Hvalaaa. A ujutro od koliko?
Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
Printable View
Hvalaaa. A ujutro od koliko?
Zato sam i napisala da nosim pasoš, jer licnu mijenjam.
Nemaju
Svaka cast kad je kod vas to posao od 10-15 minuta.
Iz mog iskustva (i iskustva rodbine/kolega ili makar kad je NLB u Baru u pitanju)... prvo cekas red da dodjes do jedne jedine zene koja to moze da (u)radi. Kad dodjes na red obicno ona nema vremena ni da te vidi. Ako ima onda ti kaze da je (pre)zauzeta i zakaze ti da dodjes neki drugi dan. Taj drugi dan opet cekas red da je vidis i ako imas srece i zivaca napokon dolazis do nje gdje odgovaras na besmislena i irelevantna pitanja koja si mogao da odgovoris i preko poruka, mail-a, poziva...
Ali kao i u stotinu drugih slucajeva... kod nas se prvo sjece pa se onda naknadno mjeri gdje se vidi da se jako lose posjeklo i onda se dodatno kida, vari, lijepi, turpija, smirgla...
Izgleda da u Baru stvarno imate totalne ludake u NLB banci. Rijetko sam imao losih iskustava u NLB poslovnici u Herceg Novom, minus povremene vece guzve naravno al' sta je tu je.
U zadnjih par mjeseci sam morao ici u banku dva puta upravo radi azuriranja licnih podataka. Prvi put kada su poslali onaj wave poruka svima, drugi put prije par sedmica jer mi je dokument istekao. Oba puta veoma jednostavan proces zavrsen za 15 minuta, mora licno jer im zakon nalaze da mOra i tu prica pocinje i zavrsava.
---
E sad... To sto su jedno vrijeme generalno drali sa nekim provizijama daleko iznad nego sto im je bilo u cjenovnicima je vec neka druga prica, al' sto se tice radnika u poslovnici u Herceg Novom samo pozitivna iskustva.
Nisam klijent Nlb banke, ali sam za djeda zavrsavao neke poslove kroz poslovnicu u HN, samo + mogu da dam za njih. Sve je uvijek islo bez ikakvih problema.
Sto se azuriranja tice, cim sam izvadio novu licnu u Septembru podjoh do adika i ckba, 10min u jednu, 10min u drugu i gotovo sve bijase.
Adiko je cak slao poruke mjesec dva ranije da podsjeti da dokument istice. Prijetnje blokadom nisam dobijao ni od jednih ni od drugih [emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28]
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Izvadio novu licnu,u CKB završio za 20min.
Nlb u Baru najgora banka
Ja sam jutros u NLB završila sve za 15 minuta, ne znam ni što su me zvali, jedini novi podatak koji sam dala je koliki mjesečni promet očekujem po računu i da li je stan u kojem živimo naš. Oko 8 u 20 sam bila, bila prva kod ličnog bankara i to je to. Jedino što nisma imala kad da čitam što sam potpisala hahah. 6 ili 7 listova, sve njima ostaje, meni ništa.
I za ličnu završih ta 15 minuta.
Još sam i na pjacu bila, sve za uru vremena :D
Koji je najjeftiniji način da dobijem novac iz Hrvatske. Pričamo o iznosima do 2000 EUR. <br />
<br />
Je li neko koristio opciju request money na Paysend <br />
<br />
<br />
Sent from my iPhone using Tapatalk
Fizicko lice salje i prima? Vidi na paysend da ti posalju. Ali je 1% provizije. Uz kod 28f27c bez provizije.
ili zen.com otvoris nalog, dobijes IBAN na koji mogu da ti uplate i karticu koju odmah mozes da dodas u Apple/Google pay.
Paysend 1.5 eur do 150 eur. A preko je 1%
A ZEN, hvala sto ih neko ovdje preporuci!
Legalno se registrujes…
https://www.zen.com/pricingplans/
Dobijas pro paket trial na nekoliko mjeseci.
SEPA dolazni je besplatno.
Nemas provizije pri placanju na POS.
Jos imaju zastitu od bankarsko/trgovacke prevare DCC!
ATM do 800 eur mjesecno bez provizije. Preko 1.5%. Nisam probao. Imam nesto sitno za potrosnju.
Samo da dodam, za Zen...
Ako imas sredstava na racunu, mozes da dodas nasu karticu (npr. CKB), i prebacis sa svog Zen racuna na svoj CKB racun (card to card). Provizija 1%, instant.
Jer je problem sto svi bankomati kod nas uzimaju 5eur fiksno na bilo koju karticu, a da nije u okviru iste banke... Tako da dzaba imas taj paket koji placas kod Zen-a radi npr. tih 800eur no atm withdrawal fees, kad ovi nasi uzmu...
Na SEPA i transakcije realizovane za do 10 sekundi ćemo čekati do 5tog oktobra sigurno. Za posle vidjećemo.
Brže i jeftinije transakcije od 5. oktobra
Quote:
Evropski savjet za plaćanja (EPC), krovno tijelo Jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA), odredio je 5. oktobar kao datum operativne spremnosti za prelazak crnogorskih banaka na SEPA platne šeme.
Iz Centralne banke (CBCG) je saopšteno da to znači da će građani i privreda Crne Gore od 5. oktobra moći da obavljaju prve transakcije putem SEPA sistema, koji omogućava brže i višestruko jeftinije transfere novca unutar Evropske unije i šire.
“Ta odluka uslijedila je nakon ažuriranja EPC objave 15. januara i predstavlja značajan korak u integraciji crnogorskog platnog sistema sa evropskim standardima”, navodi se u saopštenju.
Utvrđeni datum ostavlja crnogorskim bankama i pružaocima platnih usluga, kao i učesnicima SEPA platnog sistema u ostalim zemljama, dodatni prostor za tehničko usklađivanje, edukaciju korisnika i optimizaciju operativnih procedura kako bi se osiguralo nesmetano priključivanje i pružanje usluga putem SEPA platnih šema.
“Imajući u vidu značajnu tehničku pomoć i redovno praćenje napretka banaka na crnogorskom tržištu, CBCG očekuje operativnu spremnost značajnog dijela našeg tržišta već krajem juna, iako je EPC formalno predvidio 5. oktobar kao datum operativne spremnosti”, navodi se u saopštenju.
Naime, odluka EPC-a povezana je sa tehničkim prilagođavanjem više od 3,5 hiljada banaka koje su već dio SEPA sistema, kako bi integrisale tržište Crne Gore, i prilagodile se novim SCT Inst pravilima koja stupaju na snagu 5. oktobra.
“Ova SCT Inst pravila čine instant plaćanja obaveznim za sve banke u SEPA zoni, omogućavajući transakcije u roku od deset sekundi, 24/7/365, bez dodatnih troškova u odnosu na standardne SEPA transfere. Pored toga, uvode se strože sigurnosne mjere, uključujući i provjeru podudaranja IBAN-a i imena primaoca, tako da je ove aktivnosti i promjene na strani bankarskog sektora unutar SEPA tržišta neophodno međusobno uskladiti i realizovati”, precizirali su iz CBCG.
Prema EPC kalendaru rada, prijem aplikacija crnogorskih banaka za priključivanje na SEPA platne šeme počinje od 18. aprila, dok je krajnji rok za predaju 22. avgust kako bi se postigla operativna spremnost u oktobru.
“U tom kontekstu, banke u Crnoj Gori, uz koordinaciju CBCG, već aktivno rade na ispunjavanju postavljenih rokova kako bi osigurale uspješno pridruživanje SEPA sistemu”, navodi se u saopštenju.
Uvođenjem SEPA sistema plaćanja, građani i privreda Crne Gore imaće pristup bržim, sigurnijim i značajno povoljnijim platnim transakcijama unutar Evropske unije i šire. Ovaj korak će unaprijediti efikasnost platnog prometa, omogućiti niže troškove poslovanja i povećati povezanost Crne Gore sa evropskim tržištima, čime će se dodatno podstaći ekonomska integracija i konkurentnost finansijskog sektora Crne Gore.
Samo da pozivim do tad i onda mogu i umrijet
Citao sam na trustpilot i nista strasno. Cak na svaku kritiku odgovore
Da znate kakva nam je Centralna banka i zasto banke ne mogu biti bolje. Ako sjecate CBCG je rekla “sjutra” vec koristimo sepa sistem.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...43e7720559.jpg
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...e-od-5-oktobra
Poyyy ekipa,
Ne znam jesam li na pravom mestu da pitam - ako nisam, preusmerite me:
Imate li iskustva s podizanjem novca s ATM u Srbiji karticom crnogorske banke, konkretno HB, ako da, znate li ko je najpovoljniji? Njihov cs agent mi kaže da nemaju partnersku banku u RS, plan mi je bio da idem od jedne do druge dok ne ubodem neku konverziju i proviziju koja mi neće odrati kožu s leđa, ali to bi bio dugotrajan i mukotrpan proces pa rekoh da vidim može li se dobiti info iz prve ruke.
Primera radi, u Hrvatskoj mi HPB uzima 3,5eur/100eur i to mi je skroz ok.
Zahvaljujem unapred!
Ne isplati se. Jer za premium karticu ide MC kurs za RSD/EUR, koji je donekle OK, a onda ide 1% HB provizija za konverziju (glupost).
I na sve to ide HB provizija za podizanje na bankomatu druge banke 3% (min 3 eur)…
Iii kao “slag” na torti lokalna provizija bankomata na kojem podizes. Obavezno obrati paznju na POSni ATM da odbijes DCC (jer to je jos 8+%) - nikako zaduzenje u EUR nego samo u RSD/lokalnoj valuti.
Inace HB ce biti dio AIK grupacije, pa mozda bude povoljnije na njihovim bankmatima. Bar bez ovih 3% (min 3 eur).
Placaj karticom ako si kratko u BG, a za duze se isplati da doneses kes i zamijenis u mEnjacnici (dobijas ~117 din za 1 eur).
Najbolji kurs je u centru https://maps.app.goo.gl/2Sn36RBZantdj5Gc7
Sud u Svedskoj je kaznio poznatu modnu kucu jer je u svojim prodavnicama izvrsila prodaju robe za kes
SEL 235,000 = 20.000 eura
Louis Vuitton will be fined five million kronor for failing to comply with the Money Laundering Act, the Administrative Court has ruled.
Among other things, the store in Stockholm allowed a customer to pay for goods worth hundreds of thousands of kronor in cash.
Louis Vuitton has, among other things, allowed a customer to make cash purchases for SEK 235,000 on 13 occasions in a short period of time
A kakva je šteta ako stalno plaćaš HBP karticom van CG na terminalima?
Koliko ti tu mogu uzeti? Ja sam neđe 2014 radio test plaćanja karticom i konverzije EUR to Din na mjenjačnicama.
Čini mi se da je na kraju sve bilo slično nakon nedelju dana.
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Pa 4% mi je skroz ok, budući ne baratam desetinama hiljada a znam da moram dizati u lokalnoj valuti, nikako eure.
Znam sve ovo, keš sam spizdila, menjam na Terazijama, karticom plaćam bez problema ali npr. moj frizer, pijaca i pojedini mali dućani/piljare/mesare na koje sam se preorijentisala jer bojkotujem Rodu i Maxi ne primaju kartice.
Nema štete, ne uzimaju ništa, sve pet, nego moram imati keš RSD, jbg.
Hvala vam!
Za POS “samo” tih oko 1% za konverziju. Malo vise zbog kursne razlike.
A na ATM na 1000 eur izgubis ~40… malo li je
Ahahahahaha, bez brige, mimo letnje sezone, kad se satrem, nikada nemam 1000eur na raspolaganju odjedared, kamoli da podižem toliko. Na 100-200eur max, koliko mi treba keša da imam sa sobom, 3-4% mi zbilja nije problem dati. Ne uživam ali za ovu slobodu trošenja u 3 države nije greda.
I sto je poenta date vijesti?
Koliko ono bjese data firma ima prihoda godisnje - vise desetina milijardi USD? Kazna im je kap u okeanu prihoda. I mislis li da nece nastaviti da omogucavaju kupcima da plate u kesu? Naravno da hoce, jer kad ti dodje bogati kupac i hoce da potrosi 20-50-100-200K EUR u jednom danu, nema te prodavnice koja ce ga odbiti.
Sav ovaj marketing oko sprecavanja pranja novca, a na drugoj strani niko ne prica o regulaciji offshore destinacija poput City of London, Jersey, Guernsey, Monaco, Dubai, Liechtenstein, Switzerland, Delaware i sl.
Da sad usetas sa 2-5-10 miliona EUR kesa u bilo koju od banaka na datim lokacijama, ne bi te niko nista pitao, uplata bi prosla po svim 'propisima'. Naravno prvo treba odgovarajuci kontakt (introduction) da znaju da si 'poznati biznismen' da bi te 'prilagodili procedurama'. Zakoni vaze samo za obicni svijet, za sirotinju. Za krupni kapital vaze potpuno druga pravila.
Meni je recimo interesantno ovo sto je napravljeno u CG sa toboznjim 'propisima' o sprecavanju pranja para ovo ono. Rekao bih da to ne sprecava nista bez sto zagorcava zivot obicnom svijetu. Peraci para nece prati 10-20-50-100K EUR. Oni ce prati milione, desetine, i stotine miliona EUR na nacine nedostupne obicnom svijetu.
Bilo bi pametnije u CG da je donijet zakon o legalizaciji kesa, dje se definise stopa poreza za one koji mogu da dokazu porijeklo novca, i za one koji ne mogu (samim tim veca stopa poreza). Drzava uzme svoj dio, i od toga se gradi CG (putevi, skole, bolnice, fabrike i sve). Nismo mi Monako da mozemo i EUR-a da bacimo, ali dobro, bolje se zaduzivati svake godine po 2-3 milijarde EUR po vidimo se kamatama. To ce bas da donese boljitak, kad CG bankrotira, i sve ode na dobos.
Sad bi neko rekao to bi bilo ravno da se drzava bavi kriminalom. Pa ako cemo realno CG je ovih 30 god. i formirana na kriminalnoj osnovi. Za ovakve 'neobicne' situacije u kakvima se nalazi CG, potrebna su i nekonvencionalna resenja. Nema vajde od laznog postenja.
Ponudio bih i ja legalizovanje uz porez bez ikakvih dokaza o porijeklu. I propuštena je šansa za to 2020 pod izgovorom COVID-a je sve moglo da prođe.
Poreski rajevi su sa razlogom dobili taj naziv, i tamo porijeklo nije bitno. CG je mogla to da bude, odabrala je drugačiij put i moraju se neki zakoni poštovati. A CG nije Monako, iako je Boro kralj imao tu viziju, pa imamo što imamo. Mada čini mi se da i jedna Švajcarska sarađuje sa USA oko FATCA tako da se i to mijenja.
A poenta vijesti se ne može skapirati ako si politički ostrašćen. Švedska je prva država u svijetu koja je uvela novčanice prije 400 godina i prva koja ih je izbacila iz upotrebe tj trebala je do 2023 da bude cashless. Na današnji dan manje od 5% transakcija se uradi kešom, ostalo sve preko swish aplikacije (digitalno).
S obzirom da je kazna skoro pa 20x veća od odrađenih transakcija, nisam baš siguran da im se isplati da je ponavljaju, pa bila to najbogatija modna kuća u svijetu ili ne.
Herkules,kao i obično,pravo u metu!
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Evo opet kamataske banke
Hipotekarni kredit od 170.000 eura, predsjednik će otplaćivati narednih 20 godina i to u ratama od 1.074 eura
E kuku kad smo dozivjeli da je predsjedniku ovoliko rata sto da ocekujemo mi obicni smrtnici..
Ps mora da mu je firma na C listi
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
https://www.vijesti.me/vijesti/drust...o-170-000-eura
Par pitanja:
1. Kod koje banke moze da se izdejstvuje 2.5-3 % kamata? Je li ovo neki poseban, specijalni kredit za socijalne slucajeve (daleko od toga da je 'slucajni' socijalni slucaj ali dobro)?
2. Kako se kupuje nekretnina od 220K EUR, sa kreditom od 170K EUR - da li prodavac 'oprasta' ovih 50K EUR 'viska', ako kupac ima samo 9K EUR na racunu? Ozbiljno pitanje, kakvi su ovo magicni trikovi ahahahahaha
3. Koja banka daje ratu za kredit koja je veca od 50 % zarade, i pod kojim uslovima kolaterala/obezbjedjenja kredita?
Izgleda 'konzorcijum' Spajki & Mile & CO dobro filuje ove 'slucajne prolaznike' ;) To 'slucajni', tako se to radi, gledajte gradzani :joy:
Ovim glupostima i providnim forama ni IQ50 vise ne vjeruje.
Kamatna stopa je 4.49%.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dfe387cbff.jpg
Supruga je sudužnik pa se primanja dvaju lica sabiraju i onda iznose oko 3000e.
Izloženost je onda 30% što je značajno niže od 50% koje su zakonski omogućene.
Takođe nekretnina je pod hipotekom.
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Sto napravi mlad covjek na 20 godina 1000e kukavac. Da grca do kraja zivota
Kad smo vec skrenuli sa teme, zasto moze 1000 rata, kao sto rece kolega suduznik zena.
“Da nije bilo pogrešne "vanjske" politike nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Jakov Milatović nikad ne bi postao predsjednik Crne Gore, žena mu se ne bi zaposlila u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS)-u, kum postao predsjednik Opštine Danilovgrad, a tetka odbornica u Skupštini Glavnog grada, saopšteno je iz Demokratske narodne partije (DNP).”
Od skora pocela da radi.