ti znas da su IT tehnologije strane DPS,i po 100 put nemam veze sa partijama.I ja imam neke prijatelje,i oni kazu da Rocko ne stoji iza Bemaxa
Printable View
ti znas da su IT tehnologije strane DPS,i po 100 put nemam veze sa partijama.I ja imam neke prijatelje,i oni kazu da Rocko ne stoji iza Bemaxa
Marija Milošević se odriče Srbije
06. oktobar 2010. 03:33
Ćerka bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Marija Milošević zatražila je otpust iz srpskog državljanstva, saznaju "Novosti".
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/849/v184921p0.jpg Foto: Novosti
Taj zahtev joj je, međutim, odbijen, jer se protiv nje u Beogradu vodi sudski postupak, piše beogradski list.
Do završetka suđenja Marija Milošević neće moći da, i na ovaj način, napusti Srbiju.
Ona već nekoliko godina živi u Crnoj Gori i formalno ne može da dobije tamošnje državljanstvo dok se ne ispiše iz srpskog. Ona ima prijavljeno mesto boravišta u Nikšiću.
Protiv Marije Milošević vodio se postupak pred Drugim sudom u Beogradu zbog pucnjave u vili "Mir", 1. aprila 2001. godine, prilikom hapšenja njenog oca. Prvestepenom presudom, koja je doneta krajem septembra 2002. godine Marija je osuđena na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine.
Tadašnji Okružni sud u Beogradu uvažio je žalbu njenog advokata i ukinuo presudu. Predmet je vraćen na novi sudski postupak.
Sredinom novembra 2004. godine počelo je ponovljeno suđenje, ali Marija Milošević se nije odazivala na pozive suda. Stigla su lekarska opravdanja da je bolesna, a neki pozivi su i vraćeni sa naznakom da nije pronađena na prijavljenoj adresi u Podgorici.
U međuvremenu, krivično delo neovlašćeno posedovanje oružja, za koje je Marija Milošević, takođe, bila optužena, zastarelo je. U ovom trenutku protiv nje se vodi postupak za izazivanje opšte opasnosti.
Tokom hapšenja njenog oca Slobodana, ona je istrčala iz vile "Mir" na Dedinju i pucala u vazduh.
Saslušano je više svedoka, među kojima su i Branislav Ivković, Čedomir Jovanović, tadašnji istražni sudija Goran Čavlina, ali i svi drugi koji su prisustvovali pomenutom događaju.
Tokom prvom sudskog postupka Marija Milošević je u svoju odbranu iznela podatke da je kritične noći tokom pregovora o predaji njenog oca pila lekove za smirenje uz alkoholna pića. To je moglo da dovede do smanjene uračunljivosti.
Napomenula je da nije htela nikog da ubije niti povredi i da je "iz očaja pucala u vazduh".
Marija Milošević svojevremeno je živela u Nikšiću. Pre osam godina udala se za Cetinjanina Slobodana Bulatovića, po zanimanju turističkog inspektora, kad se i preselila u ovaj grad. Brak se raspao posle dve godine, ali je Marija ostala da živi na Cetinju.
Svojevremeno je izjavila da se sa majkom i bratom ne čuje, da sa njima nije u kontaktu. Između njih je bilo nesuglasica posle smrti Slobodana Miloševića oko toga gde će on biti sahranjen. Ćerka je insistirala da bude sahranjen u Crnoj Gori u rodnom mestu (?!?), a ne u Požarevcu, podsećaju "Novosti".
(MONDO)
http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=274
http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=274
Ne znam zashto ne otvara POSLOVNI KLUB,
sami kliknite od 04.10.2010
Kad ce neki novinar iz CGe,
odrzat ovakav UVOD,
obavezno chuti bar prvih 4 minuta.
.
Quote:
Originally Posted by Recordare88
Quote:
Recordare... SNP je osnovana prije 13 godina.
SNP se, u proteklih 13 godina, zaista trudila da kriticno mijenja svoj kurs - od loseg ka gorem:
-> od pseudoljevicarske partije, koja, zapravo, nikad nije imala identitet, niti se uspjela profilisati kao partija ("socijalne pravde"), vec je predano obavljala funkciju Milosevicevog servisa, uz "manufakturu" bratstva Bulatovic kao supstrat ('97-'01)
-> preko cuvara branika otadzbine i legata Petrovica, uz pruzanje logistike Vijecu narodnih skupstina - odnosno, protivnika crnogorske samostalnosti ('01-'06)
-> do politicke snage koja je period praznog hoda i neuspjelog repozicioniranja nakon referenduma, za relativno kratko vrijeme nadomjestila agresivnijom nacionalnom retorikom, akumulirajuci nezadovostvo Srba vojvodom i sarmantnim strucnjakom za privatizaciju. (06- )
Konacno, SNP je, vidjeli smo, pocetkom tekuce godine legitimisala sebe kao regrutni centar srpske dijaspore.
Quote:
Nijednog trenutka necu se dvoumiti; izmedju politicke korektnosti i nazivanja stvari pravim imenom, uvijek cu izabrati ovo drugo. To sto ti nemas stav, ili ti nedostaje hrabrost da ga izneses, pa napadas poziciju sagovornika skupstinskim stenogramima Novice Stanica, zaista nije moj problem.
I opet "crnogorci". Ovo vise nije slucajnost. :)
Quote:
Uh... Da li mislim? Ne, siguran sam. To su clanovi moje porodice, bliski prijatelji i poznanici.
Kazes da si svoju profesiju vezao za politicki proces; otkad je placanje poreza i doprinosa izraz patriotizma i privrzenosti drzavi?
Rugas se profesiji.
Quote:
Prije svega, koje tvoje misljenje? Osim sto je tvoje misljenje uciniti ustupke, jos uvijek ne znam na sta se ustupci i kompromisi konkrento odnose? Zastava, himna, jezik, crkva?
Drugo, naravno da odbacujem tvoje misljenje, potpuno je neozbiljno. Misljenje koje previdja cinjenicu da se drzavne odluke donose na izborima, odnosno kapacitetima skupstinske vecine, a ne u kafanskim dogovorima sa hirovitim vojvodama, ne zasluzuje da bude tretirano kao ozbiljno.
Moj stav je da djeci (tj. roditeljima) koja zele da izucavaju srpski jezik, to treba svakako omoguciti (pohadjanje nastave srpskog jezika ili pohadjanje nastave crnogorskog, uz upis srpskog jezika u svjedocanstvo po zahtjevu), kao i izaci u susret zahtjevima Bosnjaka i Muslimana, uklanjanjem religioznih obiljezja (krstova).
Koje podjele? Ko se podijelio? Poslije referenduma, imali smo dva saziva skupstine, mozes li mi ukazati na podjele na konkretnom primjeru?Quote:
Quote:
Umjesto promisljanja politickih procesa i crnogorskog identiteta kroz fraze i definicije iz udzbenika, mozes li ti konacno odgovoriti:
1. Sta predstavlja "postojeci crnogorski identitet"?
2. Sta predstavljaju "uplivi regionalnih identiteta u crnogorski"?
Rekoh vec, ne mozes zahtijevati ozbiljnost od mene, kad si u stalnom sukobu sa principima na koje se pozivas: Crnogorci bi trebalo da ostave proslost iza sebe, istovremeno cineci ustupke manjini koja zivi ucaurena u toj proslosti?Quote:
_____
Posljednji update: 06. Oct 2010, 15:10
Medvedev odlikovao Savez boraca i Vujanovića
Predsjednik države Filip Vujanović i Savez boraca Narodno-oslobodilačkog rata nagrađeni su ruskom spomen - medaljom "65 godina pobjede u velikom Otadžbinskom ratu 1941-1945".
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev dodijelio je Vujanoviću nagradu za aktivan rad sa veteranima, učešće u patriotskom vaspitavanju državljana i veliki doprinos pripremi i održavanju jubileja "Pobjede".
Ruski ambasador u Podgorici Jakov Gerasimov, u ime Medvedeva, uručiće sjutra, 7. oktobra, SUBNOR-u i Vujanoviću spomen medalje, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.
:yipiiii:
Aj daj primjere za ovo.
Odlicno,drago mi je da smo bar ovo razjasnili. Dakle, dominantni politicki kriterijum za tebe je podjela na CRNOGORCE i "crnogorce". Prvi su vredniji, i shodno tome treba da budu tretirani bolje od drugih.Quote:
Originally Posted by Jal Cargo
Dragi Jal Cargo, ovo shto ti prichash nije nedostatak politicke korektnosti,to se zove shovinizam. A to je upravo ono, shto zamjeram SDP&co
Naravno da nije slucajnost. Ja sam pritajeni ******** koji kuje zavjeru sa Tadicem, Mladjanom Djordjevicem i BIA-om kako da unishti hiljadugodisnju crnogorsku drzhavu. Eto,otkrio si me,priznajem. :)Quote:
Quote:
Placanje poreza i poshtovanje zakona i pravnog poretka drzhave je kljucni izraz svakog patriotizma. To je potreban i dovoljan uslov patriotizma.
Sve ostalo je opciono. Nekome se svidja himna pa je pjeva iz sveg glasa,nekome ne svidja pa sjedi. Nekome se dopada fudbalska reprezentacija pa je kupio kartu za 5ak veche, a nekoga fudbal ne interesuje pa ga briga i za reprezentaciju. I tako dalje.
Da sam ja osoba (organ) koji o tome odlucuje, izbacio bih dvije Drljeviceve strofe iz himne, s tim shto bih stih "da je vjechna CG" zadrzhao pojedinachno kao codu himne, shto je i sada.Quote:
Prihvatajuci da bosnjacko-muslimansku i dobar dio albanske populacije krstovi mogu vrijedjati, nije problem ukloniti ih. Crna Gora je gradjanska i sekularna drzhava, i nema potrebe da simboli bilo koje religije budu ugradjeni u drzhavni amblem. Bez obzira na hriscansku tradiciju koju ti krstovi simbolizuju. Kao shto rekoh,ne treba zhivjeti u proshlosti.
Jezik naravno nazvati crnogorski, medjutim,kodifikovati ga na drugi nachin od ovog koji je sada aktuelan. To jest, ne stvarati vjestacke razlike na silu,i to uvodjenjem arhaizama koje ne koristi niko, vec zadrzhati (skoro sve) norme nekadasnjeg knjizhevnog srpskohrvatskog i srpskog jezika ijekavskog izgovora, i to iz razloga nacionalne promocije nazvati crnogorskim,i to uvesti u sluzhbenu upotrebu.
Shto se tiche crkve, niti jedna zvanicna pravoslavna crkva ne priznaje danasnju CPC, niti danasnja organizacija CPC nudi bilo kakav dokaz da je pravi naslednik nekadasnje autokefalne CPC prije 1918. Stoga tu i nema problema razgovora,dok ne dobiju kanonski okvir.
Eto ti moje vidjenje identitetskih pitanja,svih vazhnih,i nadam se da smo to arhivirali konacno.
Tvoja podjela ljudi na dobre CRNOGORCE, loshe crnogorce i zle srbe ti ne dozvoljava da shvatish potrebu medjunacionalnog kompromisa u CG. Tu ideju ismijavash, a nacije svodish na politicke predstavnike partija sa nacionalnim predznakom. Stav je konzistentan sa tvojim prethodnim, dosledno shovinisticki. Zhao mi je.Quote:
Ok,ovo je vec prihvatljivije. Chekam odgovor za ostala pitanja, moje stavove imash gore.Quote:
Podjele po identitetskim pitanjima o kojima smo govorili. Primjere si sam naveo-zastava,himna,upotreba crnogorskog, grb,crkva...Quote:
Ja sam moj odgovor vec dobio. Kao shto se vidi iz tvoje priche, ti nisi za prevazilazhenje podjela u CG, nego bi i nove da se stvore, one unutar crnogorskog nacionalnog korpusa. To sam i zhelio da chujem, i to fino ilustruje zashto ne podrzhavam politicku opciju koju zastupash,i zashto stalno ukazujem na njeno shtetno i remetilacko djelovanje. Jer odrzhavanje i kreiranje podjela jeste,po definiciji,shtetno za jedno drushtvo i drzhavu.
Shto se tiche opozicije,nisu nishta bolji, ali nisu na vlasti.
Na prvo pitanje je nemoguce odgovoriti. Svaki pojedinac koji pripada CG naciji ce dati razliciti odgovor. Ja mogu da dam moje vidjenje CG identiteta, ali da ga objektivno definishem,to je nemoguce.Quote:
Na drugo pitanje je mnogo lakshe odgovoriti. U interakciji sa drugim nacijama na Balkanu i shire, CG nacija je poprimila i slicnosti sa drugim nacijama.
Ja se ne pozivam ni na kakve principe,vec na realnost. I pricam o realnim problemima koji se mogu rijeshiti, ili zamrznuti da vjecno opterecuju Crnu Goru. Ja sam opredijeljen za prvu opciju, a ti za drugu. I tu pociva korijen nashe diskusije.Quote:
Ma nemoj.Aj da se kladis da ces da placas porez i postujes zakone htio ti to ili ne,bio patriota ili ne bio patriota?To nije odraz tvoje dobre volje i patriotizma,nego ce svaka normalna drzava da te na to nacera.
Ovo je glavni problem.Citavo vrijeme se pokusava nametnut kako se u Crnoj Gori mora pravit nekakav medjunacionalni kompromis,pa bi valjda jedan tor trebao da dobije odredjeni procenat u svemu,pa drugi tor opet neki procenat u skladu sa svojim ucescem u populaciji...Hocemo li pravit Bosnu od drzave?Je li to ono sto je plan opozicije kad dodje na vlast,posto vidim da su uspjeli da okupe srpske,bosnjacke,albanske i sve druge moguce nacionaliste u koaliciju.Jel to ona taktika-da pobijedimo,pa cemo se poslije medjusobno razracunat?
Al Kapone nastradao zbog nepatriotizma :)
Kapone je bio moderni Robin Hud - krao je od bogatih, a otimao od siromašnih.
hhaha dobar dobar samo ko zna je li patriota :)
Naravno da nije bio patriota. Inače ga ne bi dirali. Kad su Ameri podržavali jednog Sadama, pa Osamu i ko zna koga sve ne, koje sve narko bosove iz Južne Amerike, što je mrčeni lokalni bakalin Kapone bio goriod njih? Ništa.
Oskar Vajld je to fno rekao: patriotizam je VLINA zlih.
Ma kakvi u Srbiji se od 31.12. ukida obavezni vojni rok a profesionalci ce biti rasuti po svijetu okupirajuci drzave za racun sjevernoatlantske alijanse, taman kao i ovi nasi sad sto rade. A i sto se zelje tice to bi gore jedino zeljeli oni koji vuku neko porijeklo odavde a vecina su i rodjeni ovdje...neobjasnjivi fenomen.
Vučinić: ''Građanski rat u Nikšiću ako se uvede stečaj u Željezari''
Predsjednik Sindikata nikšićke Željezare Janko Vučinić upozorio je danas nadležne da ne pominju uvođenje stečaja u tom preduzeću jer će u suprotnom u Nikšiću uslijediti građanski rat. - A potom će filozofi sa primorja morati da prodaju "avale i zavale" i tada će narod imati dovoljno i hljeba i kolača, kazao je Vučinić na konferenciji za novinre.
Radnici nikšićke Željezare organizovaće od utorka protestne šetnje, koje će održavati svakog radnog dana, odlučio je Izvršni odbor Sindikata, prenosi Mina business.
Sindikat je nadležnima uputio poziv za pomoć, počevši od premijera Mila Đukanovića i poručili im da, ako ne žele da pomognu, neka podnesu ostavke.
Predsjednik Sindikata, Janko Vučinić, kazao je da će radnici u protestnu šetnju, u utorak u 12 sati, krenuti ispred kapije Željezare sve do zgrade Opštine, gdje će na skupu iskazati nezadovoljstvo pregovorima u Ministarstvu ekonomije i predstaviti zahtjevi. Vučinić je najavio da će se protesti održavati sve do ispunjenja zahtjeva ili konkretnog odgovora nadležnih od kojih su zatražili pomoć.
On je na konferenciji za novinare kazao da će sa željezarcima biti i zaposleni u Radventu, a pozvaće i sve nezadovoljne radnike, počevši od zdravsta i prosvjete, kojima je, kako je naveo, nezakonito od regresa oduzeto po 50 EUR. "Zahtijevamo redovnu isplatu zarada do 25. u mjesecu, pokretanje proizvodnje na staroj peći uz istovremeno uhodavanje rada na novoj peći, jer smo svjesni da jedino tako možemo dobijati plate", rekao je Vučinić. Radnici traže i potpisivanje aneksa novog Kolektivnog ugovora koji će produžiti njegovo važenje do potpisivanja novog, što hitnije na uvid novi predlog poslovodstva socijalnog programa i povlačenje krivičnih prijava protiv članova Izvršnog odbora Sindikata. Vučinić je demantovao podatak poslovodstva da je Željezara za šest mjeseci imala gubitak od 20 miliona EUR i pozvao državne revizorske institucije da provjere poslovanje fabrike u tom periodu.
On tvrdi da su u gubitak uračunate i otpremnine za radnike Livnice od 1,3 miliona EUR, kao i novac za 70 zaposlenih koji su sa po deset hiljada EUR socijalnog programa napustili Željezaru. Prema njegovim riječima, u taj gubitak uračunato je i obezvrjeđivanje materijala u iznosu od tri miliona EUR, kao i postrojenja i opreme sa 1,7 miliona. Vučinić je kazao da to ne može biti poslovni rezultat, već se time isključivo stvara situacija u javnosti da Željezara navodno ne može poslovati bez gubitaka i pritisak na radnike da napuštaju fabriku. On je pozvao premijera da pomogne Željezari i radnicima, s obzirom na svoj uticaj i moć ili neka podnese ostavku. "Neka nam pomogne, kao što je pozvao državne organe da imaju inspiraciju i pokrenu krivične prijave protiv radnika Željezare. Premijer je poslao tužilaštvo da hapsi Izvršni odbor Sindikata i policiju da se spremi da tuče radnike“, rekao je Vučinić. Sindikat je pozvao i ministra ekonomije, Branka Vujovića, da hitno riješi problem u Željezari, a ukoliko nema sposobnosti za to, neka podnese ostavku. Poziv je upućen i ministru rada i socijalnog staranja, Suadu Numanoviću i ista preporuka da podnese ostavku, a od predsjednika države Filipa Vujanovića i Skupštine, Ranka Krivokapića da zaštite radnike Željezare od energičnog djelovanja državnih organa. Sindikat je istakao da prilikom protesta ni u kom slučaju neće ugrožavati rad u fabrici, niti ugradnju nove opreme, već da će raditi svi koji su neophodni.
Objašnjeno je da će radnici, koji ne budu uposleni, protestovati na ulici, a nakon toga svi tražiti povratak u fabriku i rad. Vučinić je optužio poslodavca da je na posljednjem sastanku u Ministarstvu ekonomije tražio korektnu saradnju, a potom odmah najavio disciplinske prijave protiv svih radnika, koji su bili van fabrike i čekali na ishod pregovora ispred Ministarstva ekonomije. "To je urađeno, iako znaju da je bila vanredna situacija i da su uglavnom svi zaposleni bili tog dana u Podgorici", rekao je Vučinić. Član Izvršnog odbora Sindikata, Miladin Goranović, kazao je da su za 25. oktobar već dobili pozive za sudski spor na osnovu podnesenih krivičnih prijava.
Mislim da je ovaj čovjek previše slobode dao sebi čak iako su mu ciljevi da kažem humani ovo što je izrekao bi svuđe u svijetu bilo sankcionisano zatvorom a izgleda da je malo pogubio kompas u vođenju sindikata .
Evo, fina ilustracija Jal Cargu da se pojmovi tipa identitet,patriotizam...ne mogu objektivno definisati,vec zavise iskljucivo od subjektivne percepcije.
Great, koliko je tih normalnih drzhava? 5,6,7? :) Pa i u njima ima problema.
Ocigledno nisi prochitao shto sam pisao. A i sa regionalnom politikom ne stojish bash najbolje,jer, bosnizacija podrazumijeva teritorijalnu podjelu, a to ovdje niko nije pomenuo.Quote:
Originally Posted by GreatMontenegro
Koliko znam na pjevanje nema poreza sto je po poresko-patriotskim strucnjacima apriori nepatriotski cin. Nema drugo nego Na pjesmu Kralj Nikola na umoru treba odma uvesti PDV 25% ili je zabraniti :D
Lako je za statistiku, ali se budzet napuni, a sto vise poreza platis to i potvrda patriotizna jaca :)
Taman da se ne otpuštaju ovi viškovi iz državne uprave i lokalnih samouprava, a i da malo Šaleti i njemu sličnima povećamo platu. Šta čovjek da radi sa mrčenih 6000 mjesečno?
EDIT: Zaboravih struju za KAP. Stvarno opanjatih.
Dobar tekst na drugoj strani VİJESTİ. Beba Dzakovic o kriznom periodu u Pljevljima 1992.
Nije al se pod patriotizmom podrazumijeva odanost partiji koja rezultira nekažnjenim neplaćanjem poreza,računa za struju,komunalije itd.E tako dosti gledaju patriotizam.Istaknu zastavu pred izbore,malo burliču po ulica i nema viših patriota.Naravno,izdajnici su svi koji rade drugačije(ili makar manje patriote ;))
To je uslov da ti se omoguci normalan zivot i sva prava koja te sljeduju ako ispunjavas obaveze.To nije tvoja slobodna volja,jer ako to ne radis,drzava ce prinudno da se podmiri.Druga je stvar sto se kod nas zakoni cesto krse i sto smo svi jednaki,ali tako da su neki malo vise jednaki od drugih.
Placanje poreza nema nikakve veze sa patriotizmom.Mogu se ja sad preselit recimo u Srbiju ili Hrvatsku i normalno da cu placat sve poreze i izvrsavat ostale obaveze...Da li to znaci da ja automatski postajem srpski ili hrvatski patriota?Turci su vladali Balkanom,pa su narodi Balkana placali sve namete tolike godine-niko ih nije ni pitao oce li ili nece.Da li ih to cini turskih patriotama?Suplja ti je ta prica.
Samo djelimicno.Hrvati nemaju svoju teritoriju,pa svejedno imaju svog predstavnika u predsjednistvu(kojeg im izabrase Bosnjaci,no aj sad),a ti kao Crnogorac nikad ne bi mogao da postanes clan tog predsjednistva,osim ako se ne izjasnis kao Srbin,Bosnjak ili Hrvat.Takodje,tesko bi dosao do bilo koje znacajnije pozicije u drzavi jer svuda postoje kvote po kojima mora bit tacno toliko jednih,tacno toliko drugih...zlo i naopako.
Patriotizam nema veze sa tvojim obavezama koje moras da izmiris sa drzavom :). Nije neki izvor, ali dosta dobro objasnjena deifincija patriotizma; "Patriotizam ili domoljublje (lat. patria, otadžbina, odnosno od grčkog patrios, porijeklo, pripadnost) je najistaknutiji vid ljubavi prema domovini. Patriotizam se također može smatrati idejom, ideologijom i pokretom. U mnogim državama svijeta postoje patriotske političke partije koje se zalažu za to da se ljubav prema domovini stavi ispred svih ideala i da se njemu podređuju ostale političke vrijednosti."
http://bs.wikipedia.org/wiki/Patriotizam
Kao sto vidis, nigdje se ne pominje porez :).
Bas bosanska viki zna sta je patriotizam :)
Hehe, slicna je definicija na sve ex-YU wikipedije.
Nesto razmisljam da li bi na njegovo mjesto danas bio nas Filip da je izgubio izbore :)Quote:
Nobelovu nagradu za književnost dobio je peruanski književnik Mario Vargas Ljosa, saopštio je danas Nobelov komitet.
U obrazloženju Švedske akademije navodi se da se nagrada Ljosi dodjeljuje "zbog kartografski preciznih prikaza struktura moći i jetkih slika otpora, revolta i poraza pojedinca".
Ljosa je prvi južnoamerički dobitnik Nobelove nagrade za književnost od 1982. godine, kada je nagrađen Gabrijel Garsija Markes.
Liju Ksjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir ,
moze li NOBEL SA DINAMITOM, rasturit KINESKI DIKTATORSKI REZIM.
DINAMIT U HUMANITARNE SVRHE,
nishta nije DOBRO, a da za neshto nije ZLO.
http://www.alo.rs/vesti/31710/Boris_...najveca_ljubavQuote:
Vesti
http://www.alo.rs//_customfiles/Imag...eselinka-v.jpg
Ispovest školske drugarice bivše tadićeve supruge, sada monahinje
Boris je bio Veselinkina najveća ljubav!
Natprosečno inteligentna, ambiciozna, lepa, zgodna, borac za pravdu, revolucionarka, buntovnica. Tim rečima, Veselinku Zastavniković, prvu suprugu predsednika Borisa Tadića, a danas monahinju Irinu u Pećkoj patrijaršiji, opisuje Osiječanka Jasenka Denin, njena dobra prijateljica iz gimnazijskih dana.
Naime, posle pisanja „Alo!“ o bivšoj predsednikovoj supruzi, hrvatski „Jutarnji list“ potrudio se da pronađe Veselinkine nekadašnje školske drugove.
Jasenka govori o druženju sa Tadićem i njegovom tadašnjom suprugom, opisujući ih kao „najlepši par koji je u životu videla“.
- Zanimljivo, nijedna od nas tokom srednje škole nije imala dečka. To je došlo tek kasnije, na studijama, gde je i upoznala Borisa. Njih dvoje su nekoliko puta godišnje dolazili u Osijek i redovno smo se viđali, a kako su njegovi roditelji bili protiv te veze, njih dvoje su kao pravi disidenti i revolucionari živeli kao podstanari, bez ičije pomoći. On je prodavao knjige, a ona je izrađivala krpene lutke punjene hranom za ptice, koje je donosila i mojoj ćerki kao darove. Nikad se nisu žalili, bili su dobar i srećan par i, koliko znam, imali su prelep brak. Mislim da je bio njena najveća ljubav - ispričala je Jasenka „Jutarnjem listu“.
Prijateljstvo Deninove i Vesele, kako su je svi zvali, započelo je 1972. godine, kada su krenule u prvi razred Gimnazije „Braća Baruh“ u Osijeku. Posle gimnazije, Jasenka je otišla na studije u Zagreb, a Veselinka u Beograd, gde je i upoznala Borisa.
- Oboje su bili prelepi i prezgodni. Uostalom, on je i sada šarmantan muškarac, a i na njoj se, prema slici iz novina, vidi da je još lepa - napomenula je Jasenka, koja se pre nekoliko godina u Mađarskoj slučajno srela i s Tadićem, kada su se prisetili svoje mladosti.
- On me tada pitao znam li da je Vesela otišla u manastir, na šta sam mu odgovorila potvrdno, ali više nismo razgovarali o njenoj odluci - kaže Jasenka. Ona navodi da od 1991. godine nije ni čula ni videla Veselinku.
- Rat je učinio svoje i naša komunikacija je prestala. Čuli smo da se zamonašila i to je za sve nas koji smo je poznavali bio veliki šok. Naime, ona je bila veliki protivnik vere i svega što je vezano uz veru, na šta je možda uticalo i njeno vaspitanje jer joj je otac bio oficir. Ona nije bila običan ateista ili agnostik, nego baš protivnik vere. Utoliko mi je njena odluka da se zamonaši čudnija - dodaje Jasenka. Ona kaže da su pre pet godina pokušali da dođu do Veselinke i pozovu je na proslavu godišnjice mature, ali u tome nisu uspeli.
- Znam da je Zlatko Kramarić, bivši gradonačelnik Zagreba, danas hrvatski ambasador na Kosovu, kad je došao tamo, pokušao da sa Veselom stupi u kontakt, ali ona je poručila da ne komunicira ni sa kim iz spoljnog sveta, pa čak ni s roditeljima. Kramarić nije išao s nama u razred, ali smo bili ista generacija i nas troje smo bili u uredništvu školskog lista - ispričala je Jasenka. Već se u gimnaziji videlo da je Vesela talentovana za novinarstvo, što je posle pretočila i u praksu završivši fakultet i radeći kao novinarka.
- Bila je filozofski nastrojena i s njom se moglo razgovarati o raznim temama na visokom nivou, ali je bila i buntovnik i revolucionar, što je posle pokazao i njen život jer je učestvovala u brojnim demonstracijama i bila pritvarana. Ali, za nas je bila prekrasna osoba i prijateljica.
Veselinkina najbolja prijateljica iz gimnazijskih dana bila je i Jasminka Hruška.
- Nas tri bile smo nerazdvojne, izlazile smo na korzo, u Mini teatar, a ja sam svirala u tada jedinom ženskom bendu u bivšoj državi, „Generacija 2000“, pa su me one često pratile. Slušale smo „Stonse“, Dženis Džoplin, Hendriksa, „Tajm“ - zaključuje Jasenka Denin.
Kao lik iz romana
Novinari „Jutarnjeg lista“ razgovarali su i sa izvesnom Ljiljanom Pavlinom, koja je bila Veselinkina komšinica iz zgrade u Keršovanijevoj ulici u Osijeku, u kojoj je nekada bio ustaški stožer u čijim su podrumima bile tamnice i bunar s kamenom u koji su bacali komuniste.
- Zvali smo je jednostavno Vesela, imenom koje je bilo njena sušta suprotnost, jer je bila jedna od najozbiljnijih devojaka koje pamtim - priča Pavlina i kaže da je Veselinka bila „neverovatno lepa“ i stasita na crnogorsku lozu svoje majke Kosane, a žilava na ličku oca Ljube.
- Vesela nije bila deo mog društva. Bila je starija i bila je posebna: povučena, pametna, načitana. Porodica Zastavniković mi je iz ove perspektive najsličnija onima iz Kusturičinih filmova: živopisan deda koji je umro na pragu stote, i to samo zato što je pao u neku rupu na putu. Kao mladić bio je rudar u Americi - kaže Pavlina i dodaje da je tek posle rata saznala da je Vesela postala kaluđerica.
- I sada kad razmišljam o tome, čini mi se kao logičan kraj osobe čiji mi se život uvek činio kao da je iz romana.
Stan u Osijeku
Komšinica Pavlina navodi da je Veselinka najviše ličila na majku, jednako povučenu i nezainteresovanu za svakodnevicu.
- Kad je izbio rat, Vesela je već živela u Beogradu. Njeni su ostali u Osijeku sve do pada Vukovara, kad je njen otac pobegao u Srbiju. Majka joj je, koliko se sećam, bila pokojna. Brat Mićo je, kao vrstan folkloraš, bio u vreme opšte mobilizacije na turneji u Nemačkoj i tamo je i ostao. Bili su, kako se to tada govorilo, pravoslavci, a Osijekom su tada harale opasne skupine. Mićo se nije vraćao sve do 2006, kada je došao s ocem da vidi šta je s njihovim četvorosobnim stanom. Stan je bio zauzet - priča Veselinkina bivša komšinica.
Razvod
Boris se od Veselinke, neki kažu i na nagovor pokojnog premijera Zorana Đinđića, sporazumno razveo u beogradskoj Palati pravde 2. septembra 1997. godine. Ubrzo nakon toga oženio se Tatjanom Rodić, koja je po zanimanju građevinski inženjer. Sa njom ima dve ćerke, Mašu i Vanju.
G. Simonović
Malo ću banalizovati, ali vjerujem da neće biti daleko od istine.
Patriotizam bi se mogao tumačiti kao ljubav prema otadžbini, i kao svaka i patriotizam može biti čista, iskrena, nesebična,... ljubav.
No, može biti i posesivna, bolesna, opterećana ljubomorom... i ko zna čime sve.
Stoga, ostavimo se mjerenja patriotizma, pa čak i ustanovljavanja mjerila.
MF: Član 19. Deklaracije kaže da "Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja." Na osnovu čega se može procijeniti stepen kršenja ovog prava u nekoj zemlji?
Olja: Hm, jednačina je jednostavna, rekla bih: broj građana jedne zemlje podijeljen sa brojem ubijenih, pretučenih, ili na drugačiji način ućutkanih novinara, urednika, intelektualaca, neistomišljenika, mladih ljudi željnih promjene, željnih šanse. Dobijeni rezultat procenat je srama, straha i neslobode. Tužno je to.