎 Stone 💶 Minimalna nagrada 🧮 Koliko Stone-a treba 💰 Ukupna potrošnja (bez boosta) ⚡ Ukupna potrošnja (sa boostom) 💵 Dobit (€)Joy 2 € 4 Joy-a €933.32 €717.96 8 €Support 5 € 2 Support-a €1,333.34 €1,025.64 10 €Passion 5 € 2 Passion-a €2,000.00 €1,538.46 10 €Bills 15 € 1 Bills €1,666.67 €1,282.05 15 €
- Joy je najbolji za male troškove jer se najbrže napuni, ali obično daje samo 2 €.
- Ako se mjesečno potroši 900-1000 €, može se praktično pokriti cijelu Pro pretplata.
- Support i Passion su dobar izbor ako se troši malo više - daju bolju zaradu u odnosu na potrošnju.
- Bills kamen daje najveće nagrade i najbolji procenat povrata (posebno kad ima aktiviran 30% Boost).
- Deals kamen se ne koristi za novac, nego za popuste, ali se možeš pretvoriti u “Fortune” kamen, što je najbolji potez.
Kada se popuni Fortune kamen (potrebno je 1500 tih “mini-kamena”), može se osvojiti 30 €, 50 €, 80 €, 100 € pa čak i 1000 €.
Ponekad se dobije Deals kamen random tokom neke transakcije - u tom slučaju ga je uvijek najbolje pretvoriti u Fortune da se računa u veću nagradu što se u prosjeku dobije 100-150 kamena koji idu u taj Fortune.
Ako se redovno rade te njihove Quest-ove, osim Shards-a, dobija se i Energy - kada se nakupi 5000 XP, otključava se Stone Boost i može se izabrati na koji kamen da ide +30% više Shards-a, što značajno smanjuje potrebnu potrošnju. Takođe radeći i skupljanjem svih ovih Quest-ova, se možeš otići čak i na drugi level tog programa takozvanim "Expert" i samim tim ti se Stone Boost povećava na minimum 35%.
Realno gledano, najveći povrat koji se može ostvariti kroz Reward Zone je oko 2.54%, i to ako se fokusira isključivo na Bills kamen uz aktivan 30% Boost.
To znači da, ako se mjesečno potroši oko 1,700 € preko Zen Pro kartice, u prosjeku se može dobijati oko 32.5 € mjesečno, što na godišnjem nivou iznosi otprilike 390 €.
Što se tiče same platforme i korisničke podrške, sve je okej - posebno ako uporedim sa podrškom naših domaćih banaka.
Najbolje je, kada ima neki problem da se u Live chat-u što detaljnije odmah objasni situacija, jer tada podrška brže i preciznije rješavaju problem.
Takođe, jedna od korisnih opcija je Card-to-Card instant slanje novca – uz 1% provizije, i to direktno sa Zen računa na bilo koju drugu karticu (npr. CKB, Erste itd.).
To u suštini eliminiše potrebu za fizičku Zen karticu, jer virtuelna kartica koja se dobije u aplikaciji je sasvim dovoljna - samo se doda u mobilni novčanik (Google Pay, Apple Pay) i plaćaš.
A ako ti zatreba keš, jednostavno prebaciš sa Zen-a (card to card) na svoju domaću karticu (npr. CKB) i podigneš novac na bankomatu bez dodatne provizije.
Još jedna vrlo dobra stvar kod njihovih kartica je DCC zaštita (može se uključiti u podešavanjima kartice), koja onemogućava konverziju valute po lošijem kursu prilikom plaćanja na POS-u ili bankomatu - što znači da uvijek plaćaš u tačnom iznosu bez dodatnih gubitaka i bakšiša.
Imate free trial Pro pretplatu, pa isprobajte vidite šta valja i šta ne, svakako je i taj free plan dovoljan za korišćenje.
I sto je najbolje legalno podrzavaju CG dokumenta.
Kad se aktivira SEPA trarnsakcije slobodno mozemo ukinuti kartice u domaćim bankama. Samo posaljes novac na ZEN karticu i koristis potpuno besplatno. ZEN ima besplatnu virtuelnu karticu koju ja koristim vec godinu dana bez ikakvih problema. Plus aplikacija radi besprekorno. Za sve transakcije dobijete notifikaciju i imate uvid u stanje. Sve besplatno.
Nase banke naplacuju sve, održavanje racuna, SMS, odrzavanje kartice, koriscenje aplikacije... Bezobrazluk
Realno kako bi se malte ne skoro skroz izbjegla ova konverzija više se isplati da se pošalje sa Hipoketarne na Zen preko SEPA za 2 EUR, i platiti preko Zen kartice bez dodatnih bakšiša što se najviše isplati za neke veće iznose.
Je li ovaj Zen legit priča, nesto mi ovo mnogo dobro djeluje?
Strašna app, ne dobijam SMS da se registrujem, fail na prvom koraku [emoji90]
Isto i Revolut, Monese i slični njima fintech EMI-je mnogo dobro djeluju pa nisu dostupne kod nas.
U Zen su dodali CG da se može registrovati prije jedno godinu dana ako se dobro sjećam.
Sad kako ulazimo u SEPA sve više slične fintech banke (EMI) će dodavati CG na listi da se može registrovati kod njih.
Zen je po meni dobra alternativa kada uporediš bankarstvo za svakodnevno korišćenje nego kod nas, i što je najbolje sve je digitalno plus možeš koristiti i besplatno (uz neke malo veće provizije za slanje/primanje novca).
Zen je alternativa revolut-u, ja sam pocetkom godine razmatrao da ugasim firmu u CG, preko e-vize je otvorim u Estoniju(jer je neuporedivo bolje sto se tice dostupnosti ovakvih stvari) i otvorim svoj nalog na revolut al kad vidjoh da ne podrzavaju CG nadjoh Zen. Jedina razlika ti je sto Revolut ima znatno vece finansijsko pokrice iza sebe, a dok iza Zen-a "tehnicki" stoji Banka Litvanije
Šta to tačno znači, da je nepouzdaniji?
Pa koliko gube banke nase sa ovom ustedom za gradjane.... da nece pocet ko Mtel da zovu za produzenje
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Sve je to super ali niste najvaznije naveli a to je da vam niko ne garantuje za novac kod fintech kompanija. Dok god su to manji iznosi koje im prenosite nije veliki rizik, ali za neke vece iznose nesto ne bih rizikovao.
Pa i u CG ti drzava garantuje samo do 50k bijase? Mozda grijesim al nije ni to neka para :)
Cjenovnik ZEN
Fizicka kartica Mastercard 10eur
Virtuelna kartica prvo izdavanje besplatno posle je 5 eur.
Moze da se veze za Google, Apple, Xiaomi pay
Primanje novaca SEPA besplatno
Slanje preko SEPA 0.25 eur
Slanje izmedju ZEN racuna besplatno
Podizanje gotovine 1.5%
Konverzija: zvanicni kurs + 0.6%
Slanje novca sa kartice na karticu 1%
Moraju da budu pokriveni kod neke drzave. U ovom slucaju je poljska i/ili litvanija.
Probajte 3 mjeseca dobijate PRO paket.
@guvarana
Da je prenesen broj iz telekoma/telenora u mtel?
Vidi da nije doslo na WA ili Viber.
Vidi da nije u junk sms na androidu. Sada to ima i na iOS
Dje rekosmo da su najmanje kamate za stambene kredite?
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
U Nlb ako znaš ikoga, a možda i ovako izvučeš dobru, samo malo pregovaraj.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk