Objasni????
Printable View
Mozda nisam za direktno oporezivanje, ali definitivno jesam za zakonsku obavezu koja bi nalagala da veci dio prihoda ide u humanitarne svrhe.Malo komplikovano, da ne kazem nemoguce, ali dobro i korisno zvuci :)
Zanemarimo veliki broj fanatika i vjernika koji, evo samo na forumu, svakodnevno ispiraju mozgove citatima iz biblije i topicima te vrste, ali zar ti ostavljanje novca ljudima koji se bogate na racun vjere i (ne)postojeceg Boga nije cisti primitivizam i glupost?
Ne ulazim u to da li si vjernik ili ne, nije ni bitno na kraju krajeva, mozes da vjerujes u Boga, ali ne moras nista da 'mu' placas, stvarno ;) Rekoh vec, ljudi to svjesno cine, znajuci da te pare idu ko zna dje, sto je neshvatljivo u neku ruku..zato i rekoh ovo..
Mozes reci, u redu, ali nadji drugi nacin da to kazes. Svako od nas ima svoje misljenje, neko je vjernik, neko nije. Ja volim da ostavim novac kad imam, kad nemam ne ostavljam. Veci dio od tih para ide na renoviranje manastira i crkava. Od koji para se izgradio Hram u podgorici? Manastir Ostrog stalno nesto renovira, napravljena crkva svetog Stanka izmedju donjeg i gornjeg manastira. Obnavljanje freski, crtanje novih, rad na keramici i jos puno toga. A narvno i obnova voznog parka. Jel' treba ako su popovi, svestenici da se voze u kocijama da bi narod rekao e da, oni su pravi.
Sve je to u redu, al mi je logicnije da ti, kao vjernik, prije ostavis taj novac domu u Bijeloj ili nekoj humanitarnoj organizaciji, nekom kome je to zaista potrebno, a ne na renoviranje crkava i manastira..Ne mislim samo na vjernike naravno, nego na sve nas koji i nismo bas aktivni po tom pitanju, nazalost..
Mislim da je ocigledno sta je prece od ovo dvoje.. Sto neko rece, drzava se raspada, a ljudi brinu o radu na keramici, i oce li se obnovit freske.. (a da ne pominjem sad oce li se popovi vozit u kocije ili u BMW-ove..) pardon, ipak morah pomenut.. :D
Moje je misljenje, covjeku vjerniku a i Crkvi to treba da bude svejedno, jer Isus je rekao da 'vlastima' treba dati ono sto traze.
Posto vlasti kreiraju zakone, ako bi i donijeli takav zakon Crkva ne bi trebala da se buni, vec da im daje ono sto je njihovo
'Caru carevo, Bogu bozije'
Treba pomognuti ljudima, onima koji su slabiji, ali je to pitanje humanosti puno kompleksnije u domenu vjere nego sto ti mozes zamisliti.
Ako vec napadas vjeru, onda treba da napanes ljude koji cine zlo prije svega.
Ocu da kazem postoje ljudi koji mogu biti homoseksualci ali da su toboze humanitarni, sto mislis kakve su to figure u ocima Bozjim?
Ne napadam vjeru, napadam vjerske institucije, a izmedju toga je velika razlika..
Slažem se sa tobom. Mnogo su veće nepravde kod onih kojima se ne daje novac kad imaš i svojom voljom.
Razne državne institucije i organizacije koje direktno ili indirektno mi finansiramo su dosta bahatije i nesavjesnije.
Nego nije važno kad smo se već dohvatili crkve smatram da su prioriteti trošenja sredstava otprilike sledeći:
1. Prvenstveno sveštenici i ostali kojima crkva daje zarade treba da imaju neku socijalnu sigurnst. Bez toga je nemoguće da dobro obavljaju svoje aktivnosti i da budu cijenjeni u društvu. Takođe da prostorije u kojima borave i rade ispunjavaju neke elementarne uslove. Nekim sveštenicima je terensko auto potreba posla kojim se bave isto ko terenskim radnicima elektroprivrede.
2. Drugi prioritet mi izgleda neka humanitarna aktivnost kroz naprimjer organizovanje, finansiranje i pomoć jednoj ili više humanitarnih organizacija. U osnovi svake religije postoji dio koji se bavi razradom morala i taj dio je jedan od stubova svake religije. Neka vrsta odgovornosti pred silom koja je stvorila i pokreće univerzum a vjernici je zovu Bog :D. Neka religiska organizacija to treba i praktično da pokazuje. Nemože svak pojedinačno nositi po malo novca i stvari nekome kome on misli da je potrebno. Za to treba da postoji organizacija da to skupi, informiše, finansira i rasporedi. Sa druge strane moral je na izvjestan način nezavisan od religije i predstavlja univerzalno vjerovanje u neke moralne vrijednosti i dostojanstvo svakog čovjeka.
3. Treća po važnosti mi izgleda obnova religiskih objekata i saradnja sa naprimjer sekretarijatom za zaštitu spomenika kulture. Ako objekat ne ispunjava neke elementarne uslove, naprimjer da prokišnjava ili nema vodu i struju a u njemu je predviđeno da neko boravi više dana onda je to prioritet 1. Ako ne onda je ovaj prioritet 3.
4. Izgradnja novih objekata . :D zavoravih ,ako preostane para.
Mislis? Ljudima koji su za to kompetentni (iz zavoda za zastitu spomenika) vise nije dozvoljen ni pristup velikom broju vjerskih objekata, a siguran sam da je to protiv zakona.
A o "renoviranju" Ostroga da ni ne pocinjem. Vecina tih "investicija" (ne samo u Ostrogu) je uradjena bez dozvole, nestrucno, bez ikakvog obzira prema arhitekturi, i radi se o steti koju ce neko nekad, kad stvari budu dovedene u red, morati da sanira. To ce naravno biti placeno iz budzeta.
Blago nama. Ono "zdanje" bas opravdava sav taj novac ulozen u njega.
Postoji i nesto izmedju kocija i Pajero dzipova.
Lada Niva je jos uvijek vrhunsko terensko vozilo.
Nisam strucnjak za auto-industriju, ali sam cuo potpuno suprotan stav. :)
Jesi cuo to od onih sto vole bracu Ruse?
Nisam, takve ni nemam obicaj da slusam. :D
A dobro nemoj sad da si pun predrasuda ali ako je 'rusko' ne znaci da je sad kvalitet nad kvalitetom, imali su oni i avione mocne ali nekad...
Imao sam Nivu . Kupio novu na lizing. Auto po mom ukusu ali troši.
Otprilike 5 litara više na 100 km nego drugo auto , naprimjer indiska Mahindra koja košta duplo više (umjesto 7500 , 15000 eura).
50 litara više na 1000 km , 500 litara više na 10000 , 1000 litara više na 20000 km.
Svakih 20 000 km daješ 1000 eura više na gorivo.
Posle 150 000 km za gorivo si platio još jednu Nivu ali stvarno, ko koza, svuda ide.
Niva na plin je možda neko dobro rešenje ali se baš i ne razumijem.
Odoh od teme...
Generalno, moderna auta ciji kompletan rad nadgleda racunar (Electronic Control unit) su neuporedivo manji potrosaci goriva od prethodnika
smanjenje emisije stetnih gasova je bio kljucni razlog za uvodjenjem ECU-a koji bi ekonomicno koristio gorivo a sto efikasnije iskoriscavao energiju
Ono sto je cinjenica jeste da su Rusi sa elektronikom zakazali u ovih zadnjih par decenija.
Skrenusmo sa teme al nije stetno.
hahahahahahahahaha, dodjosmo do price koliko popovi trose na 100 kilometara hahahahahahah nerealno.
Sto se na zapitate gdje ide novac koji dobijamo od EU? Dobije se novac za nesto da se uradi i nasi to urade polovicno ostatak para u dzep i niko nista oko toga. Svi cute, Sto vlada dozvoljava da imamo prosjaka? Je li crkva ta koja treba da vodi drzavu ili neko drugi? Zbog ovakvih ljudi nikad srece nece biti u drzavu. Jer su svi sad skocili kako to da crkva moze da ima tolike pare i da im se ubije porez i da se to da drzavi a drugi ce taj porez staviti u dzep. Drzava vam se raspada i nju niko ne kontrolise. Osvrnite se malo na bitnije stvari a ne na ovo.
Ovo je tema o crkvi.
Postoji milion drugih tema o tome o cemu ti pricas.
Da ali mi smo sekularna drzava, Crkva skoro da i nema uticaja, i ne vidim zaista ni ja cemu ovolike kritike prema istoj kad postoje mnoge druge stvari koje prakticno moraju da se kritikuju.
"Ovolike kritike"? Ovo je jedna tema, mozda je bila jos jedna slicna. Mada s obzirom na pare koje se krecu u crkvenim okvirima, nije to nimalo nevazno...
Broj tema u kojim se kritikuju drugi problemi u drzavi je neuporedivo veci.
Dakle, meni se cini da je odnos potpuno realan.
Misliš da treba da idu tamo pješke ili na konja. :D
da probam slično ...
Dobro je te nije bilo čistih izvora u CG prije 100 godina kad nije bilo vodovoda. (Svak po kantu pa do najbližeg izvora. Bojkotujte vodovod :D )
Dobro je te nije bilo potrebe za osvjetljenjem u CG prije 100 godina kad nije bilo struje.
Dobro je te nije .
...
ada...ukinut crkvu i zdrao. ne samo zbog pljacke nego zbog svega. vrlo prosto.