Nemogu se složiti .
Po mom shvatanju ispravan stav je da čovjek sve može da preispituje pa i svoju religiju.
Tako je jedino može dublje shavtiti ili odbaciti svejedno. Ti si do ateizma došao preispitujući "okolnu religiju".
Bez preispitivanja kompletna religija postaje dogma i tako koči i ograničava čovjekovu imaginaciju.
Takvo stanje je opasno i vodi u totalitarizam, isključivost i zaostalost.
Ja obično kažem da sam Pravoslavni Hrišćanin da nebih morao da gubim vrijeme objašnjavajući ljudima u kakve stvari ustvari vjerujem i davim ih sa dubljom filozofijom oko toga. Ali to nije sasvim tačno.
Moralni dio Hrišćanstva po mom tumačenju apsolutno vjerujem i više prihvatam kao nauku nego kao vjerovanje. To je Hrišćanska etika - nauka o moralu.
U fizički dio vjerujem ali ga tumačim dosta drugačije nego drugi vjerici.
U tom smislu sam prihvatio fizičko religiska shvatanja Spinoze, Anštajna i povezana sa Gandijevim moralnim shvatanjima.
Istorisko mitološki dio hrišćanstva za mene ima samo jako simboličko značenje a nije stvarna fizička istina.
Naprimjer u priču o Avramu i sinovima uopšte ne vjerijem i neke stvari u njoj su mi neprihvatljive. Adam i Eva predstavljaju simbolički sve ljude a drvo spoznaje je razum i nauka.
Iako su obje religije jednobožačke ima dosta razlika u raznim shvatnjaima.
Hrišćanski Bog sa svoja tri "lica" (Otac, Sin , Sveti Duh) je zapetljaniji.
Stvaranje svijeta u Islamu je detaljnije i drugačije opisano.
Za mene su i oni ako poštuju neke moralne principe na ispravnom putu.
Iako mislim da nijesu još došli do spoznaje o jednom Bogu ali ih treba podržavati bez obzira da li će doći do spoznaje o više , jednom (monoteizam) ili nijednom (ateizam) Bogu.
Jedino je bitno da imaju dobra moralna shvatanja.
Ima dosta razlika. Svi koji vjeruju u jednog Boga ustvari vjeruju u istog samo što neki misle da je ovakav a drugi da je onakav.
Moral je skup vjerovanja. Nemože se jasno fizičkim eksperimentom dokazati da naprimjer ljucki život vrijedi više od 1000 evra .
Ja misli da se na neki način rađamo sa tim predznanjem . Dobro bi bilo da svi u vjeruju u par osnovnih stvari vezanih za slobodu i toleranciju.
Problem je što je Bog stvorio vrijeme pa ga nije bilo prije nego što ga je stvorio. Da bi se odgovorilo na ovo pitanje treba dublje razumjeti fiziku vremena a to slabo poznajemo.
Postoje varijante koje ne uključuju Boga .
Da je u početku postojao singularitet bez vremena . Pojavom kretanja pojavilo se vrijeme.
Druga teorija je da je "prije" vrijeme išlo unazad u odnosu na naše današnje vrijeme pa kad je stiglo do krajnje tačke ponovo je krenulo naprijed.
Treća varijanta koja može biti povezana sa ove dvije i možda sa sledećim je da je u početku postojala informacija bez kretanja. Kao zbijena grupa kvantnih talasa (kvantnih bitova informacije) u kojoj su sve fizičke sile bile sabijene u jednu.
U islamu u početku je postojao samo Alah i alah je stvorio pero .
Kad mu je rekao piši počelo je da teče vrijeme...
U Hrišćanstvu ...
"U početku bijaše riječ i riječ bijaše u Boga i Bog bijaše rijač ... od rijači nasta tijelo ..."
Ovo od "... riječi nasta tijelo ..." je po mom shatanju početak pretvaranja informacije ("riječ") u materiju , energiju, kretanje i vrijeme ("tijelo")
Preispitaivanjem sam došao do Spinozinog , Anštajnovog, Gandijevog... shvatanja religije.
Zadržao sam Hrišćansaka moralna shvatanja.